CONSUMUL
DE LICHIDE
”Dacă
la flori le puneți apă, de ce la copii le dați sucuri acidulate, pline de zahăr
și de coloranți periculoși ?”
Este primul dintre cei 2 medaliaţi cu
bronz ai sistemului de sănătate, alături de principiul numit
„odihnă”. Consumul de lichide reprezintă „uleiul la motor”, dacă am compara
corpul nostru cu o maşină.
În organismul uman există o importantă
cantitate e apă. Proporţia sa variază destul de mult odată cu înaintarea în
vârstă, ¯ cu trecerea anilor : 80% la fetus, 75%
la nou-născut, 65% la adultul tânăr şi 58% în perioada senectuţii.
Există variaţii ale concentraţiei apei şi
în cadrul diferitelor organe ale corpului : cu cât un organ are un metabolism
mai intens, cu atât cantitatea de apă pe care o conţine (şi de care are nevoie
pentru a funcţiona optim) acel organ este mai . Ar fi
bine să reţinem câteva cifre : >90% apă conţine neuronul, 65-75% muşchiul
scheletic şi cel al inimii, pentru ca la polul opus să se situeze osul cu
25-30% apă, dentina cu 1% şi smalţul dentar cu 0,2%.
Gradul de hidratare al ţesuturilor şi
organelor are o importanţă deosebită pentru buna funcţionare a acestora. Cu cât
un ţesut este mai hidratat, el îşi va menţine pe o perioadă mai îndelungată
starea de sănătate, prospeţimea şi tinereţea. Însă odată cu ¯
cantităţii de apă din ţesuturi şi organe, acestea ajung să funcţioneze anevoios
şi să îmbătrânească. Soluţia ? Beţi lichide !
Apa mai îndeplineşte şi funcţia de
transportor / vehicul pentru o mulţime de substanţe care circulă prin corpul
nostrum, dar este extrem de importantă şi pentru eliminarea deşeurilor
rezultate în urma metabolismului. În urma “arderilor” care au loc permanent în
organism rezultă şi o serie de substanţe (foarte) toxice (benzoaţi, sorbaţi,
amoniac, tot felul de acizi organici, creatinină...) care trebuie prompt
eliminate. Dacă organismul nu dispune de suficientă apă, acesta va conserva apa
în organele care au o neapărată nevoie de ea, iar o bună parte dintre
substanţele toxice vor persista în corp sau se vor elimina cu dificultate. Apar
astfel în timp o sumedenie de boli (printre care şi cancerul, care are o
deosebită „plăcere” să găsească în corpul nostru substanţe toxice neeliminate),
de care am fi scutiţi DACĂ am consuma lichide într-o cantitate optimă.
Cantitatea optimă de lichide pe care trebuie să o consumăm zilnic (pentru o persoană adultă) se situează între 2,5 – 4 litri, pentru persoanele sub 60 de ani şi între 2 – 2,5 litri pentru
persoanele de peste 60 de ani, fiind formată din apă şi sucuri
de fructe / fructe, supe, ceaiuri),
dar numai în prezenţa unei urini inodore (fără miros) şi incolore (fără culoare) ! Dacă însă pe parcursul unei zile
călduroase de vară o anumită persoană a depus o activitate fizică intensă afară
şi a băut 5 litri de lichide, dar a transpirat foarte mult, astfel încât urina
sa este galbenă şi miroase, înseamnă că persoana respectivă nu a băut
suficiente lichide ! Un calcul şi mai
exact ar fi cel raportat la greutatea unei
persoane, adică 30-40 ml pentru fiecare kg greutate.
Apa se bea şi NU se gustă !!!
Adică atunci când aţi dus sticla sau paharul la gură, număraţi între 15-20 de
înghiţituri şi abia apoi vă opriţi !
La un adult o înghiţitură echivalează cu 15-20 ml, în vreme ce la un copil cu 5-10 ml. Adesea se asigură între 1/3 şi 2/3 din necesarul
cantitativ de lichide/zi, iar corpul are numai de suferit !
O persoană, care până la citirea acestor
rânduri, consuma cantităţi ¯ de lichide (de exemplu, 1 pahar pe zi), dacă doreşte,
spre binele ei să-şi aportul spre 2-2,5 l / zi, este foarte bine ; dar îi
recomand să n-o facă brutal, de-a II-a zi, ci s-o ia treptat, cu
câte 50-100 ml / zi aportul lichidian şi ajungând abia după 14-30 zile la cei
2,5 l, iar apoi, în timp poate să meargă şi la mai mult.
brutală a cantităţii de lichide ingerate la o persoană care până atunci
consuma puţine lichide, poate conduce la efecte adverse neplăcute, cu cât
vârsta este mai înaintată : tensiunii arteriale, cefalee (dureri de cap), diaree, dispnee (lipsă de
aer), dureri renale, edeme, mobilizarea „la vale” a unor calculi renali, de
care nu (se) ştia nimic anterior şi chiar la o semnificativă în
greutate. Corpul fiind adaptat printr-o secreţie importantă de ADH să reţină
cam orice cantitate de lichid care era ingerată (că altfel nu se ştie dacă mai
„vede” ceva pe parcursul zilei !), va reţine pentru început cam tot ce se
ingeră, până va fi reglată cantitatea de ADH, după noul aport de lichide. Vor
fi necesare circa 2-4 săptămâni pentru adaptarea organismului la o cantitate normală de lichide, adaptare cu atât
mai lentă şi mai dificilă cu cât persoana în cauză este mai vârstnică.
“Dar cum
/ de ce să beau apă dacă nu mi-e sete ?”, întreabă anumite persoane,
crezănd că astfel vor “scuza” un aport minim de lichide pe parcursul zilei. Ei
bine, setea este un bun indicator al
gradului de hidratare al organismului, dar numai la
persoanele tinere şi la cele care consumă lichide în
cantităţi optime. Însă cu vârsta, senzaţia de sete ¯ şi
dacă nu sunt aduse suficiente lichide prin aport, în urma unei educaţii în acest sens, corpul va avea
serios de suferit. Suplimentar, setea poate fi inhibată chiar dacă nu consumăm
deloc lichide, ci doar ne umezim buzele şi cavitatea bucală cu apă. Deci ea nu
reprezintă un ghid / reper vrednic de a-l lua în seamă întotdeauna !
“Oamenii, odată cu vârsta nu mai consumă
suficiente lichide, datorită ¯ senzaţiei de sete, sau neconsumarea lichidelor îi
îmbătrâneşte ?” ...reprezintă o problemă
foarte serioasă, la care se poate răspunde prin „da” în ambele sensuri.
O urină (extrem de) concentrată,
consecutivă obiceiului anterior de a nu consuma destule lichide, constituie un
factor iritativ semnificativ şi periculos, pentru întreg traiectul aparatului
excretor (rinichi, uretere, vezică urinară, uretră), care va trebui combătut cu
hotărâre.
Exemplul
bolii numită “diabet insipid”. Datorită deficitului hormonului care
reţine apa (ADH) persoanele respective ajung să bea cantităţi însemnate e
lichide, chiar şi 10-25 litri/zi. Ei bine, s-au constatat următoarele lucruri
la pacienţii aceştia :
- nu
fac niciodată pietre la rinichi. Cum vrea să se depună ceva, l-a şi luat
“valul” de lichid din... amonte
- nu
fac niciodată infecţii urinare. Dacă doreşte vreun microb să urce pe căile
urinare (uretră => vezică urinară => uretere => rinichi), ca să
determine o infecţie la acest nivel, l-a luat şi pe el “valul” lichidian
- au un
ten impecabil chiar la vârste înaintate. De ce să folosim creme hidra-tante, dacă putem să ne hidra-tăm corespunzător ?
(cele mai bune creme de faţă se numesc
consumul de lichide şi odihna !)
La nivelul mării, cam la fiecare 6.000 de
molecule de apă uşoară (H2O) se găseşte o moleculă de apă grea (D2O),
ceea ce înseamnă 140-150 ppm (părţi per milion). Însă cu urcarea în înălţime,
după 500 m altitudine, procentul de apă grea ¯ simţitor, ajungând ca la > 2.000 m, să întâlnim
valori de 25-30 ppm apă grea. < 50 ppm apă grea, apa de băut reprezintă un
important factor de sănătate şi de longevitate pentru persoanele care locuiesc
la altitudini (mai) mari, alături de aeroionizarea negativă a aerului (din
vecinătatea unei păduri de conifere, de exemplu).
Cum am putea totuşi
beneficia de apă sărăcită în deuteriu şi la şes ? Foarte simplu : consumând
zilnic sucuri de fructe / legume. Alimentele de origine vegetală concentrează
în ele apă sărăcită în deuteriu, iar dacă noi ne facem obiceiul de a consuma
astfel de sucuri în fiecare zi (cel puţin 500 ml) sănătatea noastră va avea
numai de câştigat ! Sucurile din fructe / legume reprezintă o sursă excepţională de
minerale, vitamine, antioxidanţi, melatonină şi apă sărăcită în deuteriu, care
nu vor trebui să ne lipsească în nici o zi şi mai ales dacă am depăşit vârsta
de 60 de ani !!! Sucurile de fructe / legume vor fi consumate (cel mai bine, imediat) în cel mult 15-20 de minute
după ce au fost obţinute, căci altfel se oxidează.
Evitaţi apa carbogazoasă sau carbogazificată,
căci acidifică mediul intern şi irită stomacul !
Atenţie
MARE !
Chiar în
caz de sete cumplită NU depășiți....
- 750 ml per o dată consum de lichide, cu
repetare după MINIM o oră, pentru o persoană de sub 60 de ani și
- 500 ml per o dată consum de lichide, cu
repetare după MINIM o oră, pentru o persoană de peste 60 de ani
...căci altfel riscați să faceți o periculoasă
încărcare de volum, să vă crească tensiunea arterială și să riscați să vă
explodeze un vas de la creier / ochi / nas (zonele vasculare cu vasele cele mai
subțiri).
Criteriile
după care ne ghidăm când vrem să cumpărăm / consumăm o apă plată de calitate
:
Apa va fi exclusiv „plată” (deci NATURAL alcalină), dar aveţi mare grijă ca
ea să nu conţină sulfaţi (–SO42-), sulfiţi (–SO32-),
nitraţi (–NO3-), nitriţi (–NO2-), fosfaţi (–PO43-), fosfiţi
(–PO33-) peste limitele normale, iar cantitatea de sodiu
(Na+) să fie < 5 mg/litru, iar pH-ul său să fie peste pH-ul corpului,
adică > 7,4 (deci bazică, sau mai exact între 7,5 – 9,5, inclusiv capeţii) + să nu aibă materiale în suspensie. Dacă
pe eticheta recipientului cu apă plată observaţi că ea nu îndeplineşte criteriile
menţionate, evitaţi apa plată respectivă, dar mai ales dacă nu scrie pH-ul apei plate !
Este de preferat să nu
consumăm apă de la robinet (conţine dezinfectanţi cloruraţi care-s alergizanți și
cancerigeni), sau de fântână (în majoritatea cazurilor conţine nitraţi şi nitriţi
cancerigeni). Apa clorurată determină ¯ cantităţii de
vitamină E a corpului, afectează funcţionarea ficatului şi în timp predispune
la alergii sau/şi boli autoimune + la cancer.
Tot cu acest
tip de apă plată menţionată mai sus (cu pH de 7,5 – 9,5) ca fiind indicată, se
va şi găti mâncarea + se face si un ceai (daca vreți sa beti ceai) !
Retineti : APA PLATA NATURAL ALCALINA si NU CUMVA o APA IONIZATA SI ALCALINA (adica apa facuta la ionizatorul
de apa) sau apă sterilizată cu ozon !!!
Concret, in Romania gasiti dvs.
:
- Aqua Carpatica (pH 7,7), in toata reteaua Kaufland,
LIDL, Carrefour si Auchan
- Aquatic (pH 7,8), in toata reteaua Kaufland,
Carrefour si Auchan
- Carpatina (pH 7,98), in toata reteaua Kaufland,
Carrefour si Auchan
- Dorna (pH 8,1), in toata reteaua Kaufland,
LIDL, Carrefour si Auchan
- Azuga (pH 8,2), in toata reteaua Kaufland,
Carrefour si Auchan ; are si un continut redus de sodiu !!! PE ACEASTA o folosesc EU !
- Perla Moldovei = cea mai buna apa plata din Romania,
pina acum 5 ani, insa mai greu de facut rost, cu exceptia Bacaului (caci taman
de-acolo, de la Sascut se extrage) pH = 8,8-9
- Alcalia pH 9,27
- Aquavia = cea mai buna apa plata actuala din
tara noastra (pH 9,4) reteaua Cora, Auchan, Kaufland sau prin comanda directa
pe net !
DACA NU aveti posibilitatea sa
faceti rost de apa plata Aquavia, cautati sa faceti rost de apa AZUGA ! Din asta beti, din asta va faceti un
ceai (daca vreti sa beti ceai), cu asta va gatiti si din asta va faceti supa. Va puteti spala pe cap, pe dinti, pe
miini, pe corp etc. si cu apa din retea, dar in dvs. va intra DOAR apa plata cu pH-ul intre 7,5 si
9,5 (preferabil > 8) !
Precauţie importantă : persoanelor care au asociate anumite
boli, la care un consum prea mare de lichide ar fi contraindicat (insuficienţă
cardiacă, hipertensiune arterială cu TAmax de >190 mmHg, edeme de
diverse cauze, ascită pe fond cirotic, cancer hepatic cu ascită, pericardită,
pleurezie, dializaţi cronic etc.), consumul
de lichide va fi restrâns până la limita la care nu va accentua retenţia
de apă din organism. Doar în aceste
cazuri strict izolate, se va ¯ consumul
cantitativ de lichide, până la limita neaccentuării retenţiei lichidiene.
Înaintea unei activităţi
fizice / intelectuale, dar şi-n timpul prestării sale, beţi lichide ; şi astfel
capacitatea de efort va fi substanţial îmbunătăţită.
Apa
NU va fi înlocuită cu alte băuturi „răcoritoare” (ghilimele
premeditate), la sticle din plastic şi pline de „E”-uri periculoase, dar nici
prin cafea, băuturi energizante, -cola, ceai verde, negru şi rusesc, sau
băuturi alcoolice (vin, bere, ţuică...) !
Tot la capitolul apei de băut merită să mai fac încă 5 precizări şi clarificări extrem de
importante de care ar fi bine să ţinem cont DACĂ dorim să fim
sănătoşi :
1. Filtrele de apă ; grijă mare că MAJORITATEA firmelor
producătoare de filtre determină filtrarea Siliciului din apa de băut. Al
II-lea element al scoarţei terestre, care există într-o proporţie de 27%
(primul fiind oxigenul : 49%) se numeşte Siliciul. De ce l-a pus Dumnezeu pe
Siliciu în scoarţa terestră ? Pentru cel puţin 3 motive : este un important
factor natural de protecţie anti-tumorală, anti-tuberculoasă şi concomitent un
fixator major de Calciu. Apa de băut furnizează 85-90% din Siliciul corpului,
restul de 10-15% îl luăm din legume şi fructe. Dacă vine cineva şi ne scoate
Siliciul din apa de băut, noi de unde-l mai luăm ? Apa de reţea a marilor oraşe
are suplimentar pH-ul între 7,2 şi 7,4, deci un pic SUB pH-ul corpului ; iar prin
filtrare, pH-ul apei NU se modifică ! Atrag foarte serios atenţia persoanelor care-şi montează
filtre de apă pentru apa de la chiuvetă : veti avea MARI probleme de sanatate
in lunile/anii urmatori din cauza deficitului de Siliciu ! Cind / daca niste filtre
„in cascada” modifica si pH-ul apei plate => acestea au in componenta lor si
un ionizator de apa – vezi punctul 2 de mai jos !
2. Apa ionizată şi alcalină ; în ultimii
ani, prin tot soiul de reţele piramidale, mai mult sau mai puţin dubioase, au
pătruns şi la noi în ţară IONIZATOARELE DE
APĂ. Acestea fac apă ionizată şi alcalină, cu pH reglabil, oricât de mare
(chiar şi de peste 9,5). Că e apă alcalină e
bine, dar faptul că-i ionizată e un
dezastru ! Aparatele respective determină
scindarea moleculei de apă din HOH (sau H2O)
în H+ şi OH-, care sunt radicali liberi şi care mitraliază TOATE celulele
corpului nostru pentru a se stabiliza, determinând pro-oxidare majoră, adică uzura şi îmbătrânirea prematură
a organismului (fac găuri în creier, ¯ imunitatea + cresc riscul de cataractă, diabet zaharat, cancer,
reumatism cronic degenerativ şi lista efectelor nefaste poate continua) ;
Exemple de ape
ionizate și alcaline : Apa Kangen, apa ZEN și microhidrina H500. NU băgați așa
ceva în dvs. !
3. Apa distilată NU va fi folosită la băut în nici o
situaţie şi sub nici un motiv. NU mai conţine absolut nici un mineral şi are
pH-ul 7, deci SUB pH-ul corpului, acidificând organismul şi determinând
PIERDERE de Calciu ! NU e toxică şi nici otrăvitoare, dar pe termen lung
produce daune în corp ;
4. Apa oxigenată NU va fi folosită pentru băut (indiferent de
diluţie) ci DOAR pentru sterilizat / dezinfectat răni sau instrumentar
chirurgical. Apa oxigenată (H2O2) degajă specii de oxigen
reactiv (radicali liberi), care dacă sunt ingeraţi provoacă daune serioase
organismului (pro-oxidare majoră) ;
5. Dioxina ; există
în pereţii tuturor recipientelor PET. Ce este dioxina ? Răspuns corect : a II-a substanţă pro-cancerigenă cunoscută (prima e aflatoxina din ORICE lucru mucegăit, deci şi din
brânzeturile... mucegăite / cu mucegai verde-albăstrui). Acum se ridică nişte
întrebări : când se dizolvă dioxina din pereţii recipientului PET în conţinutul
din „sticla” de plastic PET ? Atenţie mare :
- la 800C,
dacă în „sticla” PET este apă plată ; dacă un recipient cu apă plată stă în
toiul verii într-un Supermarket în geam sub razele solare de la amiază, va
atinge 800C conţinutul ? NICIODATĂ ! Deci PUTEM bea apă plată din
recipiente PET !
- la 500-600C,
dacă în „sticla” PET este apă carbogazoasă ; dacă un recipient cu apă
carbogazoasă stă în toiul verii într-un Supermarket în geam sub razele solare
de la amiază, va atinge 500-600C conţinutul ? NICIODATĂ !
Deci nu vom bea apă carbogazoasă NU de frica dioxinei, care nu se dizolvă din
PET, ci din cauză că apele carbogazoase (aici intră şi sifonul) ne acidifică
organismul şi ne determină pierderi de Calciu !
- la 200-300C, dacă în „sticla”
PET este un amestec de substanţe organice (de exemplu : o băutură acidulată,
-cola, bere, sucuri cu coloranţi...) ; un astfel de recipient cu un amestec de
substanţe organice nici nu mai trebuie să stea în toiul verii într-un
Supermarket în geam sub razele solare de la amiază, ci va atinge lesne 200-300C
conţinutul chiar şi într-o cameră de la noi de-acasă !!! ACUM şi AICI este pericolul dioxinei, care ar fi bine să
nu-l subestimăm !!!
6. Evitaţi sauna ! Aceasta va DESHIDRATEAZĂ corpul, ceea ce NU e un lucru nici bun şi nici de dorit ! Apa este un constituent
de bază al tuturor celulelor şi ţesuturilor, conferind, cu cât e mai important
gradul lor de hidratare o stare de sănătate şi tinereţe / prospeţime, dar şi
reciproc, când acestea se deshidratează ! CUM stau lucrurile atunci când mergem
la saună ?
- este schimbată
calea naturală principală şi firească de eliminare a toxinelor (calea
reno-urinara) cu... pielea. Rinichii vor lucra cu o cantitate mai mică de apă
- reprezintă un
stres termic pentru organism, cu descărcare consecutivă de ADRENALINA (hormonul îmbătrânirii)
- se usucă pielea (o
piele hidratată este o piele sănătoasă şi tânără !)
- se usucă creierul
!?! Creierul este organul care funcţionează cu cantităţi MARI de apă (> 90%
din masa organului). Uscarea creierului duce la îmbătrânirea sa prematură + la
alterarea funcţiilor sale
- muşchii se usucă,
ei care funcţionează cu 65-70% apă, iar prin uscare, la efort mediu sau intens
pot apărea întinderi musculare sau chiar rupturi musculare
- apa din vasele de
singe are un efect MAJOR anticoagulant nelăsând globulele să adere între ele şi
să formeze cheaguri. DACĂ mergem la saună, va ieşi apă şi din vasele de sânge,
coagularea va , cu risc de formare de cheaguri în microcirculaţie (gambe / bazin), inima le poate
aspira şi să le trimita prin plămâni, creier etc. şi... ADIO !
- se deshidrateză
DISCURILE intervertebrale => scădem în înălţime, iar acestea se pot fisura
=> discopatie lombară, toracală sau cervicală (cea mai dureroasă)
- toate sucurile digestive
conţin apă ; sauna determina îngreunarea digestiei şi absorbţiei
- ochii conţin... apă ! Pierderea de
apa / deshidratarea prin saună în timp poate aduce atingere şi vederii !
=> NU faceţi saună, ba faceţi chiar EXACT... pe dos ! Hidrataţi-va
bine organismul ! Consumaţi între 2,5 - 4 litri de
lichide/zi, din care cel puţin 250 ml/zi (o cană) să fie formaţi
dintr-un suc de fructe / legume NE-acru ! ...iar sănătatea dvs. va avea numai
de câştigat !
Atenţie mare !!! NU beţi apă din reţea care este clorurată
/ clorinată !!!
Animalele la care s-a administrat apă cu clor au la autopsie arterele
îngustate de la plăcile de aterom şi au cu >50% mai ridicat nivelul
colesterolului, comparativ cu loturile de păsări care au primit doar apă plată.
La finanul cercetărilor s-a afirmat : „clorul din apă este cauza unor
epidemii de boli fără precedent în istorie, care includ infarct miocardic,
accidente vasculare cerebrale, senilitate, cancer şi impotenţă sexuală”.
Riscurile de cancer în rândul persoanelor care folosesc constant apă
potabilă clorurată este cu 93% mai mare decât în rândul celor a căror apă nu
conţine clor. S-a mai observat că populaţia care bea o apă fără clor, avea un
indice de îmbolnăviri de inimă ¯¯ comparativ cu alte oraşe care clorinau apa.
Oamenii de ştiinţă au descoperit o incidenţă mai mare a cancerului de
esofag, rect, sân, laringe şi a bolii Hodgkin în rândul populaţiei care foloseşte
surse de apă potabilă de suprafaţă clorurate.
Copii mici, persoanele în vârstă, precum şi bolnavii cronici sunt
printre cele mai afectate persoane la expunerea la clor, dar clorul este şi
alergizant. Studiile raportează o creştere de 75% în cazuri de astm începând
din 1984.
În 1992, American Medical Association a publicat informaţii în care a
declarat: “aproape 28% din toate formele de cancer al intestinului şi 18% din
totalul de cancer al vezicii urinare au fost cauzate de consumul de apă cu
clor. Clorul mai este factor cauzal pentru cancerul de
pancreas, de colon, gastric, de rinichi şi de sân”.
”Există o legătură între apa clorurată şi
cancer iar consumatorii se pot apăra de expunerea la aceste riscuri prin
folosirea de filtre casnice”, spune Donald Wigle, expert în Departamentul de
Sănătate din Canada.
Cancerul de sân, care acum afectează
una în fiecare opt femei din America de Nord şi Europa, a fost recent legat de
acumularea de compuşi organici ai clorului în ţesutul mamar. Un studiu efectuat
în Hartford, Connecticut, primul de acest gen din America de Nord, a constatat
că “femeile cu cancer de sân au cu 60% mai ridicat nivelul de compuşi organocloruraţi
în ţesutul mamar, decât femeile care nu au cancer de sân”.
Clorul ar trebui interzis deoarece apa
clorinată este factor major în apariţia cancerului şi senilităţii precoce spune
Dr. Herbert Schwartz de la Cumberland County College of Vineman. El
a mai spus: „clorinarea apei este o bombă în timp ; cancerul,
bolile carediace, începând cu rigidizarea arterelor, senilitatea fizică şi
psihică sunt atribuite clorului adăugat apei destinate populaţiei. Această apă ar
trebui interzisă de către guverne”.
“Clorul este cel mai mare ucigaş al
timpurilor moderne!”, spune Dr. Robert Carlson, doctor în medicină la
Universitatea din Minnesota cercetător a cărui activitate este sponsorizată de
EPA – Agentia de Protectie a Mediului din SUA.
Astfel CLORUL s-a dovedit de-a
lungul anilor a avea efecte negative asupra organismului uman, grăbind
distrugerea celulelor sănătoase și cauzând diferite probleme de sănătate ce
variază de la îmbătrânirea precoce a pielii / corpului și mătreață, până la complicații alergice
respiratorii și chiar cancer.
Alte efecte ale clorului din apa de băut
asupra organismului :
- clorul
este recunoscut ca o substanță ce provoacă pielii deshidratare, îmbătrânire prematură,
riduri ;
- urticarii
grave, iritații, roșeață, acnee, eczeme, senzații de arsură ale pielii şi
mucoaselor ;
- cauză
majoră a căderii părului, apariției mătreței, uscării și senzației de mâncărime
a scalpului, ruperii firelor de păr, vârfurilor despicate, părului greu de
aranjat și culorii terne a acestuia ;
- reprezintă
una din cauzele principale pentru astm, inflamarea gâtului, dureri puternice de
gât, senzația de arsură a nasului, gurii și limbii. În plus, inhalarea clorului
este o posibilă cauză a bronșitei, mai ales la copii. Numărul acestora a
crescut cu peste 300% în ultimele două decenii ;
- unul din
cele câteva studii privind această temă a fost publicat în 2000 în jurnalul
Dermatology. În acest studiu, o echipă de cercetători a examinat 67 de
înotători profesioniști și 54 persoane care nu înoată. Cercetătorii au constatat că 61 la sută
din înotători au prezentat semne de decolorare a părului, comparativ cu nici
unul la persoanele care nu înoată într-o astfel de apă clorinată din bazin. Oamenii
de știință au descoperit de asemenea că decolorarea părului a coincis cu
distrugerea suprafeței unghiilor înotătorilor, aparent cauzata de clor.”
(Sursa: New York Times)
Există
o serie de ceaiuri...
- diuretice : ceaiul de cozi de cireşe,
mătase de porumb, coada calului, traista ciobanului, creţişoară, urzică, coada
şoricelului şi rozmarin. Evitaţi-le ! Acestea scot în afară de apă din corp,
dar şi unele minerale, de genul : Ca,
Cu, Mn, Mg, Zn. 4 din cele 5
elemente menţionate mai sus sunt factori de protecţie anti-cancer pentru
organism !
- cu efect cert anticancerigen, dar care
ating doza anti-cancer chiar la doza toxică hepatică. Evitaţi-le şi pe acestea,
căci praf vă fac ficatul ! Este vorba de ceaiul de : pelin, brusture, spânz,
vâsc, mărul lupului, rostopasca, tataneasa, troscot si frunze de nuc
- sigure şi pe care le puteţi folosi din
când în când : ceaiul de salvie, muşeţel, năpraznic, mentă, tei, gălbenele,
paducel. obligeana etc.
Le puteţi îndulci cu polen granule (dacă
NU sunteţi alergici !), 2-3 linguriţe/cană. Este bine de ştiut că dacă adăugăm
plantele de ceai în apă de > 450C, substanţele organice utile vor
fi distruse în cea mai mare parte, cu cât temperatura
este mai . Interzise TOATE
produsele stupului la o persoana suferinda de o boala autoimuna !!!
DACA vrem sa fim sanatosi, in dvs. (dar si in mine) va
intra DOAR o apa plata cu pH-ul PESTE pH-ul corpului (7,4), adica intre 7,5 si
9,5 (inclusiv capetii), dar cu cit mai mare, cu atit mai bine !
Noţiuni minime şi de bun simţ de igienă
Insist
în mod deosebit pe igiena corporală a fiecăruia, cât şi pe schimbarea
cât mai deasă (dacă este cazul zilnic) a hainelor şi la un timp nu prea lung (2
săptămâni sau şi mai des) a lenjeriei de pat, mai ales când / dacă o anumită
persoană a transpirat abundent din diverse motive (anotimp cald, exerciţii
fizice, băi calde, febră etc). Dacă nu se menţine un grad sporit de curăţenie
al pielii, toxinele eliminate prin transpiraţie se vor reabsorbi în sânge,
aducând ulterior daune corpului. Este bine să reţinem şi faptul că lichidul care formează transpiraţia nu are
niciodată miros ! Mirosul este dat întotdeauna de colonizarea cu bacterii a
acestuia, după un timp mai lung sau mai scurt de... nespălare !
Să nu uităm niciodată că la sexul feminin,
anatomic uretra este mai
scurtă. Astfel, din cauza unei pilozităţi +/- accentuate la nivel pubian, care
reţine picături de urină, în timp se poate ajunge la infecţii ascendente ale
căilor urinare (cel mai adesea cistite, dar şi metroanexite), mai frecvent ca
la bărbaţi. Drept pentru care NU mi-o luaţi în nume de rău, dacă vă recomand
pentru igiena dvs. intimă, depilarea periodică şi la nivel pubian, alături
de depilarea axilară, care în ultimii ani a devenit o condiţie de
civilizaţie şi igienă). Confortul resimţit va fi sporit. Aceleaşi recomandări
sunt şi pentru reprezentanţii sexului masculin.
Ori de câte ori există posibilitatea (mai
ales la domiciliu) ca să ne păstrăm igiena intimă şi după urinat sau/şi
defecaţie, prin spălarea zonei pubiene / anale cu apă şi săpun va fi şi mai
bine, neomiţând nici spălarea mâinilor. Ne vom spăla însă pe mâini şi...
- înainte de a pregăti mâncarea,
- înainte de a ne aşeza la masă şi după ce am luat masa
- de
fiecare dată după ce am fost la
toaletă
- înainte şi după un act
sexual.
Când ne spălăm pe mâini este obligatoriu să ne spălăm și între degete !!! (rar o
persoană care să facă așa ceva).
Trebuia neapărat să fac aceste remarci din
cadrul aliniatului de faţă ? Consider că da !
Nu omiteţi igiena
dinţilor ! Adesea noi uităm că (mai) avem şi dinţi, care la
rându-le trebuie să se bucure de o atenţie specială din partea noastră şi să
fie îngrijiţi ! În urma unui studiu recent, s-a constatat că... 19% dintre români nu se spală deloc pe dinţi !!! ...aspect
extrem de grav şi o mostră cruntă de non-igienă, incultură şi non-civilizaţie.
„Asta e, cu asta... defilăm !” vom spune. Dar DACĂ vreţi să aveţi dinţi sănătoşi ar fi bine să ţineţi cont de
următoarele aspecte :
-
consumaţi alimente care necesită să fie mestecate cât mai mult, dar acestea să
nu fie foarte dure. Fulgii de cereale de pildă sunt excelenţi dpdv sanogenetic, dar dacă sunt consumaţi perioade lungi de timp ne-înmuiaţi vor
determina tocirea gravă a smalţului dentar ; drept pentru care, consumaţi
fulgii de cereale după ce au fost
anterior înmuiaţi în lapte de soia sau suc de portocale cu o seară înainte !
- evitaţi dulciurile concentrate şi marii eliminatori de Calciu din oase
(cacao, cafea şi băuturile cafeinice, dar şi orice factor care induce aciditate
în organism). Spălaţi-vă URGENT pe dinţi
dacă totuşi aţi mâncat dulciuri concentrate !
- evitaţi fumatul
-
spălaţi-vă pe dinţi după fiecare masă, dar şi seara înainte de culcare, chiar
dacă seara v-aţi făcut obiceiul să nu mai mâncaţi ;
- utilizaţi
aţa dentară ;
-
evitaţi plombele de amalgam când / dacă sunteţi nevoit(ă) să apelaţi la un dr.
dentist. Solicitaţi-i acestuia să vă pună plombe din compozit sau
ceramică ! NU omiteţi acest detaliu extrem de important pentru
sănătatea dvs. ulterioară !!! Plombele
de amalgam emană mercur toxic în corpul dvs. !!!
- spălaţi-vă pe dinţi, folosind DOAR
o periuţă de dinţi SENSITIVE, fugind ca de... dracu’ de periuţele MEDIUM (şi mai ales de cele HARD)
!!! Să NU uitaţi asta vreodată, căci taman asta NU vă spune
nimeni !!! Periuţele de dinţi MEDIUM (şi mai ales cele HARD) vă „raşchetează”
efectiv smalţul dentar, generând mici şi repetate alterări ale acestuia, locuri
din care vor pleca în lunile / anii următori viitoarele carii dentare ! ;
- înlocuiţi periuţa de dinţi CEL TÂRZIU o dată la 3
luni (dar cel mai bine ar fi lunar !) ;
- spălaţi-vă pe dinţi şi NU vă.... frecaţi
pe dinţi !!!
- periajul dentar să nu fie niciodată sub un minut (ideal : 2-3 minute) ;
- atenţie MARE când / dacă apar sângerările gingivale
(semn precoce, dar nu obligatoriu de paradontoză)
- să
ştiţi că s-a inventat şi... dr. dentist (stomatolog). Faceţi-i
acestuia o vizită MĂCAR o dată la 2 ani (ideal e o dată la 6-12 luni) pentru a
consulta starea de sănătate a danturii dvs. şi pentru a înlătura eventualele
depuneri de tartru din gură (cauză de retracţie gingivală => risc de
paradontoză) ;
- trataţi-vă cariile dentare IMEDIAT +
(mai ales) când aveţi deja o sensibilitate dentară la cald / rece, NU
temporizaţi, ci mergeţi URGENT la dr. dentist pentru rezolvarea promptă a
problemei dvs. dentare
- evitaţi alimentele prea reci
(îngheţata) sau din contră, prea fierbinţi (supa caldă), dar şi ORICE aliment acru / acrişor, băuturile carbogazoase (-cola,
sifon, bere, apa carbogazoasă...) şi de-asemenea dulciurile concentrate. Aduc daune
grave smalţului dentar (uneori ireparabile natural), crăpându-l.
-
evitați pastele de dinți care conțin lauril sulfatul de sodiu !!! Acestea pot genera ulcerații
bucale și paradontoză !!! Folosiți paste de dinți fără acest component (de
pildă gama SENSODYNE).
Inducerea unei stări febrile are şi ea un
rol semnificativ pentru sănătate, ştiindu-se că temperaturii a
corpului reprezintă un activator energic al circulaţiei, al înmulţirii
limfocitelor TK şi un inhibitor puternic al înmulţirii microbilor şi
al dezvoltării tumorale + are un efect puternic calmant. În acest sens,
recomand băi calde (dar nu fierbinţi, astfel încât persoana să nu iasă... „rac”
din cadă !), o dată pe zi, sau duşul alternativ „scoţian”. Atenţie mare la
cardiaci, la hipo- şi hipertensivi, vârstnici, diabetici, cirotici etc. unde
aşa ceva se contraindică !
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu