vineri, 11 februarie 2011

ANTIOXIDANTII

Război chimic (ne)declarat împotriva sănătăţii noastre : RADICALII LIBERI (RL)

          Teoria “radicalilor liberi” a fost avansată în urmă cu 50 de ani de către Denham Harman
          Sunt atomi sau molecule care conţin în molecula lor un electron desperecheat 
          Prezintă o mare instabilitate şi agresivitate chimică, fiind foarte activi dpdv biochimic, deşi durata lor de viaţă este de câteva milionimi dintr-o secundă
          Sunt capabili să reacţioneze în organismul uman cu orice structură moleculară întâlnită în cale
          RL nu atacă o singură dată, ci adesea printr-o reacţie în lanţ ; au capacitatea unică de a se “reproduce” / perpetua iar şi iar, adesea devastând totul în calea lor
          RL pot distruge lipidele membranare de protecţie, proteinele, ducând chiar şi la alterarea materialului genetic (ADN-ul nuclear)
          Alterările produse prin RL sunt prezente / vizibile atât la suprafaţă (piele), cât şi-n profunzime (membrane celulare, material genetic)
          Cei mai importanţi RL sunt : superoxidul (O2-), peroxidul (-O-O-), hidroxilul (OH-), nitritul (NO2-), nitratul (NO3-) , oxigenul singlet (O2), ozonul (O3) etc.
          RL cel mai răspândit, este anionul superoxid (O2-). El este capabil să reacţioneze cu H2O2, generând extrem de puternicul ion OH-, mai puternic chiar decât O2-
           În timpul activităţii fizice intense cantitatea de RL creşte de peste 50 de ori ; ...dar tot în timpul exerciţiului fizic are loc cea mai importantă sinteză a AO endogeni
          RL sunt tamponaţi eficient cât suntem tineri, dar cu trecerea anilor eficienţa sistemelor de inactivare a acestora diminuează
          RL generaţi in interiorul organismului dăunează la fel, ca şi cei declanşaţi de mediul poluat, membranei celulare, dar nu numai
          Când cantitatea de RL netamponaţi este mare, printr-o producţie substanţială, suntem în faţa fenomenului numit “stres oxidativ”
          Analiza stresului oxidativ se poate măsura prin intermediul testului D-Room, prin care se determină nivelul plasmatic al RL (valori normale 250-300 U.CARR ; < 250 U.CARR e excelent, iar > 500 U.CARR reprezintă un pericol major pentru sănătate)
          Reciproc, a fost stabilită şi o măsură a puterii anti-oxidante a unor vegetale, numită ORAC (oxigen radical absorbance capacity). Pentru a se menţine în formă un om trebuie să introducă zilnic în organism o cantitate de vegetale care să-i asigure un optim de > 5000 unităţi ORAC
          RL neanihilaţi, au fost asociaţi cu o mulţime de boli, incluzând cancerul, unele afecţiuni pulmonare şi degenerative, boli cardio-vasculare, dar şi reumatice, unele boli auto-imune, cât şi cu funcţionarea defectuoasă a sistemului nervos şi imunitar, afectarea vederii, echilibrul glicemic prin “lovirea” pancreasului, calviţia androgenetică (lista cuprinde circa 50 de boli şi nu este nici pe departe încheiată !)
          Cele mai sensibile organe la acţiunea RL sunt cristalinul, pancreasul, celulele nervoase şi vasele de sânge
          Reciproc, organismul este dotat cu o adevărată armată formată din antioxidanţi, care au capacitatea de a inactiva RL, fiind în stare de a opri apariţia unor boli, având şi un rol important în încetinirea procesului de îmbătrânire
          Fără un sistem special de rezistenţă la RL, apariţia chiar şi a unei cantităţi infime de RL, ar fi fatală, pentru că ei pur şi simplu trec de la celulă la celulă, distrugându-le stratul superficial, dar şi pe cel profund, până când toate devin incapabile de supravieţuire

Armata organismului – ANTIOXIDANŢII

        Antioxidanţii (AO) sunt compuşi naturali (exogeni), sau produşi de către organism (endogeni), ce au posibilitatea de a reduce / anihila efectele toxice ale radicalilor liberi, de a neutraliza moleculele de oxigen instabile, ajutând corpul să nu-i fie distruse celulele
          AO lucrează în echipe bine sincronizate şi în permanentă interrelaţie, când unul este distrus îl reciclează imediat ceilalţi antioxidanţi
          AO sunt substanţe sacrificate pentru protejarea unor molecule de importanta biologică (ADN, enzime, membrane), ele fiind prima ţintă în calea RL, pe care îi transformă în substanţe mai puţin nocive, iar dacă sunt în cantitate suficientă au capacitatea de a-i anihila
        Dacă predomină efectele RL şi ale fenomenelor pro-oxidante, vorbim de îmbătrânire, boală, sau moarte
          Reciproc, dacă predomină efectele şi cantitatea de AO, vorbim despre sănătate, strălucire şi tinereţe
          În special (dar nu exclusiv !), fructele şi legumele sunt considerate ca având efecte benefice AO
          Pentru a avea un efect benefic asupra sănătăţii, ar trebui consumate cel puţin 500 g /zi din aceste alimente
          OMS recomandă consumul a cel puţin 400 g pe zi, dintre care minim 30 g ar trebui să fie plante leguminoase, nuci şi seminţe
          (Agenţia Internaţională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului recomandă însă consumul zilnic a 400-800 g de fructe şi legume / zi / persoană) indiferent de anotimp !!!)

Scala ORAC (unităţi / 100 g produs) a celor mai sănătoase alimente, de care trebuie să ţină cont în stabilirea regimului alimentar orice pacient cu o proliferare malignă, (dar nu numai) este următoarea :


314.446  pudra de cuişoare
312.400  tărâţele neprelucrate de sumac
267.536  pudra de scorţişoară
240.000  tărâţele de sorg bogate în tanin
200.129  pudra de oregano uscat
159.277  pudra de curcuma
102.700  boabele de acai liofilizate
100.800  tărâţele negre de sorg
  91.500  pudra de roşcove (carob, ceratonia)
  86.800  sumacul brut
  80.933  cacaoa pudră uscată şi neîndulcită
  76.800  seminţele de chimen
  75.000  pudra concentrată de boabe de maqui
  74.349  pătrunjelul uscat
  71.000  tărâţele de sorg roşu
  70.000  cireşele Acerola
  67.553  busuiocul uscat
  48.504  pudra de curry
  45.400  sorgul brut bogat în tanin
  40.200  pudra de ciocolată olandeză
  40.000  sucul de boabe de maqui
  32.004  salvia proaspătă
  29.257  seminţele de muştar galben
  28.811  ghimbirul pudră
  27.618  piperul negru boabe
  27.426  cimbrul în stare proaspătă
  27.297  măghiranul în stare proaspătă
  25.300 fructul de lyci (sau lechee)
  25.300  fructul de goji
  24.700  polenul granule
  24.287  tărâţele de orez crude
  23.636  pudra de chili
  21.900  boabele de sorg negru
  20.823  bomboanele de ciocolată neagră
  19.600  cojile seminţelor de in
  18.053  bomboanele de ciocolată amăruie
  17.940  nucile pecan
  17.919  boiaua de ardei
  16.062  boabele de chokeberry crude
  15.542  frunzele proaspete de tarhon
  14.840  rădăcina de ghimbir proaspătă
  14.697  boabele de soc crude
  14.000  boabele de sorg roşu
  13.978  frunzele proaspete de mentă
  13.970   boabele proaspete de oregano
  13.541   nucile englezeşti (walnuts)
    9.645   alunele de pădure sau alunele turceşti
    9.584   coacazele roşii crude
    9.465   boabele proaspete de cimbru
    9.416   infuzia de anghinarie
    8.459   boabele de fasole roşie crudă
    8.320   boabele de fasole roz crudă
    8.040   boabele de fasole neagră crudă
    7.983   fisticul crud
    7.960   coacazele negre crude
    7.779   fasolea Pinto crudă
    7.581   prunele “diamantul negru” cu coajă crude
    7.528   bomboanele de ciocolată cu lapte
    7.282   lintea crudă
    7.274   agavele uscate
    6.665   pudra de usturoi uscat
    6.552   anghinaria crudă
    6.552   afinele crude
    6.552   prunele uscate
    6.400   tărâţele de sorg alb
    6.330   siropul de ciocolată
    6.259   prunele crude
    5.997   frunzele proaspete de melisă
    5.764   boabele de soia crude
    5.735   pudra de ceapă
    5.347   murele
    5.346   usturoiul crud
    5.141   frunzele crude de coriandru
    4.882   zmeura crudă
    4.805   frunzele proaspete de busuioc
    4.454   migdalele
    4.392   frunzele proaspete de mărar
    4.343   frunzele de ceai
    4.275   merele roşii
    4.188   stafidele albe
    3.898   merele “Granny Smith”
    3.577   căpşunile proaspete
    3.432   untul de arahide
    3.383   smochinele proaspete
    3.365   cireşele obişnuite dulci
    3.307   rodia
    3.277   agrişele crude
    3.234   caisele confiate
    3.166   arahidele de orice fel, crude
    3.145   varza roşie fiartă şi scursă fără sare
    3.083   broccoli crud
    3.082   merele obişnuite cu coajă
    2.941   perele crude
    2.938   agavele fierte
    2.936   merele ”Red delicious”, crude, fără coajă
    2.906   sucul de coacăze negre
    2.830   strugurii negri
    2.828   merele Gala crude cu coajă
    2.764   (condimentul) cardamom
    2.670   merele Golden crude cu coajă
    2.589   merele Fuji crude cu coajă
    2.573   merele crude fără coajă
    2.550   guava
    2.386   brocolli fiert şi nesărat
    2.380   salata lollo crudă
    2.359   fulgii de porumb
    2.341   sucul proaspăt de rodie
    2.308   fulgii de ovăz instant fortificat
    2.294   granola cu stafide
    2.252   varza roşie crudă
    2.210   merele Golden crude fără coajă
    2.200   sorgul alb boabe
    2.184   seminţele de ridiche încolţite
    2.183   tărâţele de ovăz
    2.175   fulgii de ovăz simpli
    2.150   frunzele de sparanghel crude
    2.115   cartofii dulci copţi în coajă
    2.104   pâinea integrală de grâu
    2.094   arpagicul crud
    2.050   varza albă fiartă, scursă şi nesărată
    2.036   sucul de prune
    1.990   guava roşie
    1.965   piureul de mere
    1.963   pâinea integrală de secară
    1.948   caju crud
    1.946   frunzele crude de sfeclă
    1.933   avocado
    1.911   perele verzi cu coajă
    1.819   portocalele
    1.814   piersicile crude
    1.788   sucul de struguri roşii
    1.773   varza roşie fiartă
    1.767   sfecla crudă
    1.750   merişoarele
    1.750   coarnele
    1.746   perele de Anjou roşii
    1.743   floricelele de porumb
    1.736   ridichile crude
    1.695   nucile de macadamia prăjite
    1.687   frunzele de spanac congelate şi nefierte
    1.680   cartofii roşii cu coajă copţi
    1.644   sparanghelul fiert şi scurs
    1.620   mandarinele crude
    1.548   grape-fruit-ul roz şi roşu
    1540    fragii
    1.521   ceapa roşie crudă
    1.520   boabele de fasole marină crude
    1.515   spanacul crud
    1.510   seminţele de lucernă încolţite
    1.506   noni
    1.447   frunzele proaspete de salată verde
    1.421   pâinea integrală din amestec de cereale
    1.419   nucile braziliene uscate
    1.326   cartofii roşii copţi
    1.322   cartofii roşii cruzi
    1.318   pâinea de ovăz
    1.303   fulgii de grâu
    1.301   pătrunjelul proaspăt
    1.263   ciocolata cu lapte de băut
    1.260   strugurii roşii proaspeţi
    1.253   ceaiul verde gata preparat
    1.247   agave crude
    1.238   sucul de grape-fruit galben
    1.225   sucul de lămâie
    1.220   ceapa galbenă călită câteva minute
    1.210   kiwi
    1.150   uleiul de măsline extra-virgin
    1.138   cartofii albi copţi în coajă
    1.118   strugurii albi sau verzi cruzi
    1.115   caisele crude
    1.098   cartofii roşii cruzi
    1.058   cartofii albi cruzi
    1.034   ceapa albă crudă
    1.005   vinul de masă roşu
    1.002   sucul de căpşune
    1.002   mango crud
    1.001   sosul de salsa
       984   ardeiul dulce portocaliu crud
       980   varza de Bruxelles
       965   ardei dulce galben crud
       962   seminţele de soia mature încolţite şi nefierte
       933   vânăta crudă
       923   ardeiul verde dulce crud
       904   fasolea Pinto gătită
       902   cartofii dulci cruzi
       884   ananasul crud
       879   banana
       856   varza albă fiartă, scursă nesărată
       847   năutul crud
       847   ardeiul roşu călit
       830   strugurii albi proaspeţi
       829   conopida proaspătă
       793   sucul de struguri albi
       791   ardeiul dulce roşu proaspăt
       759   fasolea verde crudă
       750   nectarinele crude
       741   mazărea galbenă crudă
       728   boabele de porumb dulce crude
       726   sucul de portocală
       704   sucul de pere
       694   ardeiul dulce galben
       694   sos de tomate
       666   morovii cruzi
       620   conopida fiartă scursă fără sare
       616   nucile uscate
       615   ardeiul dulce verde călit câteva minute
       600   mazărea verde congelată
       578   sosul picant
       568   sucul de ananas
       564   oţetul de mere
       546   prunele roşii crude
       524   mazărea despicată seminţe mature crude
       508   varza albă crudă
       497   ţelina crudă
       496   brocolli congelat
       490   prazul crud
       486   sucul de roşii conservat cu sare
       483   dovleacul crud
       481   semintele de mac
       436   siropul de piersici conservat
       413   porumbul dulce conservat
       410   oţetul din vin roşu
       408   sucul de mere
       392   vinul alb de masă
       367   tomatele roşii coapte
       317   morcovii fierţi şi scurşi nesăraţi
       315   pepenele galben crud
       307   bulbul de fenicul crud
       245   vinetele fierte scurse nesărate
       225   oţetul din miere
       214   castraveţii cruzi cu coajă
       180   dovlecelul crud
       142   pepenele verde crud
       126   castravetele decojit crud
       106   uleiul de arahide
         82   limes crud



 (după site-ul www.oracvalues.com care ar fi bine să fie şi el consultat pentru detalii suplimentare)


Comentarii pe marginea scalei ORAC :
-          NU există în cadrul ei nici un aliment de origine animală !!! Este prima remarcă şi poate cea mai importantă ! Da, există o serie de alimente de origine animală (carnea de somon şi unii crustacei marini), care conţin cantităţi mici dintr-un carotenoid de potenţă medie (asteroxantina) şi care le colorează carnea în portocaliu-roşietic, dar aceste alimente NU se regăsesc în listă ;
-          Condimentele sunt pe primele locuri în listă, ocupând chiar primul şi al treilea loc de pe podium ;
-          Tărâţele unor cereale prezintă niveluri AO importante ;
-          NU trebuie să te numeşti ”Resveratrol”,  sau vreun aliment să conţină aşa ceva, ca să aibă un nivel AO ATROCE. Cuişoarele conţin ”eugenol”, un AO de potenţă medie, dar într-o cantitate aşa de mare, încât zdrobesc orice contra-candidat la nivelul AO ;
-          Există alimente care furnizează un nivel AO ENORM, chiar dacă sunt consumate în cantităţi infime (cuişoarele, scorţişoara...), în vreme ce altele au un palid nivel AO, chiar dacă le-am consuma în cantităţi semnificative (pepenele verde şi galben, castraveţii) ;
-          Cuişoarele şi scorţişoara sunt extrem de accesibile, practic pretutindeni. Dar din păcate, prea mulţi dintre noi aleg să le utilizeze extrem de rar, sau doar prin... prăjituri. Ce să mai zic de pudra de roşcove, de care mare parte din populaţie nici nu a auzit că există (vezi anexa IV), sau de polenul granule, utilizat eventual de apicultori şi familiile acestora ? Astfel :
a)       pudra de cuişoare = 3.144 unităţi ORAC / gram ;
b)      pudra de scorţişoară = 2.675 u. ORAC / gram ;
c)       capac la toate... pudra de roşcove are şi aceasta un nivel AO ENORM : 915 u. ORAC / gram. Dacă o consideraţi şi pe ea drept un component minim obligatoriu al curei cu siguranţă că NU veţi greşi ! Dacă cacaoa este strict contraindicată la o persoană cu cancer, pudra de roşcove este mai mult decât indicată ! ;
d)      polenul granule : 247 u. ORAC / gram ;
e)       tărâţele sau cojile seminţelor de in : 196 u. ORAC / gram.
-          Chiar dacă au un nivel AO mai mare sau mai mic, numai acest fapt NU califică anumite alimente ca să le consumăm. Exemple : cacaoa, boabele de soc crude, boabele de leguminoase crude, vinul, oţetul şi chiar şi uleiurile esenţiale ;
-          Premeditat NU există nici o orientare şi nici o educare a populaţiei, dar nici a cadrelor medicale în ceea ce priveşte importanţa covârşitoare a nivelului AO pentru sănătatea noastră a tuturor, dar şi pentru realizarea în organismul propriu, sau al pacienţilor a unui nivel AO cât mai înalt, drept cel mai important factor de prevenţie al apariţiei tuturor bolilor cronice şi degenerative. Ce trebuie urmărit la un fruct / legumă / condiment, fel de mâncare ??? Nimeni NU ne spune ! UN NIVEL ANTI-OXIDANT CÂT MAI ÎNALT !!! Acesta este răspunsul !!! ;
-          Ce trebuie să facem ca să îmbătrânim cât mai tardiv şi să ne păstrăm vigoarea şi tinereţea cât mai multe decenii ? UN NIVEL ANTI-OXIDANT CÂT MAI ÎNALT !!! ...dar numai în lipsa unei pro-oxidări semnificative !
-          Cum putem preveni TOATE ”bolile civilizaţiei” = boli degenerative ale stilului de viaţă ? Ce să facem ca să NU mai trecem vreodată pe la doctor (cu excepţia accidentelor) ? Cum să avem un ten frumos decenii întregi ? Cum să avem o minte limpede şi la 100 de ani ? Care este ”secretul” tinereţii şi al longevităţii ? RĂSPUNS : UN NIVEL ANTI-OXIDANT CÂT MAI ÎNALT !!! ...dar numai în lipsa unei pro-oxidări semnificative !
-          Care sunt factorii pro-oxidanţi (generatorii de radicali liberi) de care trebuie să ne ferim din tot sufletul ? Fumatul (o ţigară generează 1016 RL), stresul, aerul poluat cu fum, praf industrial, gaze de eşapament, radiaţiile ionizante (RUV, Radioterapia şi Radiografiile, exploziile atomice, radiaţia cosmică, CT, PET-CT), ionii pozitivi generaţi de ecranul PC-ului sau al TV-ului, acetaldehida (produs intermediar al metabolismului alcoolului etilic, dar care apare şi-n fumul de ţigară), stresul, stările pro-inflamatorii, consumul cronic de alcool, metabolismul energetic (oxidarea mitocondrială), exerciţiul fizic intempestiv (cu cât e mai intens, cu atât mai mulţi RL generează !), modurile greşite de preparare termică a alimentelor (prăjelile, fripturile, ”grătarul”), consumul de alimente râncede sau alterate, al dulciurilor concentrate, uleiurile vegetale omega 6 şi omega 3 rafinate, unele margarine, expunerile prelungite la soare şi/sau la ore de maxim solar, dar şi bronzarea artificială, sursele de oxigen atomic (hipocloriţii, ozonul, dicromaţii, permanganaţii, cloraţii, percloraţii, sarea iodată), unii agenţi oxidanţi, utilizaţi în industria alimentară drept conservanţi (nitraţii, nitriţii, sulfaţii, tiosulfaţii, sulfiţii, fosfaţii, metabisulfaţii, fosfiţii, radicalii fenoxi-), unele toxine, ciuperci (fungi), bacterii şi virusuri sunt incriminate ca generatoare de radicali liberi, medicamentele citostatice, 3,4-benzpirenul, metil-colantrenul, depăşirea greutăţii corporale, diabetul zaharat, expunerea profesională la CCl4, unele ”E”-uri alimentare, unele metale +/- grele +/- radioactive (Al, Pb, Cd, U), telefonul mobil, cuptoarele cu microunde, aldehidele nesaturate (acroleina rezultată prin prăjirea uleiurilor sau fumat), PC-urile cu procesoare puternice sau ”dual core” etc.
      RL induc peroxidarea lipidică, lezează ADN-ul celular, inactivând / denaturând proteine. Cele mai sensibile (şi astfel, cele mai vulnerabile) organe în faţa agresiunii RL sunt : cristalinul (=> cataracta), pancreasul (=> diabetul zaharat), vasele de sânge (=> ateroscleroza) şi celulele nervoase, care posedă o capacitate ¯ şi limitată de inactivare a acestora. DAR toate celulele şi organele corpului nostru suferă când au parte de pro-oxidare şi din contră, funcţionează cu atât mai bine cu cât avem un nivel AO mai ­ ;
-          NU e greu deloc să NU facem cancer !!!
-          Chiar este nevoie de un stil de viaţă rău dezordonat, extins adesea pe decenii întregi, cu o alimentaţie lipsită sau săracă în anti-oxidanţi, sau din contră, cu pro-oxidante serioase, ca să facem boala ! Există persoane care în anul 2010, în ţări ale UE, printre care şi România, cu standarde ridicate de subzistenţă consideră mental că ”fructele-s pentru copii”, în vreme ce adulţii (oameni serioşi !?!), ar trebui să se întâlnească la... ”o bere”, sau la ”un grătar” etc. Însuşi modul de a primi un musafir în casă în ţara noastră este dezastruos şi denaturat : i se pune acestuia în faţă un pahar de ”tărie”, sau de... dulceaţă, în loc să i se pună în faţă fructe cât mai colorate. Chiar aşa de rău ne urâm musafirii ? ;
...şi să mai spună cineva că această boală teribilă (cancerul) nu apare exclusiv din vina noastră, datorită unui stil de viaţă nesănătos, tolerat şi cultivat şi că nu ar putea fi prevenită !!!



Principalii antioxidanţii naturali (exogeni)
        Resveratrolul
        Carotenoizii (reprezintă o clasă formată din >600 de substanţe, dintre care cele mai cunoscute sunt : a- şi b-carotenul, licopenul, luteina, zeaxantina, cantaxantina, apocarotenal, b-apo-8-carotenal, violaxantina...)
        Picnogenolii
        Acidul ascorbic (vitamina C)
        Complexul vitaminic E
        Acizii graşi w 3
        Acizii graşi w 6
        Coenzima Q10 (e şi endogen)
        Bioflavonoidele
        Niacina (vitamina B3 sau NAD(P)-ul)
        Germaniul organic
        Seleniul
        Zincul
        Manganul
        Cuprul
        Molibdenul
        MSM (metil-sulfonil-metanul)
        Betanina
        Sulforafanul
        Indol-3-carbinolul
        Capsicaina (capsaicina)
        Limonena
        Antocianinele
        Acidul elagic
        Sulfidele
        (Tri-)terpenele
        Substanţele indolice
        N-acetil-cisteina
        EDTA
        Ionul de hidrogen (H-)
        Acidul lipoic (e şi endogen)

RESVERATROLUL – miraculosul colorant negru
        Este cel mai puternic anti-oxidant natural cunoscut
          Există într-o cantitate de 50-100 mg / g pieliţă de strugure, mai mult decât dublul oricărei alte surse identificate
          Se găseşte în general în fructele de culoare violet -neagră (dar nu numai) : sucul de struguri negri, sâmburii de struguri, dude, mure, coacăze, prune, dar şi din varza de Bruxelles (care poate fi consumată şi fiartă), fragi, alune
          Are un efect direct de distrugere tumorală, acţionând împotriva oricărui tip de localizare tumorală, dar şi asupra celor hormono-dependente (sân, ovar, testicul, ficat, stomac)
          Blochează formarea de vase de sânge în jurul tumorii, dar şi metastazarea celulelor maligne
          Conferă o protecţie deosebită materialului genetic nuclear (ADN), ferindu-l de mutaţii
        Are un potenţial anti-oxidant de 50 de ori superior vitaminelor C şi E la un loc
          Este de 10-20 de ori mai puternic decât vitamina E în protecţia anti-oxidativă a LDL-colesterolului
          Scade nivelul sangvin al colesterolului total şi al trigliceridelor
          Este un vasodilatator arterial
          Se opune expansiunii fibroase a cicatricei post-infarct miocardic
          Încă din 1985 se ştie că are capacitatea de a inhiba agregarea plachetară indusă de trombină şi ADP (Kimura) => efect anti-trombotic
          Are efecte anti-SIDA, antivirale (virusurile hepatitice, dar nu numai !), antialergice (inhibând eliberarea Histaminei), antibacteriene şi antiinflamatoare
          Măreşte elasticitatea articulaţiilor, stimulând sinteza fibrelor de colagen (astfel având şi un rol cosmetic)
          Preîntâmpină ridarea şi îmbătrânirea pielii, menţinându-i elasticitatea şi tinereţea
          Efect protectiv faţă de boala Alzheimer prin blocarea proteinei NF-Kb, împiedicând astfel microglia să distrugă neuronii
          Există studii încurajatoare referitoare la potenţialul terapeutic al său în ceea ce priveşte şi alte boli neuro-degenerative
          Resveratrolul poate reduce dezvoltarea melanomului malign, poate distruge cancerul de sân şi poate micşora nivelul colesterolului total sangvin
          Creşte durata de viaţă şi potenţialul reproductiv la animalele de experienţă pe care a fost testat (15-30%)
          Se comportă şi ca un fito-estrogen (vezi soia)
          Previne şi combate eficient osteoporoza

LICOPENUL – uimitorul colorant roşu
          (Alte denumiri : licopena, licopina)
          Este cel mai important reprezentant al familiei carotenoizilor
          Este singurul anti-oxidant a cărui cantitate sporeşte de circa 4-6 ori prin fierbere !!! (bulionul / pasta de roşii de ex.)
          Licopen întâlnim în aproape orice aliment de culoare roşie : tomate, căpşuni, grape-fruit roşu, ardei iute şi capia, gogoşari, guava, papaya, ulei de cătină, dar şi-n struguri
          Cea mai mare cantitate de licopen se găseşte în tomate (300-400 mg/kg) ; pentru calităţile cromatice, gustative şi medicinale ale tomatelor, italienii le-au denumit  „pomo d’oro“ (măr de aur), iar germanii „paradiesapfel“ (măr al paradisului)
          Datorită înapoierii culturale, cât şi a conservatorismului prost înţeles şi aplicat, tomatele au fost introduse şi cultivate la noi în ţară pe scară largă abia în urmă cu un secol !!!
        Uleiul de măsline amplifică substanţial absorbţia licopenului ; prezintă biodisponibilitate şi efect antioxidant scăzut în medii apoase, în timp ce mediile lipidice îl fac puternic reactiv şi biodisponibil
        Licopenul modifică profilul acizilor graşi din plasma umană 
        La concentraţii relativ scăzute de licopen, acesta are efecte antioxidante în protecţia celulelor, a membranelor celulare şi ADN
        Are o capacitate anti-oxidantă de 10 ori mai puternică comparativ cu vitamina E
        Este o substanţă cu efecte anti-tumorale marcate în general, şi specific în cancerul de prostată, sân, vezică urinară, pancreas, cervical, ovarian, uterin, intestinal, plămâni, piele
        Unii cercetători merg până acolo încât afirmă că forţa licopenului este aşa de mare încât ajunge o singură roşie de dimensiuni medii consumată zilnic, pentru a ne da o protecţie sigură şi totală anti-tumorală pentru tot restul vieţii
        Reduce semnificativ riscul aterosclerozei (incidenta infarctului miocardic scade cu 20-50% la persoanele ce consumă frecvent fructe şi legume bogate în licopen) şi procesele de îmbătrânire celulară
        Alături de vitaminele C şi E, previne degenerescenţa maculară a retinei şi diminuează riscul de cataractă cu 50%
        În consumul de licopen se pun speranţe mari pentru prevenirea bolilor neoplazice, degenerative şi a maladiei Alzheimer

b-CAROTENUL, sau minunea de culoare galbenă
-     b-carotenul aparţine familiei carotenoidelor
          (apocarotenalul şi nu b-carotenul este responsabil de colorarea în galben-portocaliu a alimentelor care-i conţin !)
          A fost asociat decenii întregi cu vitamina A deoarece în organism este transformat rapid în aceasta. Deşi este o coincidenţă de denumire, nu cred că este greşit ca această vitamină să se bucure de o consideraţie deosebită din partea noastră, ca fiind vitamina…A !
          Astfel s-a purces la utilizarea b-carotenului ca supliment, iar astăzi este de departe cea mai cunoscută şi cea mai cercetată carotenoidă, dar toate suplimentele studiate nu au avut acţiunea b-carotenului, dpdv teoretic
          Este posibil ca, indiferent de conţinutul suplimentelor, acestea să interacţioneze cu absorbţia b-carotenului natural şi cu carotenoidele conţinute în dietă. Este de asemenea posibil ca, în loc de a avea loc un efect antioxidant, să existe unul pro-oxidant
          Vitamina A luată constant perioade îndelungate la doze mari prezintă riscuri notabile, însă precursorul său, b-carotenul se pare că nu prezintă nici un risc, chiar la doze mamut (x 100 doza zilnică) ; majoritatea fructelor şi legumelor conţin cantităţi mult mai mari de b-caroten decât de vitamină A
          Carotenoizii au efecte identice cu ale vitaminei A, dar riscul dezvoltării unei intoxicaţii este aproape nul la doze enorme
          Necesar : 5000-8000 UI = 2-3 mg/zi (un morcov mediu conţine ceva mai mult de 10.000 UI)
Funcţii :
          Antiinfecţioasă
          Substanţă anti-oxidantă redutabilă
          Atenuează mult simptomele şi efectele secundare ale curelor citostatice şi / sau radioterapice
          Reglementează somnul şi tensiunea arterială
          Creşte numărul şi stimulează activitatea limfocitelor T „ajutătoare” (LTh)
          Frenator folicular în sindromul premenstrual
          Stimulează şi creşte sinteza progesteronului
          Ajută la formarea smalţului dentar
          Utilă în tratamentul retinitei pigmentare
          Asigură vederea normală (participă la sinteza rodopsinei, pigment fotosensibil din ochi) şi protecţia epiteliilor. Determină inducţia, diferenţierea şi creşterea ţesuturilor epiteliale, le menţine integritatea şi previne keratinizarea
          Rol important în reproducere
          Stabilizează membranele celulare
          Stimulează ARN-ul mesager, cât şi sinteza unor proteine şi glicoproteine
          Determină secreţia lizozimului salivar
          Stimulează creşterea osoasă şi dentară
          Este un antagonist tiroidian
          Protector împotriva radiaţiilor de orice fel
          Împreună cu vitamina C, reduce mult secreţia de mucus bronşic la astmatici şi la bronşiticii cronici (BPCO)
          I s-a demonstrat eficienţa şi-n SIDA, studiile fiind încă în curs
          Utilă în tratamentul calviţiei androgenice, a ridurilor şi a acneei juvenile
          Îmbunătăţeşte toleranţa corpului la grefe
          Scade riscul dezvoltării unor boli cardio-vasculare la persoanele care asociază şi un stil de viaţă sănătos ; reduce semnificativ frecvenţa infarctului miocardic, iar recuperarea post-infarct este de mai scurtă durată, iar riscul recidivelor este mai mic. Acelaşi efect îl prezintă şi Coenzima Q10
          Este vitamina longevităţii întârziind mult apariţia senilităţii
          Protejează ADN-ul celular de acţiunea nocivă a toxinelor
          Surse (mg / 100 g produs) : lucernă (4,818), morcov (3-9), migdale (5-6), salată (4-8), măceşe (5), alune (4,4), arahide (3,6), spanac (2,5), varză (2), sfeclă roşie (1,78), mango (1,454), papaya (1,25), pătrunjel, nucă (1,2), pepene galben (1,03) caisă (0,606), măsline (0,2), tomate (0,133), ulei de cătină, germeni de grâu, leguminoase, rădăcinoase, citrice, prune, usturoi, ceapă, fasole verde, tot ce-i verde, zmeură, pere, mere, smochine, creson, mazăre, bostan, dude, gutui, avocado, castane, cireşe, banane, nap, castravete, ananas, coacăze, mei, ovăz, orez, păpădie, struguri, ţelină, aloe...
          Diareea cronică, medicaţia de scădere a colesterolului, uleiul mineral, contraceptivele orale, alcoolul, fumatul, stresul, sarcina şi alăptarea, hepatitele şi ciroza hepatică generează deficite semnificative de vitamină A

LUTEINA
          Este un alt membru al familiei carotinoizilor (“lutheus” = galben)
        Surse de luteină : loboda, salata, spanacul, dovleacul galben, rebarbarum, praz, mazăre, vegetale verzi şi orice fruct sau legumă care are culori intense
          Se fixează în mod special la nivelul retinei, în special a maculei (pata galbenă) şi la nivelul cristalinului
          Cercetările privind degenerarea maculei la vârste înaintate au dovedit rolul protector important al luteinei (6 mg/zi luteină timp de 6 luni, scade incidenţa degenerării maculei cu 43%)
          Există posibilitatea prevenirii cataractei prin utilizarea de AO, dar mai ales prin luteină (scăzând la o 1/3 riscul apariţiei acesteia)
          La diabetici şi hipertensivi protecţia prin luteină este excepţională la nivelul arterelor retiniene
          Efectul antioxidant al luteinei se manifestă nu numai la nivelul aparatului vizual, dar şi la nivelul altor organe, precum şi în cadrul unor lanţuri metabolice putând fi utilizată cu rezultate bune de către toţi cei cărora li s-a recomandat consumul de AO (pentru prevenirea bolilor cardiovasculare, cancerului prostatic etc.)
          Oxidarea grăsimilor este inhibată în cea mai mare măsură de luteină, cu consecinţe deosebite în serul sangvin şi la nivelul ochiului ; scade colesterolul sangvin
        Efectul luteinei este amplificat de licopen

Alţi carotenoizi mai puţin cunoscuţi
Zeaxantina
          Are culoarea galbenă
        Surse : boabele de porumb, ardeii roşii, mango, portocale, spanac, gălbenuşul de ou (şi-n general acolo unde există şi b-carotenul)
          Previne degenerescenţa maculară a retinei alături de luteină (în special datorită capacităţii de a filtra lumina ultravioletă şi cea albastră) şi cataracta
Cantaxantina
          Are o culoare roşie intensă
        Surse : ciupercile comestibile, păstrav de mare, creveţi de buna calitate şi crustacee
          Este un colorant alimentar, cu termostabilitate ridicată şi nu este fotosensibilă
Apocarotenal
          Imprimă culoarea portocalie spre roşu a alimentelor
        Surse : citrice (în special in mandarine), legume verzi (în special în spanac) şi ţesutul animal
          Este o provitamină A, ca şi b-carotenul. Are jumatate din activitatea vitaminei A şi a b-carotenului
(Acidul-)b-apo-8-carotenal
          Nuanţele de culoare obţinute de esterul acidului apocarotenal din alimente variază de la galben-lămâie până la galben-orange
        Surse : este larg răspândit în natură, în special în plante, cum ar fi citricele, legumele verzi, iarba, lucerna, dar şi-n gălbenuşul de ou
          În organismul uman este parţial convertit în vitamina A prin oxidare, contribuind la furnizarea de vitamina A

Picnogenolii
          Picnogenolii” este o denumire generică mai corectă decât “picnogenolul”, deoarece defineşte un grup de substanţe înrudite (şi nu una singură), cu efecte sinergice, înmănunchiate
          Aparţin familiei chimice a polifenolilor, clasei flavonoidelor. Este un complex de substanţe (proantocianine), printre care se menţionează : acidul cafeic, ferulic, fenolic, catechina, epicatechina etc.
        Surse : seminţele de struguri, extractul de pin maritim, scoarţa de salcie, aloe vera, ceai verde, viţa nobilă, unele fructe şi verdeţuri
          Picnogenolii au demonstrat o putere de peste 30 de ori superioară vitaminelor A, C şi E la un loc în combaterea radicalilor liberi, în menţinerea integrităţii membranelor celulare, a ADN-ului, împiedicând peroxidarea lipidică
        Au efect antioxidant excepţional faţă de ionul superoxid, inhibând şi enzima generatoare a acestui RL (xantin-oxidaza)
          Picnogenolii împreună cu vitaminele A,C şi E conduc la o puternică acţiune antioxidantă
          Contribuie la reglarea tonusului muscular al arterelor, combătând vaso-spasmul
          Participă la sinteza lichidului biliar şi la eliminarea bilei din vezica biliară (efect coleretic-colecistokinetic)
          Reduc formarea nitrozaminelor
          Efect hepatoprotector în caz de intoxicaţie prin expunere la substanţe toxice (solvenţi organici)
          Inhibă formarea leucotrienelor, care sunt printre mediatorii cei mai importanţi ai reacţiilor alergice, astmului bronşic şi ai inflamaţiilor acute
          Întăresc peretele capilar, menţinându-i supleţea (elasticitatea) şi integritatea
          Posedă o activitate anti-mutagenă, de protejare a materialului genetic, dar şi anti-tumorală directă
          Imunostimulator de excepţie
          Efectele sale benefice au fost studiate în bolile degenerative cardio-vasculare, fragilitatea capilară, insuficienţa venoasă periferică
          Nu prezintă efecte adverse pe termen lung, fiind lipsit de toxicitate
          Protejează împotriva căderii părului
          Previne şi combate retinopatia (microangiopatia retiniană) diabetică şi non-diabetică
          Acţiune antienzimatică (în vitro) împotriva : elastazei, hialuronidazei, colagenazei, a1-antitripsinei, xantinoxidazei, b-glucuronidazei

Acidul ascorbic (vitamina C)
          Întăreşte peretele vascular
          Fixator de Calciu mai puternic decât vitaminele D
          Scade colesterolul total şi creşte HDL-C
          Previne şi distruge placa de aterom (la peste 300 mg/zi în prezenţa unui CT<160 mg%)
          Previne cataracta, îi opreşte evoluţia şi chiar determină regresia ei
          Creşte longevitatea şi scade numărul deceselor de orice cauză
          Indispensabilă pentru absorbţia Fierului
          Funcţie depurativ-detoxifiantă
          Măreşte rezistenţa organismului la efort
          Cresc performanţele intelectuale şi indicele IQ (alături de vitamina B1)
          Asigură integritatea tegumentelor şi mucoaselor
          Stimulează atât imunitatea anti-cancer, cât şi pe cea antiinfecţioasă
          Contribuie la buna funcţionare a glandelor suprarenale
          Fortifică musculatura şi ţesutul conjunctiv
          Stimulează eliminarea Pb din oase
          Participă la sinteza colagenului
          Combate sterilitatea masculină
          Rol desensibilizant (anti-alergic)
          Grăbeşte vindecarea hepatitelor acute şi opreşte evoluţia celor cronice spre ciroză sau cancer hepatic

Complexul vitaminic E
        Nu este vorba de o singură substanţă, ci de... (cel puţin) 8 : (a,b,g,d-) tocoferol şi (a,b,g,d-) tocotrienol + bioflavonoide
        Surse (mg la 100 g / ml produs) : ulei de germeni de grâu (150-500), ulei de floarea soarelui (50), migdale (25,8), ulei de măsline, soia (13,2), nuci (12,3), germenii de grâu, măsline (8), zmeura (4,5), salata (4), ardei (3,1), avocado (3), spanac (1,7), piersici (0,6), uleiul de cătină, creson, polen, pătrunjel, aloe vera, mazăre, ridiche neagră, seminţele de in, bostan şi de floarea soarelui, roşii, alune, arahide, drojdii
        Necesar : 20-30 mg / zi (eficienţa sa însă va creşte exponenţial la doze de >100 mg/zi)
        Observaţie : orice aliment care conţine vitamina E, va conţine automat şi vitamina D şi F !
          Clorul, pastilele cu fier anorganic şi anticoncepţionalele orale necesită cantităţi mari de vitamină E, deoarece o inactivează ; medicaţia hipocolesterolemiantă, uleiul mineral (folosit ca laxativ), fumatul, sarcina şi alăptarea, pancreatitele, hepatitele, boala Crohn etc. se însoţesc de deficite ale vitaminei E !
          Este un anti-oxidant excepţional, “ocrotind” de oxidare acizii graşi nesaturaţi, vitaminele A şi C din lumenul intestinal, dar şi membranele celulare. Ne protejează şi de efectele oxidante remarcabile ale ozonului, smogului, de radiaţii şi de efectele nocive ale chimioterapiei (alături de vitamina A)
          Protejează vitamina A de oxidare şi globulele roşii de factorii hemolitici
          Potenţează funcţiile vitaminei C (evident în cataractă)
          Grăbeşte vindecarea arsurilor şi a rănilor
          Are calităţi diuretice şi hipotensoare
          Diminuă frecvenţa crizelor epileptice la copii ; se pare că ar fi utilă şi în tratamentul bolii Parkinson
          Vitamină anti-tumorală redutabilă în general, dar şi specifică pentru cancerele prostatic, col uterin, sân  şi pulmonar
          Intervine în metabolismul şi-n sinteza acizilor nucleici şi a proteinelor
          Măreşte capacitatea funcţională a muşchilor, ameliorând circulaţia capilară şi utilizând optim oxigenul la acest nivel. Este implicată şi în producerea de energie la nivel celular
          Asigură buna funcţionare a aparatului reproducător şi este esenţială pentru sistemul nervos central
          Reduce problemele legate de ciclul menstrual (tratând eficient sindromul premenstrual) şi de menopauză
          Intervine şi-n eritropoeza (formarea globulelor roşii ale sângelui) fiziologică şi protejează eritrocitele împotriva distrugerii (hemoliză)
          Are şi proprietăţi anti-coagulante, inhibând agregarea plachetară
          Funcţiile acestei vitamine sunt potenţate în mare măsură de prezenţa Seleniului şi asta preponderent în cancer
          Alături de Seleniu grăbeşte liza pigmentului de uzură neuronal - lipofuscina
          Creşte producţia de interleukină 2, la rându-i stimulatoare a producţiei de limfocite T
          Scade VLDL şi LDL-C (pe acesta din urmă în special în prezenţa vitaminei A), crescând în schimb HDL-C. Împiedică oxidarea LDL-C
          Aportul corespunzător de vitamină E reduce semnificativ frecvenţa şi amplitudinea crizelor de angină pectorală

Acizii graşi w 3
        Surse : ulei de in, soia, nucă, spirulină, uleiul unor peşti marini (somon, hering...)
          Sursele de origine vegetală conţin doar reprezentantul inferior al clasei (ALA), în vreme ce uleiurile de peşte conţin toţi reprezentanţii (ALA, EPA şi DHA), alături de cantităţi importante de colesterol
          Scad Colesterolul Total sangvin şi LDL-C cu densitate mică (care este extrem de aterogen !)
          Au  un efect anti-trombotic
          Produc o creştere uşoară a HDL-C
          Scad fibrinogenul şi agregarea plachetară şi cresc timpul de sângerare
          Reduc întinderea zonei de necroză cardiacă post-infarct recent
          DHA este esenţial pentru dezvoltarea sistemului nervos, a retinei şi a sistemului imunitar al copilului
          DHA şi ALA sunt  constituenţi importanţi ai membranei neuronale şi a vaselor de sânge din creier. În stările asociate cu deficitul lor, se întâlneşte o încetinire a creşterii staturo-ponderale, leziuni ale pielii, degenerescenţă  a organelor interne, o funcţie vizuală anormală şi chiar neuropatie periferică
          Întârzie şi reduce apariţia simptomelor senilităţii prin blocarea generării de radicali liberi de natură lipidică
          Acţiune anti-mutagenă şi de protejare a materialului genetic
          Efect antiinflamator mediu
          Reduc simptomele şi blochează acţiunea citokinelor (TNFa, PAF, IL1-8 etc.)
          Modulatori deosebit de puternici ai răspunsului imun
          Efecte importante în bolile auto-imune, infecţii virale şi / sau bacteriene, cancer, SIDA
          Au capacitatea de a distruge vasele care alimentează cu sânge tumora
          Previn apariţia preeclamsiei şi a eclamsiei gravidice. Previn apariţia depresiei de post-partum. Efect antidepresiv general
          Prezintă efecte benefice şi-n sindromul Raynaud, după o utilizare îndelungată
          Un raport w3 / w6 > 1/3 provoacă vasodilataţie arteriolară şi prevenind o eventuală HTA
          În bolile glomerulare renale, aportul de AG w 3 a redus pierderile de proteinuria
          Vindecă ulcerul gastric şi duodenal ; efecte excelente au fost raportate şi-n terapia colonului iritabil
          Regularizează ciclul menstrual, diminuă frecvenţa şi intensitatea durerilor menstruale
          Sunt substanţe anti-alergice, reducând frecvenţa şi intensitatea crizelor de astm bronşic
          Au efect hipoglicemiant (util şi la diabetici), transformând glucoza sangvină în glicogen de depozit ; reduc rezistenţa la insulină
          Previn şi combat eficient migrenele
          Rol calmant şi de mărire a rezistenţei sistemului nervos la stres. Somnul se instalează mai repede la cei care au în alimentaţie surse bogate de AG w 3, iar frecvenţa insomniilor scade semnificativ
          Stimulează sinteza colagenului din piele

Acizii graşi w 6
        Surse : uleiurile de floarea soarelui, porumb, soia, germeni de grâu, dovleac, rapiţă, susan
          Extrem de sensibili la lumină, aer şi termic (prăjire), în prezenţa cărora putând suferi procese de izomerizare cis-trans (devenind din anti-aterogene, pro-aterogene), cât şi oxidări multiple la dublele legături, devenind din anti-oxidante, pro-oxidante
          Reprezentanţi : acidul arahidonic, acidul g-linolenic şi acidul linoleic
          Indispensabili pentru producerea de energie, pentru transferul oxigenului din aer până la nivelul hemoglobinei
          Precursori ai prostaglandinelor
          Anti-aterosclerotice “per se”
          Asigură buna funcţionare a sistemului nervos central, intrând în structura membranelor neuronale
          Ameliorează simptomele ulcerului gastric şi duodenal
          Menţin tonicitatea şi troficitatea pielii
          Carenţa acestor acizi determină astenie, piele uscată, deficit imunitar, retard al creşterii şi sterilitate
          Totuşi un raport w6 / w3 > 1/3 are efecte pro-inflamatorii (raportul optim este < 1/3)

Coenzima Q10
          Este un anti-oxidant exo-, dar şi endogen
        Surse : frunzele de tutun, uleiul de cătină, uleiul de soia, alune, varză, conopidă, broccoli, spanac, ton, sardină, germenii de grâu, orez integral, uleiurile vegetale, inimă şi muşchi de vită
          Exerciţiul fizic, vitamina E şi Seleniul îi stimulează sinteza
        Necesar : (se presupune că ar fi în jurul valorii de) 30-90 mg/zi (1 mg pentru fiecare an vârstă / zi)
          Se concentrează în organele cu metabolism intens (creier, miocard, ficat...)
          Cei care au o dietă vegan, aduc mai multă ubiquinonă prin alimentaţie decât omnivorii
        Normo- şi subponderalii prezintă concentraţii mai ridicate de CoQ10 comparativ cu cei care au supragreutate
          Sinteza ubiquinonei se reduce odată cu vârsta
          Catalizator în procesul de formare a energiei celulare, răspunzătoare de 95% din energia ce se formează în corp ; menţine integritatea membranelor mitocondriale
          Previne oxidarea LDL-C şi scade riscul aterosclerotic
          Adjuvant extrem de util în tratamentul insuficienţei cardiace şi al cardiopatiei ischemice. Determină rărirea frecvenţei atacurilor anginoase cu 45-50%, mărind capacitatea de efort a pacienţilor cardiaci. Reduce hipertrofia miocardică şi-i satisface necesarul energetic. Creşte fluxul sangvin coronarian, îmbunătăţeşte metabolismul şi asigură furnizarea de energie pentru miocard, coboară TA
          Determină producerea de anticorpi şi creşte concentraţia plasmatică a imunoglobulinelor G
          Boala Parkinson prezintă concentraţii mici de ubiquinonă în creier, iar în SIDA există concentraţii plasmatice extrem de reduse ; pacienţii HIV pozitivi, vor rămâne asimptomatici dacă au o concentraţie optimă a CoQ10 în sânge
          Utilă în distrofia musculară progresivă, ameliorând în bună măsură simptomatologia
          Anti-oxidant puternic, imuno-stimulator (sporind numărul de limfocite TK) ; substanţă cu proprietăţi anti-tumorale (absorbind radicalii liberi), anti-SIDA şi antileucemică
          Îmbunătăţeşte funcţia cerebrală şi creşte capacitatea de memorizare
          Diminuă depozitele de grăsime
          Măreşte rezistenţa musculară la efort
          Grăbeşte vindecarea plăgilor, menţine supleţea, elasticitatea şi tinereţea tegumentelor
          Capabilă să vindece ulcerul gastroduodenal
          Adjuvant important, util şi extrem de eficace în refacerea ficatului (hepatite A, B, C etc., acute sau cronice)
          Utilă în tratamentul schizofreniei, a bolii Alzheimer şi a sclerozei multiple
          Întârzie procesele de îmbătrânire şi se opune celor degenerative
          Medicaţia statinică, prin inhibarea enzimei HMG-CoA reductazei, determină o diminuare a producţiei de CoQ10 , iar  medicaţia b-blocantă inhibă enzimele activate de către CoQ10 şi produce o scădere a concentraţiei sale

Bioflavonoidele
          Sunt cunoscute mai ales ca vitamina C2, P, sau flavone
          Au fost descoperite de către omul de ştiinţă maghiar Albert Szent-Gyorgyi, descoperitorul vitaminei C, care a observat că bioflavonoidele au un efect sinergic cu vitamina C, având o mare importanţă în întărirea peretelui capilar
          Se găsesc în multe fructe (coaja de măr şi pară, pieliţa internă a citricelor, fructele care au culori intense) şi verdeţuri
          Bioflavonoidele diferă de la fruct la fruct, de la frunză la frunză, atât ca tip, cât şi ca şi cantitate şi putere antioxidantă
          Cele mai cunoscute bioflavonoide sunt quercetina, rutina, hesperidina, naringina, baicalina şi picnogenolul
          Substanţe potenţatoare de efect pentru minerale şi vitamine (mărind efectul acestora de 20-200 de ori)
          Cresc rezistenţa capilarelor, reglându-le permeabilitatea ; se opun formării de varice şi hemoroizi
          Efect antianginos şi tonicardiac ; anti-aterosclerotice de primă mână şi anti-trombotice
          Sunt esenţiale pentru protecţia în calea oxidării vitaminei C
          Au activitate majoră antivirală şi anticancerigenă
          Efect antiinflamator moderat şi desensibilizant (maladii alergice şi astm bronşic) ; reduc cantitatea de Histamină din sânge
          Acţiune marcată împotriva virusurilor poliomielitei, hepatitelor A şi B, influenţei şi HIV
          Tonice-trofice şi regeneratoare hepatice
          In vitro quercetina şi picnogenolul inhibă complet replicarea virusului HIV
          Reduc problemele legate de ciclul menstrual (dureri, durata sângerării, neregularităţi etc.) ; au şi efect anti-abortiv
          Tulburările de natură aterosclerotică ale vaselor urechii interne de care suferă diabeticii, par să răspundă tratamentului combinat vitamină C + bioflavonoide
          Administrate împreună prezintă efecte benefice în tratamentul distrofiei musculare şi al depresiei cronice
          Studii legate de administrarea lor concomitentă, cu rezultate benefice sunt în curs, în tratamentul schizofreniei
          Bioflavonoidele din afine sunt eficace în tulburările de vedere, putând ameliora vederea crepusculară, reducând fenomenele de neacomodare la întuneric ; se opun degenerărilor retiniene de origine hipertensivă, diabetică şi miopiei evolutive
          Rănile se vindecă mai repede şi fără cicatrici
          Preîntâmpină ridarea şi îmbătrânirea pielii, menţinându-i elasticitatea şi tinereţea
          Carenţa de bioflavonoide este asemănătoare cu carenţa de vitamină C : pierderi de sânge, fragilitate capilară, hematoame ; constituie un factor predispozant pentru reumatism
          Antagonişti : fumatul, stresul, antiinflamatoarele steroidiene şi nesteroidiene, antibioticele, cafeaua
          Cresc absorbţia bioflavonoidelor : vitamina C, Calciul şi Magneziul

Niacina (vitamina B3, PP, NAD)
          Este o vitamină relativ stabilă termic, la lumină şi oxigen
        Surse (mg%) : drojdii (50-100), caise uscate (6,7), soia (5), cartof (1), piersica (0,9), germenii şi tărâţele de grâu, nuci, orez, polen, grape-fruit, anason, ovăz, varza, gutui, lămâi, mere, pere, vinete, roşii, sfeclă roşie, smochine, seminţele de in, aloe
        Necesar : 15-20 mg/zi. Dacă dieta conţine suficient Triptofan şi vitamină B6, corpul şi-o poate sintetiza şi singur
          Cel mai important factor de creştere al HDL-C. Reduce şi nivelul trigliceridelor
          Creşte capacitatea de memorizare
          Intensifică metabolizarea glucozei, rol important în diabetul zaharat
          Participă la integritatea mucoaselor, prevenind instalarea a multiple dermatoze
          Ameliorează simptomele artritei
          Carenţa sa dă pelagra (cei 3 “D” : dermatită, demenţă, diaree)
          Participă la producerea energiei în corp
          Ajută la sinteza unor hormoni : insulină, testosteron, estrogeni
          Combate un eventual miros neplăcut al gurii (halena)
          Combate şi / sau ameliorează durerile ulceroase
          În doze mari stimulează eliberarea de Histamină
          În sarcină, alăptare, sau în cazurile în care se prestează un exerciţiu fizic intens, se suplimentează dieta cu cantităţi corespunzătoare de vitamină B3 Alcoolul este şi el răspunzător de scăderea nivelului plasmatic al acestei vitamine !

Germaniul (organic !)

-          necesar : 0,4 – 1,5 mg/zi
-          funcţii : util în prevenţia şi tratamentul multor boli :
                   - cancere cu diverse localizări : colon, prostată, sân, plămâni, ovar, col uterin. Este un element cu proprietăţi anti-tumorale importante. Stimulează concomitent superoxid-dismutaza, glutation-peroxidaza şi catalaza !!!
                   - leucemii, SIDA
                   - astm bronşic
                   - gastrite şi ulcere
                   - diabet
                   - angină pectorală, HTA, ATS, infarct miocardic, sd. Raynaud
                   - boli psihice : psihoze depresive, schizofrenie, boala Parkinson, epilepsie, autism
                   - boli oculare : cataractă, glaucom, inflamaţii şi dezlipire de retină
                   - are o acţiune anti-virală şi anti-fungică
                   - stimulează imunitatea : creşte producţia de gama-interferon şi de limfokine, cât şi numărul de macrofage, limfocite Tk şi de supresoare
                   - combate osteoporoza şi artrita reumatoidă
                   - suprimă durerile menstruale
                  - rol fundamental în cura de dezintoxicare după acumularea de Mercur în corp
                    - element anti-oxidant puternic şi anti-mutagen
                    - scade concentraţia colesterolului sangvin
                    - măreşte biodisponibilitatea oxigenului la nivel celular
-          surse : usturoi, tărâţele de cereale şi cerealele integrale, aloe, nuci, uleiuri vegetale, fasole, morcovi, broccolli, conopidă, roşii, rădăcina de Ginseng.

Seleniul
-          necesar : 100 micrograme/zi. Carnea, alcoolul şi fumatul îi blochează absorbţia ! Prin ejaculare se pierd cantităţi sporite de Seleniu !
-          funcţii : - element anti-oxidant cu proprietăţi anti-tumorale excepţionale
             - previne acumularea unor metale grele în corp şi le grăbeşte eliminarea : Mercur, Arsen, Cupru (dacă acesta riscă să ajungă la niveluri plasmatice toxice !), Cadmiu
                    - stimulează sinteza şi efectele glutation-peroxidazei, enzimă extrem de potentă anti-tumoral, care nu poate funcţiona în absenţa Seleniului
                    - stimulează sinteza de imunoglobuline
                    - împiedică degenerarea musculaturii striate
                 - ameliorează simptomele legate de menopauză, în special bufeurile de căldură
                    - anti-ATS de forţă
                    - protejează Fe2+ din hemoglobină împotriva oxidării la Fe3+
                    - anti-reumatic puternic
                    - măreşte apărarea imună
                    - protejează ficatul de infiltraţia grasă
                    - controlează funcţia secretorie normală a pancreasului
                    - previne şi tratează eficient mătreaţa
-          surse : usturoi, ceapă, praz, afine, cereale integrale, grâu încolţit, aloe vera, seminţe de susan şi fistic, sparanghel, leguminoase, zarzavaturi, roşii.

Zincul
-          necesar : 15-20 mg/zi. Atenţie : stresul poate produce eliminarea a peste 8 mg de Zinc pe zi pe cale urinară, în timp ce cura citostatică îi reduce absorbţia şi-i măreşte eliminarea ! Medicaţia diuretică, alcoolismul cronic, dieta bogată în Fosfor (carne şi lactate) şi fibre vegetale (la un aport de peste 50 g pe zi !),  sarcina şi alăptarea sunt stări însoţite de pierderi mari de Zinc.
-          funcţii : - grăbeşte vindecarea şi cicatrizarea rănilor
                    - potenţează alături de Cupru şi Mangan efectele enzimei SOD
                    - intră în compoziţia a peste 70 de metalo-proteine (printre care şi a insulinei, heparinei) şi a unor enzime
                    - este un anti-oxidant redutabil pentru radicalii liberi
                    - previne şi tratează eficient depresiile, alături de Cupru
                    - metal cu efecte puternice anti-tumorale
                    - este un antagonist al Calciului
                    - intervine în formarea normală a globulelor sangvine (rol anti-anemic şi anti-leucemic). Stimulează creşterea numărului de leucocite (globule albe) în periferie
                    - este esenţial pentru maturarea limfocitelor T din timus
                  - stimulează hipofiza şi glandele sexuale, reglându-le în acelaşi timp şi funcţia
                 - previne şi combate eficient degenerarea maculară (petei galbene de pe retină)
                    - creşte potenţa şi măreşte dorinţa sexuală (prin stimularea secreţiei testosteronului - pe care prolactina l-ar inhiba - la ambele sexe)
                   - reduce semnificativ frecvenţa răcelilor
                  - este extrem de util în boala Wilson, ajutând la eliminarea excesului de Cupru
                   - protejează organismul de efectele toxice ale Cadmiului şi Plumbului, inhibându-le absorbţia lor din intestin
                   - creşte apetitul
                   - participă la metabolismul energetic, la sinteza şi degradarea proteinelor, cât şi la sinteza acizilor nucleici. Ajută la metabolismul vitaminei A
                   - intervine şi-n menţinerea echilibrului acido-bazic
                   - favorizează eliminarea CO2-ului din celule
                   - participă la sinteza colagenului
                   - asigură sensibilitatea gustativă, olfactivă şi tactilă normală
                   - ajută la dispariţia petelor galbene şi a striurilor unghiale
                   - favorizează contracţiile musculare
                   - creşte concentraţia testosteronului şi a hormonului FSH
               - sunt studii în curs referitoare la utilitatea sa în tratamentul schizofreniei, acneei juvenile şi al ulcerului gastric şi duodenal. Rezultatele preliminare însă sunt promiţătoare
                     - intensifică activitatea enzimei alcool-ehidrogenaza şi o inhibă pe cea a anhidrazei carbonice
                     - anti-artritic bun
                     - inhibă secreţia de prolactină, care dacă ar stimula producţia de testosteron, ar determina o hipertrofie prostatică. Menţine astfel glanda la dimensiuni normale şi se opune adenomului de prostată
           - este un inductor enzimatic pentru enzimele care contribuie la transcrierea corectă a informaţiei genetice de la nivelul ADN şi ARN. S-a descoperit că în sângele bolnavilor de SIDA cantitatea de Zinc este foarte redusă, şi se presupune că suplimentarea cu Zinc a dietei acestor pacienţilor ar avea rezultate notabile împotriva bolii
                   - participă la metabolismul vitaminei A
                      - asocierea Zinc + Cupru realizează beneficii notabile în dereglările hipofizo-ovariene şi testiculare
        - asocierea Zinc + Cobalt + Nichel este utilă în tulburări pancreatice şi hipofizare
        - asocierea Zinc + Magneziu + Fier contribuie la creşterea capacităţii de memorizare
                      - asocierea Zinc + Magneziu + vitamina B6 determină creşterea concentraţiei plasmatice a testosteronului
-          surse : nucile, castanele, stridiile, afinele, germenii de grâu, cereale integrale, piersici, portocale, banane, cireşe, ciuperci, pere, mere, smochine, susan, migdale, aloe vera, cerealele integrale, sfecla roşie, roşia, spanac, varză, salată, usturoi, caisă, vinete, seminţe de dovleac, migdale.
   Organele corpului uman care concentrează Zincul sunt : prostata, rinichii, ficatul, oasele, creierul, retina şi muşchii. S-a constatat că în SIDA şi diabetul zaharat există concentraţii sangvine foarte scăzute ale Zincului, iar suplimentarea alimentaţiei cu acest metal a adus beneficii semnificative.

Cuprul
-          necesar : 2,5 - 3 mg/zi
-          funcţii : - anti-oxidant puternic şi anti-cancerigen
                    - previne alterarea şi oxidarea AG nesaturaţi şi-n special a celor 3 AG w 3
                    - contribuie la integritatea membranelor celulare
                    - previne şi tratează eficient depresiile alături de Zinc
                    - determină creşterea uşoară a HDL-C
                    - asigură pigmentarea normală a părului
                    - limitează formarea radicalilor liberi
                    - asigură creşterea şi dezvoltarea armonioasă a organelor şi celulelor
                    - creşte apărarea imună
                    - menţine vasele arteriale curate (de ateroscleroză) şi elastice
                    - are şi efect anti-coagulant
        - implicat în formarea globulelor roşii, ajutând la transferul Fierului pe Hemoglobină şi prin aceea că intervine în absorbţia şi-n utilizarea Fierului pentru hematopoeză
                    - ajută la formarea calusului în fracturi
                  - menţine integritatea mielinei (beneficii în boala numită “scleroză în plăci” ?)
                    - participă la sinteza colagenului alături de vitamina C
                    - reduce simptomele artritei
   Deficitul de cupru antrenează şi următoarele tulburări : defecte de absorbţie şi metabolizare ale Fierului, anemia refractară la Fier, apariţia enteropatiei specifice cu pierderi consecutive de Cupru, creşte rata apariţiei de sugari distrofici şi prematuri, a sindromului mielodisplazic, a osteoporozei, se constată anomalii neurologice, reducerea diferenţierilor celulare, aritmii cardiace, hipotiroidie, transformare megaloblastică a seriei albe.
-          surse : nuci, castane, varză, migdale, alune, cireşe, mere, portocale, struguri, grape-fruit, polen, gutui, lămâi, pere, piersici, smochine, caise, măsline, cereale integrale, sfeclă roşie, nap, ceapă, spanac, cicoare, praz, cartof, roşii.

Manganul

-          necesar : 3 mg/zi. Un aport crescut de Fier este responsabil uneori de un deficit al Manganului
-          funcţii : - anti-oxidant puternic, având proprietăţi anti-tumorale marcate
            - împreună cu Zincul şi Cuprul, este metalul care stimulează funcţia enzimei SOD
                    - necesar structurii osoase normale şi a cartilajului articular
                    - este implicat în sinteza hormonilor sexuali
                    - asigură funcţionarea optimă a creierului, stimulând sinteza DOPA-minei. Această substanţă, în afara faptului că este un puternic anti-reumatic, este în stare să amelioreze simptomele bolii Parkinson (boală caracterizată tocmai prin scăderea numărului neuronilor producători de DOPA-mină)
                    - util în tratamentul schizofreniei şi al unor boli neurologice
                    - stimulează absorbţia vitaminelor C, H şi B1
                    - anti-alergic şi desensibilizant redutabil
                    - asocierea Mangan + Cobalt este utilă în tratamentul tulburărilor de memorie, sindromul premenstrual, anxietate, colite spastice, tulburărilor de menopauză
-          surse : nuci, castane, aloe vera, tărâţe, sparanghel, spanac, vinete, pere, mere, cereale integrale, usturoi, ceapă, praz, varză, sfeclă roşie, ţelină, morcov, păpădie, polen, caisă, cartof, ciuperci, cicoare, pătrunjel, portocale, smochine, căpşuni, struguri, uleiul de cătină.

Molibdenul
          Este un mineral care se găseşte în cantităţi extrem de reduse în aproape toate ţesuturile vegetale şi animale
          Prezintă efecte AO, fiind deci important în tratamentul maladiilor degenerative şi a îmbătrânirii
        Surse : legumele, cerealele integrale şi verdeţurile cu frunze verde închis, salată, fasole
        Necesar : 75-500 mg/zi
          > 500 mg/zi există riscul pierderilor de Cu, diaree, anemie şi întârzierea creşterii ; la 15 mg/zi poate apărea guta
          Carenţa este consecinţa acumulării de SO32-, radical toxic pentru sistemul nervos ; alimentele rafinate şi conservate consumate perioade mai lungi conduc inexorabil la carenţe de Mo
          Intră în compoziţia a 2 enzime : xantinoxidaza (care ajută la mobilizarea Fe din rezervele hepatice, favorizând transformarea Fe2+ în Fe3+) şi aldehidoxidaza (necesară pentru oxidarea grăsimilor). Ambele enzime sunt implicate în transferul de electroni
          Mo are un rol important în metabolismul Cu şi al N
          Este implicat în faza finală a formării urinei
          Previne anemia feriprivă
          Smalţul dentar conţine Mo şi s-a descoperit că mineralul previne cariile dentare
          Anumite studii au arătat o legătură între o cantitate optimă de Mo din alimentaţie şi incidenţa redusă a cancerului esofagian (asociat şi unei doze optime de vitamină C)
          Combate impotenţa

MSM (Metil-sulfonil-metanul)
        Este un AO puternic, capabil să împiedice acţiunea RL, dezintegrându-i ; acţionează atât direct, cât şi prin faptul că este o sursă de sulf ; MSM furnizează Sulful necesar AA sulfuraţi (MET, CYS, TAU), consideraţi la rându-le drept AO puternici
          Se găseşte în cantităţi importante în spirulină şi aloe vera
          Reacţionează la nivelul mucoaselor cu toxinele, contribuind la dezactivarea şi eliminarea acestora
          Ameliorează permeabilitatea membranelor celulare, favorizând intrarea în celule a substanţelor nutritive şi a vitaminelor, dar şi eliminarea reziduurilor (este printre cele mai puternice substanţe cu efect dezintoxicant cunoscute)
          Este un analgezic natural, blocând conducerea impulsurilor dureroase de-a lungul fibelor nervoase (fibrele C)
          Blochează inflamaţia şi procesele inflamatorii, potenţând efectele cortizolului
          Joacă un rol fundamental în menţinerea integrităţii articulaţiilor şi elasticităţii ţesutului conjunctiv
          Dilată vasele de sânge, ameliorând circulaţia
          Accelerează procesele de vindecare şi de reparaţie celulară
          Reprezintă un bun miorelaxant în diverse forme de durere cronică
          Este un adjuvant al mecanismelor naturale de apărare ale corpului, reglând metabolismul prostaglandinelor, participând la formarea anticorpilor
          Este considerat un element sinergic pentru vitaminele A, B, C, D şi E, CoQ10, amino-acizi, Se, Ca, Mg
          Diminuează simptomele unui mare număr de reacţii alergice, în special cele alimentare, dar şi cele prin mecanism de contact, sau prin inhalare. A fost stabilită o relaţie directă între cantitatea de MSM şi rezistenţa la alergeni ; este un inhibitor de Histamină
          Controlează reacţiile inflamatorii în cadrul reacţiilor auto-imune
          Reduce necesarul de medicamente anti-H2 în tratamentul ulcerului gastro-duodenal ; combate constipaţia asociată ulcerului
          Măreşte rezistenţa organismului la stres (obiectiv şi subiectiv)
          Toate tipurile de afecţiuni dermatologice, mai ales cele de natură alergică, răspund pozitiv la un regim dietetic integrat cu MSM ; s-a demonstrat că administrarea de MSM pe cale orală este eficace contra acneei, a pielii uscate, iritate şi a descuamărilor cutanate (sub formă de ungvent)

Alţi antioxidanţi exogeni importanţi
Betanina
          Este colorantul roşu din sfecla roşie
          Imuno-stimulator important
          Are predilecţie pentru cancerele hormono-dependente
Sulforafanul
          Izotiocianat, prezent din abundenţă în vegetalele aparţinând familiei crucifere, ceai verde, ceapă
          Antioxidant puternic, mai puţin studiat
          Capabil de distrugere tumorală directă, în special asupra tumorilor hormono-dependente : sân, col uterin, prostată
          Imunostimulator
          Prezintă şi efecte antiinflamatoare
          Hepatoprotector şi detoxifiant
Indol-3-carbinolul
          Prezent mai ales în vegetalele crucifere
          Împiedică dezvoltarea tumorală malignă
          Împiedică angiogeneza tumorală
Capsicaina (capsaicina)
          Se găseşte şi se extrage şi ardeiul iute şi capia
          Substanţă puternic iritantă pentru mucoase (uneori şi pentru tegumente)
          I s-au descoperit proprietăţi anti-tumorale gastrice
          Anti-reumatic de excepţie (există ungvente cu capsicaină)
Limonena
          O întâlnim în citrice, dar mai ales în grape-fruit
          Inhibă dezvoltarea tumorilor mamare
Antocianinele
          Sunt coloranţi naturali roşii-albăstrui
          Se găsesc în fructele de pădure, struguri, sfecla roşie, grape-fruit
          Reduc frecvenţa tuturor cancerelor, indiferent de localizare, atât prin acţiune directă de distrugere tumorală, cât şi prin reciclarea glutationului
Acidul elagic
          Există în din struguri, căpşuni şi cireşe
          Este capabil să neutralizeze acţiunea substanţelor pro-carcinogene
Sulfidele
          Le întâlnim la reprezentanţii familiei liliacee (usturoi, ceapă, praz)
          Inhibă creşterea tumorală, fiind şi captatori excepţionali ai RL de oxigen
(Tri-)terpenele
          Surse : crucifere, cereale integrale şi citrice
          Diminuă multiplicările rapide, particulare celulelor tumorale
Substanţele indolice
          Există aproape exclusiv în vegetalele crucifere
          Utili în prevenţia şi terapia cancerului de sân, blocând acţiunea excesului de estrogen natural, factor implicat în creşterea tumorală
N-acetil-cisteina
          Este un medicament fluidifiant al secreţiilor bronşice
          Reprezintă un precursor, dar şi un stimulator al sintezei Glutationului
EDTA (Acidul etilen-diamino-tetraacetic)
          Este un medicament utilizat drept kelator în ordine descrescătoare pentru : Cr,  Fe3+, Hg, Cu, Pb, Zn, Al, Fe2+, Mn, Ca, Mg 
Ionul de H-
          Există în apa unor izvoare de munte, din câteva zone ale lumii ; persoanele care beau acea apă fac parte dintre marii longevivi
          A fost puţin studiat, dar se pare că este pe cale să detroneze resveratrolul din poziţia sa de lider al substanţelor AO

Principalii antioxidanţi endogeni
        SOD (superoxid-dismutaza)
        Glutationul
        Catalaza
        DHEA (dehidroepiandrosteronul)
        Melatonina
        Acidul lipoic
        Ceruloplasmina
        Citocromul P 450
        Metalotioneinele
        2,3-difosfogliceratul
        Acidul uric
        Albuminele
        Unii aminoacizi
        Bilirubina
        Coenzima Q10

Superoxid-dismutaza (SOD)
          SOD se găseşte în mucusul care înconjoară fiecare celulă din organism, distrugând RL înainte ca aceştia să atingă celulele
        Este printre cei mai puternici AO endogeni cunoscuţi, dar după vârsta de 25 de ani producţia de SOD scade, având de suferit fiecare organ prin micşorarea geometrică şi de densitate (creierul unei persoane de 80 de ani este cu 30% mai mic decât la 25 de ani)
          SOD este produs în sânge de către gena M (Matusalemică) în prezenţa Mn, Zn şi a Cu
          SOD există sub mai multe forme : cu Zn şi Cu (intracitoplasmatic), cu Mn (în matricea mitocondrială) şi cu Fe (în bacterii şi în plante)
          Se întâlneşte ca şi sursă alimentară în pulberea (sucul) de orz verde şi-n pepenele galben (rezistente la pasajul gastric)
          SOD catalizează distrugerea anionului O2- cu o rată de 10.000 de ori mai mare decât rata spontană de dismutare la pH fiziologic, determinând astfel anularea respingerii electrostatice dintre anionii superoxid
          Cea mai cunoscută enzimă este CuZnSOD aflată în hematii şi compusă dintr-o aglomerare de aminoacizi, în care atomii de Cu si Zn sunt chelaţi în comun prin ciclul imidazol al HYS. SOD este compusă din 2 subunităţi identice, nelegate covalent, conţinând 2Zn şi 2Cu, pentru o masă moleculară de 33.000
          La mamifere există şi o a doua SOD ce conţine 2-4 atomi de Mn/ moleculă, la o masă moleculară de 80.000, compusă din 4 subunităţi. Dacă primele două SOD au o localizare strict intracelulară, coexistând în aceeaşi celulă, există o altă dismutază, extracelulară, ce se află în spaţiul interstiţial, mai ales în cel pulmonar şi care conţine 4Cu şi 4Zn
          SOD se găseşte în toate celulele organismelor aerobe în cantităţi mari, preponderent în organele cu metabolism intens (creier, ficat, rinichi, inimă, plămâni), dar şi pe suprafaţa epiteliului traheei, esofagului, intestinului subţire şi colonului, precum şi în matricea extracelulară, cartilaje şi ţesut conjunctiv. Leucocitele, deşi sunt sediul unor intense procese metabolice în care se dezvoltă O2-, au un conţinut destul de mic în SOD. Studiile biochimice au demonstrat o remarcabilă constanţă a concentraţiei SOD în hematii, spre deosebire de marile variaţii ale catalazei şi glutation peroxidazei
          Este o substanţă cu proprietăţi anti-tumorale de excepţie
          Producerea de O2 şi respiraţia celulară, au efect inductiv asupra SOD (conţinutul ridicat în SOD determină radiorezistenţa bacteriei Micrococcus radiodurans)
          Tumorile de la nivelul unor organe interne, supuse tratamentului cu antibiotice antraciclinice îşi măresc conţinutul în SOD, deoarece aceste medicamente acţionează prin eliberarea de O2- şi H2O2
          Încărcarea cu Cu, induce creşterea activităţii CuZnSOD şi scăderea nivelului de glutation ; însă creşterea conţinutului de Cu din ficat determină şi creşterea peroxidării lipidelor
          Utilizarea terapeutică a SOD purificate : cataractă, displazie bronhopulmonară, intoxicaţii chimice, artrita reumatoidă, efecte secundare ale tratamentului radioterapic sau cu citostatice
          Stimulează creşterea / regenerarea părului şi previne apariţia calviţiei androgenice, interferând cu reacţia imunologică din jurul foliculului pilos
          Ambroxolul (un mucolitic) pare să aibă şi el o acţiune SOD-like

Glutationul
          Glutationul este dpdv chimic un tripeptid (g-glutamil-cisteinil-glicina)
          Împreună cu Seleniul formează enzima glutation-peroxidaza, care are de-asemenea un puternic efect AO, dar intracelular
          A fost descoperită şi o altă formă de Glutation (peroxidază) care nu conţine Se în centrul activ, şi care are o specificitate mai mică faţă de diverse substraturi organice
          (S-a constatat că în cazul unui deficit de Se apar leziuni ale endoteliului unor vase, printre care şi aorta, cât şi tulburări ale agregării trombocitare, prin dereglarea biosintezei prostaciclinelor)
        Este cel mai puternic şi mai important între AO produşi de către organism
          Există totuşi şi alimente care-l conţin, ce pot fi considerate surse de Glutation exogen : avocado, pepenele verde, sparanghelul, grape-fruit-ul, cartof, tomate, portocale, pepenele galben, morcovi, spanac, piersici
          La prepararea termică, sau la simpla încălzire a surselor alimentare de Glutation, acesta este distrus complet !!!
          Efectele sale sunt potenţate de antocianine
          Activitatea enzimei se completează cu cea a catalazei
          Intracelular Glutationul este localizat în mitocondrii şi peroxizomi, împreună cu catalaza, iar în citoplasmă este cuplat cu SOD. În acest fel, prin cuplajul a două enzime, şi a unor AO neenzimatici se asigură atât protecţia structurilor subcelulare, dar şi reglarea activării O2, evitându-se formarea radicalului OH-
          Comparativ cu SOD şi catalaza, care se găsesc în celule în cantităţi relativ mari dar în general constante, Glutationul, deşi prezent în toate ţesuturile este indus enzimatic, cantitatea fiind variabilă. Acest fapt a fost constatat în plămânii şi hematiile fumătorilor, deoarece se cunoaşte faptul că fumul de ţigară conţine mari cantităţi de RL, oxizi de azot şi hidroperoxizi, ce acţionează ca substrat
          Poate recicla vitamina C, potenţându-i efectele
          Este mai eficace decât vitamina C în ameliorarea biodisponibilităţii Fe, menţinându-l cât mai mult posibil în starea de oxidare +2, opunându-se efectelor substanţelor methemoglobinizante
          Protejează celulele, ţesuturile şi organele, reuşind să le menţină tinere
          Combate procesele de îmbătrânire la 2 niveluri : sistem circulator şi tub  digestiv
          Substanţă anti-tumorală (distrugere tumorală directă) : pulmonar, colo-rectal, vezică urinară, prostată
          Substanţă anti-SIDA  majoră (inhibă replicarea HIV de 10 ori)
          Posedă o mare capacitate kelatoare, determinând eliminarea metalelor grele şi toxice din organism : Pb, Hg, Cd, Al
          Ajută la regenerarea ficatului şi la prevenirea alterărilor provocate de către consumul excesiv de alcool ; scade frecvenţa hepatitei B şi a cancerului hepatic
          Neutralizează efectele toxice ale : nitriţilor, nitraţilor, cloraţilor, derivaţilor benzenului, toluenului, anilinei..
          Ameliorează utilizarea de către organism a cisteinei şi cistinei
          Inhibă parţial sau total efectele dăunătoare apărute ca urmare a expunerii la nivele înalte de radiaţii, chimioterapie sau raze X
          Elimină RL care se formează în urma peroxidării lipidice, ce pot cauza ruptura membranelor celulare (cu impact negativ ulterior asupra materialului genetic)
          Elimină grăsimile oxidate din alimentele ingerate, blocându-le efectele potenţial dăunătoare ulterioare
          Împiedică Rl să se lege de proteinele fibroase ale corpului, evitând astfel întărirea şi scurtarea colagenului (menţinând astfel elasticitatea tegumentelor şi a arterelor) ; menţine astfel tinereţea sistemului circulator
          Acumularea formei oxidate a glutationului, GSSG, este un indicator al stresului oxidativ la nivel celular
          Glutationul intervine ca reglator in biosinteza prostaglandinelor prin inhibarea lipooxigenazei
          Stimulator al sistemul imunitar ; Glutationul este nemijlocit legat de activitatea fagocitară a macrofagelor pulmonare
          Protejează de efectele dăunătoare ale fumatului alături de alţi AO
          Studiile i-au demonstrat efectele benefice şi-n diabet
          Previne degenerarea maculară
          Cu trecerea anilor, nivelul Glutationului sangvin se reduce şi devenim, în mare măsură, dependenţi de sursele exogene de AO, atât pentru reciclarea AO endogeni, dar mai ales pentru anti-oxidarea ca atare

Catalaza
          Este o enzimă prezentă la toate organismele vii, care descompune H2O2 în H2O şi O2, protejând astfel celulele în faţa agresiunii H2O2 şi a peroxizilor
          Este o proteină conjugată cu 4 molecule de protoporfirină IX şi 4 atomi de Fe
          Cantitatea mare de catalaza din ficat si hematii (fiind mai ales localizată în mitocondrii şi peroxizomi) justifică implicarea ei în procese unde se produc cantităţi crescute de H2O2. Formarea H2O2 este foarte riguros controlată în organisme, pentru descompunerea acesteia acţionând trei enzime : catalaza, glutation peroxidaza şi peroxidazele. Aşa se explică de ce în deficite congenitale ale uneia dintre ele, persoanele respective nu au prea mult de suferit. Acest deficit devine decelabil clinic în condiţii de stres oxidativ, infecţii, când se produc afte sau ulceraţii în cavitatea bucală din cauza dezvoltaării unor bacterii ce secretă multă H2O2, capacitatea antioxidantă enzimatică fiind depăşită
          Se pare că în afara acţiunii sale asupra apei oxigenate, ea are o activitate peroxidazică (oxidează corpurile prin oxigenul eliberat)
          Favorizează cicatrizarea normală, producerea de fibroblaste, cât şi revascularizaţia
          Catalaza este una dintre cele mai rapide enzime cunoscute : fiecare moleculă de enzimă poate descompune milioane de molecule de H2O2 pe secundă !!!
          Absenţa sa congenitală sau acatalazia se manifestă prin ulceraţii bucale care sunt legate de acţiunea iritantă a apei oxigenate produse de flora bucală (la subiecţii normali, această apă oxigenată produsă la nivelul cavităţii bucale este distrusă prin catalază)
          Atât determinarea / dozarea catalazei cât şi a SOD sunt foarte puţin folosite clinic

DHEA (dehidroepiandrosteronul)
          Se află în plasma sangvină ca hormon secretat de glandele suprarenale
          Activitatea fizică (regulată) este cel mai important factor care stimulează sinteza şi eliberarea DHEA în sânge
          Are capacitatea de a bloca proliferarea radicalilor liberi
          Inhibă dezvoltarea celulelor maligne
          Stimulator imun : scade incidenţa infecţiilor bacteriene şi virale
          Previne acumularea de grăsime în ţesutul adipos ; ajută la metabolizarea lipidelor
          Stabilizează nivelul glicemic
          Creşte capacitatea de memorizare
          Creşte apetitul sexual
          Amplifică termogeneza
          În boala Alzheimer s-au descoperit nivele sangvine reduse ale DHEA

Melatonina
          Este un hormon natural produs de glanda pineală (epifiza), a cărui secreţie diminuă odată cu vârsta
          Această moleculă pare să resincronizeze organismul, menţinând integritatea sistemului neuro-endocrin şi a celui imunitar
          S-a observat că nu neapărat melatonina prelungeşte viaţa, ci buna funcţionare a epifizei ; evitând îmbătrânirea epifizei, este întârziată îmbătrânirea întregului organism
          Melatonina dă o protecţie majoră anti-îmbătrânire asupra glandei pineale ; dacă melatonina este administrată sub formă de suplimente, epifiza nu mai trebuie s-o producă, încetinindu-şi propria îmbătrânire şi secretând alte substanţe importante, ca de pildă TRH
          Nu este toxică nici la administrarea de doze orale enorme (excesul fiind eliminat urinar), care (culmea !) nu pun a la long epifiza în repaus ; dacă este sistată administrarea orală, secreţia glandulară revine prompt, ba chiar mai bine decât înainte !?!
          Este prezentă pretutindeni : vegetale, lapte, fiinţele vii
          Este produsă în timpul somnului exclusiv de epifiză (în timpul zilei şi de alte ţesuturi), având un spike nocturn al secreţiei aproape constant, la aceeaşi oră, în fiecare noapte, între orele 10 p.m. şi 2 a.m. ; combate drastic insomniile
          Protejează epifiza, restaurând indirect ritmurile hormonale ale tinereţii ; carenţa sa reprezintă un important semnal de alarmă : când nivelul hormonului scade, îmbătrânim
          Normalizează nivelul Zn la vârste avansate
          Reduce nivelul colesterolului
          Protejează împotriva efectelor negative ale stresului
          Menţine la nivel optim, sau reface ritmul somn / veghe alterat
          Factor anti-tumoral
          Stimulează sistemul imunitar ; efecte benefice în SIDA, alături de Se şi Zn
          Coboară nivelul colesterolului sangvin
          Măreşte rezistenţa organismului la stres
          Protejează împotriva bolilor cardiace degenerative
          Stimulează şi susţine funcţia sexuală
          Stimulează producţia STH-ului
          Este un antidepresiv şi un anxiolitic natural, uşor
          Fluvoxamina creşte drastic nivelul Melatoninei ; reciproc, Melatonina scade efectul hipotensor al Nifedipinei
          (doza maximă experimentală a fost de 3 mg seara, înainte de a stinge lumina, 6 luni consecutiv ; uzual se administrează între 0,3-0,5 mg / zi) ; la începutul tratamentului cu (suplimente de) melatonină, la unele persoane au apărut : tachicardia, ameţeli, hemicranie, sau chiar insomnie
          Nu se recomandă administrarea Melatoninei în sarcină, alăptare, sau la copiii foarte mici


Acidul lipoic
          Poate fi clasificat printre vitaminele liposolubile, fiind cunoscut şi drept acidul tiotic ; forma sa redusă (acidul dihidrolipoic – DHLA) este mai activă
          Este solubil în apă, dar şi-n lipide, putând ajunge şi acţiona la nivelul fiecărei celule, prin intermediul fluidului extracelular
          Este în mod normal produs de organismul uman, dar sinteza sa diminuă după vârsta de 50 de ani
          Este unul dintre AO cei mai puternici, forţa sa mărindu-se la asocierea cu vitaminele C şi E, reuşind în anumite situaţii să mascheze carenţa acestora
          Posedă o acţiune protectoare asupra multor organe ţintă pentru RL, dar mai ales pentru creier
          Poate fi absorbit în proporţie de 80% pe cale orală, fiind unul dintre AO exo-, endogeni
          Protejează de oxidare HDL-colesterolul
          Ajută la sinteza Glutationului
          Împiedică depunerea grăsimilor în pereţii arteriali
        Acţionează ca distrugător redutabil asupra unor RL extrem de periculoşi : OH-, HClO, O+
          Are capacitatea de a regenera vitamina E
          Este activ în aplicaţii locale la nivelul pielii (ungvent 5% sau 45%), prin care penetrează bine, fiind utilizabil cu bune rezultate în caz de calviţie androgenică, inflamaţii, psoriazis, reacţii autoimune, procese degenerative cutanate şi de îmbătrânire ; i s-a descoperit şi rol fotoprotector asupra pielii agresată de către RUV
          Potenţează efectele insulinei ; este foarte activ în controlul valorilor glicemice (200-600 mg/zi acid lipoic au redus cu 30-40% necesarul de insulină)
          Limitează procesul de glicare, prin care glicemia crescută reacţionează cu proteinele tisulare alterându-le, conducând astfel la procese de îmbătrânire precoce, leziuni renale, ateroscleroză, retinopatie ; reduce rezistenţa la insulină
          Activează metabolismul celular, acţionând direct asupra ciclului Krebs
          În dietele de slăbire, optimizează utilizarea carbohidraţilor, stabilizând nivelul glicemic
          Substanţă extrem de potentă împotriva oricărei localizări canceroase (preventiv, dar şi curativ)

Alţi anti-oxidanţi endogeni
Ceruloplasmina (feroxidaza)
          Este o proteină transportatoare de Cu (8 atomi/moleculă), fiind şi principala oxidază plasmatică
          Are acţiune detoxifiantă sanguină şi activitate dismutazică (mai mică totuşi decât a SOD)
          Inhibă peroxidarea AG polinesaturaţi
          Stimulează imunitatea
          Agenţii hepatotoxici (inclusiv etanoluI) determină o scădere a niveIului sangvin al enzimei
Citocromul P 450
          Complex enzimatic prezent cu predilecţie în ficat şi intestinul subţire(microzomi şi reticulul endoplasmatic) ; la om există momentan > 30 de izoenzime cunoscute
          Deficienţa genetică a sintezei Citocromului P 450 determină decesul în primii ani de viaţă
          Participă la detoxifierea produşilor de metabolism, a unor toxice (etanol), a pesticidelor şi a medicamentelor
          (activitatea sa metabolică poate genera substanţe mai toxice decât cele de la care s-a pornit iniţial)
          Există inductori ai sintezei sale (rifampicina, trimetoprim, fenobarbital, fenitoin) şi inhibitori (cimetidina)
Metalotioneinele (MT)
          Sunt proteine cu masă moleculară mică (70 AA), bogate în cisteină, dar fără punţi disulfurice, sau AA aromatici
          Există 3 clase de metalotioneine : specifice plantelor, microorganismelor şi mamiferelor
          Sunt caracterizate printr-o deosebită afinitate pentru Zn, Cd, Cu ; concentraţia MT în ficat şi rinichi creşte în urma expunerii la astfel de metale, dar şi în boli congenitale cum este boala Willson (cum melalele tranzitionale - Fe, Co, Cd, Cu - sunt puternic prooxidante, MT pot fi incluse în categoria AO)
2,3-difosfogliceratul
          Este un produs intermediar al degradării glucozei
          Scade afinitatea Hemoglobinei pentru O2, mărind eliberarea acestuia la nivelul ţesuturilor
          Efectul său este mai pregnant în anemii, condiţii de hipoxie
Acidul Uric
          Acidul uric şi unele purine, captează RL inhibând peroxidarea AG polinesaturaţi
          Protejeaza hematiile de atacul O2-  şi hemoglobina de stressul oxidativ cu nitrit şi oxidarea degradativă a acidului hialuronic
Albuminele
          Sting formarea O2-
          Leagă sau complexează Fe şi Cu
          Aportul albuminei poate fi important, cu atât mai mult cu cât în insuficienţa hepatică, biosinteza ei fiiind micşorată, sensibilitatea la stressul oxidativ creşte, relaţie demontrată în ciroză şi hepatite
Unii aminoacizi
          HYS şi TAU sunt captatori de O2-
          Pot lega sau complexa ioni metalici prooxidanţi
          Proprietatea AO a acestor substane pare să fie însă secundară altor roluri în organism
Bilirubina
          Este un compus lipofil, iar concentraţii micromolare, inhibă peroxidarea AG polinesaturaţi şi captează O2-

        Lista AO endogeni mai poate fi completată cu porfirine, carnosină, estrogeni, Coenzima Q10, poliamine şi AG mononesaturaţi

Reciclarea anti-oxidanţilor
          AO, atât cei endogeni, cât şi cei exogeni, sunt legaţi în serie, ca nişte veritabile roţi dinţate
          Când este oxidat unul, automat este reciclat printr-un altul
          Valoarea deosebită a AO exogeni rezidă tocmai din faptul că au o viteză mai mare de acţiune, sunt promţi, sinteza lor nu depinde de vârstă, iar mai ales > 35 de ani (datorită reducerii sintezei celor endogeni), corpul depinde foarte mult de aportul acestora
          Sinteza tuturor AO endogeni este puternic stimulată de către activitatea fizică susţinută şi drastic diminuată de către sedentarism
          Cine înţelege valoarea AO şi a RL a făcut un pas în înţelegerea propriei sănătăţi
          Cine aduce zilnic, constant şi continuu un aport masiv de AO exogeni, va fi pus la adăpost de bolile degenerative “ale civilizaţiei”, putând să spere într-un mod realist la dezideratul de “centenar”
          Reţineţi : ţinta zilnică > 5000 unităţi ORAC / zi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu