joi, 4 noiembrie 2021

Trasee turistice in Muntii Apuseni !!!

 

Muntii Apuseni

Pot spune referitor la Muntii Apuseni “in sfirsit….. ALTCEVA !”.

Daca pina acum am fost fascinat de virfuri montane si DOAR de virfuri montane (de peste 2000 m), cind mergeti in Apuseni veti avea parte de O MARE SURPRIZA : da, o sa aveti de vazut / facut virfuri montane, unele chiar dificile, insa FRUMUSETEA APARTE a acestor munti (ma refer la Apuseni) rezida in cu totul si cu totul altceva : cascade, pesteri, chei / canioane.

Daca n-ati vazut (cit mai multe dintre) cascadele si pesterile din Muntii Apuseni considerati ca NU ati vazut nimic din frumusetile muntilor nostrii !!!

 

Recomandare : cind va duceti sa vizitati Muntii Apuseni va cazati NEAPARAT la Arieseni (jud. Alba), ca sa aveti cit de cit o distanta optima de obiectivele pe care vi le voi descrie in continuare ! NU va cazati la Stina de Vale si nici la Padiș, căci ati avea de urcat / coborit zilnic serpentine cu masina.... de-o sa va iasa prin nari !

Insa, “vorba lunga, saracia omului”, hai sa intram practic in priza si sa va descriu niste obiective exceptionale pe care NU aveti voie sa le ratati mergind in Muntii Apuseni !

 

1. Cascada Salciua - Sipote

Venind dinspre Turda spre Albac, dupa ce ati trecut de localitatea Lunca Ariesului la citiva km pe stinga, exact in locul unde o cale ferata de mocanita traverseaza soseaua si este o borna km 123 acolo este aceasta cascada si un loc de parcare unde puteti lasa masina ca sa admirati cascada, sa faceti poze si sa mincati ceva !

 

2. Cascada Patrahaitesti

Se pleacă din localitatea Arieseni (jud. Alba), cu 100 m INAINTE de borna 36 de pe DN 75 si se trece un pod, apoi se urca usor pe marcaj punct rosu.

La un moment dat, dupa ce am depasit zona de vile / pensiuni se ajunge in padure, intr-un luminis, unde intilnim pe stinga o casuta / depozit din lemn parasit(a).

AICI se face un drum la dreapta in arc de cerc pe unde se poate ajunge la vf. Bihor (Curcubata Mare) mergind pe marcaj “banda albastra”.

De la aceasta casuta / depozit din lemn, noi ne continuam drumul INAINTE si putin la stinga pe marcajul punct rosu.

Ajungem la o raspintie unde este un banner,trecem pe sub banner, mai trecem de niste locuite de localnici, trecem de ele, apoi trecem prin niste mici potite cu arc amenajate si intram dn nou in padure.

Urcam pe traseu usor mediu vreo 200 m si ajungem la cascada.

Este SPLENDIDA, desi caderea de apa are numai 15 m, fiind formata aceasta cascada din 2 caderi de apa.

Distanta : cca. 6 km din DN 75.

 

3. Virful Curcubata Mica (1.769 m) si Vf. Curcubata Mare (vf. Bihor) = 1.849 m.

Vă indic 2 trasee :

a) unul care scurteaza cu cca. 7 km traseul.

Plecam de la cascada Pătrăhăițești, pe aceleasi drum pe care am fost la dus, trecem de portitele cu arc de pe traseu, ajungem la casele respective si ajungem la ULTIMA casa de pe stinga, facind cam 800 m.

Aici, daca va uitati sus pe deal in sensul cu cascada, vedeti o Centrala Eoliana sus pe un virf. ACELA e vf. Curcubata Mica. ACOLO vom ajunge imediat cu descrierea !

In acest moment parasim cararea si o luam la stinga in unghi drept si am urcat VERTICAL si DIRECT in sus spre poiana de la baza dealului situat chiar in fata noastra (in unghi de 900 dreapta fata de vf. Curcubata Mica).

Daca aveti temeri, puteti intreba localnicii CUM se ajunge la vf. Curcubata Mica / Mare si o sa va dea indicatiile pe care eu vi le voi da in continuare.

Tintim vf. dealului din fata si intram in padure. Mergem DIRECT in sus prin padure cam 30’ (noi am mers pe 29.04.2021 si era MULTA si MARE zapada in padure !).

Dupa cca. 30’ am dat de un drum forestier LAT situat chiar pe vf. dealului respectiv.

O luam la stinga in unghi drept pe acest drum forestier si o tinem DOAR inainte. Drumul face mai multe coturi si ajungem in cele din urma la niste casute de vacanta din lemn de la baza unui pisc unde vedem din nou eolienele (cu vf. Curcubata Mica) si releul de televiziune de pe piscul din dreapta (care este linga vf. Curcubata Mare / Bihor).

Ne continuam drumul pe care sintem si ajungem chiar pe creasta la un alt drum complet descoperit (deci NE-impadurit).

O luam la stinga si dupa mai putin de 5’ sintem pe vf. Curcubata Mica. Aici este o cruce metalica si niste stinci + linga vf. se invirt frumos citeva eoliene !

Virful aflat la cca. 3 km si pe care este un releu de televiziune cu antena este Curcubata Mare, la care am ajuns cam dupa 50’ printr-o zapada FOARTE mare, de > 1 m, pe data de 29.04.2021, in urcare foarte usoara.

Inapoi ne intoarcem pe drumul de creasta (dintre Curcubata Mare si Curcubata Mica), coborim usor cca. 500 m, pina la al 2-lea panou de marcaj intilnit in cale cu marcaj “banda albastra”, moment in care parasim drumul de creasta (dintre Curcubata Mare si Curcubata Mica) si mergem doar pe marcajul drumului turistic, facind un arc de cerc la stinga prin golul alpin.

Initial coborim mediu, la inceput prin golul alpin, apoi intram in padure si coborim multisor, pina ajungem (urmind de data asta cu “da” si “amin” marcajul “banda albastra”) la un drum forestier. Ajunsi aici o luam la stinga, in unghi drept si dupa cca. 1 ora ajungem la casuta / depozit din lemn parasit(a) - vezi mai sus la pct. 2, traseul spre cascada Patrahaitesti !

 

b) traseul standard, marcat, sigur

Exista si varianta mai simpla (desi eu ORICIND as urca din nou pe vf. Bihor, tot pe acest traseu descris mai sus as merge !!!), de a pleca din Arieseni dinaintea bornei km 36, se trece podul la stinga si se merge pe drumul comun spre cascada Patrahaitesti, dar urmind marcajul “banda albastra”.

Cind am ajuns la casuta / depozit din lemn parasit(a) din luminis, noi o luam la dreapta in arc de cerc pe traseul de banda albastra si mergem MULT pe acest drum forestier in urcare usoara.

La un moment dat, inainte de o curba a drumului forestier la stinga, este un marcaj proeminent pe un copac care ne indica sa o luam de-acum incolo prin padure. Parasim drumul forestier si intram deci in padure, urcarea devine usoara spre medie, sau chiar medie pe anumite portiuni, pina ajungem in golul alpin.

Urcam in continuare mediu si ajungem in creasta, apoi o luam la dreapta in arc de cerc si dupa nici 500 m sintem deja pe vf. Curcubata Mare (Bihor) 1.849 m.

 

4. Pestera “Poarta lui Ionele” (e deschisa pentru vizitare numai pina la ora 16 !!!). E de bifat, de facut, dar NU e nemaipomenita, cu putine formatiuni carstice.

Se ajunge in localitatea Gârda de Sus, venind dinspre Albac si se ia la dreapta in urcare pe Cheile Odâncușei si la 1,5 km dupa desprinderea din DN 75 si mergind DOAR inainte si putin la dreapta (dupa o intersectie aflata la 300 m), ajungem cu masina pe un drum din placi de beton si de 1,5 benzi la Pestera “Poarta lui Ionele”, care e pe stinga sensului nostru de mers.

Ca sa ajungem la Pestera trebuie sa urcam cca. 130 de trepte situate in dreapta casutei (de urcat in arc de cerc initial la dreapta si apoi la stinga pina la gura pesterei) de bilete, caci pestera NU e caverna care se vede din strada de pe partea cealalta a apei !!!

Pestera e BINE amenajata, luminata, cu taxa de intrare, dar..... e doar de bifat.

 

5. Cheile Odâncușei sint frumoase si merita vazute. Au vreo 5 km si merita sa fie facute “la pas” si NU..... cu Jeep-ul ca..... sedentarii !

Se ajunge in localitatea Gârda de Sus, venind dinspre Albac si se ia la dreapta in urcare pe Cheile Odâncușei, apoi la scurt timp (cca. 300 m) se face un drum INAINTE si putin la dreapta si se merge DOAR inainte, trecind / depasind cu mult Pestera “Poarta lui Ionele”.

 

6. Pestera “Scarisoara” (e deschisa pentru vizitare numai pina la ora 16 !!!). E de bifat, de facut, dar NU e nemaipomenita, avind un ghetar renumit. N-as (mai) re-vizita-o prea curind !

Se ajunge in localitatea Gârda de Sus, venind dinspre Albac si se ia la dreapta in urcare pe Cheile Odâncușei, apoi la scurt timp (cca. 300 m) se face un drum la stinga si indicatoarele ne conduc binisor spre Pestera.

 

7. Pestera “Ghețarul de la Vârtop” (trebuie sa va faceti programare ca sa o vizitati sau veniti inopinat, cum am facut noi, ne-am rugat de ghizii locali si am platit pentru minim 5 persoane vizitarea). Este EXCEPTIONALA, are 4 camere MARI, ORICIND as revedea-o cu drag si chiar pot spune ca la formatiuni carstice si spectacol depaseste Pestera Ursilor !

Este putin cunoscuta (normal, caci traim in Romania !), MERITA sa fie vizitata DOAR EA intr-o zi (caci plecati cu niste impresii TERIBILE), e NE-iluminata si ar fi bine sa aveti lanterne frontale cind o vizitati + incaltaminte care NU aluneca !

E o bijuterie !!! Face toti banii, chiar daca veti fi 2 persoane si veti plati ca pentru 5 ca sa plece un ghid cu dvs. !

Se ajunge in localitatea Gârda de Sus, venind dinspre Albac si se ia la dreapta in urcare pe Cheile Odâncușei, apoi la scurt timp (cca. 300 m) se face un drum la stinga mergeti spre localitatea Casa de Piatra 6 km pe drum asfaltat.

Lasati masina la terminarea drumului asfaltat (ca sa va miscati si picioarele !) si mai mergeti inca 6 km pe drum forestier in urcare usoara si se ajunge in aceasta localitate micuta (”Casa de Piatra”).

Mergeti pina in dreptul ULTIMEI case, inainte de a intra in padure si il cautati pe d-l Dobra Nelu, ghidul Pesterii. Domnia sa sau un vecin (tot ghid al pesterii) o sa va conduca la Pestera. TREBUIE sa o vizitati !!!

La jumatatea drumului neasfaltat dintre localitatea Casa de Piatra si locul unde se termina drumul asfaltat, exista o mica iesire de apa din pamint numita IZBUCUL Tăuz, marcata pe un stilp de pe partea stinga a drumului neasfaltat in sensul de mers spre localitatea Casa de Piatra. Merita sa coboriti in stinga drumului si sa coboriti chiar linga apa ca sa faceti niste poze, caci sint si niste mici cascadute !

Putin DUPA ce (cca. 100 m) am trecut de localitatea Casa de Piatra, este o Pestera MARE, pe partea stinga si coborind din drum la nivelul apei, unde piriul intra in pestera.

Pestera e nevizitabila, dar MERITA sa coboriti pina la gura ei si sa vedeti gura pesterii + piriul si sa faceti niste poze. Este pestera Cozba Mare.

Daca mai mergeti inca 400 m inainte pe drum, dati de un lac care a acoperit o pestera : Cozba Mică, aceasta fiind inundată.

 

8. Cascada Vârciorog

Venind dinspre localitatea Arieseni (Jud. Alba), se ajunge in prima localitate de DUPA Arieseni (mergind spre localitatea Vârtop) pe DN 75 si cum treceti podul peste râul Arieș este borna km 35. Mergem inainte inca 500 m si pe stinga este Cabana Liliana.

Mai mergem 100 m si o luam la stinga pe un drum NE-asfaltat (pe jos !) in unghi de 1200. Acest drum forestier pe care am intrat, dupa 200 m se bifurca, iar noi o luam INAINTE pe traseul marcat cu ”punct galben”, spre intr-acolo unde este un semn de circulatie cu ”acces interzis” permis doar riveranilor !

Din DN 75 sint 3 km de mers pe jos pe un drum forestier, in urcare usoara pina la cascada !

Cascada are o cadere de apa de 18 m, fiind MINUNATA !!! Are o cadere MARE de apa in dreapta si una micuta in stinga.

Daca o vizitati la final de aprilie / inceput de mai (cind se topesc zapezile in zona) cascada va fi si destul de bogata !

Este FOARTE frumoasa = MERITA CU PRISOSINTA sa o vedeti !!!

 

9. Cascada Vălul Miresei / Răchițele

Se ajunge cu masina in localitatea Răchițele din jud. Cluj, venind din Arieseni (AB) => Albac => Poiana Horea => Belis => Rachitele !

(NU CUMVA sa va puna pacatul sa tentati sa veniti dispre Beius => Sudrigiu => Boga => Doda Pilii (nume foarte “inteligent” dat unei localitati din Romania !) => Rachitele, SAU Gârda de Sus => Dealul Odârcușii => Doda Pilii => Răchițele, caci va faceti PRAF masina pe ultima portiune NE-asfaltata de > 10 km dinainte de Rachitele !!! Tineti minte asta și să nu ziceți că nu v-am avertizat !!!)

Ajungem deci in localitatea Rachitele se face o deviatie din sosea la stinga in unghi drept, trecind peste un pod, drumul devine de o banda si se merg 4,5 km INAINTE.

Lasati masina PUTIN dupa terminarea asfaltului, imediat dupa ce ati trecut de un pod chiar pe dreapta, unde exista loc de parcare pentru 3 masini !

Mergem apoi intins 15’ pe drumul NE-asfaltat si ajungem la EXCEPTIONALA Cascada “Valul Miresei” Rachitele.

Are o cadere de apa de 30 m, cu 3 trepte (prima treapta o vedeti doar de de-asupra ei !).

Este EXCEPTIONALA = MERITA CU PRISOSINTA sa o vedeti !!! Este PRIMA cascada la care mi-au dat lacrimile si nu-mi imaginam ca asa ceva putem intilni in Romania !!!

La final de aprilie / inceput de mai (cind se topesc zapezile) cascada este EXTREM DE BOGATA si fara teama de a gresi..... concureaza ca frumusete cu..... Cascada Rinului !

N-am cuvinte s-o descriu !!! Am stat ca prostit, uitindu-ma la ea minute-n sir si NU ma mai saturam de privit !!!

TREBUIE NEPARAT sa o vedeti !!! Daca n-ati vazut-o pe asta, n-ati vazut nimic in Apuseni, ci ati venit DEGEABA aici !

 

9. Vârful Lespezi (1.222 m)

Plecam de la cascada “Valul Miresei” si ajungem inapoi in drumul forestier care ne-ar conduce spre masina. Chiar la intrarea pe drumul forestier, imediat dupa ce am parasit zona cascadei, pe dreapta este un panou MARE turistic si mai mergem inainte (NU spre masina, ci in sens opus !) cam 100 m, cotim la dreapta in curba “ac de par” si continuam sa mergem INAINTE.

Dupa cca. 300 m am ajuns de-asupra cascadei “Valul Miresei” si de-aici putem vedea PRIMA “cadere de apa” a cascadei.

Ne continuam drumul INAINTE pe marcaj “punct rosu” si dupa nici 500 m ajungem la o mica Cabana Salvamont, aflata pe partea stinga a drumului nostru intr-o poienita.

Acum drumul se bifurca :

- exista un drum INAINTE si se pare ca mergind pe el inca 4 ore se poate ajunge la vf. Vlădeasa (1.836 m) = al II-lea ca inaltime in Muntii Apuseni

- noi o luam la dreapta si in arc de cerc si intram in padure, continuindu-ne urcarea usoara pe marcaj “punct rosu. La un moment dat in padure trebuie sa o luam la dreapta in unghi drept si sa schimbam marcajul in ”cruce rosie”.

Din acest moment urcarea devine medie si ajungem serpuind in mai putin de 20’ sus pe vf. Lespezi.

Desi sintem la 1.200 m de sus se vede un peisaj foarte frumos si chiar se vede si cascada „Valul Miresei”. De la cascada si pina pe acest vf. am facut 50’.

 

10. Vârful Găina (1.466 m)

Atentie MARE !!! NU CUMVA sa o luati de la Arieseni => Gârda de Sus și apoi la dreapta spre localitatea Avram Iancu, deoarece va rupeți masina pe un drum neasfaltat !!!

 

Mergeti inainte si ajungeti la Barajul de la Mihoesti (dintre localitatile Albac si Cimpeni), se trece barajul cu masina si se merg 16,8 km pe bord (dupa ce ati iesit de pe baraj) sau 0,9 km de la intrarea in localitatea Vidrișoara.

ACUM se face un drum in urcare usoara la stinga si in unghi drept care trece un pod.

Pe dreapta, imediat dupa pod lasam masina, caci drumul (normal !) devine NE-asfaltat si mergem 9 km pe jos in urcare usoara, continua ca sa ajungem pe vf.

De la pod (de unde am lasat masina) si pina pe vf. am facut 2h 37’ in urcare si 2h 15’ la coborire, cu o diferenta de nivel de 770 m.

Este si un chip al lui Avram Iancu sculptat sus pe vf.

Desi sintem la 1.466 m, peisajul este EXCEPTIONAL, asa ceva vazind poate pe munti de > 1.800 m din Romania. Se vad de pe vf. Gaina vf. Bihor cu releul de televiziune de pe el si vf. Curcubata Mica cu eolienele sale.

NU cunosc prea bine zona, dar cred ca in departare am vazut si vf. Vladeasa !

NU aveti voie sa ratati vf. Gaina !!!

 

11. Cascada Miresei (Pișoaia) și

12. Dealul cu Melci

Dupa ce ati facut vf. Gaina, NU aveti voie sa ratati aceasta MINUNATIE de cascada !!!

De la iesirea de pe barajul de la Mihoesti, opriti masina pe dreapta soselei, dupa ce ati parcurs 12,4 km, IMEDIAT dupa ce ati iesit din localitatea LUNCA BISERICII si DUPA ce ati trecut de intrarea pe un drum forestier pe dreapta, chiar linga un deal stincos !!!

(sau invers, de unde ati lasat masina cind ati urcat pe vf. Gaina, venind inapoi spre baraj, mai mergeti 4,4 km).

Va uitati CU MARE ATENTIE la stincile dealului linga care ati parcat masina caci ACESTA este ”Dealul cu melci” si veti vedea incrustate in stinca numeroase cochilii de melci preistorici, mai mari sau mai mici ! Repet, uitati-va cu MARE atentie, ca o sa vedeti MULTE astfel de cochilii fosilizate !!!

Cu spatele la ”Dealul cu melci”, o luam pe un drum care se desprinde din soseaua noastra (DJ 762), trecem inainte un pod (pe jos) si apoi mergem pe marcaj ”punct rosu” cca. 15’, pina la o MINUNATIE de cascada, incredibil de frumoasa !

Si caderea de apa este marisoara (15 m) si destul de bogata, dar apoi caderea de apa se transforma intr-un piriu, plin cu nenumarate alte mici cascade, semanind in miniatura cu cascadele.... Parcului Plitvice din Croatia !

 

13. Chiar merita sa vizitati in aceeasi zi si Muzeul Memorial AVRAM IANCU din localitatea Incesti (mergind inapoi spre barajul de la Mihoesti), nesperat de MARE si de frumos + BINE intretinut.

Veti afla multe lucruri despre viata si activitatea Craiului Apusenilor care a fost si a ramas un NUME pentru tara noastra datorita patriotismului de care a dat dovada pe tot parcursul vietii sale.

                  

Circuitul celor 3 cascade (practic sint 4 cascade, a 4-a fiind cascada Iadolina, dar pina la ea mai aveti ENORM de mers si nu o sa va tina picioarele !)

14. Cascada Miss

15. Cascada Vălul Miresei din Bihor

16. Cascada Săritoarea Ieduțului

NU aveti voie sa le ratati, MAI ALES pe ultimele 2 si MAI ALES pe ultima !!!

Plecam din Arieseni, trecem prin Ștei (pe E 79), iar dupa ce am intrat in Beiuș, la PRIMUL sens giratoriu o luam la dreapta in unghi de 450 si ne continuam drumul (DJ 764A) spre Stâna de Vale.

MULT din traseu drumul este BUN, iar spre final e ceva mai rau, sint si destul serpentine, insa ajungeti in punctul cel mai inalt al traseului si treceti sub o cupola / poarta din lemn. De aici incepeti coborirea (tot cu masina) si mai mai mergeti de la aceasta cupola inca 1,6 km, iar dupa ce apar primele cladiri, lasam masina pe partea stinga a soselei (impropriu numita astfel !) si o luam PE JOS la stinga in unghi drept (fata de directia de unde am venit).

O luam deci pe acest drum forestier si mergem pe marcajul ”punct albastru”.

Dupa cca. 35’ de mers pe acest drum forestier este o bifurcare a drumului, iar noi o luam la stinga in arc de cerc, trecind pe linga un baraj (care va fi in dreapta noastra).

Dupa cca. o ora de mers INAINTE, va indic sa aveti MARE ATENTIE ca traseul coboara pe linga drum in dreapta si traverseaza piriul din dreapta drumului.

Traversam cu gre apa, luind si niste apa in papuci si o luam la stinga in jos in arc de cerc. Se face in scurt timp un drum la dreapta si in sus, dar nu o luam pe el, ci mergem chiar pe linga apa (traversata), pe care o mai sarim o data, prin cel mai indepartat punct din dreapta, avind un pom cazut la pamint drept.... balustrada.

Apoi drumul o ia prin padure, mai sarim o data apa si intram in padure.

Acum e nasol : intram intr-o vale PLINA de copaci cazuti, prin care sa nu va incumetati sa mergeti inainte, desi cascada e la cca. 200 m in fata noastra.

Avem posibilitatea sa urcam la dreapta si IN SUS pe marcaj „punct rosu”, pina la mijlocul dealului din dreapta vaii in care sintem si ajunsi la mijlocul dealului deja vedem si auzim cascada. Facem o coborire usoara in arc de cerc la stinga si oarecum in curba de nivel si vom vedea cascada Miss la 50 m.

Desi acei copaci, care fac drumul impracticabil, sint cazuti la pamint dupa o furtuna din.... 2017 cei de la Salvamont NU s-au chinuit sa degajeze traseul sau macar sa faca o cale de acces cu drujba spre aceasta cascada ! Lasa asa, ca doar in Romania traim !

Revenim la drumul forestier de dinainte a a sari apa pentru a merge spre cascada Miss.

Mai mergem inca 10’ inainte si ajungem la Cascada Valul Miresei din Bihor, situata pe partea dreapta a drumului nostru forestier.

E frumoasa si merita vazuta ! Putem cobori si linga piriul din dreapta drumului ca sa vedem cascada si mai bine.

Continuam drumul forestier in coborire usoara si dupa 4’ se face o vale in partea stinga, imediat DUPA un pod de piatra, unde este un indicator, care ne spune ca mai este 1 km la stinga (din drumul forestier) si pe vale pina la Cascada Saritoarea Iedutului.

Intram pe aceasta vale si mai vedem vreo 2 cascadute de vreo 2-3 m caderea de apa mici si frumoase, dar NU ACESTEA sint cascada pe care o cautam noi.

Cararea turistica merge in urcare medie, trecem apa, dar NU pe unde e puntea inundata, ci cu 5 m inainte si urcam mediu un deal din stinga noastra, pentru ca sa coborim mediu pe linga o stinca cu niste balustrade din lemn si ajungem in sfirsit la Cascada Saritoarea Iedutului.

E foarte frumoasa si a meritat efortul nostru !

Noi am preferat sa ne intoarcem PE ACELASI traseu pe care am venit (deci sa revenim in drumul nostru forestier, sa o luam la dreapta si sa re-ajungem la masina). Insa se poate urca pe linga stinca cu balustrade sa continuam pe marcajul „punct albastru”, pina mai sus la un drum forestier si o luam apoi pe acest drum forestier pe un alt traseu spre Stâna de Vale.

CUM doriti, ASA faceti !

 

17. Cetățile Ponorului

18. Peștera Ghețarul ”Focul Viu”.

NU aveti voie sa ratati Cetățile Ponorului, dar DOAR DACA aveti conditie fizica foarte BUNA !!! Sint zone de lanturi si scari. NU e periculos (doar iarna pe zapada sau primavara timpuriu), insa conditia fizica face diferenta.

(este vorba de niste stânci / creste foarte frumoase căci NU sînt niște ”cetăți”, sau ceea ce am intelege noi prin cuvintul ”cetăți”)

Ajungem cu masina in localitatea Sudrigiu si mergem spre Complexul turistic Padiș (sau Cabana Padiș) pe DJ 763.

Sa NU va vina ideea sa o luati prin Gârda de Sus => Dealu Odâncușii => Padiș căci vă RUPEȚI mașina !!!

Cind am ajuns la km 28,1 de pe DJ 763 (Sudrigiu – Cabana Padiș) se face un drum pietruit la dreapta in unghi drept, iar acolo lăsăm masina in afara drumului.

Incepem sa mergem PE JOS pe acest drum pietruit si mergem cam 4 km in coborire usoara pe traseul cu marcaj ”punct albastru”, pina dam de o MARE poiana numita Glăvoi (cu casute) numita si „la grajduri”. Pina aici am facut 42’ din DJ 763.

Dupa ce trecem de ultima casuta din lemn de pe dreapta, mai mergem 500 m si se desparte un drum marcat „punct galben” spre Pestera Ghetarul „Focul viu”.

Noi insa ne continuam drumul pe traseul marcat cu „punct albastru”, mergind inainte inca 500 m (dupa ce ne-am despartit de drumul care o lua spre dreapta marcat cu „punct galben”).

Traseul nostru o ia la dreapta, trecem apa (din dreapta drumului) si dupa inca 5’ de mers intram pe un drum forestier, pe care mai mergem cam 5’, apoi se face o carare la stinga care se desprinde din drumul forestier si care merge o distanta scurta paralel cu drumul forestier de pe care am iesit, dar cararea este situata imediat sub acest drum forestier.

Mergem multisor prin padure in urcare usoara. Exista 2 locuri de Belvedere pe traseu, unde admiram valea si peretii de stinca si chiar o cascada.

Mergem nu chiar pe marginea prapastiei (deci in deplina siguranta).

ACUM urmeaza o coborire medie cu lanturi, nu deosebit de periculoasa (ci doar atunci cind e zapada poate fi nasol tare !).

Dupa ce ne-am terminat coborirea ajungem la intermediar intre o pestera si un aven si se merge la dreapta in arc de cerc prin fata acestei pesteri. E de preferat SA NU intrati inauntru, caci intrarea e abrupta si NU se viziteaza.

Parasim gura pesterii (are o MARE deschidere) si o luam la dreapta pe o carare in urcare usoara la baza unui grohotis si incepem sa auzim o cascada.

Urcam PUTIN pina intr-o fereastra / sea de deal si urmeaza o coborire cu scari si lanturi (nepericuloase cind NU e zapada !).

Vedem chiar in fata noastra o cascada SUPERBA cu multe caderi de apa, care se varsa intr-o alta pestera / aven chiar in stinga noastra.

Drumul o ia la dreapta in arc de cerc, se urca binisor, chiar prin dreapta cascadei (nepericulos !), apoi urcam o scurta portiune mediu, dar nepericulos pe o zona cu lanturi, pe care le putem si „feri”, caci NU sint absolut necesare.

Intram in padure si mergem pe carare in urcare usoara spre medie, pina ajungem la un drum forestier.

O luam imediat la stinga pe acest drum forestier si dupa nici 5’ ajungem iar in punctul de unde am trecut apa, marcat cu „punct albastru”.

Circuitul l-am facut in 3h 22’ pe data de 01.05.2021, trebuind sa mergem pe zonele cu lanturi si scari pe zapada !!!

 

Ne continuam drumul inainte pe acelasi drum forestier si dam de traseul ”punct galben” dupa alti 500 m pe partea stinga spre Peștera Ghețarul ”Focul Viu”..”Hai s-o facem si pe asta !” ne-am zis, daca tot sintem aici + in aceeasi zi !

Hai sa va descriu frumos si acest traseu, caci poate anumite persoane il vor face IN ALTA ZI si NU in aceeasi zi cu ”Cetatile Ponorului”.

Ajungem cu masina in localitatea Sudrigiu si mergem spre Complexul turistic Padiș (sau Cabana Padiș) pe DJ 763.

Sa NU va vina ideea sa o luati prin Gârda de Sus => Dealu Odâncușii => Padiș căci vă RUPEȚI mașina !!!

Cind am ajuns la km 28,1 de pe DJ 763 (Sudrigiu – Cabana Padiș) se face un drum pietruit la dreapta in unghi drept, iar acolo lăsăm masina in afara drumului.

Incepem sa mergem PE JOS pe acest drum pietruit si mergem cam 4 km in coborire usoara pe traseul cu marcaj ”punct albastru”, pina dam de o MARE poiana numita Glăvoi (cu casute) numita si „la grajduri”. Pina aici am facut 42’ din DJ 763.

Dupa ce trecem de ultima casuta din lemn de pe dreapta, mai mergem 500 m si se desparte un drum marcat „punct galben” spre Pestera Ghetarul „Focul viu”.

Trebuie sa sarim apa, PREFERABIL pe busteanul cazut la pamint din dreapta (si NU peste pietrele din stinga din albia piriului, caci riscati sa va udati la picioare !).

Se urca deci pe traseu prin padure in urcare usoara si pe anumite portiuni usoara spre medie.

Dupa ce am ajuns in vf. dealului sint drumul se trifurca si se face un drum INAINTE (pe care o luam !!!), unul la dreapta in unghi drept si unul la stinga in unghi drept, TOATE 3 marcate cu ”punct galben” !?!?!

Mergem deci INAINTE de la aceasta trifurcare de drum, mai urcam putin si mai coborim putin si ajungem la Pestera, dupa 10’ de la trifurcarea drumului si dupa 45’ de la iesirea de pe drumul forestier.

Este blocata intrarea in pestera, dar printre gratii se vede BINE prima sala cu ghetar.

Va recomand sa ocoliti gura pesterii PRIN STINGA si sa mai mergeti inca 100 m, ca sa va uitati DE SUS prin plafonul pesterii !!!

Merita facut acest traseu caci pestera e chiar frumoasa !

 

19. Cascada Bulbuci

Ajungem cu masina in localitatea Sudrigiu si mergem spre Complexul turistic Padiș (sau Cabana Padiș) pe DJ 763.

Sa NU va vina ideea sa o luati prin Gârda de Sus => Dealu Odâncușii => Padiș căci vă RUPEȚI mașina !!!

Cind am ajuns la km 22,4 de pe DJ 763 (Sudrigiu – Cabana Padiș), fiind in urcare si intr-o curba (serpentina) la dreapta. Lasati masina DUPA ce ati trecut de serpentina pe partea stinga (a drumului de jos in sus) si neaparat va blocati rotile cu niste pietre !

Ne intoarcem (deci in coborire) si in dreptul curbei (la stinga, daca e in coborire ; la dreapta daca e in urcare !), o luam la dreapta (cum coborim !), pe un traseu „triunghi albastru”, pe un drum forestier in urcare usoara (chiar la inceput acest drum are o scurta urcare usoara spre medie).

Mergem INAINTE pe acest drum forestier si 2 piriuri traverseaza drumul forestier. Le trecem si urcam continuu pina in vf. unui deal, linga o mica cascada pe partea dreapta a drumului, a carei apa traverseaza si ea drumul forestier (practic PIRIUL cascadutei se formeaza cascada Bulbuci pe care o cautam de fapt noi !).

Deci trecem acest al 3-lea piriu care traverseaza drumul forestier pe care sintem si imediat dupa PRIMUL colt o luam la stinga, PARASIM drumul forestier si coborim MEDIU pe marcaj „punct albastru” vreo 250 m pina la cascada.

Este exceptionala, MERITA vazuta + este PRIMA cascada la care am reusit usor sa intru FARA sa ma ud chiar si in spatele caderii de apa si sa vad DIN SPATE apa care „cade” la vale ! Este o experienta unica !

Din spatele cascadei puteti sa mai mergeti PUTIN inainte si sa va urcati pe niste pietre ca sa vedeti cascada si din partea cealalta !

 

20. Cascada Oșelu

Ajungem cu masina in localitatea Sudrigiu si mergem spre Complexul turistic Padiș (sau Cabana Padiș) pe DJ 763 pina la km 19,6.

Aici este o bifurcatie de drumuri, imediat DUPA un pod rutier, drumul spre Cabana Padis e la dreapta in arc de cerc, iar noi trebuie sa o luam la stinga. Aici la bifurcarea drumului sint MAI MULTE panouri indicatoare, dar PE NICI UNUL nu scrie „cascada Oselu” !?!

Asadar, o luam la stinga la aceasta bifurcare spre satul de vacanta Boga, trecem un pod rutier, mergem inainte cca. 1 km PE JOS pina la PRIMA intersectie.

Apoi o luam la dreapta (cind am ajuns la intersectie) in unghi drept si ABIA AICI vedem un indicator cu „Cascada Oselu”.

De aici mai mergem cca. 2 km pina la un mic baraj cu lac de acumulare, iar in dreapta barajului (caci lacul de acumulare si barajul sint in stinga cum venim noi !) si a drumului forestier pe care am venit e cascada Oșelu.

Este FOARTE FRUMOASA are o marime de > 20 m si 5-6 caderi de apa formeaza aceasta cascada MINUNATA.

Chiar linga ea este o caverna in deal care insa nu se viziteaza !

 

Noi am facut in aceeasi zi TOATE aceste 4 obiective (desi ne-am programat de-acasa sa facem primul obiectiv, eventual si pe al 3-lea) : Cetățile Ponorului, apoi imediat Peștera Ghețarul ”Focul Viu”, apoi ne-am dus si am vizitat Cascada Bulbuci si am terminat in forta cu Cascada Oșelu.

Asta DA zi turistica !!!

 

21. Circuitul „lumea pierdută”

Chiar ne-am pus serios problema DE CE se numeste asa acest traseu, insa dupa ce am intrat pe el si am trecut de jumatatea sa..... chiar am realizat DE CE : se poate PIERDE simplu marcajul si sa va pierdeti GRAV in padure !!!

Ajungem cu masina in localitatea Sudrigiu si mergem spre Complexul turistic Padiș (sau Cabana Padiș) pe DJ 763 pina in dreptul Cabanei Padis (care e pe dreapta).

Cu 30 m inainte de Cabana Padis e o MICA parcare unde puteti lasa masina !

De la stilpul IMEDIAT de DUPA (3 metri) Cabana Padiș, o luam la dreapta unghi drept si mergem in coborire usoara vreo 700 m (pe marcaj ”cruce galbena”) pina la un piriu pe care NU il trecem !

O luam la stinga in unghi drept pe la marginea padurii, trecem pe linga o groapa MARE in partea dreapta si continuam sa mergem INAINTE. In aceasta portiune drumul este PROST marcat !

Se face apoi un drum forestier, mergem PUTIN pe el si pe dreapta apar niste table de marcaj. Continuam sa mergem pe drumul forestier cam 50 m, il parasim apoi si mergem putin la stinga si in arc de cerc la stinga prin padure, in coborire usoara.

In scurt timp traseul nostru de ”cruce galbena” se separa de celelalte trasee si o luam la stinga prin padure.

Dupa aceste indicatii trebuie sa stiti ca mergem MULT prin acea padure, traseul de data asta este BINE marcat.

Trecem prin poiene intregi PLINE cu LEURDA care miroase a usturoi si e buna...... de duduie cu pateul de soia si cu conserva noastra de fasole din rucsac !

Iesim din padure cam dupa 1h 10’ si coborim mediu in arc de cerc la stinga pina ajungem intr-o poiana. ACUM daca va desprindeti de traseu puteti ajunge la un lac ! Dar NU va desprindeti de traseul decit la intoarcere !

Continuam coborirea pe drumul forestier pe care sintem si ajungem la un alt drum forestier PERPENDICULAR pe drumul de pe care am venit.

NU o luati ACUM nici la dreapta si nici la stinga, ci (va dau cea mai proasta veste cu putinta !) TREBUIE sa treceti piriul din fata !!! Nasol !

IL trecem GREU cam la 30 m dreapta de pomul cu ultimul marcaj pe el.

Dupa ce am trecut piriul va mai dau o veste LA FEL DE proasta : trebuie sa treceti UN NOU piriu !!! Uau !

Apoi pe traseu urmeaza o urcare medie si o luam prin padure. Aveti MARE GRIJA la marcaje caci sint multi copaci si crengi cazute pe traseu si puteti rata drumul si sa va pierdeti lesne prin padure.

Dupa cca. 25’ de cind am trecut al 2-lea piriu intram pe circuitul circular al avenelor (gropi adinci cu pereti din piatra), pe care noi l-am strabatut de la stinga la dreapta.

Primul aven este Avenul Acoperit, urmeaza Avenul Pionierilor, apoi Avenul Negru (care e cel mai mare) si-n fine, Avenul Gemănata (care e cel mai frumos).

După ce ati terminat circuitul avenelor MARE GRIJA sa nimeriti traseul de intoarcere !!! ...caci daca nu..... veti face parte din ”lumea pierduta” prin padure !!!

La intoarcere e destul de nasol, caci dupa ce trecem cele 2 piriuri se urca mediu o portiune lunga.

E un traseu destul de greu, trebuie conditie fizica BUNA, extrem de MARE ATENTIE la marcaje si OBLIGATORIU aplicatia ”Muntii Nostri” instalata pe telefon, ca sa va arate incotro e traseul (in caz ca v-ati ratacit) + incotro e SENSUL de mers dupa ultimul aven.

O data merita de facut acest traseu, insa.... parca nu l-as mai face curind.

N-am vazut pina acum avene si chiar ma bucur ca am avut aceasta ocazie !

 

22. Circuitul Muntelui Vulcan (1.257 m)

Pentru a face acest traseu aveti nevoie de o conditie fizica PESTE medie !

Venind dinspre localitatea Abrud pe DN 74 si inainte de localitatea Buceș, ajungem in pasul Buceș-Vulcan, IMEDIAT dupa tabla cu ”judetul Hunedoara” si tabla de intrare in localitatea Buceș-Vulcan.

Lasam masina pe partea stinga a soselei unde este o mica parcare.

O luam la dreapta in unghi drept dupa 10 m de la aceste table indicatoare pe un drum neasfaltat, pe traseul ”punct albastru” dupa DUPA o statie de autobuz, urcam usor spre mediu 200 m si ne intilnim cu un drum de o banda asfaltat si imediat o luam la dreapta in arc de cerc.

Mergem printr-o poiana. Iesim din poiana, intersectam drumul asfaltat si o luam DIRECT in sus, in urcare medie pe un drum forestier.

Drumul forestier se trifurca, iar noi o luam pe cel din mijloc, tintind stilpul de inalta tensiune din dreapta sus de la ora 2 din cimpul vizual.

Trecem apoi prin stinga stilpului de inalta tensiune si urca fix inainte si IN SUS.

Trecem din nou pe drum forestier si mergem in sus. La scurt timp acest drum forestier se bifurca si noi o luam la dreapta in arc de cerc. Iar se bifurca drumul si de data asta o luam la stinga, pentru ca sa mai fie o bifurcare, iar noi sa o luam la dreapta.

Dupa citeva curbe, parasim drumul forestier si o luam la stinga prin padure.

In scurt timp urcarea devine medie in arc de cerc si in sus spre stinga.

Dupa ce am urcam multisor, ajungem intr-o poienita si ne intilnim cu traseul ”cruce albastra”, care vine din stinga noastra.

Noi o luam acum la dreapta in unghi drept si urcarea devine medie spre severa pentru cca. 30’, pina la 100 m de virful Vulcan, care este in dreapta noastra, dar traseul NU conduce spre el. Putem face o deviatie din traseul turistic si sa ajungem pe virf, daca tot am ajuns pina aici ! Desi sintem la 1.257 m, peisajul e de vis, iar in partea dreapta vedem de pe virf masivul Paring. Am facut pina sus pe virful Vulcan 1h 45’ urcind 518 m diferenta de nivel de la masina.

La plecarea de pe munte EU va recomand sa va re-intoarceti PE ACELASI traseu pe care ati venit !!! ...caci traseul a fost foarte bine marcat, stiti pe unde ati venit + va puteti doza BINE efortul !

DACA veti continua traseul de circuit al muntelui Vulcan.... poate fi nasol. NU vreau sa va descurajez, eu am facut traseul de intoarcere indicat de Salvamont, i-am blestemat si de nenumarate ori m-am ratacit ! De ce ?

- desi la urcare (la dus) traseul a fost FOARTE BINE marcat, la intoarcere e PROST marcat si aveti MARI sanse sa va rataciti

- se iese din padure in numeroase poiene si se pierde marcajul, caci traseul ba e la stinga, ba in diagonala si greu vedeti urmatorul marcaj in partea cealalta a poienelor, dupa ce ati iesit din padure ca sa traversati o anumita poiana si sa reintrati intr-o noua padure

- DACA va hotariti totusi sa va contnuati circuitul, aveti deplina libertate sa o faceti, insa (tineti minte !!!)......

a) cind ati iesit definitiv din padure si ati ajuns linga un grajd de animale din fata si pe dreapta, uitati-va cam 100 m IN JOS si vedeti un drum forestier NE-asfaltat si cautati sa ajungeti la el

b) ajunsi la acest drum forestier o luati la stinga in unghi drept si dupa > 1 km de mers iesiti in traseul de urcare, chiar la inceputul traseului si apoi in sosea fara prea multa bataie de cap / probleme

- DACA NU doriti sa ma ascultati si vreti sa va continuati traseul indicat de Salvamont o sa va blestemati zilele (dar si pe cei de la Salvamont !) si mai ales MINTEA BOLNAVA a celui / celor care a(u) putut concepe un astfel de traseu de intoarcere !?!

- CUM arata drumul „conceput” de cei de la Salvamont ? Groaznic ! Adica :

a) dupa ce ati trecut asadar de acel staul de animale de pe dreapta, drumul se continua in arc de cerc si.... in urcare, trecind niste garduri

b) ajungeti la o zona cu grohotis MARE (adica ditamai pietroaiele) de > 200 m (care DACA sint si ude e si mai „frumos” !), pe care trebuie sa aveti MARE grija ca sa le treceti + UNDE va puneti picioarele. Din nou faceti o curba in arc de cerc la stinga si in urcare (!!!) usoara

c) apoi intrati pe un nou grohotis (de data asta pe pietre mici si chiar nisip) + alunecati de nu-i adevarat, traseul fiind in curba de nivel pe un unghi de 450 (ingrozitor), cu risc MAJOR de a aluneca la vale si de entorse + de a va umple incaltamintea cu nisip / pietris

(si ACUM va mai puteti intoarce, coborind IN CAP in jos la acel drum forestier NE-asfaltat pe care-l vedeti in dreapta dvs. la cca. 300 m, dar e destul de greu sa o faceti, iar ajunsi la drumul forestier sa o luati la stinga si sa ajungeti in siguranta la masina !)

d) dupa ce ati trecut si de aceasta zona, urmeaza o urcare medie, chiar pe linga stinca in sus si drumul va mai trece prin citeva grohotisuri..... de-o sa tineti minte si numai de „bine” sa le urati celor de la Salvamont, pentru ideea lor de a termina astfel un asa traseu !

Mi-a placut circuitul muntelui Vulcan, il voi mai face cu siguranta, dar....

- SAU cobor de pe virf fix pe acelasi traseu pe care am urcat

- SAU la iesirea finala din padure, aleg sa tintesc drumul forestier si sa ajung intreg si nevatamat la masina si NU pe unde vor sa ma duca / urce cei de la Salvamont !

 

23. Pestera Urșilor

Plecam din localitatea Arieseni unde sintem cazati ajungem in localitatea Ștei, iar apoi la Sudrigiu. O luam spre Dumbraveni pe DJ 763 și mergem până în localitatea Chișcău.

Aici găsim Peștera Urșilor.

Este exceptionala !!! Veti dori sa o mai revedeti !

 

24. Pestera Meziad

Plecam din localitatea Arieseni unde sintem cazati ajungem in localitatea Beius => Remetea => Meziad, pe DJ 764 C. Aici găsim Peștera Meziad.

Este exceptionala !!! Veti dori sa o mai revedeti !

 

25. Pestera cu Cristale (din mina Farcu)

Plecam din localitatea Arieseni unde sintem cazati ajungem in localitatea Beius => Remetea => Lazuri, pe DJ 764. Aici găsim Peștera cu Cristale.

Este foarte frumoasa !!! Veti dori sa o mai revedeti !

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu