miercuri, 21 septembrie 2016

Trasee turistice in muntii RomanieiTrasee turistice in muntii Romaniei

1. Virful Ineu : 2.279 m si
2. Virful Ineuţ : 2.222 m
(din muntii Rodnei)
E de departe CEL MAI frumos traseu, CEL MAI frumos peisaj pe care l-am vazut in cei peste 20 de ani de cind fac muntii patriei + de departe cel mai usor traseu de facut !!! Asa ceva m-a lasat efectiv mut de admiratie si de contemplare, chiar si pe mine batosul de banatean, care nu-s prea impresionat si impresionabil de peisaje si de poezie !!!
Se ajunge cu masina la Iacobeni venind dinspre Suceava si mergind spre Vatra Dornei. O luati dvs. la dreapta, pe drumul spre Borsa si mergeti 35,2 km pina la Gura Lalei. Cind va apare pe partea stinga cantonul silvic "Gura Lalei", parcati masina si opriti. Coboriti si vedeti un pod din ciment pe stinga, pe care-l treceti si mergeti tot inainte pe un drum forestier (in unghi drept fata de soseaua spre Borsa) cam 6,5 km intr-o urcare FOARTE usuoara.
Aveti grija sa aveti PERMANENT piriul LALA in stinga dvs., treceti de un prim pod cam la 30 de minute de la plecarea dvs. (piriul Lala este si ramine paralel cu drumul, dar pe stinga dvs. !), apoi mai mergeti cam o ora si dati de un al II-lea pod, cind veti trece dvs. pe partea stinga a Lalei, care o sa va ramina o perioada bunicica in partea dvs. dreapta. Cam cu 1 km INAINTE DE acest al II-lea pod exista si un marcaj "punct albastru" pe care-l urmati cu strasnicie.
Mergeti putin prin padure, urcati apoi putin, spre stinga, pastrind Lala la 20-30 m in linie dreapta, iesiti din padure si dati de o ruina de casa din lemn parasita, avind Lala in dreapta si in fata-stinga (la ora 11) vedeti deja virful Ineut de 2.222 m.
Intrati din nou o scurta perioada prin padure, terminati repede cu padurea asta si intrati intr-un jnepenis. Apoi urcati lent chiar pe malul Lalei, care va este permanent in dreapta si dupa a III-a cascada treceti / sariti Lala, care o sa va insoteasca o scurta perioada pe partea stinga. Putin veti sta pe partea dreapta a Lalei, caci o veti traversa din nou si ajungeti la un Lac Glaciar = Lala Mare = deosebit de frumos = sinteti deja la 1.815 m altitudine !!!
IL ocoliti prin stinga si urcati un perete usor de munte, iar apoi ajungeti intr-o noua caldare glaciara, de data asta la 1.950 m, unde apare frumosul lac Lala Mica.
De aici continuati drumul, avind in stinga virful Ineut si in dreapta virful Ineu (2.279 m) si tot in dreapta virful Plescuta. Mergeti pina in saua Ineului (2.050 m), iar apoi ajungeti, luind-o la dreapta pe virful Ineu SAU luind-o la stinga pe virful Ineut (2.222 m).
Aici sus la 2.279 o sa fiti captivat de frumusetea celui mai frumos peisaj vazut vreodata de mine !
Timpii pe care i-am scos cu sotia mea, va pot fi orientativi si de ajutor, spunindu-va ca am mers tare, cu putine pauze de 1 minut pina sus pe vf. Ineu ! Asta a fost pe data 19.08.2016.
- ora 10, am pornit de la podul din ciment care traversa Bistrita si am urcat pe drumul forestier avind piriul Lala in stinga
- ora 11:12 ajungem "la viltoare" = o zona mai lata a drumului forestier unde in dreapta pe o piatra mare este primul marcaj "punct albastru"
- ora 12:22 intram in jnepenis
- ora 12: 45 trecem Lala pe partea dreapta dupa  a III-a cascada
- ora 13: 02 ajungem la Lala Mare
- ora 13: 27 ajungem la Lala Mica
pauza 10 minute si mincam un pachet de biscuiti cu fibre per 2 persoane
- ora 13:37 plecam de la Lala mica
- ora 13: 54 ajungem in saua Ineutului (2.050 m)
- ora 14:18 sintem pe virful Ineu
La coborire facem de pe virf pina la Podul peste Bistrita 2h 47m fara pauza.

Timpii pe care i-am scos cu sotia mea, va pot fi orientativi si de ajutor, spunindu-va ca am mers si mai tare, cu putine pauze de 1 minut pina sus pe vf. Ineut ! Asta a fost pe data 11.09.2016.
- ora 1030, am pornit de la podul din ciment care traversa Bistrita si am urcat pe drumul forestier avind piriul Lala in stinga
- ora 11:40 ajungem "la viltoare" = o zona mai lata a drumului forestier unde in dreapta pe o piatra mare este primul marcaj "punct albastru"
- ora 12:30 intram in jnepenis
- ora 13: 03 ajungem la Lala Mare
- ora 13: 25 ajungem la Lala Mica
- ora 13:45 ajungem in saua Ineutului (2.050 m)
- ora 14:09 sintem pe virful Ineut
Am mers MULT mai tare decit pe virful Ineu in aceasta zi de 11.09.2016, avind aceleasi 4 grame de Spirulina + 200 mg de Coenzima Q10, „la bord”, luate chiar la plecarea de la podul de peste Bistrita. La 30 de minute dupa acest „doping” sanatos aveam sistem turbo-injectie la picioare. Recomand o doza injumatatita fata de cea de mai sus in cazul unei femei !

3. Virful Cerbul Caliman : 2.013 m si
4. Virful Iezerul Caliman : 2.031 m
(muntii Calimani din Carpatii Orientali)
Se ajunge cu masina la Vatra Dornei si imediat dupa iesirea din oras, dupa ce ati trecut un pod (in sensul demers spre Brosteni), o luati la dreapta spre localitatea Gura Haitii. Mergeti inainte pe acest drum, iar cind at ajuns la Sarul Dornei aveti grija sa o luati la dreapta in unghi drept spre Gura Haitii pe un drum pe care va recomand insistent SA NU mergeti cu mai mult de 55 km/h, caci sint NUMEROASE dimburi mici, care va pot rupe planetarele si pivotii de la roti.
INAINTE DE a intra in localitatea Gura Haitii, deci INAINTE cu 5 m de tabla cu denumirea localitatii „Gura Haitii” (tabla aflata pe dreapta), chiar cind soseaua coboara o panta, gasiti dvs. un indicator MIC, care va indica sa o luati la stinga in unghi drept si pe care va scrie marcaj punct rosu spre virful Cerbul Caliman. ATENTIE MARE !!! INAINTE DE a ajunge in localitatea Gura Haitii se face acel drum despre care v-am scris, LA STINGA in unghi drept fata de soseaua de pe care tocmai ati venit, chiar pe stinga se afla un bar si o terasa. O luati dvs. pe acest drum (asfaltat, dar ingust), treceti un pod peste o apa („Neagra”) si continuati pe drumul asfaltat si ingust 2,3 km PINA ajungeti la o panta (asfaltata si ea !) care se termina in curtea unei Pensiuni. Va lasati masina INAINTE DE a ajunge in curtea Pensiunii si urcati panta abrupta (circa 30 m) si ati ajuns in curtea Pensiunii pe sosea asfaltata. Continuati sa mergeti drept inainte, pe dreapta vedeti la citiva metri un garaj (al celor de la Pensiune), mergeti inainte, iar apoi o luati la stinga, in sus si in unghi drept, pe un drum ne-asfaltat si forestier, parasind drumul asfaltat al celor de la Pensiune, care o ia putin in jos si la dreapta.
Incepeti un urcus usor spre mediu pe acest drum forestier tinind marcajul punct rosu, amplasat fara zgircenie in aceasta parte de drum. AICI va faceti rost de niste bâte, care o sa va trebuiasca aproape sigur in urmatoarea ora ! NU subestimati acest sfat !!!
Urcati pe acest drum, ocoliti PUTIN un tarc mare de vite (aici sint ciini, dar e posibil sa va lase-n pace, avind in vedere betele din miinile dvs.), tarcul de vite ramine in dreapta dvs. si continuati-va drumul pe linga el, cam 150 m in urcare. Sariti un gard (usor) si va continuati drumul perfect inainte, avind chiar in dreapta o padure. Urcusul devine PUTIN mai abrupt, depasiti padurea, care va ramine in spate-dreapta si continuati sa urcati pe acest drum forestier avind in dreapta si in stinga HECTARE de zmeuris. Urcati apoi si drumul o ia la dreapta aproape in unghi drept si ajungeti si treceti pe linga o stina (de la masina am ajuns aici in 55 de minute). Va rugati Domnului ca sa nu fie ciini aici si oi, caci DACA sint va trebui sa folositi betele din dotare, ciobanilor placindu-le si delectindu-se cind va vad ca va maninca FIARELE. Noi am prins pe data de 04.09.2016 la ora 12:25 oile la stina si ne-au inconjurat vreo 10 ciini mari si ciobanesti. Abia dupa ce l-am avariat grav pe unul dintre ei, a intervenit un cioban, care si-a retras ciinii ! Of, Romani(c)a-manelica si „turism” montan de... cacao !?!
Va continuati drumul spre stinga pe acelasi drum forestier, dupa ce ati trecut (sper cu bine) de stina si in citeva minute intrati intr-o padure. Continuati drumul forestier prin padure, cu marcajul punct rosu si la un moment dat veti iesi intr-un luminis. Aici LIPSESC marcajele !!! O luati la dreapta in unghi drept si urcati apoi pe un alt drum forestier, care se deschide in fata dvs., descriind un arc de cerc, spre stinga si in sus, mergind pe pietris. Aici este in partea stinga ceea ce a mai ramas dintr-o padure, taiata-n a pixului de cetateanul roman, „iubitor” de natura !?! Intrati mergind pe acelasi drum forestier intr-o noua padure si va continuati urcarea usoara cam 10-15 minute. Apoi iesiti din padure si cautati cu privirea un prim panou de marcaj, pe care-l veti vedea in fata dvs. cam la ora 1, dupa ce ati trecut de un brad (pe dreapta), care are pe el una sub alta 2 buline de punct rosu de marcaj pe el.
Din acest moment trebuie sa urmati DOAR betele din lemn („panourile de marcaj”) alb-negru-alb-negru care sint cam la... 300 m unele de altele, deci destul de rare. Va gasiti ACUM pe un platou montan ENORM, discret inclinat in urcare si veti...
- merge pe el cam 4 km (deci MULT)
- ramine pe el pina ajungeti pe virful Cerbul / Iezerul Caliman. Un al II-lea astfel de panou de marcaj este inca spre dreapta, iar apoi treceti de o coama de deal, cautind tot in dreapta cu privirea una alt panou de marcaj. Continuati ghidati de aceste panouri de marcaj (fara punctul rosu pe ele, cum ar fi normal, dar ce-i „normal” in tara asta ?) si mergeti dvs. discret si continuu spre dreapta, trecind pe linga niste virfuri muntoase (coame de deal ?), dar care nu sint virfurile dorite de atins, deci NU le escaladati ! Veti trece prin 2 mici padurici de jnepenis pe acest platou ENORM, tinindu-va dvs. de aceste panouri / bete alb-negru-alb-negru, mai ocoliti prin stinga citeva coame de deal, iar la un moment dat va veti intilni cu un drum forestier care vine din stinga, iar la intersectia cu acest drum gasiti niste sageti indicatoare. O luati pe acest drum din acest moment la dreapta in unghi drept si in sus (deci NU la stinga si in coborire !!!), o urcare usoara si o tineti doar pe acest drum cam 1 km, marcajul cu punct rosu fiind pe pietrele de pe drum. La un moment dat drumul se termina brusc si o sa va ghidati din nou dupa acele „panouri de marcaj”, care urca razant initial o coama de deal din dreapta, ajungeti pe un mic platouas, mai urmati si mai urcati discret pina mai treceti de vreo 2 panouri de marcaj si ajungeti la o raspintie cu sageti de indicare pe un MARE platou. Sagetile va trimit spre vf. Retitis (2.021 m) si spre vf. Pietrosul Caliman, FARA a va spune ca la 300 m de dvs. este vf. Cerbul Caliman. PINA la aceste sageti noi am facut 2h 40m de la masina !
CUM ajungeti pe vf. Cerbul Caliman (2.013 m) din acest loc ? Caci NEMA indicatoare si indicatii.
...si e pacat sa-l ratati taman ACUM, cind sinteti la 300 m de el !
Uitindu-va la sagetile indicatoare mentionate mai sus aveti in partea dreapta pe o „coama de deal”, usor de ajuns la ea, in fata dvs. la ora 2, virful Cerbul Caliman. La baza sa veti gasi un marcaj punct albastru, care va indica cu o sageata sa-l... ocoliti !?! NU il ocoliti, ci urcati aceasta „coama” si semnul ca ati ajuns PE ACEST virf (Cerbul Caliman) este o moviliţă cu pietre, iar pe una dintre pietre (de forma ovoidala) scrie cu vopsea rosie 2018 (desi inaltimea virfului e de 2.013 m, data in toate datele despre acest virf). DACA NU ati gasit piatra scrisa cu rosu NU sinteti pe vf. Cerbul Caliman, caci tot pe acel platou, unde v-am scris ca ca exista panourile indicatoare, putin in fata dvs. gasiti o alta movilita cu un bat de vreo 2 m gros in ea amplasat vertical si riscati sa credeti ca acela e virful, dar NU e !
Chiar pe vf. Cerbul Caliman e un platouas destul de marisor unde puteti sa mincati, sa faceti plaja etc. si aveti un peisaj de vis !
Vai de mama lor de Salvamont-isti care nu-s in stare sa scrie CUM se ajunge pe virful Cerbul Caliman si nici sa puna o tabla si sa scrie exact ca am ajuns pe acest virf !!! ...ca doar la manelica sintem, nu-i asa ?
CUM ajungeti pe vf. Iezerul Caliman (2.031 m) plecind de la panourile indicatoare spre vf. Pietrosul Caliman ?
Vf. Iezerul Caliman il aveti in stinga dvs. la ora 10 si-l identificati prin citeva „mameloane in cascada”. O luati de data asta de la sagetile indicatoare, care va duc spre Pietrosul Caliman, de data asta pe marcaj „banda rosie” spre stinga. Din acest moment, desi vf. Iezerul Caliman pare „la o aruncatura de bat”, noi tragind tare, am ajuns pe el in... 45 de minute !!!
Urmati si cautati cu privirea panourile de marcaj pe tot traseul spre vf. Iezerul Caliman, acele bete alb-negru-alb-negru de 2,5 m inaltine. Veti cobori la un moment dat intr-un jnepenis inalt si MARE GRIJA SA NU pierdeti marcajul amplasat pe pietre...ca v-ati dus ! ...si va rataciti iremediabil ! Aveti citeva urcari si coboriri cu marcaj vechi pe pietre si panouri de marcaj pe care le vedeti DOAR de sus, cind ajungeti in locuri putin mai inalte, iar apoi dupa o urcare, deloc dificila, ajungeti chiar pe virful Iezerul Caliman. CHIAR PE VIRF gasiti dvs. ca reper ca ati ajuns pe virful Iezerul Caliman...
- un panou de marcaj cu... punct rosu pe el in virf (!?!), desi de la sagetile indicatoare, de cind am cotit-o spre Iezerul Caliman este DOAR marcaj dunga rosie ! Ce-o fi cautind acest punct rosu... putin probabil sa stie si Salvamontul !
- o movilita care are implintata in ea un bat de vreo 1,5 m, dar pe care NU scrie NIMIC ! Aceasta movilita e la 20 m de panoul de marcaj cu punct rosu mentionat mai sus.
- un sant de vreo 10 m lungime, putin in arc de cerc, care sigur a fost transeu in al II-lea razboi mondial
Macar sa fi  scris Salvamontul „mai fraierilor, ati ajuns pe virful Iezerul Caliman 2.031 m !” Insa NIMIC, nici CE virf este si nici LA CE inaltime am ajuns ! E tare greu sa scrii asa ceva in Romania !
Ce virfuri vedeti de-aici ?
- vf. Retitis (2.021 m) in stinga + Cabana Meteo de pe acest virf (care ne-a zis „zi senina” pe 04.09.2016 si au fost aproape exclusiv nori, ba chiar am crezut ca o sa ne si ploua !?!),
- in fata mina de sulf parasita, platoul Caliman, avind in stinga vf. Negoiul Unguresc (2.081 m), putin lateral si nu chiar in centru chiar „seful” Calimanilor, adica vf. Pietrosul Caliman (2.100 m).
- putin dreapta, dar in spate si mai in ceata se vede vf. Ineut (2.222 m) si vf. Ineu (2.279 m)
- chiar in spate, dupa ce v-ati intors cu 1800 vedeti in ordine si de la stinga la dreapta : vf. Giumalau (1.857 m), vf. Rarau (1.521 m), vf. Bogolin (1.757 m) si dupa o mica vale vf. Pietrosul Bistritei (1.797 m), apoi vf. Grities (1.754 m), vf. Budacu (1.921 m), iar in spate de tot, in ceata si putin dreapta vedeti masivul Ceahlau cu cele 2 mari virfuri ale sale, „Toaca” si „Ocolisul Mare” (1.907 si 1.911 m).

5. Virful Grinties : 1.754 m
(muntii Bistritei din Carpatii Orientali)
Se ajunge cu masina in comuna Brosteni si mai exact, in localitatea Holdita. Aici cautati un pod de ciment (UNICUL !). Trecind podul acesta si privind fix inainte si in sus vedeti de la baza podului vf. Grinties pe care trebuie sa ajungeti !
Continuati sa mergeti tot inainte pe un drum forestier cam 75-80 min., drumul facind mici curbe, la dreapta / stinga, insa sa aveti permanent in stinga drumului pe care-l veti urma un piriu. Deci NU deviati nici la dreapta si nici la stinga de acest drum forestier, caci din el, din cind in cind se mai desprind anumite drumuri.
Dupa 75-80 min. lateste brusc pentru circa 50 m, iar dvs. continuati tot inainte si putin dreapta firul drumului, acesta fiind strabatut de mici piriiase. Dupa cca. 300 m de mers intrati chiar in albia unui piriu si va trebui cale de vreo 200 m sa cam sariti niste pietre (dar nu e greu deloc !) si va continuati drumul pina iesiti din aceste mici „chei” ale piriului care v-a insotit pe partea stinga in primele 75 min. de traseu.
La finele „cheilor” piriul o ia spre dreapta dvs. si va ramine asa, dvs. mergind prin stinga piriului si incepe o urcare medie. Drumul forestier continua cu niste mici serpentine, iar dvs. il urmati fara a o lua la stinga sau la dreapta, avind piriul in dreapta dvs. permanent.
La un moment dat, cam dupa 45 min. de urcare continua, se face o curba in unghi drept spre stinga (piriul de pe dreapta este parasit definitiv !) si apoi, dupa 30 m o alta, tot in unghi drept spre dreapta (adica un soi de „S”), iar drumul forestier continua in urcare pina ajungeti la o pasune alpina unde dati de o... stina ! E bine sa aveti la dvs. bete de minim 1 m lungime anti-ciini.
Inainte de a o coti a II-a oara, spre dreapta, ca sa formati acel „S” despre care v-am scris mai sus, exista si o bifurcare a drumului spre inainte, dar dvs. NU o luati inainte, ci in unghi drept, spre dreapta !!!
Ajunsi in pasunea alpina, o luati dvs. la stinga, pe la marginea padurii, urcind de data usor. In partea stinga aveti un pisc de pietre, pe care-l lasati in pace, in fata dvs. aparind un lac glaciar mic si dragut. In stinga si in dreapta se deschide cite-un peisaj de poveste !
Va continuati drumul INAINTE, treceti intr-o urcare usoara pe linga o mica padurice de pe partea dreapta si va asteapta un versant / coama de urcat de nivel mediu, plina de arbusti de afine. Dupa ce ati urcat-o si pe aceasta ajungeti intr-o carare ingusta pe care o tineti tot inainte cam 150 m si ajungeti la o cruce de lemn de vreo 2,5 m de inalta si infipta intr-o movila din pietre = sinteti deja pe virful Grinties.
Cel mai bun timp „scos” de mine a fost de 2h 52m, de la baza podului de ciment din Hodita, la urcare, iar cel mai prost timp a fost de 3h 45m.
Intoarcerea in ritm rapid si fara pauza pina pe podul de ciment din Holdita va ia 2h +/- 15 min. E un peisaj de vis pe vf. Grinties, insa traseul spre acesta este ne-marcat !

6. Virful Pietrosul Rodnei : 2.303 m,
7. Virful Buhaescu Mare : 2.257 m si
8. Virful Buhaescu Mic : 2.225 m
(din muntii Rodnei)
Se ajunge cu masina inainte de Iacobeni venind dinspre Suceava si mergind spre Vatra Dornei. O luati dvs. la dreapta, pe drumul spre Borsa si mergeti 74,5 km pina ati ajuns in localitatea Borsa, INAINTE DE a ajunge la Spitalul din Borsa.
Va recomand sa NU mergeti cu o viteza medie de > 45 km/h, caci datorita / multumita / gratie CNADNR drumul e dezastruos (ca spre mai toate obiectivele MINUNATE din Romania, cu citeva exceptii !) si riscati astfel sa va faceti PRAF planetarele si pivotii de la masina !!! Multumim CNADNR pentru astfel de drumuri si Dumnezeu sa le ajute in viata exact asa CUM e calitatea drumurilor din Romania si MAI ALES cel spre Borsa ! Amin !
Va apare pe partea stinga un indicator care sa va conduca spre Manastirea / Schitul Pietroasa si virful Pietrosul Rodnei. O luati la stinga in unghi drept si mergeti dvs. inca 2,9 km pe un drum asfaltat de 1 banda, IN SUS urmarind directia de mers spre schitul Pietroasa. La scurt timp o sa va apara si marcajul banda albastra care o sa va conduca pina pe virful Pietrosul.
Dupa cei 2,9 km, drumul asfaltat se termina, exista o largire a drumului, iar pe partea stinga va recomand sa lasati masina, chiar cind incepe drumul pietruit. Aici sinteti la altitudinea de 837 m si aveti de urcat pina la... 2.303 m, adica o diferenta de nivel de... 1.471 m ! Uau. NU e greu (pentru mine si sotia mea), dar e frumos tare dupa ce ati ajuns la destinatie !
(Altii mai urca cu masina inca 1,5 km pina in fata schitului, insa va (cam) rupeti suspensiile pe acest drum pietruit. DACA alegeti sa urcati totusi cu masina, la bifurcatia drumului care merge spre Pietrosul, cu drumul care o ia la dreapta spre schit, pe partea stinga sint citeva locuri de parcare FARA plata, unde puteti lasa masina !)
Ati lasat masina exact unde se termina drumul asfaltat si urmati urcarea pe un drum forestier pietruit. Dupa circa 15 de minute de mers, noi (eu si sotia mea) am ajuns la bifurcatia care se desprinde din drumul spre vf. Pietrosul si care duce spre schit, iar dvs. veti continua drumul IN SUS si INAINTE (spre schit e la dreapta !). Dupa alt sfert de ora drumul spre virf o ia la dreapta si aveti niste sageti albe indicatoare (una pe o piatra si una pe un pom) ca sa nu gresiti. INAINTE ar fi un drum gresit ! Asadar o luati LA DREAPTA si va continuati drumul, avind pe partea stinga o ultima casa cu un gard de imprejmuire. Pe drepata aveti o piatra MARE de tot pe care e marcajul banda albastra si va continuati apoi drumul IN SUS si in serpentina de continua urcare. Tineti DOAR de banda albastra, drumul fiind bine marcat.
Noi am ajuns (cel mai bun timp : 2h 7m ; cel mai prost timp : 2h 20m) la Cabana Meteo.
INAINTE DE a ajunge la Cabana Meteo e bine sa aveti in dotare niste bâte, care se procura tot de pe drum +/- pietre ca munitie, caci la Cabana exista niste ciini, nu prea prietenosi si care la noi la Romani(c)a-manelica pot sa fie PUTIN cam agresivi + sint lasati liberi !?! ...ca doar in Romania traim !
Cind ati ajuns la Cabana Meteo (pe stinga) va continuati drumul pe linga gardul acesteia (Cabana Meteo fiind in stinga drumului dvs. !) si ati intrat intr-o MARE caldare glaciara. In fata dvs. (dar inca nu-l vedeti ACUM de linga Cabana Meteo) este Lacul Iezer si-n unghi de 45 de grade, dar sus de tot (daca nu stiti unde sa va uitati, nu-l vedeti !) este chiar virful Pietrosul.
(de sus de pe vf. Pietrosul se vede Cabana Meteo !)
Continuati-va drumul asa cum v-am spus pe linga gardul Cabanei meteo, intrati pentru 100 m intr-un jnepenis si veti merge pe niste pietre destul de “denivelate” (MARE GRIJA sa nu va suciti vreun picior + uitati-va cu MARE bagare de seama PE UNDE calcati !!!), iar apoi iesiti din jnepenis, aveti o carare de pamint pe care ajungeti cam in 13-15 minute la Lacul Iezer. Noi am facut 2h 20m de la masina pina la Lacul Iezer. Acest lac glaciar este la inaltimea de... 1.840 m si mai aveti de urcat pina pe virful Pietrosul Rodnei inca... pina la 2.303 m. DACA sinteti prea obositi dupa ce ati ajuns la Lacul Iezer luati o pauza de 15-20 de minute, altfel puteti continua traseul fara probleme si-n acelasi ritm tare, adica exact asa cum am facut noi, ajungind dupa alte 57 minute chiar pe Pietrosul.
Ocoliti Lacul Iezer prin stinga, urmeaza o urcare usoara, in arc de cerc spre dreapta cam de 1200, iar apoi urmeaza o carare serpuita / serpentiniforma, care va urca lent, nu prea dificil, dar constant un versant serios de munte. Sint multe “scurtaturi” intre “serpentine”, facute de numerosi turisti, insa urcarea pe acestea este semnificativ mai grea, comparativ cu situatia ca ati urca chiar pe traseu si va pot seca acum la final de puteri, deci eu va recomand respectarea traseului bine facut si marcat de Salvamont, ca sa va crutati puterile si ca sa nu va suciti vreun picior sau... poate chiar mai rau !
Cind ati ajuns chiar sus, in virful acestui versant muntos, in spate si jos de tot avind Lacul Iezer, DACA o luati :
- la dreapta, mai aveti cam 350 m si vedeti refugiul de pe vf. Pietrosul Rodnei pe care ajungeti intr-o urcare de data asta lejera cam de inca 5-7 minute. La final exista si niste scari si ati ajuns de data asta sus pe virf. Noi am facut cel mai bun timp pe 18.09.2016 de 3h 17m de la masina si cel mai prost timp de 3h 40m, in ambele situatii mergind tare ! DACA NU aveti antrenament, calculati cam 4,5-5 ore de la lasarea masinii, unde v-am recomandat eu !
- la stinga si putin in jos initial, dati de o sea montana, care va conduce pe o carare spre vf. Buhaescu Mare (2.257 m) pe care ajungeti cam in 30-35 de minute. Initial se coboara putin in sea, pentru ca apoi sa mai urmeze un urcus usor pina pe acest virf.
- DUPA CE ati ajuns pe Buhaescu Mare (al III-ea virf ca inaltime din Carpatii Orientali, dupa vf. Pietrosul Rodnei si vf. Ineu), urmeaza o mica coborire si inca o mica si usoara urcare ca sa ajungeti pe vf. Buhaescu Mic (2.225 m), pe care ajungeti in cel mult 5-10 min. de pe vf. Buhaescu Mare !


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu