joi, 6 iulie 2017

Familie


202 de diferenţe mentale, de percepţie şi comportamentale între cele 2 sexe

Generalităţi
- creierul NU este unisex, având NUMEROASE particularităţi la femei, complet diferite faţă de bărbaţi
- Dumnezeu a creat creierul bărbatului şi al femeii preponderent diferit (dar asta nu se referă la centrii percepţiilor senzoriale !), ci la modul de conceptualizare, la felul în care se iau deciziile, acţiunile care decurg de aici şi la modul de conexiune al datelor
- Dumnezeu a creat femeia şi bărbatul pentru a fi diferiţi, dar complementari şi pentru a deveni parteneri
- diferenţele cerebrale afectează modul de gândire, reacţie, orientare, raportare la evenimente, atitudine, percepţie, răspundere, comportament
- există diferenţe semnificative (hormonale, chimice, fiziologice şi anatomice) la nivel cerebral între bărbaţi şi femei, ce le influenţează gândirea, sentimentele, abilităţile, aptitudinile şi comportamentul adulţilor, dar şi al copiilor (fetiţe / băieţi)
- diferenţele dintre sexe la nivel de creiere sînt înăscute, proiectate încă de dinainte de naştere de către Dumnezeu ca să avem creiere masculine sau feminine => ne naştem cu creier masculin / feminin !!!
- Nu există egalitate între sexe (dar nu luaţi această idee în sens discriminatoriu) ! Însă există complementaritate între sexe şi de asta trebuie ţinut cont + aceasta e frumuseţea creaţiei lui Dumnezeu când a facut femeia şi bărbatul ca să fie diferiţi !!!
- deşi femeia şi bărbatul au fost creati diferiţi, pentru a păşi într-o relaţie de maritală, asemănările se atrag, iar acestea vor reprezenta legătura şi factorul de stabilitate a viitoarei relaţii în 2 (exemple de asemănări : spiritualitate, vârstă, nivel de educaţie, rasă, valori culturale, interese comune, chiar zone / influenţe regionale) ! Polii opuşi se atrag doar în fizică, deci nu vă aşteptaţi la aşa ceva şi într-o (viitoare) căsnicie, care se vrea a fi sănătoasă ! Extremele (în ceea ce priveşte caracterul) se pot atrage, dar asta nu înseamnă că vor putea şi convieţui bine (paşnic) pe întreg parcursul unei viitoare căsnicii, iar de acest aspect trebuie ţinut cont în special în perioada de curtenie
- scopul creerii de către Dumnezeu a acestor diferenţe, a înţelegerii / cunoaşterii lor, cât şi raţiunea care a generat materialul de faţă :
a) înţelegerea mai profundă a bărbatului / femeii  ca persoane distincte şi ca mod de acţiune şi de gândire
b) înţelegerea funcţiilor bărbatului / femeii într-o relaţie (căsnicie)
c) CUM să avem parte de o căsnicie întărită + CUM să diminuăm apariţia conflictelor
d) aplicarea de principii pentru bunul mers al vieţii conjugale / sociale (Domnul Isus afirmă în Ioan 13,17 : “dacă ştiţi aceste lucruri, ferice de voi dacă le faceţi” !  ....şi NU doar... “dacă aţi luat la cunoştinţă” !?!)

Să nu uitaţi niciodată următoarele aspecte extrem de importante :
a) Căsnicia e în sine o cutie goală.... frumos ambalată, dar e goală pe dinăuntru ! În această cutie mai întâi trebuie să pui ceva, pentru ca abia apoi să ai pretenţii că vei putea scoate ceva ! Ca să ai pretenţii şi aşteptări din partea cutiei numită căsnicie, mai întâi trebuie să dai şi să faci ceva, iar pentru asta e nevoie de doi parteneri, pentru ca această cutie să fie permanent.... plină !
(Altă comparaţie utilă : o relaţie matrimonială este ca o grădină. Aceasta, pentru a rezista şi prospera trebuie udată regulat, curăţată de buruieni, dar şi sădite plante noi şi folositoare / frumoase.)

b) Căsnicia nu a fost şi nu este o investiţie bună, odată, cândva, pe care e nevoie să o abandonezi atunci când începe să se devalorizeze ; ea este o investiţie pe viaţă, pentru că este nevoie ca TU să investeşti continuu în propria-ţi căsnicie !

c) Afecţiunea e contextul unei căsnicii, raportul sexual e doar un eveniment ; afecţiunea reciprocă primită şi împărtăşită a celor 2 soţi trebuie să fie o regulă şi o constanţă, iar actul sexual va veni şi el firesc, natural, dar ca un eveniment normal şi de dorit pentru ambii soţi

d) A NU se confunda sensul REAL, benefic şi sănătos al expresiei “fac dragoste (= creez un context permanent de afecţiune reciprocă în căsnicia mea), cu sensul DEGENERAT, denaturat, viciat, periculos şi toxic al acestei expresii (= întreţinem periodic rapoarte sexuale)
e) deficitul de comunicare = cauza nr. 1 a situaţiilor care conduc la divorţul unui cuplu (a II-a cauză e reprezentată de problemele financiare)

f) căsnicia NU E o... „singurătate în 2” !!!

g) când / dacă vrei să te căsătoreşti caută-ţi o persoană veselă şi optimistă !!! Fugi ca de.... de o persoană depresiv(ă), pe care numai tu poţi s-o scoţi din „butoiul cu melancolie” sau care alege să iasă din acel „butoi” numai în prezenţa ta ! DACĂ ai întâlnit un astfel de potenţial partener, LASĂ-L acolo în „butoi”, FĂRĂ nici un fel de remuşcare şi caută-ţi pe altcineva ! DACĂ NU o faci, vei da rău cu capul + ai asigurate astfel toate ingredientele unei căsnicii nefericite / ratate, care mai devreme sau mai târziu te va băga şi pe tine în acelaşi „butoi” ! E de departe mai frecvent să fi băgat şi TU „la butoi”, decât să reuşeşti să scoţi pentru totdeauna pe cineva „din butoi” !

h) CARE este secretul sigur al eşecului unei căsnicii ? Căsătoria cu o persoană NE-spirituală / necredincioasă şi care nu şi-a predat viaţa lui Dumnezeu ! Faceţi neaparăt şi urgent diferenţa dintre o persoană religioasă (bisericoasă) şi una predată lui Dumnezeu !

i) 4 întrebări OBLIGATORII de pus / de avut în vedere și de răspuns la ele înainte de a intra într-o căsnicie, referitoare la viitorul partener de viață :
- îl cunoaște pe Dumnezeu
- mă pot ruga împreună cu el / ea
- relația cu el/ea mă apropie de Dumnezeu
- am avut o experiență cu Dumnezeu în vederea căsătoriei și știu exact că acesta este omul potrivit pentru mine și ale(a)s(ă) de Dumnezeu pentru mine ca să-mi fie soț / soție pe viață
(dacă la măcar una dintre întrebările de mai sus răspundeți prin ”nu” ar fi bine să nu vă căsătoriți cu persoana aleasă de voi, căci ați ales prost viitorul partener de viață !)

j) NU te căsători cu gândul că-ţi vei putea schimba în timp viitorul partener de viaţă ! DACĂ faci asta îţi arogi rolul de păpuşar (pe care nimeni nu ţi l-a conferit), dorind ca viitorul tău soţ să devină marioneta ta. Pleacă într-o casnicie cu ideea că nu-ţi vei schimba niciodată partenerul tău de viaţă ! Îţi place el / ea ACUM, aşa cum este el / ea ACUM, cu toate calităţile şi defectele sale ACTUALE ? DACĂ „da”, mergi mai departe ; DACĂ „nu”, pune punct relaţiei până nu e prea târziu !

k) în viaţă, într-o relaţie de curtenie, dar şi-ntr-o viitoare relaţie maritală să ai capacitatea şi libertatea de a spune răspicat „NU”, atunci când ceva nu-ţi convine + militează pentru drepturile tale ca să-ţi fie respectate. Cine nu ştie şi nu a exersat să spună un „ NU” răspicat în orice relaţie / situaţie este un manipulat şi/sau o persoană cu personalitatea strivită, care mai devreme sau mai târziu va ajunge un frustrat(ă), un neîmplinit(ă) şi un nefericit(ă)

l) căsnicia NU e o luptă pentru supremaţie, ci e o cooperare continuă pentru a atinge scopuri comune

m) dintre persoanele care sînt în stare să întreţină dragostea un timp destul de îndelungat pentru a ajunge la căsătorie, doar 50% nu se despart ulterior. Din cei 50% ce rămân împreună, jumătate NU sînt satisfăcuţi de căsnicia lor ; ei aleg să rămână împreună din loialitate, obligaţie, comoditate sau de teama de a nu începe din nou (+/- căutările unui nou partener). Efectiv foarte puţini bărbaţi şi femei sînt capabili să dezvolte dragostea. TREBUIE să vă număraţi printre ei ca să fiţi fericiţi !

n) numai când bărbaţii şi femeile sînt în stare să-şi accepte deosebirile şi să se respecte, DOAR ATUNCI dragostea lor are şanse cu adevărat să înflorească !!!

CE ÎNSEAMNĂ sintagma “ajutor potrivit” (Geneza 2,18) din partea unei femei pentru un bărbat ?
- NU e egală şi nici identică, fiind însă complementară (ce-i lipseşte LUI va compensa / completa EA), fiind “în oglindă”, adecvată şi corespunzătoare lui
- reprezintă o parte opusă, cu care bărbatul se îmbină perfect
- un ajutor desăvârşit şi extrem de necesar pentru el
- cineva care-l sprijină, salvează, eliberează, echilibrează, şi-i oferă alinare
- un tovarăş indispensabil, aliat, complice (dar cu sensul bun al cuvântului)
- NICIODATĂ un bărbat, fără să aibă o femeie alături, NU este şi NU va fi ceea ce ar putea deveni (pr)in PREZENŢA ei => nu-şi va atinge niciodată potenţialul deplin de dezvoltare

CE NU ÎNSEAMNĂ sintagma “ajutor potrivit” din partea unei femei pentru un bărbat ?
- NU e deloc sinonimă cu un angajat sau (şi mai rău) cu o slugă / sclav în casă sau acasă
- NU implică nici un grad de subordonare, deci soţia NU e cu nimic inferioară soţului

Modul în care au fost creaţi femeia şi bărbatul de către Dumnezeu înca de la Creaţiune :
1. F. Este utilizat termenul ebraic “banah” = a face o operă de artă, complexă ; femeia a fost creată pentru a-l salva pe bărbat de singuratatea lui (şi de cea în care îi place să se retragă / ascundă în mod natural : vizuina – vezi mai jos) + pentru a-i acoperi slăbiciunile + pentru a-i răspunde şi pentru a stârni o reacţie în el ; femeia a fost proiectată şi înălţată ca un obiect de artă arhitercturală, ca o capodoperă => trebuie să i se acorde valoarea cuvenită + să fie lăsată să aibă valoare + să fie pusă în valoare + să fie admirată !
     B. Este utilizat termenul ebraic “yatsar” = a fi modelat brut din ţărână, frământat, ca lutul unui olar => un vas de lut este creat pentru un scop / ţel practic, imediat, de care să se poată uza intens, cu rezistenţă la uzură, făcut să dureze şi cu care să-ţi faci treaba zilnic treaba brută.

2. F. Este utilizat termenul grecesc N.T. (Nou Testamental) “astenes” (tradus PROST prin “vas mai slab” în 1 Pet. 3,17) ! Sensul corect e cel de : cel mai fin, delicat, scump, preţios, fragil CADOU primit de către bărbat din partea lui Dumnezeu, bijuterie valoroasă, coroană ; soţia este un CADOU extrem de drag şi de rar (căci e UNICĂ !) de la Dumnezeu pentru un soţ, ce AŞA trebuie văzut / considerat PERMANENT, iar bărbatul NU trebuie să piardă din vedere asta niciodată, căci pentru binele LUI a fost creată femeia ; acest CADOU trebuie apreciat / iubit continuu. De MODUL DE RAPORTARE al soţului faţă de soţie, soţul va fi binecuvintat sau... blestemat ! ...ba chiar (spune Biblia !) îi pot fi efectiv blocate / neascultate rugăciunile sale dacă / atunci când soţul nu-şi îndeplineşte acest rol (1 Petru 3,7) !!! Soţilor, atenţie MARE la asta !!! SĂ NU ziceţi că n-aţi ştiut !!!
     B. Este utilizat termenul gecesc N.T. “thalpo” = a cloci => bărbaţi, clociţi-vă soţiile !  => asiguraţi-le protecţie / ocrotire şi căldură (sufletească) + siguranţă a căminului + în braţele voastre !
=> Bărbate, DACĂ NU vrei un astfel de CADOU din partea lui Dumnezeu, mai bine nu-l primi (e mai cinstit să-l refuzi), decât o dată primit, să-ţi bati joc de el sau să-l desconsideri prin atitudinea ta ulterioară !

Slujba nr. 1 a....
3. F. Unei soţii este de a-şi respecta soţul ;
    B. Unui soţ este de a-şi iubi soţia, mai presus de orice (slujbă, carieră, prieteni, pahar, pasiuni....)

Se simt motivate şi sînt mobilizate atunci când....
4. F. Sînt apreciate
    B. Se simt necesari

5. F. E centrată şi atrasă de îngrijire (a sa şi a celor din jur), de relaţii sociale, să ofere compasiune, grijă, să întreţină conversaţii, să recurgă la cooperare în atingerea unui scop bine definit ; oferă îngrijire, susţinere morală şi apreciere. E atrasă de oameni, de persoane, având o mai slabă orientare spre proiecte de viitor. O femeie recurge la cooperare, cu alte femei sau cu alţi bărbaţi pentru a-şi atinge un scop. Femeia găseşte sens şi împlinire în angajarea şi susţinerea de relaţii apropiate şi afectuoase cu oameni şi mai ales în relaţia cu familia şi prietenii ; asta nu înseamnă că ei nu i-ar face plăcere să aibă la rându-i o carieră de succes !
     B. E centrat pe făcutul de planuri, pe competiţie şi rezultate concrete (chiar imediate) ; detaşare, îndepărtare. E atras de proiecte de viitor, în care vrea să se implice, de obiecte, activităţi şi tehnică, de lucruri impersonale. Bărbaţii generează adesea competiţii din orice lucru complet nesemnificativ, inutil sau chiar penibil şi stupid (pe şosea de pildă), indiferent dacă la acestea participă femei sau bărbaţi ; bărbatul trebuie să concureze, căci doar atunci se simte el... cocoşel (se simte bine). Este foarte greu de dezvăţat un bărbat de... concurat (prin educaţie minuţioasă şi îndelungată + când EL vrea asta, adică să-şi supună voinţa), dar nici atunci “vindecarea” de competiţie pare să nu fie deplină şi nici absolut sigură !

Atenţie ! Într-o căsnicie reuşită şi după voia lui Dumnezeu, cei 2 trebuie să se completeze şi nu să... concureze unul cu celalalt. Parterul de viaţă ideal îţi va susţine eforturile să-ţi atingi potenţialul şi nu va căuta vreodată să te saboteze !

Când relația de căsătorie se degradează / degenerează....
6. F. Trebuie (în optica LUI !) să-l considere șef, stăpân, rege și să-i slujească necondiționat
    B. O consideră și o tratează ca pe o slujnică, gata să-i îndeplinească prompt orice dorință / capriciu

7. F. Doresc după relație, ceva așezat și pașnic, o familie bine închegată
        B. Pot sa aibă instincte criminale încă de mici. Se împușcă (cu arme de jucărie, dar pe care și le imaginează cât se poate de reale), vor să fie soldați (le place războiul), polițiști, hoți, haiduci etc., dar ceva care să imprime respect, teamă / teroare, dominare, dar și multă acțiune. Concurența ÎN ORICE DOMENIU e ”materia” lor favorită !

8. F. Fetele când se joacă o fac cu alți copii (ființe), obiecte / jucării care întruchipează ființe (păpuși, ursuleți, iepurași), sau cu animale, căutând ființe. Când unei fetițe i se face cadou un iepuraș sau o pisică, fetița respectivă este în culmea fericirii !
        B. Băieții se joacă cu avioane, biciclete, mașini etc. = obiecte ; uneori îi apucă construitul (de castele de nisip, clădiri din lego etc.), sau desfăcutul obiectelor (pe care adesea le și strică). Le plac adesea ceasurile electronice sau telefoanele mobile performante. Când unui băiat i se face cadou un obiect (dar asta e valabil și când a ajuns mare, căci bărbații, tot copii rămân și la vârste venerabile !) acesta va fi foarte fericit !

9. F. O fetiță este extrem de abătută când copiii nu vor să se mai joace cu ea (sau când este discriminată / exclusă dintr-un cerc de prieteni). Ea va suferi, va plânge, nu-și găsește locul, e jignită, lumea sa s-a prăbușit și ar fi în stare să facă ORICE (chiar și prostii, care să-i afecteze sănătatea, uneori viața) numai să fie acceptată de grup și reintegrată. Nu-i place singurătatea și fuge cu disperare de ea
        B. Dacă are la dispoziție jucăriile (obiectele) care-i plac și pe care și le-a dorit, nu-i o problemă așa de gravă faptul că ceilalți copii nu se joacă cu el ; nu-i ”pică” prea bine singurătatea, dar nici nu e o catastrofă (ca în cazul unei fete). Deseori un băiat poate fi absorbit așa de tare de activitatea sa în singurătate, încât uită de tot și de toate și nici nu-l mai interesează altceva decât problema asupra căreia stă concentrat

Într-o competiţie / afacere...
10. F. Merg pe sistemul câştig ó câştigi
    B. Vor să câştige cu orice pret şi nu le pasă de cei care pierd, considerându-i slabi şi fără însemnatate ca să fie luaţi în seamă. Ai pierdut ? => eşti slab şi nu ai merite ; ai câştigat => eşti puternic şi meriţi să fii apreciat !
....însă secretul de a întemeia o relaţie maritală reuşită este ca amândoi partenerii de viaţă să câştige !

11. F. Sînt atrase de bărbaţii buni comunicatori (adică de cei sinceri, deschişi cu privire la emoţiile lor), care au şi un vocabular (mai) dezvoltat, pe care-l şi utilizează, dar care nu dau informaţii multe reci şi seci (adică nu “toacă” mărunt şi... vorbind nimic, aidoma unei mori stricate)
    B. Sint atraşi de femeile care au ceva semnificativ de spus despre domenii variate şi de interes : sport, politică, economie, viaţă etc. Apreciază femeile deschise la minte şi cu care au posibilitatea de a discute pe o mulţime de teme.

12. F. Nu sînt interesate de bărbaţii “deştepţi” (ghilimele premeditate), care vorbesc de parcă ar cunoaşte totul şi nici de jmecherii (cu “j”), care se dau mari cu “realizările” lor (cu maşina sport pe care o conduc, cu hainele de firmă pe care le afişează ostentativ şi le îmbracă, cu lanşurile de aur de la gât, sau cu brăţările lor, cu persoanele pe care afirmă ei că le cunosc, cu numărul de femei uşoare care le-au “căzut” la picioare sau în.... aşternut) şi nici de junii care pozează în “darul lui Dumnezeu” pentru fete
    B. Nu sînt atraşi de femeile care-i flatează, dar nici de cele care una-două fac scene (sau istericale) pentru a primi / obţine ce-şi doresc, de cele care recurg la manipulări ieftine pentru a-şi atinge interese egoiste şi nici de cele care fac pe mironosiţele pentru a căpăta afecţiune
=> NU face din alegerea viitorului partener de viaţă o joacă, căci această operaţiune este una FOARTE serioasă care TE priveşte în mod direct şi de alegerea făcută DE TINE va depinde fericirea / NE-fericirea propriului tău cămin ! DACĂ cu asta alegi să te joci, te vei juca şi cu propria-ţi fericire viitoare ! Să-ţi doreşti şi să-ţi cauţi o persoană care să te placă pentru ceea ce eşti ACUM şi nu pentru ceea ce ai vrea / încerci să fii (probabil)... cândva.
=> NU permite nimănui să se interpună şi să-ţi aleagă viitorul / viitoarea partener(ă) de viaţă ! NU ceda la nici o presiune în această alegere a ta, care te priveşte PE TINE direct şi nemijlocit ! NU-ţi lăsa / permite ca părinţii tăi să-ţi aleagă un viitor partener de viaţă, dar nici vreo agenţie matrimonială, peţitori etc., căci doar NU eşti un / o.... handicapat(ă) !
=> ca femeie încearcă să nu fii.... ieftină sau gratuită (“de ce să cumperi vacă dacă ai lapte gratuit ?”, căci nu vei fi apreciată pentru asta, ba chiar vei fi considerată.... ieftină ; însă nu fii nici covârşitor de scumpă, căci altfel rişti să rămâi singură şi... nemăritată !

13. F. Este EA cea aleasă ; mai rar o femeie îşi alege EA un bărbat ca să-i fie soţ (dar va trebui să aibă puterea şi tăria de caracter de a respinge un potenţial pretendent, când / dacă acesta nu-i este pe plac) => ea trebuie să aştepte + să-şi cultive răbdarea, dar şi să răspundă DOAR în faţa unui viitor partener potrivit şi să nu meargă pe premiza nefericită / nenorocită potrivit căreia.... “dacă nu mă (mai) ia (nici) ăsta, rămân pe veci fată-bătrână şi nemăritată !” Femeia de regulă (cam) are de aşteptat, fapt care îi cultivă răbdarea ; însă cu cât aşteptarea se prelungeşte există riscul de a apărea teama de a fi respinsă
    B. Este EL este cel care alege (de regulă) viitoarea soţie (dar să o facă cu ochii deschişi !), căci dacă nu, va.... culege roadele propriei lui alegeri nefericite şi nenorocite !

Când / dacă a depășit vârsta de 30 de ani și e tot ne-căsătorit(ă)....
14. F. E considerată ”fată bătrână”, cei din jur o analizează critic, o consideră cu probleme și o discută (”pe o femeie de > 30 de ani nemăritată n-o mai ia nimeni !” = concept / blam popular dezastruos). Expunerea sa e maximă
      B. E absolut în regulă neînsurat la 30-40 de ani (preferabil nu > 40 de ani). Expunere minimă

În caz de raporturi sexuale cu parteneri multiplii pre-marital....
15. F. E automat ”ștampilată” de anturaj / rude ca fiind ”ușoară” sau ”de moravuri ușoare”. Din nou expunere maximă
      B. Adesea e încurajat la așa ceva, pentru a căpăta.... experiență în vederea căsătoriei !?! Expunere minimă

În perioada de curtenie, apreciază cadourile.....
16. F. Fine și de preț : flori, bijuderii, parfum, o excursie....
      B. Ceva grosier și bazal : mâncare, băutură, obiect vestimentar

17. F. Dumnezeu a creat bărbatul, ca acesta să răspundă la dorinţa cea mai profundă a soţiei sale după afecţiune şi relaţie (mai întâi emoţională, psihică şi afectivă şi abia apoi fizică) !
      B. Dumnezeu a creat femeia, ca aceasta să răspundă la dorinţa cea mai profundă a soţului său după recunoaştere, în timp ce el trăieşte pentru a îndeplini un anumit scop în lumea sa

Creierul său este....
18. F. Mai mic cu 10% decit al bărbatului, având cu 6,5% mai puţină substanţă cenuşie (stoc), însă cu 9% mai multă substanţă albă (conexiuni). Femeia are o bună ţinere de minte, dar face legătura între noţiuni de departe mai bine decât bărbatul. Corpul calos la femei este semnificativ mai bine dezvoltat, realizând o mult mai bună conexiune inter-emisferică (asta şi datorită acţiunii estrogenului, încă din viaţa intra-uterină – vezi finalul acestui material !). Conexiunile inter-emisferice la femei seamană cu o autostradă cu 6 benzi pe sens + cu o calitate impecabilă a şoselei
      B. Mai mare cu 10% decât al femeii, avind cu 6,5% mai multa substanţă cenuşie (stoc), însă cu 9% mai puţină substanţă albă (conexiuni). Bărbaţii au de regulă o mai bună memorie-stoc decât femeile, dar fac legătura între noţiuni mai prost decât acestea (mă refer la informaţiile stocate). Corpul calos este mai puţin dezvoltat, interconexiunea dintre emisferele cerebrale este mai ¯ decât la femei din cauza testosteronului, încă din viaţa intra-uterină, dar are o conexiune mult mai bună între emisferele cerebrale şi maduva spinării => reflexe mult mai bune, timp de reacţie mai ¯ (ceea ce implică calităţi excelente care se cer la şofat, sporturi de contact, apărare fizică, tenis de masă / câmp...) + capacitate de anticipare
Conexiunile inter-emisferice la un bărbat seamăna cu... un drum naţional din România, pe ici pe colo şi cu.... gropi !
=> proverbul nu contează cantitatea (mărimea creierului), ci calitatea” (procesarea informaţiilor datorită conexiunilor mai multe) se aplică de minune şi în ceea ce priveşte creierul femeii / bărbatului

19. F. Creierul său este empatic, analitic, detaliat, cu concentrare pe DETALII
      B. Creierul său este sistematizat, sintetic (rezumativ), concis, cu concentrare pe ANSAMBLU

20. F. Creierul său este verbal, relaţional, orientat spre îngrijire, mângâierea altora (fizică / psihică), putând oferi sprijin social real şi de calitate. Femeia trebuie să fie permanent o cetate de cucerit (asta trebuie să aibă permanent în vedere şi ea, dar şi el) ; când un bărbat nu mai are ce cuceri la o femeie, aceasta poate deveni neinteresantă, iar el e posibil să-şi caute altă.... cetate de cucerit !!!
=> femeia TREBUIE să se îngrijească (mai ales) ca aspect exterior, la orice vârstă ca să placă propriului soţ, căutând să fie cochetă !
      B. Cuceritor, aventurier înăscut, eroic, vrea / caută / se luptă să fie EL cel mai bun, să fie remarcat, în faţa altora, să fie conducător, să pună stăpânire ; îi place / caută să fie centrul atenţiei

Când ascultă pe cineva o face cu...
21. F. Ambele emisfere cerebrale
      B. Emisfera stângă

Emoţiile le procesează cu...
22. F. Ambele emisfere cerebrale
      B. Doar cu emisfera stângă

23. F. Sînt bune ascultatoare, chiar ore-n şir, dând soluţii verbale, ca să-ţi rezolvi singur problema
      B. Nu-s făcuţi să-i asculte pe alţii la nesfârşit despre problemele lor. Vor să treacă grabnic la acţiune şi să rezolve ei dacă au posibilitatea problemele altora care le-au fost împărtăşite ; bărbatul e de acţiune + vrea să facă ceva concret pentru a rezolva o problemă

Modul de manifestare a dragostei, viselor sale....
24. F. Trăiesc adesea într-o lume de vis (desprinse de realitate), creată și creionată de ele când e vorba de viitorul lor, de un (potențial) partener de viață de o viitoare familie etc. Nu de puține ori se amăgesc sau chiar.... vor să se auto-amăgească !
        B. Trăiesc în realitate, visează puțin și ”văd” propriul viitor puțin înaintea.... bocancului, sau așteaptă să fie luați de val și să vadă atunci ce-o fi cu ei

25. F. Are nevoie să ştie că e o parte integrantă a aventurii pe care o trăieşte el ; vrea să fie prinţesa salvată ; . Are nevoie să facă parte dintr-o poveste mareaţă şi să se ştie utilă şi importantă
      B. Vrea să fie permanent cavalerul care salvează, iar la nevoie să şi lupte / să se jertfească pentru asta. Are nevoie de aventură ; vrea să învingă o(rice) provocare, oricare ar fi aceea + răspunde la provocări ; greu se pot abţine bărbaţii (doar printr-o educaţie derulată pe luni-ani, deci exersată !) să nu răspundă la cele mai penibile şi fără sens provocări !!! dar nici atunci “vindecarea” nu e deplină şi totală !

26. F. Gândesc şi procesează informaţiile adesea cu voce tare ; o fată va învăţa MULT mai bine la o materie citind / repetând cu voce tare. O femeie e auzită frecvent vorbind singură prin casă (sau stând în cadă singură şi vorbind), pentru că ea îşi verbalizează gândurile (gândeşte cu voce tare)
      B. Gândesc şi procesează informaţiile cel mai adesea în gând şi tăcând ; un băiat va învăţa mai bine în linişte şi izolare. Pe un bărbat rar îl vei auzi să gândească cu voce tare (eventual când e nervos și știe sigur că nu-l aude nimeni). Bărbatul mai întâi îşi formulează în gând răspunsul corect, pentru ca apoi să-l exprime verbal, însă când acesta nu dispune de suficiente informaţii pentru a formula un răspuns se întâmplă să nu răspunda deloc = lucru şi mai de neînţeles pentru o femeie, care l-ar dezbate şi mai serios şi pe o durată mai mare de timp !

Privind un fenomen / activitate oarecare...
27. F.  Întotdeauna face asocieri şi se gândeşte la ceva ; mintea sa lucrează permanent, procesând orice informaţie primită şi făcând asocieri + tragând concluzii
      B.  La un moment dat chiar e posibil să nu se gândească la nimic, ci doar să ia la cunoştinţă de apariţia / derularea unui fenomen, dar într-un mod pasiv, fără vreo implicare / efort mental(ă) şi fără a(-şi) pune întrebări
=> un bărbat care refuză să gândească în anumite momente importante ale vieţii sale (el privind lucrurile cu detaşare şi NE-implicare), când acestea trec pe lângă el + rămâne inert la ele, e posibil să aibă (mult) de pierdut în timp, prin faptul că şi-a ţinut mintea “în vacanţă” la momentul oportun

28. F. Are o percepţie mai bună a lumii înconjuratoare decât bărbatul ; femeile pot fi mai schimbătoare ca dispoziţie, imprevizibile, hipersensibile, uneori chiar perfide. Au capacitatea de a se concentra simultan pe mai multe lucruri + are abilitatea de a realiza şi duce la bun sfârşit sarcini multiple, concomitent. Femeia “vede” imediat ansamblul (pădurea în primul rând şi abia apoi copacii)
      B. Se focalizează, se (con-)centrează pe UN SINGUR aspect / acţiune / eveniment în desfăşurare. RARISIM un bărbat reuşeşte să se concentreze pe 2 lucruri în acelaşi timp (în vreme ce la femei asta e din fire şi un lucru obişnuit). Are o putere de concentrare MULT mai bună pe o anumită activitate (rar pe mai multe, asta fiind o excepţie) => perseverenţă, statornicie, fermitate, consecvenţă.

29. F. Au capacitatea de a se concentra pe O MULŢIME de lucruri mărunte şi amănunte
      B. Au tendinţa de a se concentra pe un lucru considerat de el important şi de a bagateliza importanţa lucrurilor mărunte
=> DACĂ femeia nu se simte iubită, ci se percepe ca fiind neglijată, ea automat NU va (mai) aprecia nici un fel de gest din partea lui şi mai ales gesturile (percepute de EL pentru EA ca fiind) mari
=> când femeia suferă de resentimente, ea chiar tinde să nege ce a facut bărbatul pentru ea
=> ”happy wife, happy life” = o femeie fericită conduce automat la o viață fericită de familie !

30. F. E mult mai atentă la detaliile de orice fel (“en detail”), chiar aparent complet nesemnificative + îi place ca şi pe acestea să le analizeze
      B. E atent la un obiect / principiu / global / de-a intregul (“en gros”). Pierde adesea detaliile din vedere

Abilitate de compartimentare cerebrală a noţiunilor...
31. F. Ştie permanent, instantaneu şi exact unde-s toate lucrurile din casă (cu o precizie formidabilă), atât cele personale, cât şi ale... bărbatului, copiilor !
      B. Rar ştie unde-şi pune lucrurile, ne-considerând asta un lucru important şi demn de a fi ţinut minte. Un bărbat trebuie să ştie exact pe lumea asta doar.... unde-i femeia sa !

32. F. Rar îşi PIERDE vreun lucru când pleacă de undeva, căci merge pe principiul “inventarul la plecare”, principiu pe care îl aplică cu consecvenţă !
      B. Adesea un bărbat uită şi cele mai diverse lucruri personale (chei, acte, umbrelă etc.) prin locurile pe unde a fost şi-şi dă seama de pierderi atunci când nu mai e nimic de făcut pentru a le recupera ! Nici măcar nu-şi mai aduce aminte PE UNDE le-ar fi putut pierde, pentru ca să meargă înapoi să le recupereze
=> slavă Domnului că a inventat femeia, căci altfel bărbaţii ŞI CAPUL şi l-ar pierde !!! (asta e valabil DOAR pentru cel care a scris aceste rânduri, fără a generaliza !?! ....sau din contră ?)

33. F. Sînt mai ordonate, mai orientate spre curăţenie, având grijă să o şi facă, dar să o şi întreţină
      B. Sînt mai dezordonaţi, mai puţin orientaţi spre curăţenie în general şi spre propria igienă în special

Simţurile...
34. F. Vede culori mai multe şi-n special distinge mai multe nuanţe în cadrul aceleiaşi culori, având mai multe celule cu conuri la nivel de retină + apare destul de des fenomenul de “tetra-cromie”. Vede (semnificativ) mai slab pe timp de noapte, având mai puţine celule cu bastonaşe ; vede semnificativ mai bine la lumină
     B. Vede culori mai puţine şi distinge nuanţe mai puţine. Rarisim apare la un bărbat fenomenul de “tetra-cromie”. Nu prea rar, un bărbat face confuzii între nuanţele apropiate de albastru şi verde (un soi de daltonism +/- discret). Vede însă semnificativ mai bine pe timp de noapte, având (mult) mai multe celule cu bastonaşe la nivelul retinei

35. F. Are o vedere periferică (mult) mai bună şi astfel un câmp vizual mai larg, dar mai puţin adânc
      B. Vedere de tip “tunel”, foarte bună la distanţă (“vede banu’ din fântână”), dar cu probleme la periferie. Bărbaţii sînt loviţi din lateral de 2 ori mai frecvent comparativ cu femeile, vor întoarce capul după o persoană / obiect în mişcare pentru a-l privi / studia detaliat şi pentru mai mult timp. Ca şi conducător auto vede pericolul de la distanţă, dar poate fi accidentat din lateral, dacă nu se asigură temeinic în intersecţiile de drumuri, sau când trece strada fiind pieton !

36. F. Este mai atentă + poate păstra un contact vizual mai îndelungat cu cineva (dar şi ca să-l “citească” + ca să-i observe reacţiile mimicii, atunci când face diverse afirmaţii pe parcursul unei conversaţii)
      B. Înregistrează mai puţine detalii în orice împrejurare, comparativ cu o femeie (probabil cu excepţia performanţelor unei... maşini / motociclete)

37. F. Descifrează imediat (“citeşte”) un caracter de persoană, identifică un mincinos numai după mimică / mişcarea ochilor
      B. Descifrează imediat (“citeşte”) o... hartă

38. F. Mirosul, auzul, pipăitul şi gustul MULT mai bine dezvoltate ; miros de 50 de ori mai bine decât bărbaţii şi adesea au un miros... stratificat ; mirosul şi gustul sînt încă amplificate semnificativ de o eventuală sarcină ! (să nu pierdeţi niciodată din vedere relaţia nemijlocită dintre miros şi gust).
Reacţionează mult mai rapid şi mai prompt la atingere, toleranţa la durere fiind mai mare
     B. Vede mai bine la distanţă ; toleranţa la durere este semnificativ mai redusă

39. F. Gustul dulce şi amar mai uşor distinse
      B. Gustul acru şi sărat mai uşor percepute, deşi sînt situaţii (şi nu puţine) când la gustul sărat are carenţe majore de percepţie, implicând ­ semnificativă a consumului de sare, cu grave repercursiuni asupra stării sale de sănătate (HTA, cardiopatie ischemică, osteoporoză, nervozitate, iritabilitate, risc de cancer etc.)

40. F. Are abilităţi spaţiale problematice (femei, atenţie MARE la parcarea unei maşini şi la datul cu spatele, căci riscaţi să „ştergeţi” toate celelalte maşini din jor + să luaţi şi bordurile !!!) + are dificultăţi la citirea / interpretarea unei hărţi + în orientare, memorând mai greu un traseu anterior parcurs, care să-i fie util la întoarcere sau într-o dată viitoare + la încadrarea într-o curbă cu viteză (mai) mare, putând chiar să iasă de pe șosea
     B. Are abilităţi spaţiale deosebite + citeşte / interpretează o hartă fără probleme + în orientarea spaţială contaţi oricând pe un bărbat (10 : 1 faţă de o femeie) în aceste privinţe

41. F. Se bazează extrem de frecvent pe INTUIŢIE. Intuiţia funcţionează pentru o femeie ca un al 6-lea simţ, la care atunci când femeia recurge, adesea nu greşeşte, deşi NU are nici un fel de logică bazarea sa pe intuiţie
       B. Are numai 5 simţuri, dar şi acelea mai puţin profunde / ascuţite comparativ cu  ale femeii

42. F. Au fost create pentru a iubi şi pentru a fi iubite !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      B. Doresc să atingă ţinta, să fie învingători, să depăşească orice obstacol. DACĂ ei consideră că e nevoie, vor recurge la agresiune şi dominare chiar şi prin forţă fizică, pentru a-şi atinge un anumit scop.

O dragoste mare, profundă, puternică, de durată....
43 F. Pe o femeie o copleșește și o împlinește
     B. Pe un bărbat poate să-l plictisească, obosească sau chiar să nu-i convină !?!

44. F. Există 6 moduri prin care un bărbat îşi poate manifesta afecţiunea faţă de o femeie (şi de care o femeie are absolută nevoie într-o relaţie, ca aceasta să fie sănătoasă), acestea fiind nevoile sale fundamentale : grijă, înţelegere, respect, devotament, recunoaştere, asigurare. TOATE ACESTEA vor fi asigurate pentru a împlini nevoia de dragoste a unei femei !
      B. Există 6 moduri prin care o femeie îşi poate manifesta afecţiunea faţă de un bărbat (şi de care un bărbat are absolută nevoie într-o relaţie, ca aceasta să fie sănătoasă), acestea fiind nevoile sale fundamentale : încredere, acceptare, apreciere, admiraţie, aprobare, încurajare. TOATE ACESTEA vor fi asigurate pentru a împlini nevoia de dragoste a unui bărbat !
=> şi bărbaţii şi femeile au nevoie de TOATE cele 12 moduri menţionate mai sus, dar mai ales de primele 6, menţionate la fiecare-n parte
=> înainte ca cineva să primească şi să aprecieze pe deplin diversele moduri de afecţiune, trebuie să-i fie satisfăcute nevoile sale fundamentale
=> un bărbat devine întotdeauna receptiv şi va aprecia cele 6 moduri de a-şi manifesta afecţiunea (“nevoile fundamentale ale femeii”), DACĂ propriile sale necesităţi fundamentale afective au fost / sînt satisfacute, dar şi reciproc !
=> când un bărbat primeşte încredere din partea unei femei, el îi va da grijă, când primeşte acceptare, va oferi înţelegere etc., fiecare dintre nevoile LUI se va răsfrânge pozitiv sau negativ asupra nevoilor EI !

     Există însă în cadrul căsniciei 2 moduri prin care o femeie își poate ține serios soțul lângă ea : DACĂ acestuia  îi....
- gătește, făcându-l să se lingă pe degete (nu neaparat și sănătos !)
- dă sex
     O doamnă SĂ NU CUMVA să uite de acestea 2, care pentru un bărbat sînt cam la fel de importante !!!

Bărbatul face deseori greşeala de a crede că....
- odată ce a satisfăcut toate necesităţile afective fundamentale ale femeii (cele 6 de mai sus), iar aceasta se simte fericită şi în siguranţă
- ea ar trebui să ştie din acel moment că e iubită ! GREŞIT !!!
El trebuie să-i dea mereu şi mereu ASIGURĂRI de dragoste soţiei sale !
=> sentimentele bărbaţilor şi ale femeilor sînt lezate cel mai uşor când / dacă nu li se dă prioritate satisfacerii necesităţilor lor afective fundamentale !!!
=> dragostea eşuează de multe ori, pentru că oamenii adesea oferă din instinct ceea ce-şi doresc ei şi NU.... partenerii lor de viaţă, lăsând astfel neîmplinite nevoile fundamentale ale acestora

45. F. Are un “rezervor” de iubire / afecţiune asemănător cu cel al unei maşini, iar acesta trebuie permanent umplut ; pentru aceasta bărbatul trebuie să facă permanent (mici) gesturi de iubire. Femeia se simte iubită numai atunci când rezervorul său e plin ! DOAR ATUNCI e în stare să răspundă cu mai multă dragoste, încredere, acceptare, apreciere, admiraţie, aprobare şi încurajare ; dar pentru a atinge asta e nevoie ca bărbatul să facă O MULŢIME de lucruri mărunte
      B. Are şi el un rezervor de afecţiune, care este umplut / golit de reacţiile sau din (re-)sentimentele femeii faţă de el şi nu neapărat din ceea ce face ea pentru el. Acelaşi gest făcut de o femeie pentru un bărbat (de ex. pregătirea unei mese, călcat cămaşa....) îl poate face pe bărbat să-i acorde puncte, sau din contră, să îi dea “puncte de penalizare”, când / dacă ea e supărată, tocmai pentru resentimentele ei.
Ca să mulţumiţi un bărbat, trebuie să învăţaţi să vă exprimaţi prin atitudine şi nu neapărat prin fapte ; când o femeie nutreşte afecţiune, comportamentul său va exprima automat asta (dar şi reciproc, când e vorba de resentimente) !

46. F. Marea majoritate a femeilor consideră că manifestarile tandre pot fi cert separate de un potenţial act sexual viitor şi doresc / tânjesc după mângâiere fizică, îmbrăţişare, dar fără conotaţie potenţial sexuală
      B. Marea majoritate a bărbaţilor consieră că manifestarile tandre reprezintă etapa premergătoare a unui act sexual
=> o femeie / soţie va fi cu atât mai fericită cu cât partenerul său va face diferenţa dintre tandreţe de dragul tandreţii, care să nu ducă neaparăt la raport sexual şi raportul sexual propriu-zis !
=> fetelor, NU vă luaţi soţi NE-tandri
=> tandreţea e lipiciul / adezivul partenerilor într-o căsnicie ; DACĂ lipseşte adezivul, cei 2 nu vor deveni niciodată una, ci 2 blocuri de gheaţă, sau 2.... murături !
=> fetelor, când / dacă vreţi să vă măritaţi, supuneţi-vă viitorul partener de viaţă la “testul pisicii” ! Dacă în faţa unei pisici (blânde) potenţialul vostru partener de viaţă....
a) se apucă să alinte pisica respectivă şi o duce pe aia la disperare (pisica toarce şi se freacă de el înnebunită) + o mângâie natural / firesc, minute în şir şi fără să se plictisească
SAU DIN CONTRĂ
b) nici nu se uită la pisică sau (mai grav) îi trage acesteia şi un şut, ca pisica să plece grabnic din peisaj
... să ştiţi că acesta reprezintă un criteriu serios după care veţi şti că fix la fel veţi fi tratate şi voi în viitoarea căsnicie de el !

SĂ NU CUMVA să uitaţi de “testul pisicii” + NU e o glumă “testul pisicii” !!! Cine-l trece e tandru (şi tandru va rămâne !), cine-l cade e un om rece (şi rece va rămâne !) !
- 72% dintre femei apreciază şi doresc MULT mai mult să fie îmbrăţişate + mângâiate + ascultate + alintate decât.... să aibă un raport sexual !!!

47. F. Un gest oarecare de bunavoinţă şi atât, făcut de către un bărbat, fără ca acesta să aibă vreo altă intenţie, o femeie îl poate percepe / interpreta ca pe un mesaj de genul “mă interesezi” (din partea lui pentru ea), iar mintea ei adesea începe să proceseze inutil, să-şi facă deja scenarii şi s-o ia.... razna
      B. Un gest oarecare de bunavoinţă din partea unei femei este perceput aproape întotdeauna ca atare. Chiar un gest de afecţiune şi o semnalizare clară din partea unei femei, cu sensul de (“te plac”) de multe ori trece neremarcat de către un bărbat, căci acesta nu prea se “prinde” (nu face legătura) + stă mai prost şi cu imaginaţia
=> bărbaţilor, atenţie MARE la gesturi faţă de femei ! NU fiţi zgârciţi însă în gesturi care trădează bunavoinţa, dar şi explicaţi-vă gesturile verbal, ca să fiţi bine înţeleşi şi ca doamna / domnişoara să nu înţeleagă altceva, când / dacă nu aveţi absolut nici o intenţie de a stabili o relaţie cu aceasta !

48. F. Obsesia frecventă a de a fi perfecte e legată de încercarea lor disperată de a fi demne de afecţiune, pentru a-şi ¯ suferinţele sufleteşti
      B. Obsesia frecventă a bărbaţilor în legatură cu succesul, reprezintă tentativa lor disperată de a obţine afecţiune, în speranţa de a-şi uşura suferinţele intime şi neliniştile
=> ORICE activitate făcută în exces riscă să devină un mijloc de atenuare (dar nu şi de rezolvare) a durerilor provocate de problemele nerezolvate din trecut !

49. F. Reprezintă volanul şi frâna maşinii, dacă ar fi să comparăm o relaţie (+/- de căsnicie) cu o maşină
      B. Reprezintă motorul maşinii (făcut să înainteze oricum, pe orice cale, prin orice mijloace), oricât ar trebui să fie turat pentru aceasta

50. F. E făcută să fie gât, adică să orienteze, să direcţioneze şi să canalizeze corect energia unui bărbat ; atenţie MARE ca această orientare / direcţionare / canalizare să NU fie transformate în.... manipulare !
      B. E făcut să fie cap

51. F. Deviza (unică a) femeii : dacă ceva funcţionează, atunci acel ceva poate fi făcut să meargă şi mai bine !
      B. Prima deviză a bărbatului : dacă ceva funcţionează, atunci acel ceva lasă-l în pace să funcţioneze, fără să te atingi de el. A II-a deviză a bărbatului : ceva va fi reparat numai atunci când se strică !
=> Concluzie derivată din cele două de mai sus :  NU trebuie să fie schimbat nimic şi sub nici un motiv în funcţionarea a ceva, dacă acel ceva funcţionează !!!

Lobul frontal la...
52. F. E mai bine dezvoltat
      B. E mai ¯ in dimensiuni

     Lobul frontal (LF) al creierului reprezintă cam 1/3 din tot creierul uman şi produce cea mai mare cantitate de Serotonină = hormon al creierului cu efect major antidepresiv. Însă lobul frontal este profund afectat sau chiar distrus de o serie de factori ai stilului de viaţă numiţi generic pro-oxidantele majore [fumat, alcool, cafeinice, droguri ilegale, muzică puternic ritmată (şi mai ales rock / metalika), hipnoză, fript, prăjit, afumat, grătar, cuptor cu microunde, citostatice, radioterapie, iradiere intempestivă prin telefonia mobilă, sare iodată, ozonoterapie, apă ionizată şi alcalină, nitriţi şi nitraţi, tomografie, PET-CT, clorul inhalat și apele termale radioactive]. LF e semnificativ mai ¯ la o persoană depresivă, comparativ cu o persoană care NU suferă de depresie, iar fluxul sangvin cerebral este semnificativ mai ¯ la o persoană depresivă, comparativ cu o persoană care nu suferă de depresie

     Funcţiile LF :
- VOINŢA este principala funcţie a LF, iar ¯ voinţei conduce inevitabil la alunecarea în dependenţe, pasivitate, neimplicare, acceptarea de manipulări etc.
- aici este sediul standardului bine/rău pentru orice fel de acţiune, sau activitate + capacitatea de a spune „NU” / „DA” în faţa unei situaţii
- înţelepciunea, judecata, discernământul, dar şi spiritualitatea au sediul aici
- controlează emoţiile şi ataşamentul de familie, biserică, cei dragi, optimismul
- aici se iau deciziile şi alegerile
- este sediul conştiinţei de sine şi a independenţei de sine
- este centrul de control şi de coordonare al întregului creier
- aici este planificat şi ajustat comportamentul
- aici îşi are sediul fericirea, tristeţea şi dezgustul
- aici se formează personalitatea, caracterul şi responsabilitatea, dar printr-o exersare continuă a voinţei
- funcţie executivă : conceptualizare, memoria de lucru, atenţia selectivă, fluenţa verbală, capacitatea de amintire

        Care sunt efectele distrugerii parţiale / totale ale LF ?
- afectarea principiilor morale
- deteriorarea relaţiilor sociale (pierderea sentimentului de dragoste faţă de membrii familiei, dar şi a empatiei pentru cei din jur)
- lipsa capacităţii de anticipare
- incapacitatea de a raţiona abstract
- incapacitatea de a interpreta proverbele / pildele
- incapacitatea de a face diferenţierea dintre o glumă şi un fapt real (prin lipsa discernământului)
- ¯ abilităţilor matematice şi de a face calcule
- lipsa reţinerii prin pierderea „frânei cerebrale” => mândrie, mânie, ostilitate, comportament agresiv
- depresie, violenţă
- pierderea inhibiţiilor sexuale
- indiferenţă faţă de reguli
- glume nepotrivite „căzute” în momente nepotrivite
- nepăsare cu privire la consecinţa propriilor fapte : apatie, egoism, indiferenţă, indolenţă, stare de nelinişte, impulsivitatea, ¯ atenţiei, lipsă de disciplină
- schimbări de personalitate, deteriorarea capacităţii de control intelectual şi emoţional
- ¯ capacităţii de a întocmi şi de a duce la îndeplinire planuri adecvate şi realiste

Relaţiile din cămin...
53. F. Nevoia de dragoste a unei soţii din partea unui soţului său îmbracă 6 aspecte :
- atenţie acordată
- să fie privită
- să fie preţuită
- să fie luată repetat în braţe
- să fie ajutată la treburile casnice
- să i se spună că e frumoasă
      B. Nevoia de respect a unui soţ din partea soţiei sale îmbracă 3 aspecte :
- deciziile pe care le ia el
- abilităţile sale
- în public
Acestea sînt nevoile primare ale soţiei / soţului + trebuie îndeplinite neapărat de partener !

54. F. Au O MULŢIME de nevoi şi sînt fericite chiar şi când nu au bani ; uneori o femeie e mai fericită când nu are bani, decât atunci când ajunge să-i aibă !?! Paradoxal ! Dintre nevoile femeii merită avute în vedere : intimitatea mentală şi apoi sexuală, discuţiile cu ea, să i se presteze anumite servicii, timp alocat, să fie admirată, iubită, ajutată, sprijinită, consolată, mângâiată, să i se acorde grijă, înţelegere (+ înca vreo 20 de asemenea lucruri). Pe măsură ce necesităţile financiare ale unei femei sînt satisfacute, ea devine tot mai conştientă de problemele sale sufleteşti, iar femeia bogată are nevoie de ŞI MAI MULTĂ întelegere atunci când e suparată
      B. Tind să creadă că UNICA soluţie la TOATE problemele lor /  ale soţiilor / a familiilor lor o reprezintă banii şi că astfel (dacă vor face rost de BANI) le vor face pe acestea fericite ! Greşit ! Astfel el ajunge să se afunde în muncă pentru a face rost de tot mai mulţi BANI, să-şi consume tot timpul său şi întreaga zi, pierzând o mulţime de gesturi din vedere, pe care DACĂ le-ar face familia / soţia sa ar fi cu MULT mai fericită decât dacă s-ar transforma exclusiv într-un producător / furnizor de bani !!!

55. F. La fel cum o femeie care este suparată nu vrea să asculte o listă de explicaţii şi de argumente cum că nu ar trebui să se supere
      B. ...un bărbat nu vrea să audă o listă de explicaţii şi  de argumente în favoarea cererii partenerei

Ego-ul lor le impune să...
56. F. Aibă relaţii afectuoase
      B. Fie competenţi

ATENŢIE bărbaţi !!! O femeie RAR va respecta un soţ slab, dominator, violent, gelos sau/şi care nu se ţine de cuvânt ! Respectul SE CÂŞTIGĂ prin ÎNCREDERE şi NU... SE IMPUNE (cu forţa fizică brută / verbală) !

ATENTIE !!!
- critica reciprocă / permanentă / distructivă ucide respectul de sine (dar şi o persoană), generând din partea celui agresat o atitudine defensivă sau chiar violentă, de apărare !
- când / dacă respecţi pe cineva NU îl cicăleşti şi NU cauţi s-o faci pe şeful, chiar dacă firea ta tinde spre aşa ceva ! => cântăreşte-ţi bine cuvintele + asigură-te că ele vor fi spre zidire şi învăţătură şi NU spre nimicire !

Au nevoie...
57. F. Să le fie respectate sentimentele ; o femeie îi poate transmite soţului său dezaprobare, din privire şi din tonul vocii
      B. De aprobare (acceptare) ; când bărbatul simte că femeia îi dezaprobă punctul lui de vedere sau/şi modul în care el vorbeşte / se comportă va izbucni aproape întotdeauna o ceartă generată de ea, el trecând in defensivă

58. F. Când femeia se opune sugestiilor date de un bărbat, el are impresia că îi este pusă la îndoială competenţa sa şi astfel i se pare că nu inspiră încredere, că nu este apreciat şi atunci încetează să-i mai pese de ea ; dorinţa LUI de a (mai) asculta problemele EI se reduce drastic şi inexplicabil
      B. Când bărbatul se opune sugestiilor femeii, ea are impresia că lui nu-i pasă de ea şi simte că nevoile ei nu sînt luate în seamă. Astfel ea se simte neglijată şi încetează să-i mai acorde încredere

59. F. Pentru o femeie, fiecare gest făcut de bărbat pentru ea au aceeaşi însemnătate şi înseamnă DOAR “un punct”, indiferent cât de mare sau de mic e gestul. Chiar şi gesturile mici făcute pentru o femeie, în ochii săi nu trec neobservate, ci şi acestea se “punctează” de fiecare dată, dar la fel. Gesturi MULTE şi mici făcute de un bărbat pentru o femeie, înseamnă pentru ea CU MULT MAI MULT decât gesturi MARI, sau FOARTE MARI, dar puţine. În momentul în care o femeie crede despre ea că făcut cu MULT mai multe lucruri pentru un bărbat (decât invers), ea va tenta să facă diferenţa dintre “punctele” ei şi “punctele” lui, pe ale lui să le anuleze complet şi să considere că el nu a făcut nimic pentru ea !
      B. Pentru un bărbat, atenţiile, gesturile etc. făcute de el pentru o femeie sînt cotate în mintea lui diferit, acesta auto-atribuindu-şi mai multe sau mai puţine “puncte”, în funcţie de însemnătatea gestului / muncii prestate pentru a face acel gest / acţiune. El îşi imaginează că va creşte în ochii femeii când / dacă va face pentru ea un lucru MARE (perceput de el !), ca de pildă : îi achiziţionează o maşină, o duce într-o excursie scumpă, lucrează MULT ca să ii ofere soţiei un standard ridicat de viaţă. Prin acestea bărbatul crede ca “punctează” mult în ochii femeii ; însă dacă prestează un gest mărunt în proprii ochi pentru o femeie (flori, prăjituri, activităţi casnice etc.), bărbatul crede că ar obţine mai puţine... “puncte”
=> Grijă MARE că femeile percep diferit gesturile bărbaţilor, “punctându-le” la fel !

Un bărbat îi va da “puncte de penalizare” soţiei lui dacă....
- se simte jignit sau/şi
- consideră că el nu e iubit de soţia lui, sau/şi
- ea nu a apreciat suficient o realizare de-a sa
Un bărbat dă “puncte de apreciere”, de fiecare dată când se simte apreciat pentru ce a făcut el pentru ea / cuplu / familie.

60. F. Pretinde dragoste, grijă, să fie ţinută în braţe, ascultată, privită în ochi, ocrotită, să i se acorde timp de partăşie şi de comunicare / stat fizic împreună cu ea
      B. Pretinde respect, admiraţie, apreciere, confirmare, încredere ; adesea evită privirea directă când vorbeşte cu cineva sau despre ceva anume

61. F. Vor să fie înţelese şi ascultate
      B. Vor spaţiu de manevră şi de retragere la nevoie
Când / dacă femeii i se satisface nevoia de a fi ascultată, ea va satisface nevoia de libertate a bărbatului

62. F. DACĂ NU primeşte dragoste de la parterul de viaţă, nu-l va respecta !
=> femeie, DACA vrei să ai un bărbat fericit, respectă-i soţului tău judecata şi abilităţile + stimulează-l verbal ca să şi le dezvolte !
      B. DACĂ NU primeşte respect de soţia sa, nu o va iubi !
- bărbate, DACĂ vrei să ai o femeie fericită, iubeşte-o...
a) acordându-i atenţie permanent
b) privind-o mereu direct în ochi
c) ia-o în braţe cât mai des / oricât de des
d) ajut-o în activităţile sale
e) spune-i des cât de frumoasă e şi cât de mult ţii tu la ea !!! ...căci altfel uită repede şi în scurt timp începe să-şi facă griji în această privinţă !?!

În timp ce....
63. F. Vrea să fie ocrotită de el
      B. Îşi doreşte încredere din partea ei

64. F. (mai) Temătoare și (mai) prudentă
      B. Neînfricat

Prea multă grijă din partea....
65. F. Unui bărbat (pentru o femeie) e percepută ca o dovadă de de iubire şi de atenţie
      B. Unei femei (pentru un bărbat) e percepută ca sufocantă, dădăcire, se simte tratat ca un plod imatur / oligofren / tâmpit

66. F. Trebuie să se străduiască să-l lămurească pe bărbat, că deşi ea are darul de a se plânge, totuşi ea-l apreciază deopotrivă !
      B. Trebuie să se străduiască să înţeleagă că modul unei femei de a se plânge, nu înseamnă automat ca aceasta-l şi acuză (de diverse lucruri / frustrări de-ale ei) şi că atunci când o femeie se plânge de ceva, ea nu o face decât pentru a se elibera de frustrări, vorbind despre ele şi nimic mai mult !

67. F. Când o femeie îi spune unui bărbat “ce ai dragul meu ?”, într-un nod grijuliu şi preocupat, el se va simti jignit sau respins + simte că ea nu are încredere că el va face faţă problemelor / provocărilor vieţii
      B. F. Când un bărbat îi spune unei femei “ce ai draga mea ?”, având o expresie îngrijorată, ea se simte încurajată de dragostea / grija / atenţia pe care el i-o acordă

68. F. Este sensibilă în legatură cu atenţia care i se acordă şi doreşte să se simtă înţeleasă atunci când îşi împărtăşeşte sentimentele
      B. Este mai sensibil la ideea de a fi acceptat aşa cum este

69. F.  80% dintre certurile iscate in cămin (din partea ei) sînt generate de faptul că ea NU e (sau nu se simte) suficient de iubită
      B.  80% dintre certurile iscate în cămin (din partea lui) sînt generate de faptul că el NU este suficient de respectat. Bărbatul are MARE nevoie să fie încurajat, susţinut, motivat de o femeie inteligentă, care să fie permanent în spatele său (“femeia te ridică / femeia te coboară sau te doboară” ; “în spatele unui bărbat de succes, ÎNTOTDEAUNA va sta o femeie de şi mai mare succes”, care a generat prin încurajările şi atitudinea sa succesul acelui bărbat !!!)

70. F. Când o femeie e supărată, celelalte femei nu o ignoră şi nici nu se gândesc să stea de-o parte ; celelate se implică şi încearcă să înţeleagă motivul supărării, punând o mulţime de întrebări
      B. Când un bărbat este într-o dispoziţie proastă sau este supărat, trataţi-l ca pe un uragan : lăsaţi-vă la pământ, sau adapostiţi-vă din calea lui. Nu-i staţi în faţă şi nu încercaţi să opriţi uraganul, opunându-vă lui, căci va urma un dezastru ! Uraganul a început singur şi tot singur se va opri, deci îl lăsaţi în pace + nu îl şi alimentaţi !

Modul de raportare la o problemă şi abordarea / rezolvarea acesteia
71. F. O femeie crede despre ea însăşi că e plină de dragoste când pune o mulţime de întrebări despre problema unei alte persoane, sau atunci când îşi exprimă îngrijorarea faţă de ceva / cineva. Însă aceste manifestări din partea ei sînt foarte stânjenitoare pentru un bărbat, care se consideră ca fiind intrat “sub papuc”, restrângându-i-se libertatea
        B. Bărbaţii cred despre ei că ar fi iubitori în relaţie cu o femeie, când / dacă o încurajează pe aceasta, făcând comentarii prin care minimalizează importanţa problemelor ei. Însă acest comportament din partea lui este perceput de ea ca o desconsiderare, o lipsă de dragoste + se simte ignorată

72. F. Grija pentru ceilalţi reprezintă una din expresiile dragostei şi afectiunii sale
      B. Îşi dovedesc dragostea nefacându-şi griji sau/şi bagatelizându-şi (minimalizându-şi) problemele lor sau pe ale altora şi încurajându-i pe alţii când au probleme, spunându-le că problemele relatate de interlocutor nu ar fi chiar aşa de serioase pe cât par + că interlocutorul ar reuşi să le depăşească / rezolve

Le este teamă să...
73. F. Primească iubirea bărbaţilor
      B. Dea / ofere iubire ; aventurându-se să ofere ceva, bărbaţii se tem să fie respinşi, criticaţi, dezaprobaţi, consecinţe extrem de dureroase pentru ei (percepând asta ca un risc de a părea slabi şi ineficienţi, atât în ochii lor, cât şi ai altora, în special tot bărbaţi)

Au nevoie de o dragoste care să...
74. F. Implice grijă, înţelegere şi respect din partea soţului
      B. Se bazeze pe încredere, acceptare şi admiraţie din partea soţiei

75. F. Transmit inconştient sentimente de dezaprobare în locul celor de nepotrivire, declanşând astfel reacţii de apărare din partea bărbaţilor
      B. Acţionează adesea ca şi când ar avea întotdeauna dreptate şi astfel riscă să anihileze sentimentele femeilor

Îşi dispută dreptul de a fi....
76. F. Supărate uneori
      B. Liberi, iar uneori luptă aprig pentru asta !

La fel cum....
77. F. femeile doresc să le explice bărbaţilor de ce n-ar trebui să se poarte aşa
      B. bărbaţii doresc să le explice femeilor de ce n-ar trebui să fie supărate / îngrijorate
=> MARE greşeală fac şi unii și alţii în relaţie cu sexul opus !
=> îi este greu unui bărbat să asculte o femeie care este supărată sau dezamagită, deoarece făcând astfel el are senzaţia că a dat greş, pentru că (îşi imaginează) că ea a ajuns aşa din cauza lui

78. F. E centrată pe familie şi pe armonia acesteia ! Când femeia face o prioritate din carieră, DEZASTRUL paşte familia sa !
      B. Centrat pe carieră ! Când bărbatul face o prioritate din familie, este MINUNAT, ba chiar DE VIS pentru toţi membrii familiei sale, toţi dorind ASTA !

79. F. Realizează un suport emoţional al familiei, o uneşte, stabileşte relaţii, fiind liantul între membrii. Vrea siguranţă, dragoste, armonie şi linişte în cămin + să fie sprijinită (şi de) soţ în activităţile din.... interiorul cuibului
      B. Vrea să fie el cel care întreţine familia şi să-i asigure (acesteia) suportul material + să fie el “câinele de pază” (protector) ; consideră că asta e DATORIA lui
=> un bărbat NE-înţelept nu se va simţi confortabil (ba chiar va deveni frustrat) când soţia sa va aduce mai mulţi bani în casă, sau când aceasta în cadrul atribuţiilor de serviciu are o funcţie de conducere

80. F. Vrea să aibă EA grijă de tot ce e ÎN cuib (cămin), deci tot ceea priveste INTERIORUL cuibului (legat de relaţii, dragoste, curăţenie, mobilare şi de tot ce-i prin cuib)
      B. Vrea să facă EL cuibul ca pereţi, casă, deci TOT ce priveşte EXTERIORUL + să asigure şi protecţia / paza căminului + mijloacele de subzistenţă (vezi punctul anterior)

81. F. Când intri şi priveşti casa cuiva din interior şi la tot ce înseamnă asta, vei vedea femeia din casa aceea
      B. Când priveşti casa cuiva din afară (mărime, îngrijire, mod de subzistenţă, venituri, ce-şi permit membrii acelei familii) vei vedea bărbatul din acea casă

82. F. Părăşeste rar cuibul / casa să(u), căminul de care s-a ataşat cu trup si suflet ; şi-a făcut rădăcini adânci în acest cămin. Pleacă adesea dintr-un domiciliu (chiar mai mic, într-unul mai mare) cu lacrimi în ochi
      B. Independenţa din el, îl face să părăsească relativ uşor casa / cuibul să(u) dpdv fizic, dar şi emoţional, sau chiar să ajungă şi la divorţ

Primirea / oferirea ajutorului...
83. F. O femeie oferă ajutor / sprijin, din fire, fără să i se ceară, căci consideră asta o dovadă de iubire
      B. Un bărbat nu oferă niciodată ajutorul fără să i se ceară ; asta i s-ar părea o grosolănie. Bărbatul cere ajutorul efectiv atunci când nu se descurcă, nu apreciază, ba chiar e jignit când i se oferă un ajutor nesolicitat
=> dacă el nu se oferă să o ajute (şi nu se oferă !), ea se va simti jignită
=> femeia nu cere instinctiv ajutor, ci ea aşteaptă să-l primească din partea bărbatului mai ales în problemele mărunte ale vieţii de zi cu zi !

84. F. În concepţia femeii, un semn MARE de afecţiune e să-ti oferi ajutorul FĂRĂ a-ţi fi cerut (taman PE DOS faţă de bărbaţi) ; când oferă sfaturi şi soluţii care nu îi sînt cerute, sau când încearcă să ajute un bărbat fără ca acesta să i-o fi cerut explicit, ea nu are idee cât de critică şi de lipsită de dragoste va părea ea în ochii LUI. Chiar dacă intenţia sa e MINUNATĂ, soluţiile ei rănesc şi jignesc ; reacţiile lui pot fi violente, mai ales dacă el se simte criticat sau dădăcit ca un copil. Pentru ea ajutorul oferit nu e jignitor, iar nevoia de ajutor pentru ea nu reprezintă un semn de slăbiciune
      B. Un bărbat să ceară ajutor, când...
a) s-ar putea descurca singur = semn de slăbiciune pentru acesta, iar el va evita asta
b) nu se poate descurca singur = semn de înţelepiune când / dacă îl solicită

85. F. Intuiesc întotdeauna nevoile celorlalţi şi le oferă acestora întreg sprijinul. Femeia se supară adesea când / dacă e nevoită să-i ceară ceva unui bărbat, sau dacă a ajuns până acolo încât a fost nevoită să ceară ceva ; ea nu întelege că el ar ajuta-o DACĂ ea i-ar cere-o şi nu dacă ea-i reproşează că el din fire nu acordă nici un ajutor / sprijin fără a-i fi solicitat mai întâi
     B. Aşteaptă să le fie cerut ajutorul pentru rezolvarea unei nevoi, oricât de mici. Pentru un bărbat “a cere” e ceva firesc, natural, instinctiv şi se foloseşte de acest verb când / dacă are o anumită nevoie
=> femeile au tendinţa de a considera mult mai frustrantă şi mai deziluzionantă experienţa de a cere ajutorul comparativ cu bărbaţii ; ele aşteaptă să fie ajutate, dar fără a o cere !

86. F. Pentru o femeie, când aceasta ajunge să primească un ajutor cerut de ea, acel ajutor aproape că nu mai are valoare
      B. Pentru un barbat, când el oferă cuiva un ajutor solicitat de această persoană, acel ajutor are cu adevarat valoare
=> DACĂ femeia nu-i cere ceva in mod explicit şi direct, bărbatul consideră că el îi dă suficient. DACĂ i se cere, el va da, dar şi reciproc !
=> când o femeie are nevoie de ceva, ea trebuie să-i ceară explicit asta bărbatului, dar printr-o atitudine plină de încredere, presupunând că el va face tot ce-i va sta in putinţă ca să-i îndeplinească cererea. Asta îl va motiva pe bărbat !
Reciproc, disperarea unei femei transmite că ea are nevoie de sprijin, dar ca nu speră să-l obţină de la bărbat ; asta îi elimină pe bărbaţi şi îi face să se simtă dezapreciaţi !

87. F. Când / dacă un bărbat se oferă să ajute o femeie, aceasta se simte iubită şi protejată
      B. Când un bărbat face ceva, iar femeia îl îndrumă CE şi CUM să facă, FĂRĂ ca el să-i fi cerut asta, el simte că nu prezintă în ochii ei suficientă încredere. I se va opune (în special verbal, chiar violent) şi va fi hotărât să facă aşa cum ştie el mai bine, fără a lua seama la indicaţiile ei, chiar dacă acestea sînt net mai bune decât cele întrezărite de el

88. F. Trebuie să ştie că sotul său VA FACE TOT ce-i spune ea, DACĂ ea-l încurajează, îl admiră şi-l respectă şi DACĂ NU.... îl cicăleşte !
=> o femeie CU minte îşi va direcţiona abil soţul, în îndeplinirea unor sarcini, de care depinde nemijlocit şi binele şi fericirea sa şi a familiei sale + îl va încuraja, admira şi respecta, având permanent un cuvânt bun pentru acesta, ca să-l stimuleze ;
=> o femeie FĂRĂ minte îşi va „toca mărunt” şi permanent soţul, spre dezastrul său şi al intereselor sale / comune familiei
     B. Trebuie să ştie că soţia sa VA FACE TOT ce-i spune el DACĂ el o iubeşte, o cinsteşte, o preţuieşte şi o îngrijeste permanent

89. F. Vrea să fie + să se simtă protejată, cinstită, preţuită, bărbatul să-i fie loial, fidel, să o respecte şi să o onoreze
      B. Vrea să fie admirat de soţia sa + apreciat pentru ceea ce face şi încurajat ca să fie şi-n continuare motivat mental să facă şi alte lucruri utile familiei sale

90. F. Caută un partener de viaţă, fiind bazată mai ales pe calităţile produsului (căutând un caracter interior), mai rar pe ambalaj (cum arată pe dinafară). Adesea crede că pe soţul său o să-l poată schimba (ca şi caracter, obieceiuri proaste, defecte), dar acesta NU se va schimba !
      B. Caută un partener de viaţă, fiind atras mai ales pe ambalaj, mai rar de calităţile produsului. Pentru un bărbat contează ENORM ca soţia sa să fie şi să rămână atrăgătoare fizic continuu !!! Ca bărbat, tu îţi doreşti ca soţia ta să nu se schimbe fizic în timp, dar ea...se va schimba !

91. F. E mult mai profundă în gândire, sentimente. Fetele se maturizează semnificativ mai repede decât băieţii, în primul rând mental, dar şi sexual
      B. E mai superficial în gândire şi sentimente, MULT mai profund şi mai rapid în reacţii (fizice) instinctuale şi-n acţiune

Stăpânirea de sine şi (auto-)controlul...
92. F. E înăscut(ă)
      B. Se învaţă.... greu (şi se uită repede) !

Au răbdare semnificativ mai...
93. F. ­
      B. ¯
    
În caz de depresie...
94. F. Se apucă de mâncat dulciuri şi se poate face... enormă, crescând (uneori drastic) în greutate. Când are / i se face viaţa amară, ea caută efectiv ceva dulce, care să o destindă şi s-o.... îndulcească psihic. Consumul de dulciuri concentrate (zahăr, miere, bomboane, prăjituri, ciocolată, fursecuri, tort....) poate da depresie imună semnificativă şi risc de cancer !
      B. Se apucă adesea de... băut alcool, pentru a-şi “îneca amarul”, pentru a se izola şi fugi de realitatea care-l depăşeşte şi cu care nu vrea / nu poate să se (mai) confrunte !  ...şi riscă astfel să-şi facă zob ficatul, creierul, organele interne

Modul de comunicare...
95. O fetiţă învaţă să vorbească corect mai repede şi mai devreme ca vârstă, decât un băieţel. Centrii verbali sînt mai bine reprezentaţi la o fată şi de-asemenea mai bine interconectaţi între ei
      B. Centrii verbali sînt mai slab reprezentaţi şi de-asemenea mai slab interconectaţi între ei

96. F. Pentru a vorbi sînt folosite arii de pe ambele emisfere cerebrale
      B. Când vorbeşte foloseşte arii doar de pe emisfera stângă cerebrală

97. F. Pentru o femeie să discute e ceva firesc, natural, ce vine din interiorul ei, un rezultat în sine ; vorbeşte că aşa e ea făcută să vorbească. NU alege să vorbească, căci vorbeşte din fire, nu poate să nu vorbească ! A izola o femeie, sau a nu vorbi cu ea e sinonim cu a o neglija, a nu o iubi, a o ucide lent !
      B. Pentru un barbăt să discute e doar un mijloc de a-şi atinge un scop. El alege să vorbească şi alege să tacă !

98. F. Vorbeşte, discută cu cineva, împărtăşeşte, pentru că nu poate altfel ; vrea să vorbească, să se descarce, să împărtăşească, să fie ascultată
      B.  Nu simte nevoia de descărcare, ci eventual să se gândească în izolare ; tace, gândeşte şi caută soluţii singur

99. F. Vorbesc si de dragul de a vorbi
      B. Nu vorbesc de dragul de a vorbi
Atenţie !!! Întotdeauna o discuţie serioasă dintre soţi ar trebui iniţiată de femeie, dar aceasta va trebui să “prindă” momentul când el nu e-n drum spre vizuina sa (adica în retragere), ci atunci când el e-n perioada de revenire de la vizuină (vezi mai jos)

100. F. Caută să vorbească mult şi să discute mult cu cineva înainte de a lua o decizie ; o femeie trebuie să aibă posibilitatea de a sta de vorbă periodic (măcar) cu o altă femeie-prietenă pentru a fi sănătoasă şi implinită dpdv. Emoţional. Femeia consideră ca pe-o obligație, aceea de a împărtăși cu alta / alții, mai înainte de a lua o decizie (dar asta nu pentru că ar fi proastă, ci vrea să vadă cum gândesc și alții din cu totul altă perspectivă, pentru a lua cea mai bună decizie). Femeile iau adesea decizii mânate de emoții și de sentimente
       B. Se izolează când trebuie să ia o decizie, vrea şi caută să ia decizia singur, are o înclinaţie spre aceasta, are nevoie de mai mult timp ca să o ia. Bărbatul consideră ca o dovadă de maturitate ca să ia EL singur o decizie (chiar dacă ia o decizie proastă !). Bărbații iau adesea decizii mânați de argumente pure

101. F. Are nevoie de conversaţie ca de...aer !
        B. Preferă un limbaj non-verbal şi al acţiunilor sale, să facă anumite lucruri, participând la anumite activităţi, făcând cadouri non-verbale, gesturi fizice

102. F. Generoasă în vorbire şi ca nr. de cuvinte ; are în jur de 20.000 de cuvinte/zi de rostit, uneori şi mai multe ; păstrează o mulţime de cuvinte şi pentru acasă, după ce a revenit de la serviciu / de la o prietenă / din oraş etc. pe care vrea neapărat să le şi folosească
        B. Zgârcit în vorbire şi ca nr. de cuvinte ; rar un bărbat depăşeşte 7.000 de cuvinte/zi (adesea le termină în afara căminului, sau la serviciu, iar acasă devine un.... mut), spre disperarea soţiei sale
=> deficitul de comunicare în cuplu ! ...apărut cel mai adesea din cauza LUI !
=> comunicarea e calea principală prin care un bărbat va reuşi să satisfacă cerinţele afective fundamentale ale unei femei
=> dacă o femeie simte nevoia de a vorbi mai mult în cadrul unei relaţii, atunci ea o va face, însă să fie pe deplin conştientă atunci, că ea trebuie să se aştepte + să accepte ca el să fie uneori disponibil, alteori indisponibil (adică atunci când bărbatul se îndepărtează instinctiv de ea : vizuina)

Când discută cu persoane de sex opus...
103. F. O face implicată complet în discuţie, punând suflet ;
        B. O face detaşat

104. F. Le privesc mimica şi gestica, cautând să-şi “citească” interlocutorii mai din limbajul lor non-verbal. Rar coboară privirea în jos
      B. Scanează corporal permanent o femeie (de sus în jos şi de jos în sus), fie că aceasta-şi dă seama sau nu ; rar stabileşte un contact vizual prelungit

În formularea unei cereri...
105. F. Apelează in stilul indirect şi cu subînţeles, considerând că dacă face aşa, acest mod de adresare ar fi perceput ca o cerere mult mai politicoasă şi elegantă din partea sa
      B. Apelează la stilul direct, bine-înţeles, clar şi concis

106. FF. Utilizează frecvent verbul “a putea” + acesta pus la condiţional (se exprimă indirect de genul “n-ai putea să...” când formulează o cerere) sau chiar la prezent, formulare percepută de un bărbat ca doar o simplă întrebare pentru obţinerea unor informaţii SAU (cel mai adesea) generează iritare / insultă din partea bărbatului, căci se simte (când îi vine această întrebare / sugestie de a face ceva) ca fiind făcut neputincios / impotent. E firesc ca bărbatul poate să facă ceva ! NU CUMVA să folosiţi verbula puteala conditional (chiar dacă credeţi că prin asta aţi realiza o formulare de politeţe) când formulaţi o cerere adresată unui bărbat !
      BB. Utilizează întotdeauna verbul “a vrea” + pus la prezent (se exprimă direct de genul “vrei să...” când formulează o cerere) + “percutează” imediat la acest tip de cerere.
=> “a putea” = implică o insultă la adresa unui bărbat, în faţa unei cereri cu “a puteala condiţional, un bărbat aproape sigur nu va da curs cererii respective şi va rămâne pasiv ;
=> NU folosiţi doamnelor exprimări impersonale şi indirecte când vă adresaţi unui bărbat, deşi acest mod de adresare este tipic feminin (de genul “trebuie dus gunoiul !” sau “e murdar in curte”)
=> NU folosiţi conditionalul în adresare şi mai ales în formularea unei cereri adresate unui bărbat ! Folosiţi neapărat DOAR indicativul prezent al verbuluia vrea” (adica “vrei să...”) + personal
=> stimate doamne, NU le sugeraţi niciodată unor bărbaţi să facă ceva prin întrebări indirecte şi impersoanale, căci ei nu se vor “prinde” ! Spuneti-le DIRECT ce vreţi de la ei, în puţine cuvinte şi cât mai clar !!!
Poţi” implică indoială în mintea unui bărbat, lipsa posibilităţii de alegere, acesta se simte interpelat, încolţit, forţat să facă ceva ; adesea la acest mod de a formula o cerere din partea unei femei, bărbatul va fi predispus să spună “nu” şi să nu onoreze solicitarea.
Acest “poţi” scoate la iveală latura de leneş a unui bărbat, acesta simţindu-se slab, nedemn, generând ocolire, manipulare în mintea sa.
Vrei” implică in mintea unui bărbat libertate + se simte apreciat, mulţumit şi de folos, simte că i se acordă încredere ; prin acest “vrei să...” bărbatul îşi dă seama de vulnerabilitatea unei femei care-i solicită să facă ceva + bărbatul devine mult mai sensibil faţă de ea şi astel, categoric, nu va dori să o refuze, căci “vrei să...” îi “sună” bărbatului în urechi a ceva personal.
Acest “vrei” e constructiv, prompt, direct (adică aşa cum vrea bărbatul), fiind şi imediat mobilizator.

Pildă extrem de utilă de întelegere pentru o femeie ca să vadă exact MENTALITATEA unui bărbat : cererea în căsătorie a unui bărbat este cu “vrei să...” (fii soţia mea) şi NU cu “poţi să...” (fii soţia mea). Prima variantă de adresare are cele mai multe şanse de a primi un aviz pozitiv, în vreme ce a II-a variantă are toate şansele să se lovească de un refuz categoric !

107. F. Abundă în exprimarea indirectă + multe sentimente, poezie, cu o mulţime de cuvinte, înflorituri, “bla, bla, bla” pentru urechile unui bărbat
        B. Limbaj direct, concret, fără înflorituri inutile, cu economie de cuvinte

108. F. Pentru a comunica, foloseşte propoziţii mai multe şi mai lungi
      B. Pentru a comunica, foloseşte propoziţii mai scurte şi mai puţine, chiar apelează la stilul ”punctual”

109. F. Când o femeie TACE... e de (foarte) rău !!! Ori e suparată TARE pe tine, ori stă să izbucnească ! Intervino PROMPT, REPEDE (până încă ţi-e bine) şi vezi IMEDIAT de ce tace, căci altfel rişti să o păţeşti URGENT, căci ea stă să erupă !!!
        B. Când un bărbat tace, nu e absolut nici o problemă ! E în firea lui să tacă, probabil (se) gândeşte (la) ceva (şi o face tăcând !), sau e posibil chiar să nu se gândească la nimic ; aşa-s construiţi ei !

110. F. Mai întâi GÂNDEŞTE, SIMTE (chiar şi în condiţii de urgenţă sau stres), NEGOCIAZĂ dacă are posibilitatea să o facă şi abia apoi acţionează
        B. Mai întâi ACŢIONEAZĂ (din impuls), SE IMPUNE (chiar prin forţă fizică), abia apoi gândeşte şi abia apoi simte (asta pe ultimul loc şi facultativ) !?! Bărbatul nu prea stă prea mult să gândească înainte să acţioneze ; nu întrevede toate potenţialele riscuri şi consecinţe ale acţiunilor sale, nu-şi conştientizează propria forţă şi nici puterea pe care o au cuvintele / acţiunile / faptele sale

111. F. Pune (şi-şi pune) frecvent pe parcursul zilei întrebarea “de ce ?” şi caută obsesiv răspuns la sute de astfel de întrebări. I-o adresează chiar şi soţului său ! O consideră o întrebare importantă şi fără răspuns la aceasta, greu va merge mai departe
        B. Pune (şi-şi pune) rar întrebarea “de ce ?” ; nu o consideră prea importantă şi e posibil să trecă mai departe şi când nu are toate răspunsurile necesare la ea

112. F. DISCUTĂ despre CEEA CE SIMTE şi SE DESCHIDE mult mai uşor în faţa altora (aici riscă MULT şi dacă NU este precaută, o s-o păţească rău de tot, căci se face vulnerabilă, dar aşa se simte ea bine că trebuie să facă) ; se simte în largul său când trebuie să vorbească despre anumite sentimente personale sau percepţii de-ale sale
        B. Rar discută despre ceea ce simte, fiind adesea mult mai introvertit ; are dificultăţi în a-şi exprima sentimentele / emoţiile + şi-i ia (mai) mult timp ca să şi le exprime, iar atunci când o face, o face cu stângăcie ; caută să-şi pună măşti şi să-şi ascundă sentimentele + se simte stingher când / dacă trebuie să vorbească despre ele sau se fereşte să o facă

113. F. Comunică sentimente, trăiri, având o sensibilitate ­, cu implicare ­ emoţională
        B. Comunică informaţii stoc, reci, într-un mod plat (de genul ştirilor TV), transmit informaţii, fapte, fără implicare emoţională ; utilizează limbajul acţiunii

114. F. Discută despre ce simte ea, profund, cum vede ea lucrurile, personalizat, despre emoţiile sale interioare ; vorbeşte despre relaţii şi despre oameni, adoră să surprindă și să discute lucruri PERSONALE (despre ea, dar și despre alții)
       B. Alege să discute mai degrabă despre alţii, superficial, rar discută aspecte personale ; discută evenimente, acţiuni exterioare. Vorbeşte despre sport, tehnologie, maşini, pasiuni şi despre obiecte, fără vreo implicare emoțională

115. F. Presupune GREŞIT că un bărbat are nevoie să vorbească şi de-aceea ar trebui ca ea să-l provoace să o faca !?! Ea uită sau (şi mai grav) nu ştie că el nu simte nevoia să vorbeasca atât de mult precum fac femeile
        B. Pentru un bărbat este greu când femeia îi cere să vorbească ; fără să-şi dea seama, ea-l inhibă dacă recurge la un interogatoriu, mai ales când el nu simte nevoia să vorbească.
=> Bărbatul are nevoie să simtă că este acceptat aşa cum este şi abia atunci se va deschide treptat
=> Bărbatul simte că nu este acceptat când femeia doreşte ca el să vorbească mai mult, sau când aceasta îi reproşează că el s-a îndepartat (“elasticul”)

116. F. Reuşind să se exprime + fiind ascultată, femeia se simte înţeleasă şi-i este mai uşor să-i ofere unui bărbat încrederea afectuoasă, acceptarea, încurajarea de care El are nevoie
        B. Când / dacă bărbatul reuşeşte să asculte sentimentele femeii fără a se enerva şi fără a se simţi frustrat, îi oferă acesteia un dar minunat. El o face să se simta în siguranţă, când ea-şi exprimă sentimentele şi astfel o va face să se deschidă.

117. F. Baza informaţiei primite de ea este comportamentul non-verbal al interlocutorului ; pe acesta îl ia în primul rând în calcul. Este aşadar centrată mai ales pe tonul vocii, pe mimică, gestică, dar şi pe mesaj (detaliu + “de ansamblu”)
        B. Baza informaţiei primite de el este comportamentul verbal al unei informaţii, fără vreo implicare emoţională. Este centrat aşadar pe mesaj, dar şi atunci pe lucrurile pe care el le consideră importante. Chiar şi din lucrurile importante, el poate considera multe ca fiind... bla, bla, bla-uri

118. F. Este capabilă să vorbească sincer, stimulându-se una pe alta (cu o prietenă cu care vorbeşte) şi făcându-i plăcere sinceritatea şi deschiderea totală, adesea întrerupându-se una pe alta într-o conversaţie, fără să se supere
        B. Unui barbat nu-i face plăcere să fie întrerupt, rar un bărbat se deschide total şi complet

119. F. De regulă, un eventual AVC (accident vascular cerebral) pe un singur emisfer cerebral afectează puţin fluenţa verbală + vorbirea se recuperează destul de repede + compensarea e destul de bună
        B. De regulă, un AVC pe partea stângă va afecta grav şi greu recuperabil limbajul

Când cineva povesteşte ceva...
120. F. Îi place suspansul, cuprinsul povestirii şi toate detaliile acesteia, spuse cu grijă şi amănunţit ; femeia când povesteşte îi place să întreţină suspansul / misterul derulării evenimentelor şi rezultatul final. Femeia gustă din plin acest mod de a povesti ceva sau de a i se povesti
        B. Îi place să (cam) ştie finalul / rezultatul povestirii (chiar şi de la început) şi naratorul să ajungă cât mai repede şi pe o cale directă la el ; bărbatul vrea să evite suspansul ; pe un barbat îl scoate din sărite un suspans prelungit, fără a se întrevedea finalul povestirii şi deznodământul acesteia

121. F. Pentru femei, legăturile şi armonia interumană sînt primordiale
        B. La bărbaţi primează munca şi tehnologia

122. F. Cea mai MARE greutate pentru o femeie este să interpreteze corect şi să ajute un bărbat când el nu vorbeşte. Tăcerea (naturală şi firească) a unui bărbat este cel mai adesea greşit înţeleasă de către o femeie, deoarece ea este exact invers : nu poate să nu vorbească ; iar când ea tace, ATUNCI e grav ! Ea îl interpretează pe bărbatul care tace exact prin optica sa şi AICI şi ACUM ea greşeste !
        B. Una dintre MARILE încercări pentru un barbat este să interpreteze şi să acorde sprijin unei femei, când aceasta îi vorbeşte despre sentimentele ei. Taman ACUM femeia NU are nevoie de soluţii din partea bărbatului, ci ea vrea să fie DOAR ascultată şi să aibă un interlocutor de discuţie pentru a se descarcă. ACUM bărbatul trebuie să o trateze exact aşa cum ea ar fi în mod natural tratată de o altă femeie, care ar asculta-o şi NU să-i fie date soluţii

123. F. Când o femeie îi spune ceva unui bărbat, ea are nevoie în primul rând de înţelegere şi să fie ascultată. Atentie barbati : ASTA e nevoia primordiala a unei femei !!!
        B. Când o femeie îi spune ceva unui bărbat, el crede că ea are nevoie imediată de soluţii, iar acesta începe imediat să i le dea, fără să o mai asculte. Când / dacă soluţiile date de el nu sînt deloc ascultate, el se va simţi jignit şi va înceta să o mai asculte şi să-i ofere ajutorul

Se simt înclinat(e) nativ să ofere...
124. F. Sfaturi şi indicaţii care nu le-au fost solicitate
        B. Fără rost soluţii femeilor, când acestea (soluţiile) nu le-au fost cerute şi le neglijează sentimentele + dorinţa acestora de a fi DOAR ascultate (fără nimic altceva !)
Când un barbat are nevoie de sfaturi LE CERE EL ; când i se dau sfaturi fără a fi cerute, bărbatul reacţionează la acestea, considerând că a fost etichetat drept slab şi incompetent

(Bărbatul şi vizuina sa !!!
125. B. Când tace, bărbatul intră-n vizuina sa pentru a-şi pune ordine în problemele din capul său. Acolo, în vizuina sa, el NU permite accesul nimănui împreună cu el ! ATUNCI instinctul său îi spune că înainte de a se ingriji de altcineva, trebuie să se îngrijească mai întâi de sine !
        F. Vrea să intre după bărbat în vizuina sa şi să-i acorde tot sprijinul său, considerând asta ca o dovada de iubire. Femeie, să nu intri niciodată după un bărbat când acesta s-a izolat în propria vizuină ; vei fi pârjolită de dragonul de foc, care apără vizuina bărbatului, când / dacă vei căuta să intri în vizuina sa
=> timpul petrecut de un bărbat în propria “vizuină” este invers proporţional cu insistenţele femeii ca el să iasă de-acolo şi de a-l face să vorbească !

126. F. Are nevoie de o perioadă de adaptare DACĂ a ales să se regragă şi DUPĂ CE s-a retras
        B. Nu are nevoie de o perioadă de adaptare dupa ce s-a retras, sau perioada e foarte scurtă

Logica....
127. Femeii : în ultima perioadă a fost minunat să fiu cu tine şi alături de tine ; m-am deschis în faţa ta mai mult ca niciodată. Pierderea afecţiunii tale este mai dureroasă ca oricind ; începusem să mă deschid cu adevarat şi chiar atunci tu te-ai îndepărtat !?! (elasticul) NU înţeleg DE CE ai făcut asta ???
        Bărbatului : A fost minunat să-mi petrec timpul cu tine în ultima perioadă şi ţi-am dat tot ceea ce eram în stare să-ţi dau. Acum însă e momentul MEU, căci vreau să iau şi eu o scurtă pauză. Ar trebui să fii mai linistită şi mai sigură ca oricând de dragostea mea !

Când anumite sentimente reprimate în trecut care (l-)au marcat(-o) pe o...
128. F. femeie revin, respectul ei de sine ¯, ea se scufundă în adâncul sentimentelor sale şi are nevoie de o grijă plină de afecţiune şi delicateţe
        B. bărbat revin, el se retrage de-obicei instinctiv în “vizuina” sa. În acele momente, de obicei el este supra-sensibil şi are nevoie de multă toleranţă

129. F. Nu trebuie acuzată că are nevoie permanentă de asigurare (din partea bărbatului) de : iubire, sprijin, înţelegere, compasiune, ajutor şi... de multe altele
        B. Nu trebuie acuzat că are nevoie periodic să (mai) intre prin propria vizuină

130. F. Are nevoie de bărbat când e în VALE (să fie ascultată, sprijinită, înţeleasă, de compasiune, MARE nevoie de iubire, atenţie)
        B. NU are nevoie să fie urmat în vizuina sa de femeie şi chiar va reacţiona vehement dacă ea o face

131. B. Au impresia (greşită !) că prea multă intimitate le răpeşte puterea, de aceea ei cred că au nevoie să intre periodic în vizuină şi să nu se deschidă sufleteşte total
        F. Consideră că din prea multă intimitate a gândurilor, sentimentelor, fizică (le) vine puterea (atât lor cât şi partenerilor lor) + se simt întarite şi legate de partener, cu cât e mai multă intimitate)

132. F. Seamană cu plastilina : se mulează pe ceva ; femeia se retrage numai atunci când nu (mai) are încredere că bărbatul îi va întelege sentimentele, când a fost jignită (şi se teme de o noua jignire), sau când bărbatul a făcut ceva rău şi a dezamăgit-o profund
        B. Seamană cu elasticul : când se apropie / când se retrage. Bărbatul simte instinctiv nevoia de a se distanţa periodic, pentru a se apropia apoi din nou
=> şi un barbat se poate îndepărta exact din aceleaşi motive ca şi o femeie, dar spre deosebire de femei, un bărbat se poate îndeparta şi când nu s-a întâmplat absolut nimic !
=> bărbatul se îndepărtează pentru a-şi satisface nevoia sa de autonomie şi de independenţă
=> când un bărbat se îndepărtează, femeia crede că acesta o face din vina sa, (dacă nu cunoaşte această latură a bărbaţilor, “elasticul”) şi ajunge să se auto-acuze că din cauza sa bărbatul a luat distanţă din când în când
=> când / dacă un bărbat nu va avea ocazia să se izoleze / distanţeze (“vizuina”), acesta nu va avea niciodată ocazia să simtă nevoia de a se apropia ; foarte rari sînt bărbaţii care nu se retrag în (propria) vizuină !
=> când o femeie aleargă după un bărbat care se retrage, el va incerca aproape întotdeauna să se îndeparteze şi mai tare ca să “scape” de urmarirea ei ; astfel el nu va resimţi propria sa nevoie de dragoste
=> doamnelor, lăsaţi in pace un bărbat care se distanţează, căci va reveni sigur şi singur ! NU e momentul ca ACUM să se poarte o discuţie cu el, ci numai când acesta va “reveni printre noi” !!!

Încadrarea în timp şi ora exactă...
133. F. Are adesea mari probleme cu încadrarea în timp şi cu punctualitatea, căci nu prea are noţiunea exactă a timpului, pentru o femeie, acesta “zburând” pe nesimţite ; nu poate estima cât de cât cu o acurateţe bună, într-un anumit moment al zilei cam cât e ceasul
        B. Ştie exact cât e ceasul, nu întârzie + se supară pe cei care o fac ! Sînt mult mai punctuali, ţinând la acest lucru foarte mult, considerând asta o dovadă de seriozitate (dar şi reciproc)

Privind un fenomen oarecare :
134. F. Face asocieri şi se gândeşte la ceva
        B. Poate să nu se gândeasca la nimic, ci doar să ia la cunoştinţă de fenomenul respectiv ; îşi poate aduce aminte de un anumit fenomen / acţiune chiar şi după luni-ani şi abia atunci să facă legătura şi să se “prindă”, căci până atunci nu a procesat informaţia stocată

În condiţii de stres...
135. F. Îi ­ anxietatea şi neliniştea
        B. Sînt mult mai siguri pe ei ; chiar devin mândrii de ei în astfel de circumstanțe, după ce a trecut momentul stresant și cînd se compară cu o femeie

136. F. Caută să se îngrijească pe ea, dar şi pe alţii şi să-şi apropie şi alte persoane ca un grup suport
        B. Luptă sau fuge

137. F. Caută să vorbească, să-şi împărtăşească problemele, îşi caută alinare, sprijin şi mângâiere, relaţionează cu alţii / altele
        B. Se implică într-o activitate fizică sau/şi se izolează şi vrea să fie de cele mai multe ori lăsat în pace ca să-şi rezolve problema (sau ca... problema să se rezolve de la sine, prin evitarea acesteia)

138. F. Devin tot mai copleşite şi mai implicate sufleteşte, cautând şi discutând problemele ; tind să se disperseze şi să ajungă să fie copleşite de orice
        B. Devin tot mai concentraţi pe o problemă şi mai închişi în ei ; făcând aşa, ei se simt mai bine căutând să rezolve problemele. Un bărbat când e stresat, numai 5% dintre gândurile sale sînt disponibile, restul de 95% fiind concentrate pe problemele care-l frământă, orice lucru trecând pe un loc secundar

139. F. O femeie are nevoie să fie ascultată şi să discute despre probleme mai puţin importante, pentru a se descarcă sau discutând problemele prietenelor sale, implicându-se în problemele altora
        B. Un barbat stresat are adesea nevoie să refuleze prin mici distractii (meci, ziar, TV, pescuit...), ca să iasă de sub imperiul problemei care-l apasă şi să se poată concentra mai bine să îi găsească abordarea cea mai eficientă şi soluţia de a o rezolva

În fata unui risc :
140. F. Este MULT mai precaută ; vrea să aibă şi să i se ofere / garanteze siguranţă + caută siguranţă
        B. Îi place riscul, uneori chiar îl caută ; poate reacţiona chiar agresiv / violent (fizic) la un risc

Gestionarea conflictelor :
141. F. Caută să discute paşnic faptele, să aplaneze şi să detensioneze un conflict, se retrage ; vorbeşte mai mult + îşi controlează reacţiile fizice la emotii
        B. Discută puţin sau deloc, confruntă conflictul (ba chiar îl caută !!!), nu-i displace să provoace un conflict, pulverizează agresorul printr-un atac fizic (+/- armat) ; acţionează mai uşor, având un slab control al reacţiilor fizice
(Pasaj Biblic : “Cel încet la mânie preţuieşte mai mult decât un viteaz şi cine este stăpân pe sine preţuieşte mai mult decât cine cucereşte cetăţi”).

142. F. Împăcarea după relaţii rupte e mai rapidă
        B. Durează mai mult împăcarea, adesea rămân resentimente

143. F. Negociază mai rău, cedează mai uşor, doar pentru a genera armonie şi lipsa conflictului, o sperie negocierea chiar şi pentru propriile drepturi ; ea ar vrea să coopereze !
        B. Negociază mai bine (în special dpdv financiar, motiv pentru care în ţările islamice DOAR bărbaţii fac comerţ şi negociază preţurile produselor), nu cedează uşor, capătă curaj şi chiar luptă pentru drepturile sale

144. F. Într-un conflict, când nu mai poate, ea trage “săgeţi” verbale
        B. El este capabil ca într-un conflict să recurgă chiar la violenţă fizică

145. F. Creierul său caută să-şi manifeste grija şi să interactioneze fără violenţă
        B. Creierul său caută ciocnirea şi confruntarea (testosteronul ­ + lobul frontal mai redus în dimensiuni)

Este ne-realist să te aştepti ca...
146. F. O femeie care s-a enervat să se calmeze imediat şi să devină inteligentă
        B. Un barbat ce s-a izolat, să devină brusc deschis, comunicativ şi afectuos

Într-o ceartă....
147. F. Tinde să-l dezaprobe pe bărbat
        B. Tinde să o desfiinţeze pe femeie şi-n primul rând sentimentele acesteia
=> cuvintele “îmi pare rău” fac minuni într-o ceară

Aceste cuvinte spuse de....
- un bărbat, pentru o femeie au sensul de “îmi pasă de tine şi de sentimentele tale rănite
- o femeie, pentru un bărbat au sensul de “mă preocupă ceea ce spui / crezi tu
Bărbatii spun rarîmi pare răupentru că pentru ei, asta echivalează că au făcut ceva rău şi că trebuie să-şi ceară scuze.
=> cel mai simplu mod de a detensiona o ceartă =>îmi pare rău” + asumarea reciprocă a vinei !

148. F.  Când femeile sînt suparate, ele tind fără să-şi dea seama să-i blameze pe bărbaţi şi să-i facă să se simtă vinovaţi ; când e copleşită de supărare, femeii îi este greu să-i vorbească soţului într-un fel plin de încredere, aceptare şi apreciere
        B. Când bărbaţii sînt supăraţi, ei tind să le condamne pe femei şi sentimentele acestora. Bărbatul în situaţia respectivă uită de nevoile ei şi pare grosolan şi lipsit de grijă. Când se simte copleşit de supărare, îi este greu să manifeste grijă, înţelegere şi respect. Nici nu îşi imaginează cât le doare pe femei o astfel de atitudine şi abordare din partea unui bărbat !

Cel mai banal şi mai frecvent mod prin care....
149. F. O femeie poate genera o altercaţie cu un bărbat, fără ca ea să-şi dea seama este prin ne-exprimarea DIRECTĂ a sentimentelor. În loc să-şi exprime DIRECT nemulţumirea şi dezamăgirea, adesea o femeie alege să pună întrebări retorice (cu bună ştiinţă sau nu), transmiţând astfel mesaje de dezaprobare partenerului său
        B. Un bărbat va risca să declanşeze o ceartă cu o femeie, când va consiera ca nejustificate sentimentele şi părerile acesteia referitoare la o anumită problemă importantă (adică de a nu o consulta într-o problemă şi pe ea + de a lua o decizie importantă fără ea => ea se simte neglijată şi anulată ca persoană)

Abilitatea de a-şi controla emoţiile :
150. F. ¯ ; femeia plânge mult mai uşor şi mai frecvent
        B. ­ ; bărbatul este educat de mic să nu se descarce în public prin plâns („ca femeile”), iar dacă totuşi recurge la plâns, o face în izolare, ca să nu fie văzut. E o MARE greşeală acest mod prost de educare a unui băiat / viitor bărbat, căci acesta implică interiorizare marcată + risc de lipsă de refulare şi de acumulare de tensiune

Greşesc, aşteptându-se ca...
151. F. Bărbaţii să simtă, să se comporte şi să reacţioneze cum o fac ele
        B. Femeile să gândească, să comunice şi să reacţioneze la fel ca ei

E o mare greşeală să ceri şi să aştepţi....
152. F. De la o femeie ca sentimentele sale să fie întotdeauna raţionale şi logice
        B. Ca un bărbat să fie prezent mereu cu sentimente de dragoste

153. F. O femeie greşeşte când / dacă încearcă să schimbe modul de a acţiona al unui bărbat, transformându-se într-un “Centru de perfecţionare continuă”, oferindu-i sfaturi nesolicitate şi criticându-l pentru realizările sale
        B. Un barbat greşeşte când / dacă încearcă să modifice sentimentele unei femei care e supărată, oferindu-i soluţii pentru problemele ei, dar făcând astfel el îi subminează sentimentele
=> când partenerul opune rezistenţă la o sugestie sau la o solicitare, probabil că o face pentru că am greşit alegerea momentului sau a modalităţii de abordare a sa !
=> secretul succesului de a mobiliza un bărbat este să nu încercaţi nicioadă schimbarea sau perfecţionarea sa. Cu cât o femeie încearcă să-l schimbe, cu atât barbatul i se va opune mai tare. Când bărbatul se simte iubit şi acceptat va incepe EL să se schimbe SINGUR, fără ajutorul femeii + va căuta să se perfecţioneze şi să evolueze
=> un bărbat este dispus să se schimbe în bine, numai atunci când are impresia că este considerat ca o soluţie a unei probleme şi nu că EL reprezintă o problemă în sine (dacă nu se schimbă) !!! Bărbatul se consideră “defect” când o femeie caută să-l schimbe, deoarece în concepţia sa nimic nu trebuie schimbat, decât dacă s-a stricat mai întâi ; astfel bărbatul este jignit, luând o atitudine defensivă şi se simte că nu e iubit şi nici acceptat
=> bărbaţii greşesc dorind să le rezolve problemele femeilor, când acestea nu le-au cerut în mod explicit asta.

Capacitatea de relaţionare cu alte persoane
154. F. ­
        B. ¯

O masă luată împreună, pentru....
155. F. Reprezintă o ocazie de a întreţine o relaţie, pentru a da şi a primi sprijin
        B. Reprezintă un mod eficient de a aborda / rezolva o problemă, un proiect, o afacere + un mod eficient de a rezolva problema hranei : scapă astfel de făcut cumpărături, de gătit şi de spălat vasele

Capacitatea de detaşare (+/- faţă de un eveniment “ancoră” a trecutului)
156. F. ¯
        B. ­­

În cadrul relaţiilor (+/- sexuale)...
157. F. Orientare emoţională
        B. Orientare fizică

158. F. Stimulată de sentimente, miros (un miros dezagreabil al partenerului o va inhiba SERIOS !), atingere, cuvinte
        B. Stimulat de vedere, imagini

159. F. NU va face sex oricând, oriunde, oricum şi nici cu oricine
        B. Are capacitatea de a iniţia un raport sexual ORICIND şi ORIUNDE (numai să aibă.... cu ce !)

160. F. Răspund mai lent şi mai greu la o ofertă sexuală şi sînt distrase rapid
        B. Răspund rapid, greu sînt distraşi dacă s-au “încălzit”

161. F. NU e nevoie întotdeauna de orgasm pentru satisfacţie sexuală, dar dacă repetat nu ajunge şi ea la orgasm este posibil să devină nervoasă, frustrată, agitată
        B. Trebuie să ajungă întotdeauna la orgasm şi rar renunţă la un act sexual fără să obţină orgasm

162. F. Orgasmul este mai rar, dar când e prezent, atunci e prelungit, intens, lent, multiplu
        B. Îşi doreşte orgasm întotdeauna, cu o descărcare scurtă, intensă, rapidă, unică

163. F. Se excită mai greu, însă se răcesc greu (“soba cu lemne”)
        B. Se excită rapid, însă se răcesc rapid (“cuptor cu microunde”)

164. F. Se excită şi reacţionează la ceea ce simt (2/3 dintre femei vor ca în timpul raportului sexual lumina să fie stinsă, ca să simtă şi să traiască intens momentul) ; în timpul raportului sexual o femeie aproape întotdeauna va fi cu ochii închişi
        B. Se excită şi reacţionează la ceea ce văd (conteaza mult aspectul fizic al partenerei) ;  3/4 dintre bărbaţi vor să facă sex cu lumina aprinsă, ca să-şi vadă partenea, având ochiii deschişi
=> când o fată / femeie se îmbracă, aceasta trebuie să ştie că bărbaţii sînt vizuali şi că aceştia vor vedea întotdeauna mai mult decât ar vrea acestea să le arate !
=> fată / femeie dragă, să nu-ţi pui niciodată problema că un bărbat nu va vedea ceva la tine (cu vederea sa de tip „tunel” va vedea cu siguranţă şi.... de pe partea cealaltă a străzii) ! Fii sigură deci că el va vedea, drept pentru care ai mare grijă la cât şi la ce anume îi permiţi tu să vadă !!!

165. F. Trupul lui gol nu o excită întotdeauna, chiar dacă e modelat şi lucrat serios “la sală”
        B. Trupul ei gol îl excită aproape întotdeauna (şi trebuie ca ea să aibă grijă permanent să facă asta, prin felul în care arată fizic !), sau îl respinge iremediabil !

166. F. Mai întâi face dragoste, apoi sex (mare grijă aici, căci sînt situaţii când iau astfel “plasă” !) şi doamnele se implică puternic emoţional (în vreme ce bărbatul deloc !)
        B. Mai întâi face sex, apoi dragoste; pot să nu se implice deloc emoţional (“am avut o simplă partidă de sex, fără obligaţii”)

167. F. Savurează intimitatea
        B. Savurează relaţia sexuală

168. F. Îi plac detaliile legate de partener şi este interesată de acestea + de atmosfera creată de acesta sau pe care au creat-o împreună înainte de contopirea lor fizică
        B. Fără detalii inutile ! Să trecem direct la lucruri serioase, concrete şi practice + să ne concentram exact pe ceea ce trebuie făcut, fără pierdere de vreme !

169. F. Când ea NU beneficiază de afecţiune, îşi va respinge partenerul dpdv. sexual şi-şi va căuta împlinirea afecţiunii în altă parte (adulter). Femeie, vrei afecţiune ? Dă-i bărbatului tău sex !
        B. Când el NU benefiază de sex din partea ei, o va respinge afectiv şi-şi va căuta o parteneră de sex în altă parte (adulter). Bărbatule, vrei sex ? Dă-i femeii tale afecţiune !

170. F. Uită repede că-i iubită şi trebuie să-i tot repeţi asta destul de frecvent, ca să fie asigurată continuu de iubirea soţului + are permanent nevoie de reconfirmare, căci altfel se.... usucă aidoma unei flori fără lumină şi căldură
        B. Spune o dată că o iubeşte şi dacă nu şi-a schimbat părerea (în următorii... 20 de ani), nu consideră că ar mai trebui să-i spună asta, crezând că e suficient ; greşit !

Atracția față de sexul opus....
171. F. ¯
        B. ­­. A se uita după o femeie le e în fire. Un bărbat la 5 minute se gândește la sex. Adesea ”dezbracă din priviri” o femeie de pe stradă, o interlocutoare fără ca aceasta să-și dea seama

172. Când află că a fost înșelat(ă).....
        F. Nu crede ”din prima”, ci speră până-n ultimul moment că nu e adevărat + caută să se autoamăgească că nu ar fi cu putință așa ceva
        B. Crede destul de repede când i se spune că a fost înșelat și trece urgent la acțiune (răzbunare) ; chiar când este fraierit de către un ”prieten” bun că a fost înșelat de soție, soțul tinde să creadă asta și greu își schimbă opinia, chiar și atunci când soția îi aduce dovezi de contrariu

173. Infidelitatea conjugală / adulterul :
        F. Este dispusă să-și ierte mai frecvent soțul adulter (de teama singurătății, fiind ”șantajată” financiar, de dragul copiilor, ca să crească cu tată sau din alte motive), deși a fost serios rănită prin asta și chiar devastată sentimental
           B. Este dispus mai curând să divorțeze decât să ierte. A fost rănit în orgoliul propriu, greu poate trece peste așa ceva și să ierte. Nu suportă să fie luat de fraier / prost (asta consideră el când a fost înșelat)

Un act sexual (pre-marital) pentru....
174. F. O femeie înseamnă un angajament, un vot, formarea unei (noi) legături, implicare emoțională, o speranță de iubire și de a fi și de a rămâne pentru totdeauna împreună cu persoana iubită și cu care întreține acel raport sexual
       B. Pentru un bărbat înseamnă încă o cetate cucerită în palmares, uneori o descărcare fizică / fiziologică, cu o implicare emoțională minimă sau chiar nulă. A II-a zi e de cucerit altă cetate și n-are rost să rămânem ancorați în trecut.

Trecerea de la un partener sexual [(pre-)marital] la altul pentru....
175. F. O femeie se face semnificativ mai greu, cu costuri emoționale / afective mari și traumatizante
        B. Pentru un bărbat se face semnificativ mai ușor, aceștia reușind să se detașeze mult mai ușor de trecut și fiind capabili să se angajeze mult mai repede într-o nouă relație

Comportamentul la cumpărături...
176. F. Îi plac foarte mult cumpărăturile şi şi-ar petrece oricât de mult timp pentru aşa ceva, dar mai ales când vine vorba de articole de îmbrăcăminte şi încălţăminte
        B. Cumpărăturile îi sînt indiferente (nici deosebit de plăcute, dar nici neplăcute) ; dacă trebuie să le facă, le va face, dar fără a avea o pasiune pentru aşa ceva. Caută ca timpul alocat acestora să fie minim, dar eficient

177. F. Se hotărăşte mai greu, caută mai mult, la nevoie caută să vadă ceea ce o interesează la mai multe magazine / vitrine / raioane până să ia ceva ; chiar dacă n-a cumpărat nimic, numai faptul că a vizitat mai multe magazine îi face plăcere. Şi mâine e o nouă zi, care e posibil să-i conducă paşii (de ce nu ?) spre o nouă căutare !
        B. Caută să se hotărască repede, caută mai puţin, adesea merge ţintit într-un anumit loc unde ştie exact că va găsi produsul căutat. Dacă nu găseşte produsul căutat „din prima” sau trebuie să se întoarcă acasă fără ceea ce şi-a dorit, e stresat

Când citeşte un roman / povestire / naraţiune....
178. F. Face parte integrantă din acea naraţiune şi este chiar ea acolo
        B. MULT mai detaşat de naraţiune, chiar dacă-i place subiectul abordat în carte

Delicvenţa şi infracţionalitate mai...
179. F. ¯
        B. ­

180. F. Se dezbracă complet în faţa mai multor persoane mai greu, se jenează şi sînt mai ruşinoase (lobul frontal mai dezvoltat). Chiar dacă uneori aleg deliberat să-şi descopere anumite părţi ale corpului, special pentru a atrage privirile sexului opus, au însă rezerve serioase în a se dezbrăca complet. Pe plajele de nudişti frecvenţa femeilor e semnificativ mai ¯ decât a bărbaţilor
În cultura arabă mult mai tradiţionalistă şi care ţine mult mai mult la valorile familiei (comparativ cu mentalitatea occidentală), o femeie îşi va expune corpul dezbrăcat doar în faţa soţului său !
         B. Se dezbracă în faţa mai multor persoane mai uşor, se jenează mai puţin şi nu e prea ruşinos.

Fenomenul de fixație*...
181. F. Mai rar întâlnit
        B. Semnificativ mai des întâlnit + extrem de periculos când / dacă bărbatul este la volan (șofer), manșă (avion) sau la un tablou de comandă etc.
(*fenomenul de fixație” = blocarea psihică a unei persoane într-o situație limită sau de criză, fără a mai putea gândi / acționa în situații amenințătoare de viață sau în stres major)

Dorința de a amâna realizarea unei sarcini...
182. F. Mai rar întâlnită
        B. Semnificativ mai des întâlnită

Deținerea controlului într-o relație cu partenerul de viață....
183. F. Dacă se luptă ca EA să dețină controlul permanent (chiar dacă ar fi cazul, când are de-a face cu un soț cu un caracter slab), ea va fi părăsită, căci partea masculină nu dorește așa ceva de la o (viitoare) soție
        B. Îi place ca EL să dețină controlul, chiar dacă pentru asta face prostii și nu este demn de întreaga încredere

Grija ”părintească”....
184. F. Trebuie să-și poarte de grijă întotdeuna de mici, ba doresc ele să îngrijească de alții, căci asta face parte din firea lor
        B. De bărbați întotdeauna cineva a avut grijă : ba mămica (până la căsătorie), ba soția (după căsătorie)
=> bărbatul niciodată nu știe unde și-a pus lucrurile (căci de asta a avut întotdeauna grijă mama sa / soția sa) și chiar bărbatul consideră că acest aspect ar fi unul mărunt, fără însemnătate, ca să-și pună și el mintea la contribuție pentru a ști de lucrurile sale
=> bărbatul va pierde mult mai frecvent decât o femeie lucruri personale (umbrele, pixuri, chei, bani....)

Când stă pe scaun...
185. F. Stă cu picioarele apropiate (mentalitatea populară spune că nu e cuviincios ca o femeie să stea cu picioarele desfăcute, indiferent dacă poartă fustă sau pantaloni !)
        B. Stă aproape întotdeauna cu picioarele depărtate (și NIMENI nu-i va atrage vreodată atenția pentru asta = ”dubla măsură” de judecare femei / bărbați)

Când stă în picioare...
186. F. Stă cu picioarele apropiate (mentalitatea populară spune că nu e cuviincios ca o femeie să stea cu picioarele desfăcute, indiferent dacă poartă fustă sau pantaloni !) și nu bagă mâinile în buzunar
        B. Stă aproape întotdeauna cu picioarele depărtate (și NIMENI nu-i va atrage vreodată atenția pentru asta = ”dubla măsură” de judecare femei / bărbați), sau cu unul în față și unul în spate + când au ocazia bagă și mâinile în buzunare

Datele importante (ziua partenerului de viață, aniversarea casătoriei, a copiilor etc.).....
187. F. Le ține minte cu o conștiinciozitate teribilă
        B. Le uită și nici nu crede că a greșit cu ceva că face asta. Uitarea / nebăgarea de seamă a acestor date pe femeie o dor teribil și ea se consideră ignorată și ne-iubită

Altele...
188. F. Afişează expresii faciale ce trădează emoţii, sentimente (o citești mai ușor pe față)
        B. De regulă, fără expresii faciale (ca o sticlă opacă)

189. F. Se simt preţuite şi iubite atunci când sînt necesare
        B. Se justifică atunci când se simt necesari

190. F. Trebuie să-şi depăşească reţinerea de a primi afecţiunea din partea soţului
        B. Trebuie să-şi înfrângă reţinerea de a oferi afecţiune, căci DACĂ vor face aşa, îşi vor nimici lent, dar sigur dpdv. afectiv soţiile
A se revedea “testul pisicii” la care TREBUIE să fie supus OBLIGATORIU un barbat !
Sînt situaţii (şi nu puţine), în care bărbaţii oferă gesturile de afecţiune de care ei ar avea nevoie şi nu femeile !?! Ar fi bine ca în aceste cazuri ei să se “acordeze” cu lungimea de undă a partenerei !

191. F. Are o deschidere mai ­ privind problemele spirituale (având lobul frontal mai dezvoltat), dispoziţia de a se preda persoanal lui Dumnezeu, cât şi schimbarea caracterului după preceptele divine se fac mai uşor. În anumite confesiuni religioase protestante, numărul femeilor este mai mult decât dublul bărbaţilor + frecvenţa cu care femeile participă la activităţi spirituale este mai ­
        B. Este mai rezervat în privinţa problemelor spirituale, consierând că el este în stare să fie propriul său stăpân, fără a fi dispus să-şi predea viaţa lui Dumnezeu şi să fie condus de Altcineva. Preferă mai curând alte activităţi decât cele spirituale

Raportarea la propriul spațiu și la încăcarea teritoriului...
192. F. Ține foarte mult la spațiul său, dar dorește să se extindă prin toată casa, având o mulțime de lucruri personale. Dacă bărbatul nu-i zice nimic la tendințele sale expansioniste în spațiul său, ea consideră că asta pe el nu-l nemulțumește, ceea ce e complet greșit. Dintr-o dată se poate isca un conflict din care să sară multe scântei, dar pe care femeia nu-l prevede mai dinainte. Dorește mult mai mult spațiu decât bărbatul. Nu-i place să-i fie încălcat teritoriul, dar nu are nici o problemă când încalcă spațiul altora, crezând că așa e firesc / natural / normal
        B. Ține la spațiul său, însă adesea tolerează ca o femeie să se extindă în spațiul său. Poate reacționa brusc și brutal când o femeie se așteaptă mai puțin. Are semnificativ mai puține lucruri decât o femeie

Imprimă în mintea copiilor săi dimensiunea...
193. F. Religioasă și morală a vieții (partea umană)
        B. Socială și practică a vieții (partea reală)

194. F. Se expun mai rar la vicii (consum de cafea, alcool, tutun, droguri, pornografie etc.) şi într-un procent cu mult mai mic (lobul frontal mai bine dezvoltat şi în acţiune)
        B. Se expun mai frecvent la vicii şi-şi fac astfel repede ZOB lobul frontal, devenind dependenţii / robii viciului respectiv de care greu scapă

195. F. Au semnificativ mai multă grijă de sănătatea proprie şi a familiei sale şi din acest motiv trăiesc mai mult ca medie de viaţă (dar şi datorită construcţiei lor)
        B. Grija faţă de propria sănătate este secundară, frecvenţa tuturor bolilor degenerative este mai ­ la sexul masculin şi-n consecinţă şi media de viaţă a bărbaţilor este mai ¯ comparativ cu a femeilor. Băieții / bărbații MULT mai frecvent se lovesc / julesc, au vânătăi, tăieturi, arsuri, cicatrici etc., determinate de interacțiunile cu obiectele înconjurătoare, plăgi făcute din neatenție, ignorarea unui pericol real, bătaie cu alți băieți / bărbați...

196. F. Regurg excepţional de rar la teribilisme sau acte de bravadă (sărit de pe un pod în cap într-o apă, urcat la înălţime mare cu risc de cădere, alpinism, mers cu maşina cu viteză foarte mare şi tot soiul de experimente MAGISTRAL prezentate în emisiunea „Ştiinţa prostiei” de pe postul National Geografic), eventual în situații în care altfel nu ar fi acceptate de un grup. Instinctul de conservare este MULT mai bine reprezentat la o sexul feminin, care întâi gândeşte şi apoi acţionează. Refuză să se supună unui risc nejustificat care să-i pericliteze sănătatea sau chiar viaţa
        B. Teribilismele şi actele de bravadă le aparţin aproape în exclusivitate. În emisiunea mai sus menţionată protagonişti sînt aproape exclusiv bărbaţii / băieţii. Instinctul de conservare e mai slab reprezentat, căci bărbatul întâi acţionează şi apoi gândeşte. Acceptă adesea provocări de a se supune unui risc nejustificat / penibil, care să-i pericliteze sănătatea sau chiar viaţa

197. F. E greu când ai în faţă o femeie ipohondră / una isterică
        B. Să vă ferească Dumnezeu însă de un bărbat ipohondru şi mai ales de unul isteric ! E cu mult mai rău decât o femeie cu aceleaşi stări

198. F. Se consideră competentă şi matură atunci când se va mişca în voie şi natural / firesc în lumea sa ca individ complet şi distinct, fără a fi îngrădită
        B. Se consideră de succes atunci când se simte sigur pe sine

199. F. Femeile aleg să se îmbrace cu mai multe toalete chiar şi-n aceeaşi zi, în funcţie de dispoziţia lor
        B. Pe un bărbat uniforma îl defineşte, sau purtarea aceloraşi (tipuri de) haine pe perioade lungi de timp

Îndemânarea....
200. F. E regulă la femei ; extrem de rar întâlnită apraxia
        B. E mai rară la bărbați ; semnificativ mai des întâlnită e apraxia comparativ cu femeile

Remarcile nepotrivite din partea altora privind aspectul său fizic....
201. F. O dor / o jignesc, adesea ea caută să și facă ceva concret pentru a se îndrepta
        B. Îl lasă rece și nu prea are de gând să schimbe nimic în aspectul său exterior

202. F. Puţine femei îşi dezvăluie vârsta reală verbal, într-o discuţie cu cineva, în special după ce au trecut de 40 de ani (căci arată MULT îmbătrânite +/- având greutatea depăşită): Toată stima pentru femeile de > 40-50 de ani care nu-și arată vârsta !
        B. Puţini bărbaţi se comportă adecvat vârstei reale cronologice !?!
=> ar fi bine ca şi femeile şi bărbaţii....
- să aibă MARE grijă de sănătatea lor, iar vârsta lor cronologică (din buletin) să fie (mult) SUB vârsta biologică
- MAI ALES bărbaţii să caute să se maturizeze şi să acţioneze în consecinţă (şi NU ca nişte copii.... întârziaţi, ca să nu zic şi mai dur.... retardaţi) !

Câteva informaţii despre femei şi despre modul lor particular de a gândi şi acţiona :
- când vorbesc despre problemele proprii între ele sau cu un bărbat, asta nu constituie din partea lor şi o cerere / invitaţie de a şi primi soluţii, ci doar de a discuta acele probleme (mentalitatea asta e tare greu de înţeles de un bărbat !)
- preţuiesc dragostea, comunicativitatea şi relaţiile inter-umane
- petrec mult timp consolându-se, ajutându-se şi discutând între ele
- se definesc prin sentimente şi calitatea relaţiilor lor
- se simt bine şi realizate când reuşesc să-şi împărtăşească sentimentele şi când isi stabilesc legături cu ceilalţi
- sînt interesate de psihologie
- a da sfaturi şi sugestii e un semn de MARE grijă şi atenţie din partea lor
- o femeie stresată nu este preocupată neapărat de găsirea unor soluţii la problemele ei, ci caută mai degrabă să se descarce, explicâindu-se şi aşteptând să fie înţeleasă
- a fixa limite relaţiei cu o femeie produce o teamă serioasă acesteia ; ea se teme permanent că ar vrea prea mult şi că astfel, mai devreme sau mai târziu va fi respinsă, criticată sau chiar părăsită
- pentru o femeie e extrem de important să se simtă susţinută de cineva care ţine la ea
- femeile speră că tot dând, vor merita mai mult => caută să se tot sacrifice pentru alţii + să facă, ­ astfel gradul lor de frustrare, când observă că nu (prea) primesc înapoi din investiţia făcută (gesturi, acţiuni, sentimente, timp acordat, atenţie, mulţumiri verbale etc.)
- plângerea nr. 1 a unei femei în cadrul unei relaţii estesimt că pe mine nu mă ascultă nimeni !
- teama cea mai profundă a unei femei este „dacă el mă respinge, nu voi mai fi niciodata iubită ; nu merit să fiu iubită !” E o GRAVA eroare pe care DACĂ femeia nu şi-o scoate URGENT din minte va avea enorm de suferit, se va profita teribil de ea, iar ea va refuza să părăsească un (viitor) partener de viaţa, care va profita în mod nemernic de ea + îşi va bate joc de ea şi de viaţa sa
- sînt preocupate de dezvoltarea personalităţii, spiritualitate şi de tot ce ar întreţine viaţa, sănătatea şi evoluţia persoanei
- când un bărbat tace (în mod absolut natural şi firesc), femeii îi este uşor să-şi imagineze tot ce-i mai rău, deoarece SINGURELE situaţii în care EA ar tăcea sînt cele când ea....
a) ar avea ceva de comunicat ceva foarte dureros sau
b) când nu mai are încredere în interlocutor şi nu ar mai vrea sa aibă de-a face cu el
=> nu-i de mirare că femeia e foarte neliniştită când bărbatul tace şi nu ştie CUM se comportă + CE gândeşte un bărbat.... care tace !
=> tăcerea unui bărbat este percepută ca ameninţătoare pentru o femeie, sau că ar prevesti ceva rău, iar această grijă DE CE TACE BĂRBATUL pe o femeie o exasperează când / dacă ea nu ştie că pentru el e ceva natural să... tacă !
- o femeie SĂ NU încerce să-l facă pe un bărbat să vorbească înainte ca acesta să fie dispus / pregătit să o facă
- există 2 feluri GREŞITE prin care o femeie poate bloca inconştient şi involuntar ciclul intimităţii unui bărbat (“elasticul” sau ciclul “apropiere / retragere” al bărbatului) :
a) să-l urmarească atunci când el se îndepărtează
b) să-l pedepsească pentru retragerile sale
- câteva semne care denotă ca femeia tinde să intre în “fântâna” sa proprie : arborarea bruscă, “pe cer senin” a unor sentimente de copleşire, nesiguranţă, resentimente, îngrijorări, dezorientare, epuizare, indiferenţă, rezervare, suspiciune, autoritară, suspicioasă, agasantă, nervoasă, exigentă. Toate acestea au legatură deseori şi cu perioada ciclului menstrual :
a) în perioada estrogenică de start a ciclului, femeia e “pe val” (adică în perioada ei de bine)
b) în perioada progesteronică (a II-a a ciclului) femeia e “în vale” / fântână (adică în perioada de rău)
- bărbatul nu poate împiedeca intrarea în “vale” a femeii, căci asta nu se întâmplă din vina lui (cum el adesea crede şi-şi reproşează), ci sînt etape fireşti ale vieţii unei femei (sinusoide), comparabile cu retragerile / apropierile bărbatului (“elastic”), însă EL poate să-i fie EI de folos în traversarea acestor momente dificile. Femeia are capacitatea de a se ridica singură de jos fără ca bărbatul să tenteze să-i rezolve această problema ; ea nu e distrusă când e în “vale”, ci tocmai atunci are mai multă nevoie de dragostea lui, de răbdarea şi de întelegerea sa
- când o femeie nu se simte în siguranţă atunci când coboară în “vale”, singura ei alternativă e să evite intimitatea şi relaţiile sexuale, sau să-şi amăgească sentimentele prin recurgerea la surogate : dependenţă de alcool, droguri, dulciuri concentrate, supra-alimentaţie, cufundarea în muncă sau asumarea unor responsabilităţi
- femeia are nevoie de coborârea în adânc pentru a-şi pune ordine în idei, sentimente, iar periodic va tot coborî acolo, uneori putând fi confundată “valea” cu o dependenţă sau cu munca prestata în exces
- a-i spune unei femei că n-ar trebui să sufere este probabil cel mai grav lucru pe care îl poate face un bărbat, căci facând asta, o va face să sufere şi mai tare, reprezentând un cuţit răsucit într-o rană deschisă. Când o femeie se simte rănită e posibil să-l acuze pe bărbat, dar dacă i se acordă atenţie şi înţelegere, acuzaţiile vor înceta. Încercarea de a i se explica DE CE n-ar trebui să sufere va înrăutăţi şi mai mult lucrurile !
- uneori, retragerea în “adânc” a unei femei, coincide cu retragerea elastică a unui bărbat ; în astfel de situaţii apar mult mai frecvent certuri, cu furie şi frustrări reciproce, resentimente, chiar risc de divorţ într-un viitor nu prea îndepărtat, când / dacă aceste probleme nu-s cunoscute şi recunoscute de către cei doi parteneri
- unei femei trebuie să i se permită să fie indispusă / supărată ; asta face parte din natura sa şi din perioadele sale normale când ea ajunge în “vale” / “adânc”
- pentru a fi cu adevarat fericită, o femeie trebuie să se scufunde periodic în “adânc”, pentru a se vindeca, elibera, cicatriza şi purifica. Acesta reprezintă un proces natural şi sănătos din viaţa unei femei
- femeia “pe val” e mulţumită cu ceea ce are, fiind capabilă să vadă şi să reacţioneze la laturile pozitive ale vieţii
- femeia, în coborârea sa spre “vale”, va fi conştientă de ceea ce-i lipseşte, perceptia sa afectivă se va întuneca, fiind aidoma unui pahar pe jumatate plin / gol ; “pe val” femeia vede partea plină a paharului, iar când coboară o vede pe cea goală
- când o femeie oferă unui bărbat o dragoste grijulie, în loc de una încrezătoare, ea va sabota fără ca să-şi dea seama relaţia lor. Deşi uneori bărbatul apreciază grija şi ajutorul (NE-solicitate) din partea unei femei, excesul de grijă / ajutor, îi va slăbi lui încrederea şi-l vor îndepărta / enerva !
- pentru femei, nu numai că nevoia de altcineva le dezorientează, dar dezamăgirea şi abandonul sînt pentru ele extrem de dureroase, chiar în cazurile cele mai dificile din relaţii. Nu le este uşor ca mai întâi să se bizuie pe cineva, iar apoi să fie ignorate, uitate sau părăsite. Faptul de a avea nevoie de altcineva, le plasează într-o poziţie vulnerabilă. Ignorarea sau dezamăgirea le doare mai mult, deoarece le confirmă că nu ar merita altceva mai bun pentru ele şi viaţa lor sau ca ele sînt de o calitate inferioară altor persoane (dar asta e complet gresit !) ;

De ce vorbeşte o femeie ?
a) pentru a transmite / obţine informaţii
b) pentru a descoperi şi a explora ceea ce vor să spună
c) pentru a se simţi mai bine şi mai echilibrate când sînt supărate
d) pentru a crea intimitate
Când o femeie vrea să vorbească cu un bărbat, sau când ea simte nevoia de apropiere, ar trebui ca EA să iniţieze discuţia si să nu-l aştepte pe bărbat ca să facă el asta !

- când o femeie e supărată, dezamagită, copleşită, dezorientată, epuizată, disperată, ceea ce-i trebuie ATUNCI este anturajul. Are nevoie să simtă că nu e singură şi că nu e părăsită chiar atunci. Vrea să se simtă preţuită şi iubită chiar în acele momente
- tot ce-i distrage femeii atenţia sau o face să se simtă bine, îl ajută pe bărbat : cititul unei cărţi, completarea unui jurnal, vizionarea unei emisiuni educative, mişcarea, lucrul în grădină, masaj, plimbare, baie, savurarea unei prăjituri, consultarea unui terapeut
- pentru o femeie este MULT mai eficace să înveţe un bărbat să o asculte, decât să se deschidă şi să devină vulnerabil (căci bărbatul NU e femeie !). În timp ce el învaţă să asculte pe cineva la care ţine şi este apreciat pentru că doar ascultă (FĂRĂ a da soluţii !) încet-încet se va deschide şi el şi va participa la discuţie
- respectul de sine, dar şi dispoziţia unei femei este aidoma unui val (SUS sau JOS). Când ea ajunge la limita de JOS e momentul ca să-şi pună ordine în sentimente. Capacitatea de a se iubi pe sine, dar şi pe alţii din partea unei femei CREŞTE şi SCADE periodic ; când femeia e în....
a) VÂRF, ea dă dragoste, îngrijire, atenţie
b) VALE, ATUNCI ea are cea mai mare nevoie să ştie că e iubită, susţinută + are MARE nevoie de EL
- când o femeie cere sprijinul unui bărbat şi nu-l respinge pe acesta pe motiv că a fost refuzată într-o dată trecută, el va ţine minte asta, iar într-o dată viitoare va fi mult mai dispus să o ajute şi să-i răspundă afirmativ cererilor lui
- când un bărbat “mormăie” după ce a fost solicitat de o femeie să facă ceva, el încearcă să evalueze pe cont propriu cererea femeii în comparaţie cu nevoile sale şi este pe cale să îi spună “da”. Lăsaţi bărbaţii să “mormăie”, căci le face bine + căci chiar asta face parte din firea unui barbat
- după o solicitare adresată unui bărbat se recomandă strict ca femeia să rămînă în linişte, tăcând complet (chiar cu riscul ca aceasta să-şi muşte limba) şi nu caute să întărească solicitarea, folosind în acest scop o mulţime de cuvinte şi argumente în scopul obţinerii unui răspuns afirmativ din partea lui. DACĂ va rămâne tăcută (după ce a adresat cererea direct, personal şi fără a folosi verbul “a putea) are şanse majore ca să obţină de la el ceea ce şi-a dorit, dar.... şi reciproca e la fel de valabilă, conducând-o atunci în frustrare, pentru că el nu a dat curs solicitării ei.

Câteva informaţii despre bărbaţi şi despre modul lor particular de a gândi şi acţiona :
- sînt preocupaţi de lucruri, care să-i ajute / facă să-şi dovedească puterea pentru atingerea unor scopuri, pentru a-şi demonstra în fata lor, dar şi a altora competenţa şi pentru a se simţi bine făcând aşa. Dar pe toate astea vor să le facă singuri, autonomi şi consideră că ceea ce au de făcut nu ar putea-o face altcineva pentru ei
- AUTONOMIA e un simbol al eficienţei, puterii şi competenţei bărbatului
- preţuiesc puterea, succesul, competenţa, eficienţa şi realizările
- ei caută să facă permanent ceva pentru a se afirma sau pentru a-şi dezolta / demonstra forţa şi îndemânarea ; vor să obţină rezultate
- ei resimt împlinirile prin succese şi realizări
- sînt atraşi şi preocupaţi de activităţi desfăşurate în aer liber (vânătoare, pescuit, maşini de curse, mers cu bicicleta, arenă unde are loc un meci), deci.... pe-afară
- sînt interesaţi de ştiri, meteo, tehnică, performanţele oricărui obiect din sfera sa de interes (mașină, telefon mobil....) și ar discuta ore-n șir despre aceste lucruri, crezând că astfel își demonstrează competența
- bărbaţii au doar 2 motive native ca să discute despre problemele lor :
a) când cer sfaturi cuiva, pentru că au realizat că nu se descurcă în rezolvarea unei probleme
b) când acuză pe cineva
- când / dacă i se dă posibilitatea bărbatului să-şi dezvolte potenţialul, el va dovedi cele mai frumoase trăsături ; dar dacă simte că nu reuşeşte, el va reveni la tendinţele sale egocentrice
- când un bărbat este îndrăgostit, brusc începe să-i pese şi de ceilalţi la fel de mult ca şi de sine
- pentru un bărbat, a nu (mai) fi util, echivalează cu supunerea sigură a sa la o moarte lentă (fenomen resimţit de mulţi bărbaţi cu ocazia pensionării)
- cea mai profundă teamă a unui bărbat este aceea că nu ar fi suficient de bun, sau că ar fi incompetent. El îşi compensează această teamă, căutând să-şi sporească puterea şi competenţa ; aşa cum am scris mai sus, succesul, realizările şi eficienţa sînt pe primul loc în viaţa unui bărbat
- pentru bărbaţi e foarte dificil să facă diferenţa dintre compasiune şi simpatie ; bărbaţii detestă să fie compătimiţi !
- pentru un bărbat e destul de tensionant ca acesta să fie considerat de soţia sa ca UNICA sursă de afecţiune şi sprijin
- bărbatul are nevoie să se simtă iubit şi acceptat pentru a se schimba singur în bine ; altfel se va apăra activ sau pasiv şi va rămâne la fel. El are nevoie să se simtă acceptat aşa cum este şi APOI va căuta SINGUR căi de a se perfecţiona
- bărbatul poate fi mai credincios prietenilor decât soției
- trântește ușile mult mai frecvent
- se lovește / cade / se rănește mai des
- nu închide (complet) sertarele de la dulapuri / birouri după ce a căutat ce-a avut de căutat prin ele
- dă raioul / TV / muzica mai tare
- îi vine (mai) greu să plângă și să se descarce astfel fizic
- nu-i place să-și arate emoțiile
- e mai înzestrat pentru raționamente abstracte, decât pentru viața în sine
- are oroare să poarte umbrelă (preventiv când aproape sigur va ploua), chiar și atunci când afară plouă
- îi este teamă că odată și-odată va rămâne.... impotent
- îi e teamă să accepte existența părții feminine din el
- bărbaţii sînt mult mai dornici să spună “DA” atunci când simt că au libertatea de a şi refuza un lucru
- un bărbat care a avut una sau mai multe experienţe sexuale ÎNAINTE DE căsăstorie în timpul derulării acelor experienţe a avut şi un nivel ­ de Adrenalină (riscul), care împreună cu un nivel ­ de testosteron i-au dat bărbatului respectiv o stare de bine, căci se simţea BUN, apreciat, „de succes”, simţindu-se ca şi când ar risca ceva ; după căsătorie.... nu mai e nici un risc. Nivelul de Adrenalină nu ­ în timpul unui act sexual cu soţia => bărbatul respectiv e posibil să nu mai simtă acea atracţie sexuală de dinainte de căsătorie şi să dorească aventuri extra-conjugale, pentru a mai lua o doză de Adrenalină. Şi din această cauză, frecvenţa divorţurilor la cuplurile care şi-au început viaţa sexuală ÎNAINTE DE căsătorie e semnificativ mai mare, comparativ cu a cuplurilor care n-au experimentat raporturi sexuale pre-maritale)

Câteva sugestii utile despre relaţiile reciproce femei ó bărbaţi pentru cadrul unei căsnicii :
- înţelegerea aprofundată a diferenţelor dintre femei şi bărbaţi ajută la eliminarea multora dintre frustrările întâmpinate cu sexul opus şi în încercarea de a-l întelege pe partener. Neînţelegerile vor fi astfel rapid spulberate sau prevenite. Speranţele NE-realiste vor fi astfel corectate MULT mai uşor
- când realizezi că celălalt, de sex opus e DIFERIT faţă de tine, vei putea să te relaxezi şi să cooperezi, ÎN LOC SĂ i te opui, să cauţi să-l schimbi, sau să încerci să elimini diferenţele
- DACĂ NU sîntem conştienţi de faptul că femeile şi bărbaţii sînt complet diferiţi, între cele 2 sexe vor exista mereu conflicte serioase. De obicei ne supărăm şi ne simţim dezamagiţi de celălalt sex, când uităm că sîntem făcuţi diferiţi ; ne aşteptăm (complet NE-realist şi i-logic) ca persoana de sex opus să fie cât mai asemănătoare nouă, să dorească exact ce vrem noi şi să simtă exact ce simţim noi !?! GRAVĂ EROARE !!! Aşa ceva însemnă o aşteptare complet NE-realistă, care va fi invalidată repede, prompt şi dureros de realitatea cotidiană !
- pentru a ne dezvolta propria capacitate de a iubi, avem neapărată nevoie de dragostea altei persoane de sex opus !
- chiar prin actul de evitare al sentimentelor negative, le dăm acestora posibilitatea să pună stăpânire pe viaţa noastră. PÂNĂ CE NU vom putea sa ne ascultăm cu afecţiune aceste sentimente aparent iraţionale din trecut (care par să ne năpădească tomai atunci când avem nevoie mai mare de normalitate), ele vor obstrucţiona o comunicare iubitoare !
- sentimentele negative ne-exprimate şi ne-ascultate nu au cum să fie vindecate ; ele nu trebuie ignorate şi nici reprimate, căci vor tot reveni, având un impact major negativ asupra stării emoţionale a unei persoane, fie aceasta bărbat / fie femeie
- cele mai multe dintre tendintele noastre distructive, obsesiile, viciile de care sîntem dependenţi, comportamentul nostru reprobabil, frustrările etc. sînt rodul rănilor sufleteşti din trecut, dar mai ales din copilărie
- relaţiile inter-umane înfloresc numai atunci când comunicarea reflectă acceptare şi respect faţă de cealaltă persoană

Pe lumea asta există lucruri mai importante decât satisfacția personală (în general) și satisfacția sexuală (în particular). Dacă nu ai cu cine să împarți bucuria unei reușite sau tristețea unei înfrângeri e ca și cum ai trăi singur !

Certurile
- una dintre necesităţile cele mai dificile pentru relaţiile noastre este rezolvarea divergentelor şi a dezacordurilor
- la fel cum comunicarea este cel mai important element al unei relaţii, certurile sînt elementele cele mai dăunatoare. La fel ca în artele marţiale, cu cât eşti mai apropiat de cineva, cu atât îţi este mai uşor să loveşti, dar şi să fii lovit(ă) ; când două persoane nu sînt legate emoţional şi prin relaţii sexuale, le este mult mai uşor să rămână detaşate şi obiective, în cazul unui diferent de opinii, în timp ce se ceartă / discută, dar şi invers 
- secretul evitării certurilor constă într-o comunicare iubitoare şi respectuoasă. Disputele şi dezacordurile nu dor aşa de mult pe cât o face MODUL în care sînt exprimate + TONUL vocii + MODUL de abordare ; doare mult mai puţin CEEA CE spui, comparativ cu MODUL ÎN CARE o spui
- cearta pleacă de la o problemă / motiv, însă în foarte scurt timp de la declanşarea sa, ea continuă în legătură cu MODUL / felul în care decurge cearta !?!
- întotdeauna e nevoie de doi pentru o ceartă, dar e nevoie numai de unul pentru a-i pune capăt !
- în caz de ceartă e nevoie de o pauză de reflecţie reciprocă, înainte ca lucrurile să se inflameze prea tare ; aveţi întelepciune de a vă da reciproc o pauză într-o astfel de situaţie pentru a sta şi a GÂNDI “la rece” când atmosfera s-a “încălzit” / tensionat prea tare !
- exersează să comunici cu înţelegere sporită şi cu respect faţă de celălalt partener şi vei învăţa treptat să eviţi certurile şi luptele
- ne certăm întotdeauna pentru că nu ne simţim nici iubiţi şi nici respectaţi (concomitent)

- NU luaţi vreodată decizia de a vă căsători cu o persoană....
a) care s-a despărţit de curând de un prieten / soţ(ie), căci o astfel de persoană e vulnerabilă în acea perioadă !
b) pe care o consiliezi / te consiliază
c) care e exagerat de dependentă de tine sau de rudele tale, pentru a-şi împlini nevoile !
d) care are probleme psihice de orice fel
e) cu probleme din trecut nerezolvate
f) bazându-te pe ideea că îl / o vei schimba tu pe partener(ă) şi că vei face în timp ceea ce vei vrea tu din el / ea ! Pleacă neapărat de la ideea că NU o să-l schimbi + uită-te la partener ca la o persoană REALĂ (cum e ACUM) şi nu ca la una imaginară (adică aşa cum ţi-ai dor-oi TU să fie / ajungă !)
g) imatură psihic sau/și care este încă dependentă puternic emoținoal de păriinți (fac referire aici mai ales la băieții dependenți de ” fusta mămicii”). O persoană matură psihic știe să se impună în fața părinților când își dorește o relație și va lupta pentru acea relație.
....căci dacă nu veţi asculta de acest sfat, veţi esua lamentabil şi repede + feriţi-vă să intraţi într-o relaţie de dragoste dezechilibrată ! Întrebare de meditat : te poţi căsători şi cu trecutul persoanei cu care vrei să te căsătoreşti ?
- procentul persoanelor care divorţează este MULT mai mare în rândul celor care au întreţinut relaţii sexuale ÎNAINTE DE căsătorie, comparativ cu cei care n-au facut asta ! => STOP relaţiilor sexuale pre-maritale !!!
- pasiunea dintre 2 persoane este de scurtă durată şi se referă la simţămintele generate de atracţia fizică şi nu de raţiune ; dragostea pasională face parte din dragostea adevarată, însă nu este factorul predominant !
- dragostea adevarată îi aduce pe cei 2 parteneri mai aproape de părinţi, familii (cu excepţia situaţiei când aceştia se împotrivesc relaţiei lor), dar mai ales de Dumnezeu
- dragostea dintr-o relaţie care se îndreaptă spre căsătorie se aseamănă cu o supă bună ; aceasta se fierbe “la foc mic” ! Un “foc mare” o ruinează, o evaporă sau o face groasă (aia numai supă nu mai e) !

Hormoni implicaţi nemijlocit în dezvoltarea creierului femeii / bărbatului dar şi în funcţionarea sa pe parcursul vieţii + alte efecte pe care le au aceşti hormoni asupra întregului organism :

1. Testosteronul
- începe să acţioneze încă din a 6-a săptămână de viaţă intra-uterină asupra corpului şi mai ales asupra creierului viitorului băiat ; determină contracţii musculare mult mai frecvente şi mai puternice, încă din mediul uterului matern, viitorul băiat având tendinţa să înghiontească, să lovească, să izbească mult mai frecvent decât un făt feminin (i se mai spune “fotbalistul din burta mamei”), îl face să fie permanent în mişcare, atât inainte, cât şi (mai ales) după naştere
- la bărbaţi nivelul de testosteron e permanent ­, de 15-20 de ori mai mult decât la o femeie (cele mai ­ niveluri de testosteron de la femei depăşesc doar cu puţin cele mai ¯ niveluri de testosteron de la un bărbat)
- dezvoltă creierul băiatului / bărbatului, ca acesta să fie permanent în acţiune
- ­ dimensiunile hipotalamusului
- ¯ dezvoltarea corpului calos în dimensiuni şi astfel ¯ şi cantitatea de fibre albe (probleme cu conexiunile inter-emisferice), dar ­ numărul de celule nervoase
- îl face pe bărbat să nu poată fi distras de pe un stimul, iar acesta va fi (mult mai) concentrat pe un proiect
- adesea conduce spre misiune, aventură, cautând experienţe sexuale noi
- face creierul şi corpul să fie afectate mai puţin de oboseală, dar unui bărbat, munca peste masură în timp îi va dauna serios întregului organism
- alimentează dorinţa de independenţă, îl motivează să aleagă izolarea, separarea
- stimulează comportamentul de „luptă” sau „fugă”
- ajută un bărbat să reziste mult mai bine la stres şi la emoţii puternice, dându-i dorinţa de a rezolva o problemă, lucrând sau reparând (meşterind) ceva
- pentru un bărbat funcţionează şi ca un veritabil „ser al adevărului”, determinându-l să fie mai puţin atras de minciună
- are puterea de a schimba percepţia unui bărbat asupra propriei persoane, asupra celorlalţi, îi motivează gradul de mândrie, îl face mai onest, dar îl poate transforma şi într-o persoană extravagantă, dezinvoltă, asumându-şi uneori decizii riscante sau chiar nebuneşti
- Testosteronul reprezinta al II-lea MARE fixator de Calciu cunoscut (după mişcare) ; îngroaşă + determină creşterea tuturor oaselor, inclusiv ale craniului (bărbaţii sînt mai “căpoşi” şi la propriu, dar şi la figurat, încă de la naştere, însă fenomenul va fi semnificativ mai pregnant pe parcursul vieţii viitorului băiat / bărbat
- dezvoltă musculatura striată, scheletică şi cardiacă, dar şi organele genitale externe ; ­ forţa musculară, dar şi rezistenţa / toleranţa la efort
- determină apariţia caracterelor sexuale secundare (voce îngroşată, prin osificarea cartilajului tiroid, pilozitate semnificativă pe corp şi membre, umeri mai laţi, şolduri mai înguste, muşchi mai proeminenţi şi mai puternici)
- dorinţa sexuală de împerechere e mult mai pronunţată la bărbaţi ; excesul de testosteron la femei le poate determina şi acestora o pilozitate accentuată (chiar pe faţă şi membre), devenind mult mai receptive / atrase de noi şi noi experienţe cu caracter sexual
- stimulează agresivitatea, motivaţia, încrederea în forţele proprii, competitivitatea, hotărârea, dar şi.... încăpăţânarea (“căpos”), spiritul de cuceritor
- ajută la îmbunătăţirea relaţiilor sociale şi a interacţiunilor sincere cu ceilalţi
- în exces determină creşterea părului exact unde n-ar trebui (pe corp, membre, faţa dorsală a palmelor şi a degetelor, sau chiar şi pe spate) şi căderea părului unde acesta chiar ar trebui să fie (scalp) => calviţie (precoce) ; bărbaţii cu exces de testosteron transpiră mult mai mult decât restul şi nu tolerează prea bine căldura
- hormon pro-aterogen (determină mai precoce înfundarea vaselor de singe)
- în exces va creşte prostata în dimensiuni, când / dacă există cantităţi importante de Testosteron în sânge şi nu este „tamponat” alimentar specific prin fito-estrogeni + când rezervele de Zinc ale corpului sînt (cam) epuizate
- determină virilitatea masculină şi orgasmul, ­ producţia de spermă
- ­ metabolismul bazal, dar şi pro-oxidarea mai rapidă a bărbaţilor (accelerează procesul de îmbătrânire)
- ­ nivelul de testosteron, când bărbatul...
a) experimentează un succes, o victorie, când e apreciat
b) acceptă o provocare, când / dacă a cucerit ceva, are o aventură
c) este supus (sau se supune singur) unui risc ; atunci ­ şi Adrenalina, iar în cazul ăsta bărbatul poate fi deconectat de la gândire şi să acţioneze exclusiv bazat pe instict, făcând MARI prostii sau chiar riscându-şi viaţa (depăşiri riscante pe şosea, sărit de la înălţime etc.)
d) are mai multe partenere sexuale
(scenele unui film porno sau imaginile cu femei dezbrăcate ­ nivelul de testosteron cu până la 35%, această practică riscând să dea dependenţă psihică unui bărbat)

- un nivel ­ de testosteron...
a) dă dependenţă, iar bărbatul ar face orice ca să mai ia o astfel de.... doză (spre dezastrul corpului său)
b) se întâlneşte şi în zilele sfârşitului de săptămână, dar şi dimineaţa (atenţie femeilor) !!!
c) poate schimba traiectoria vieţii unui bărbat
d) face un bărbat mai optimist şi mai energic
e) favorizează asumarea riscurilor
f) determină acceptarea unor provocări financiare chiar dezastruoase pentru el, sau chiar îl trimite la jocurile de noroc
g) ¯ nevoia de a minţi
h) îi face pe bărbaţi mai puţin cooperanţi şi mai egocentrici
- bărbaţii cu un nivel mai ­ de testosteron vor atrage aproape întotdeauna atenţia unei femei frumoase (căci sînt mai fermi, mai stăpâni pe ei înşişi, au un autocontrol mai bun, charismă), comparativ cu aproape nici unul dintre cei cu un nivel ¯ de testosteron
- dacă nivelul de testosteron e într-o cantitate prea ­ sînt şanse să apară iritabilitatea, nervozitatea, lipsa de răbdare, violenţa, chiar acte anti-sociale sau chiar criminale, cancer de prostată, diabet zaharat, ateroscleroză precoce, HTA, cardiopatie ischemică

- ¯ nivelul de testosteron apare când bărbatul experimentează o înfrângere, a ratat ceva, când nu este apreciat pentru ceea ce face, când este mustrat / cicălit ; un nivel ¯ de testosteron riscă să trimită repede un bărbat în depresie sau în.... dependenţă alcoolică (pentru evadare din viaţa cotidiană pe care nu o reuşeşte să o învingă / depăşească)
- nivelul ¯ de testosteron este asociat cu apariţia obezităţii, dar şi reciproc, obezitatea riscă să conducă spre un nivel ¯ de testosteron
- ¯ duratei somnului (< 7 ore / 24), ¯¯ nivelul de testosteron cu toate conseinţele de rigoare (> 15% din populaţia activă a SUA doarme < 5 ore / noapte !!!)

2. ADH (vasopresina)
- la bărbaţi, pe tot parcursul vieţii concentraţia de ADH e mult mai ­ decât la femei
- transformă în special creierul bărbatului şi-i dă anumite caracteristici deosebite
- reglează atracţia sexuală la un barbat, agresivitatea, manifestările ierarhice şi marcajele teritoriale
- stimulează apariţia comportamentului parental la un bărbat
- îl determină pe un bărbat să aleagă mai întâi acţiunea în locul dialogului (GRAV) !
- ¯ dorinţa de a bea apă (fenomen care se accentuează o dată cu vârsta !!!) => bărbatul adesea nu-şi dă seama că TREBUIE să (mai) bea (şi) apă, chiar dacă nu-i este sete (căci ADH-ul îi va inhiba senzaţia de sete !) => bărbatul se usucă (creier, articulatii, musculatură + ­ coagularea sângelui) şi se uzează (îmbătrâneşte) mult mai repede şi acelerat decât o femeie
=> ca medie (şi) din acest punct de vedere, bărbaţii trăiesc mai puţin decât femeile
- ­  absorbţia apei la nivelul tubilor distali şi colectori ai nefronului, determinând concentrarea urinei
- produce şi ¯ secreţiilor glandelor exocrine şi astfel contribuie la menţinerea volumului lichidelor organismului
- în doze ­ determină vasoconstricţie arteriolară şi ­ tensiunii arteriale

- ¯ secretiei de ADH determină o pierdere ­ de apă la nivel renal, afecţiune cunoscută sub numele de diabet insipid, boală care apare în leziuni ale neurohipofizei sau hipotalamusului. Cantitatea de urină pe 24 de ore uneori depăşeşte la aceşti pacienţi 20 litri/zi şi corespunzător, ­­ consumul de lichide ingerate
- ­ rata reabsorbţiei clorurii de sodiu
- inhibă şi eliberarea de renină => ­ osmolaritatea lichidului extracelular
- Şi ADH-ul şi oxitocina sînt nonapeptide diferind numai prin 2 AA (aminoacizi) => unele dintre efectele lor sînt superpozabile sau chiar aditive ! – vezi mai jos

3. Oxitocina
- dezvoltă creierul femeilor
- femeile au o cantitate mult mai ­ de oxitocină comparativ cu bărbaţii, nivel persistent ­ fiind la femeile care se simt iubite şi sînt îmbrăţilate, mângâiate, alintate
- este hormonul dezmierdărilor, alintului, bunei dispoziţii feminine, al legăturii sufleteşti, al relaxării (al abandonării în braţele soţului) şi al îmbrăţişărilor
- le face pe femei să fie mai liniştite, mai calme, mai relaxate, să se angajeze în discuţii sau/şi să aibă grijă de copii
- determină dorinţa de apropiere afectivă de o anumită persoană
- este descărcat în cantităţi ­ când/dacă o femeie este îmbrăţişată ; o femeie ar face orice pentru o nouă doză de oxitocină (spre binele ei) ! Bărbaţi, ţineţi cont de acest aspect !!! (În Biblie, pasajul din Efes. 5,25 menţionează o poruncă : „Bărbaţilor, iubiţi-vă nevestele cum a iubit şi Hristos biserica şi S-a dat pe Sine pentru ea !”)
- ­ cantitatea de oxitocină : îmbrăţişările, compasiunea faţă de ea, implicarea în conversaţii, când oferă îngrijire, când discută o problemă, când alăptează un copil la sân
- ­ legăturile sufleteşti şi mai ales cu alte femei ; o femeie ca să fie fericită şi împlinită TREBUIE neapărat să aibă (măcar) o prietenă cu care să poată discuta DESCHIS, pentru ca ambele prietene să-şi producă reciproc în creier o cantitate suficientă şi eficientă de oxitocină
- ­ sensibilitatea la atingere ; o concentraţie ­ de oxitocină din sângele unei femei stimulează dorinţa acesteia de a atinge pe cineva (sau/şi de a fi atinsă de cineva) + ­ nivelul de sensibilitate al receptorilor săi din piele
- ¯ agresivitatea
- ­ empatia şi dorinta de a îngriji pe alţii, determină tandreţe şi apropiere faţă de alţii
- ­ receptivitatea sexuală a femeii când / dacă aceasta este mângâiata MAI ÎNTÂI şi ABIA APOI urmează un act sexual (şi NU.... invers !)
- ­ aprecierea şi legăturile sociale
- implică o căldură sufletească intensă faţă de propriul copil, mai ales când îl alăptează
- produce ejecţia laptelui din sânul mamei
- la bărbaţi, oxitocina ­ nr. şi mobilitatea spermatozoizilor, ­ fertilitatea şi determină ejacularea
- este un mediator extrem de important implicat în reglarea impusului sexual atât la bărbaţi cât şi la femei, făcând ca un cuplu, care are contacte sexuale regulate să se dorească mai mult

4. Estrogenul
- ­ chiar cu puţin înainte de un nou ciclu menstrual şi în prima jumătate a ciclului menstrual
(pentru acurateţe ştiinţifică menţionez că există de fapt 3 hormoni estrogeni – estrona, estradiolul şi estriolul – efectele menţionate mai jos, fiind în marea lor majoritate, efectele estradiolului !)
- ajută la declanşarea şi normalizarea ciclului menstrual
- ­ nivelul de serotonină şi numărul de receptori pentru serotonină la nivelul creierului ; este un hormon antidepresiv, fiind hormonul blândeţii şi al mângâierii
- modulează producerea şi efectele endorfinelor, substanţe chimice din creier responsabile pentru starea de bine 
- protejează celulele nervoase de efectele devastatoare ale stresului + se opune apoptozei (morţii premature a) acestora
- dezvoltă şi transformă creierul femeilor
- ­ în dimensiuni corpul calos şi astfel conectivitatea interemisferică ; ­ nr. de fibre albe (conexiune), ¯ nr. de neuroni (stoc)
- determină un hipotalamus mai mic
- dă un sentiment general de bine şi de mulţumire unei femei
- are un efect liniştitor, calmant
- ­ memoria
- ­ stima de sine şi ­ entuziasmul,
- ­ îndemânarea şi mişcările fine
- determină dorinţe sexuale mai ponderate
- ­ plăcerea şi excitarea sexuală 
- ­ eficienţa unei sarcini primite, ce necesită mişcări rapide
- ­ fluenţa şi articularea verbală
- ­ compasiunea şi ­ dorinţa de a cultiva legături amoroase + ­ dorinţa după relaţii sociale
- determină apariţia caracterelor sexuale secundare la femei : ­ în mărime a sânilor, lipsa pilozităţii pe faţă, determină apariţia pilozităţii axilare şi pubiene, şolduri mai late, umeri mai înguşti, dispoziţia grăsimii de tip „pară”, determină şi susţine apariţia ciclului menstrual, voce mai subţire, piele mai fină
- maturează ovulul, făcându-l apt pentru fecundare
- asigură buna vascularizare a mucoasei uterine
- contribuie la dezvoltarea vaginului, uterului, ovarului şi a a trompelor uterine
- dezvoltă colul uterin şi secreţia lui (mucusul cervical), care devine fluid, favorizează înaintarea spermatozoizilor spre uter
- „informează” hipofiza când ovulul este matur şi astfel declanşează în mod indirect ovulaţia
- concentraţia hormonilor estrogeni se modifică de mai multe ori în timpul ciclului menstrual
- intervine în timpul ciclului menstrual, în prima fază a acestuia, prin ­ şi dezvoltarea mucoasei uterine (endometrul)
- secreţia de estrogeni este stimulată de către hipofiză prin intermediul unor hormoni : FSH şi LH
- are efect inductor enzimatic hepatic cu rol în detoxifierea organismului + stimulează sinteza de antioxidanţi naturali (cei produşi de corp), dar mai ales : Glutationul, SOD şi Catalaza => datorită acestui efect, femeile trăiesc mai mult decât bărbaţii (ca medie)
- în timpul sarcinii, nivelul estrogenilor ­ de 10-100 de ori ; din ziua a 8-a după concepţie placenta va secreta hormonul hCG ( hormon corionic-gonadotrop) şi o cantitate ­ de estrogeni; din acest motiv, hipofiza nu mai poate primi „semnalul” (când ¯ estrogenul) şi trebuie eliminat ovulul, deci nu mai are loc ovulaţia. Acesta este mecanismul indus şi de pilula contraceptivă 
- după menopauză sinteza acestor hormoni (estrogeni) cunoaşte o ¯¯ şi bruscă
- reprezintă al II-lea MARE fixator de Calciu în oase (după mişcare), alături de testosteron (deci sînt 2 factori la fel de puternici pe locul al II-lea în fixarea de Calciu : testosteronul şi estrogenul !)
- protejează vasele de sânge de depunerile de colesterol, trigliceride... şi de alţi "înfundători"
- combate durerile menstruale şi "bufeurile de căldură"
- este factor de creştere a sânilor, uterului şi a bazinului (femeile şi cei/cele cu greutatea corporală depăşită au sânii semnificativ mai mari / proieminenţi). Stimulează receptorii sânului şi ai endometrului să crească, iar o supra-stimulare de ani de zile FĂRĂ un baraj fito-estrogenic alimentar => risc de cancer de sân, endometru (uter), dar şi de ovar

- în mod patologic, un nivel ­ de estrogen se poate întâlni în caz de : utilizarea de anticoncepţionale orale, stimularea ovariană în scop procreativ („fertilizarea in vitro”), depăşirea greutăţii corporale (cu cât mai mult, cu atât mai rău !), consum de carne (mai ales de pui şi vită), alimente foarte bogate in colesterol, dar şi indirect, prin consumul de dulciuri concentrate (care ­ glicemia brutal => ­ nivelului de insulină la fel de brutal, iar aceasta acţionează DIRECT pe ovare, provocând o secreţie ­ şi periculoasă de estrogen ! Risc de cancer de sân / uter !!!)
- excesul de estrogen determină apariţia de acnee rebelă la tratament, mult mai frecventă la femei decât la bărbaţi (accentuată şi mai mult când / dacă mai sînt prezente minim 2 din următoarele 5 : cacao + zahăr + lactate + grăsimi solide la temperatura camerei + exces de estrogen)
- nu permite cartilajului tiroid să se osifice (=> femeile au vocea mai subţire)
- se opune dezvoltării pilozităţii pe corp şi pe faţă
- determină ­ coagulării sângelui cu risc embolic
- determină retenţie hidro-salină şi apariţia de edeme ale membrelor inferioare

- în exces produce...
a) impotenţă sexuală la bărbaţii cu greutatea depăşită, al căror ţesut gras produce estrogeni
b) acnee la femei
c) risc de edeme, HTA şi chiar de accidente de pro-coagulare (trombo-embolice)
d) pilozitate ­ la femei, căci există posibiltatea de a fi transformat în testosteron
e) migrene, oboseală, ¯ libidoului şi chiar ­ in greutate
f) apărut la o vârstă mică a fetiţei, riscă să-i închidă acesteia cartilajele de creştere de la nivel femural inferior şi tibial superior, iar fata să rămână pentru totdeauna micuţă şi grasă (când excesul se datorează unei greutăţi crescute la vârstă mică)
- ­ eliminarea renală a acidului uric
- ¯ nivelului estrogenilor se realizează fiziologic la menopauză. Vârsta medie la care se instalează menopauza este de 51 de ani, dar pre-menopauza poate dura la rindu-i 3-6 ani. Intrarea la menopauză se realizează rar brusc, adesea treptat. Deficitul de estrogen pe care îl presupune menopauza duce la atrofierea vaginului şi în special acţionează asupra încărcării normale cu glicogen a celulelor vaginale.
Acest glicogen este necesar pentru dezvoltarea bacteriană normală, acei lactobacili care menţin un pH normal şi care reprezintă un mecanism foarte bun de apărare împotriva celorlalte infecţii. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu tractul urinar inferior şi el dependent de estrogen. Deci la menopauză şi infecţiile urinare şi cele genitale vor fi mai dese la femei !
- după primii ani de intrare în menopauză femeile au acelaşi risc cardiovascular ca şi bărbaţii, DACĂ NU consumă alimente bogate în fito-estrogeni, dacă NU fac mişcare şi dacă se apucă să ia serios în greutate. La vârstă tânără, estrogenii feresc femeile de evenimente cardiovasculare nedorite

- o menstruaţie apărută prea devreme (sub 12 ani) şi terminată prea târziu (peste 54 de ani) + lipsa unei sarcini înseamnă expunerea la o cantitate masivă şi de durată de estrogeni. Acesta este unul dintre co-factorii apariţiei cancerelor genitale şi de sân
- odată ce aţi aflat că veţi avea un copil, luaţi în considerare să îl alăptaţi cel puţin 6-9 luni. Dacă vorbim despre un bebeluş de sex feminin, alăptarea de o asemenea durata îi ¯ cu 25% riscul de a suferi de cancer de sân la maturitate. Când eşti nou născută şi primeşti lapte de la mamă, nivelul estogenului e redus semnificativ o perioadă mai lungă de timp ;
- ¯ estrogenul înseamnă că ovarele fetiţei nu vor funcţiona până târziu, în adolescenţă, ceea ce este normal şi.... MINUNAT. Indiferent de sexul nou născutului, 1 an de alăptare îi ¯ mamei riscul de a dezvolta cancer la sân cu 12%. Al doilea copil, alăptat tot 1 an, adaugă alte 12% în lupta împotriva cancerului la sân, cel mai adesea întâlnit în rândul femeilor
(din punctul de vedere al copilului, alăptarea este bună şi.... după ce se însoară, însă mama PIERDE MULT Calciu şi minerale prin alăptare şi ar fi bine ca alăptarea să nu se prelungească mai mult de 1 an pentru fiecare copil)
- În cazul unui ciclu menstrual normal şi a unei femei sănătoase, estrogenul este hormonul dominant în primele 10-12 zile de la ultima menstruaţie. La ovulaţie, pentru următoarele 12 zile, corpul feminin începe producerea progesteronului. Dacă ovulul nu este fecundat, nivelurile de estrogen şi progesteron ¯ în aproximativ a 28-a zi, permiţând apariţia noii menstruaţii
- Alimentele care ­ inutil nivelul de estrogen şi care trebuie evitate sînt : cafeaua (chiar şi cea decofeinizată), cacaoa (ciocolata), zahărul şi toate produsele cu indice glicemic ridicat, grăsimile saturate de orice fel, inclusiv margarinele, uleiul de floarea soarelui, alcoolul, carbohidraţii rafinaţi (pastele făinoase albe, biscuiţi, covrigi, cozonaci, foietaje, pâine albă, orezul alb), cartofii pur şi simplu, fără altă asociere alimentară.
- Nivelul ­ de estrogen va fi neutralizat şi printr-o dietă bogată în...

a) crucifere : varză albă / roşie / de Bruxelles / de china, conopidă, conopidă violet, broccoli, pentru că legumele crucifere conţin substanţe, ce neutralizează efectul estrogenului în exces (sulforafanul)
b) fito-estrogeni : spirulină, soia (primele 2 NU CUMVA în cancerul activ, formaţiuni precanceroase şi la o persoană suferindă de vreo boală autoimună), frunze de păpădie, frunze de pătrunjel, mărar, polen granule, salată normală / creaţă / Lollo, seminţe de floarea soarelui, susan, năut.
c) colorantul negru (resveratrol) : varză roşie, ceapă roşie, conopidă violet, cartofi violet, susan NEGRU, orez NEGRU, quinoa NEGRU, seminţe de chia NEGRU, fasole NEAGRA, linte NEAGRA, cireşe NEGRE, afine, struguri NEGRI, boabe de aronia....
d) colorantul maroniu (lignan) : carob (sinonime : pudră de roşcove, ceratonia, caruba), seminţe de in, scorţişoară, hrişcă (NU CUMVA cacao !)


5. Progesteronul
- activitatea lui cea mai importantă începe după ovulaţie, ­ în a II-a jumătate a ciclului menstrual, deci în faza secretorie sau luteală (zilele 15-28 ale unui ciclu regulat)
- ¯ brusc chiar înainte de ciclu => agitaţie, probleme cu somnul
- determină o femeie să aibă sentimentul de grijă (faţă de alţii, dar şi faţă de propria persoană = instinct de conservare)
- conferă un sentiment de bine şi de satisfacţie
- efect calmant, relaxant, ajută memoria
- o cantitate ­ de progesteron determină un creier mai lent, ¯ libidoul, risc ­ de depresie
- ­ temperatura bazală 
- odată secretat de către ovar (de către corpul galben), pregăteşte mucoasa uterină (endometrul) pentru o eventuală sarcină, respectiv pentru implantarea (nidaţia) embrionului în uter prin dezvoltarea (proliferarea) endometrului
- pregăteşte apoi glandele mamare pentru secreţia lactată, când / dacă ovulul a fost fecundat
- se opune efectului estrogenilor asupra gandelor mamare şi mucoasei uterine, reglând astfel acţiunea lor
- sub influenţa acestui hormon, glandele din mucoasă cresc şi se umplu de glicogen (de care va avea nevoie embrionul pentru a se hrăni), se dezvoltă vasele sanguine
- ­ vâscozitatea secreţiilor colului uterin şi volumul secreţiilor vaginale, care nu lasă să ascensioneze spermatozoizii spre uter
- progesteronul ­ de asemenea tonusul muscular al colului uterin şi astfel colul se închide şi devine un real obstacol pentru spermatozoizi
- modificările locale ale mucoasei uterine sub acţiunea progesteronului, ajung la un maxim în ziua a 24-a a ciclului menstrual, după care, dacă nu a avut loc fecundarea, ¯ brusc secreţia progesteronului şi începe involuţia mucoasei uterine, prin distrugerea glandelor, a vaselor sanguine care se rup provocând mici hemoragii. Totalitatea acestor hemoragii constituie menstruaţia. Astfel se termină un ciclu menstrual şi va începe un altul.

Concepții eronate / catastrofale despre viața de familie ”moștenite” din ”înțelepciunea” populară !
1. Soțului tău nu trebuie să-i spui chiar totul ; e bine să mai ai și secretele tale
2. Nevastă poți să mai găsești, dar mama e numai una !?!
3. Să ai raporturi sexuale numai cu soția în cadrul căsniciei seamănă cu o supă pe care tot o reîncălzești și de care te saturi, dacă nu..... mai schimbi din când în când ”meniul”
4. Ca femeie, ”dacă vrei un cârnaț, pentru asta nu trebuie să-ți iei tot porcul” (dacă vrei raporturi sexuale pasagere nu e nevoie să te și căsătorești cu cel care le ai)
5. ”Ce-i frumos și lui Dumnezeu îi place” = scuza bărbaților afemeiați sau a celor care flirtează
6. De ce să ne căsătorim ? Ce, o să ne lege un petec de hârtie ?
7. Înainte de căsătorie și eu și viitorul soț / soție trebuie să avem și raporturi sexuale ca să vedem dacă ne potrivim + ca să acumulăm și în acest domeniu cât mai multă experiență
8. Bărbatul, dacă-și scapă pălăria pe jos, o ridică și o pune înapoi pe cap, însă femeia nu poate face același lucru
9. ”Bărbatul și femeia lui” = femeia un accesoriu al bărbatului, fiindu-i semnificativ inferioară
10. Bărbatul mai calcă și el strâmb, căci altfel nu-i bărbat
11. Chiar dacă remarc anumite defecte de caracter / vicii la viitorul partener de viață, îl iau totuși de soț, că o să-l schimb eu cu timpul = femeile își iau bărbați de soți ca ei să se schimbe în caracter (sau crezând ca ele pot să-i schimbe), dar ei nu se schimba ; știți cum sună reciproca ? Bărbații își iau femei de soții ca ele să nu se schimbe fizic (sau crezând ca ele nu se vor schimba), dar ele se vor schimba !
12. Ca soț / soție, dacă muncesc cât mai multe ore pe zi și aduc bani în casă pentru membrii familiei mele, ca aceștia să o ducă cât mai bine financiar, eu cred ca fac destul pentru ei
13. Atunci când iubești nu trebuie să dai totul, ci trebuie să-ți mai păstrezi și rezerve
14. Dragostea e oarbă
15. Dragostea trebuie să fie un foc mistuitor ; dacă a murit pasiunea, a murit și dragostea
16. După luna de miere, în căsnicie urmează o viață de fiere
17. După câțiva ani, în orice căsnicie apare inexorabil rutina
18. M-am săturat să fiu soț(ie) ; vreau să gust iar libertatea și fericirea
19. Dacă i-am spus o dată soției că o iubesc (atunci când ne-am căsătorit) și pe parcurs nu mi-am schimbat părerea, n-o să-i mai spun asta
20. De ce să-mi cumpăr lapte dacă am vaca gratis ?
21. Între tineri și bătrâni se va isca întotdeauna ”conflictul dintre generații”

22. ”Cine are copii să-i crească, cine nu, să nu-i dorească” !
23. Să faci obligatoriu băieți, ca să-ți ducă numele mai departe
24. Să faci copii, ca să ai un ajutor la bătrânețe
25. O fată acasă = o piatră de moară de gât
26. Cei care nu fac copii sînt niște mari egoiști
27. Pentru cine trăiești și muncești dacă n-ai copii și n-ai cui să lași averea ?
28. Expresie ”părintească” : ”eu te-am făcut, eu te-omor !”
29. Unde mănâncă 4 copii poate mânca și al 5-lea
30. Copiii se cresc unii pe alții / este de datoria fraților mai mari să-i crească și pe frații mai mici
31. Dacă am fost 7 frați la părinți și eu voi dori ca la mine acasă să am cât mai mulți copii
32. Părerea unui părinte de copil căsătorit : ” eu nu mă amestec, dar vă zic !”
33. Îmi fac o casă mai mare, ca și copiii să locuiască cu mine până la adânci bătrâneți
34. N-am nici un chef să mă bag slugă la un orăcăitor
35. În relația cu copiii, părinții au întotdeauna dreptate
36. Când părinții greșesc, nu cumva să-și ceară scuze copiilor, sau să recunoască că au greșit că altfel ”le pică coroana” de părinte
37. ”Cât eu îți dau să mănânci, o să faci cum îți zic eu !”
38. Îi fac un copil ca să îl leg de mine și ca să mă ia de nevastă
39. Copiii sînt liantul dintre soți ; o familie fără copii nu este legată

Bibliografie
Dr. Walt Larimore & Barb Larimore – Creierul lui, creierul ei
Kay Kuzma – Prietenie cu intenţii serioase
Dr. John Gray – Bărbaţii sînt de pe Marte, femeile sînt de pe Venus
Dr. Gabriela Mărginean – ”Căsătoria, blestem sau binecuvântare ?”
Dr. Călin Mărginean – „4 paşi pentru o sănătate deplină”, protocol de stil de viaţă sănătos