vineri, 11 februarie 2011

CAROB (K) versus CACAO (C)


1.K. Poate fi obţinută o pulbere cu un grad maxim de puritate, rezultată din măcinarea tecilor ;
   C. NU poate fi purificată 100%. Astfel că ea mai conţine în anumite limite peri, elitre şi fecale de animale ;
2.K. Proteină completă (4-8%), Glucide (43-52%), Lipide (0,65%), Fibre (39%), 222 kcal%, Na 35 mg%, K 827 mg%, Fe 3-13 mg%, Mg 54 mg% ;
   C. Proteine (20-23%), Glucide (11,5%), Lipide (22-26%), cu predominenţa acidului palmitic (saturat), Fibre (8-10%), 355 kcal%, Mg (100-520 mg%), Poate conţine Pb, Ni şi Sn (câteva mg%) ;
3.K. Induce BAZICITATE în organism, fiind un aliment alcalin, care NU stimuleză aciditatea gastrică ;
   C. În stare pură induce ACIDITATE în corp + stimuleaza aciditatea gastrică acidă, atât prin bazele xantice conţinute (dar mai ales prin cafeină), cât şi prin Histamina conţinută şi/sau indusă. Conţine şi acizi organici în stare liberă ;
4.K. Are un nivel AO ENORM (91.500 unităţi ORAC / 100 g produs), cu >10-15% peste cel al pudrei de cacao şi care nu-i ¯ prin prelucrare ;
   C. Are un nivel AO ceva mai redus, dar totuşi foarte ­ (80.933 unităţi ORAC / 100 g produs), nivel care-i ¯ în urma prelucrării prin prăjire şi fermentare ;
5.K. NU trebuie să-i adaugăm îndulcitori pentru a-i da un gust bun. Dispune de zaharuri proprii, similare celor din fructe, având un gust discret dulceag şi plăcut. NU conţine gluten şi nici lactoză ! ;
   C. Trebuie adăugat zahăr +/- îndulcitori +/- derivate lactate (zer), deoarece are un gust nativ amar intens ;
6.K. Index glicemic : 15 (¯¯) ;
   C. 20 (¯) ;
7.K. NU conţine purine ;
   C. Conţine purine ;
8.K. Nu conţine acid oxalic, ci doar cantităţi mici de AG omega 3 şi omega 9, cu importante efecte sanogenetice ;
   C. Conţine acid oxalic, dar şi malic, tartric, acetic, caprilic, caprinic şi valerianic, motiv pentru care i se introduc cantităţi importante de K2CO3 (2-3%) ca şi corector de aciditate ;
9.K. Reprezintă o SURSĂ IMPORTANTĂ de Calciu din mai multe motive : are mult Calciu (348 mg%) şi puţin Fosfor (79 mg%), mult peste raportul minim necesar pentru absorbţia metalului (Ca / P > 1,7) ; NU conţine baze xantice ; este un aliment BAZIC ;
   C. Este un ELIMINATOR MAJOR de Calciu din mai multe motive : are puţin Calciu (51 mg%) şi enorm de mult Fosfor (685 mg%), mult sub raportul minim necesar pentru absorbţia metalului (Ca / P > 1,7) ; conţine teobromină, cafeină şi teofilină, 3 baze xantice, fiecare dintre ele fiind substanţe puternic eliminatoare de Calciu (în special primele două) ; este un aliment ACID ;
10.K. Este hipo-alergizant, putând fi consumat în siguranţă de către persoanele care au astm bronşic (chiar conţine o substanţă cu proprietăţi anti-astmatice), boli alergice sau auto-imune, dar şi cancer. Are şi proprietăţi expectorante ;
    C. HIPER-alergizantă, fiind unul dintre inductorii redutabili de Histamină + conţine cantităţi semnificative de Nichel. Persoanele alergice (dar şi astmaticii sau cei cu boli auto-imune) ar fi bine să se abţină de la consumul de cacao şi derivate ;
11.K. Conţine pectine care se opun BRGE ;
    C. Conţine baze xantice care determină BRGE ;
12.K. Inhibă dezvoltarea bacteriilor intestinale patogene (mai ales E. coli) şi restabileşte un peristaltism normal, prin continutul de tanin, acid galic şi pectine. Acidul galic mai acţionează şi ca analgezic, anti- alergic, -bacterian, -viral şi AO ;
    C. Stimulează dezvoltarea bacteriilor intestinale patogene, deoarece prin conţinutul de Histamină şi prin inducţia producerii acesteia datorită impurităţilor conţinute, apar mucozităţi intestinale, mediu propice dezvoltării acestora. Accelerează tranzitul intestinal prin Histamină şi bazele xantice conţinute, putând determina diarei şi afectarea digestiei şi absorbţiei nutrienţilor (mai ales la copii). Stimulează formarea de mucozităţi nazale, dar şi bronşice, favorizând astmul bronşic, rinitele alergice, dar şi infecţiile acute / cronice de căi respiratorii ;
13.K. NU are efect excitant şi nici iritant. ­ toleranţa gastrică şi pentru alte alimente, ajută digestia, se opune balonărilor şi diareii ;
    C. Prezintă un important efect excitant, iritant mai ales prin cafeina conţinută (0,1-0,5%), dar şi prin teobromină (1-2,4%) şi teofilină ;
14.K. NU dă dependenţă prin gust ;
    C. Dă dependenţă prin gustul său ”dres” cu îndulcitori, dar mai ales prin conţinutul de serotonină, dopamină, anadamidă, feniletilamină (AEP) şi prin stimularea producerii de către creier a substanţelor de tip endorfinic. Unele studii par să confirme că un consum frecvent de ciocolată poate să conducă la o formă particulară de dependenţă, denumită prin analogie cu alcoolismul... ”ciocolismul”. Alte studii arată că ciocolata ar avea o influenţă pozitivă asupra dispoziţiei fiinţei umane, ­ dorinţa sexuală, fapt susţinut şi de către... Giacomo Casanova ;
15.K. ¯ nivelul colesterolului sangvin şi pe cel al LDL-C (studiu german). Alături de Spirulină reprezintă singure alimente de origine vegetală care conţin colesterol, dar într-o cantitate infimă (3 mg%) şi complet neglijabilă ;
     C. Următoarele sunt valabile pentru cacaoa degresată ! ¯ nivelul colesterolului sangvin, ­ HDL-C, ¯ LDL-C ; ­ sinteza NO vascular, un puternic vaso-dilatator ; are şi efect anti-trombotic. (Cardiologii elveţieni (oare întâmplător ?) şi americani numesc ciocolata amăruie cu 70 % cacao, drept „aspirina dulce”, ce ar ¯ în opinia lor afecţiunile cardiace şi incidenţa trombozelor) ...însă cacaoa ne-degresată... încărcată cu AG saturaţi, NU poate avea efectele de mai sus ! ;
16.K. Prezintă şi efect de fito-estrogen, prin cantitatea mare de lignani pe care-i conţine ;
      C. Conţine tiramină şi triptamină (ca şi produsele lactate), responsabile adesea de migrene cumplite la unii consumatori. Pentru a obţine ciocolata bună şi cremoasă i se adaugă cantităţi importante de ulei omega 6, crescându-i astfel semnificativ nivelul caloric şi efectul pro-inflamator. Poate cauza acnee rebelă, fenomen agravat prin adăugarea de lactate, zahăr, dar şi prin teobromina conţinută ;
17.K. Prin consumul cronic (cu cât mai mult, cu atât mai BINE !) SĂNĂTATEA are numai de câştigat ;
      C. Prin consumul cronic (cu cât mai mult, cu atât mai RĂU !) SĂNĂTATEA are numai de pierdut : alterarea imunităţii, carii dentare, dependenţă, obezitate, boli cronice şi degenerative, boli alergice, retenţie hidro-salină etc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu