Cafeina
Consider extrem de oportună inserarea a unor date despre efectele unuia dintre cele mai răspândite şi mai periculoase droguri
legale : cafeina (cafeina = cofeina) ! Cine
aude de cuvântul cafeină imediat se gândeşte la cafea. E corect ; însă trebuie să ştiţi
că surata sa (cacaoa) conţine mai multă cafeină decât cafeaua. Astfel :
- o ceaşcă de cafea (cu o linguriţă la ceaşcă) conţine 50 mg
cafeină
- o ceaşcă de ceai verde conţine tot 50 mg cafeină
- o ciocolată de 100 gr. (cu 30% cacao) conţine 60 mg
cafeină
- o ciocolată de 100 gr. (cu 75-80% cacao = ciocolată NEGRĂ)
conţine 220 mg cafeină !!!
- boabele de cafea conţin 0,25 – 1% cafeină din toată masa
lor ; boabele de guarana conţin însă 4-8% cafeină !?!
CARE sunt TOATE sursele cafeinice pe care
trebuie să le avem în vedere + de care trebuie să ne ferim DACĂ vrem să fim
sănătoşi ? Cacaoa,
cafeaua, ceaiul verde, ceaiul alb, ceaiul negru, ceaiul rusesc, băuturile
energizante, -cola, guarana. Unele medicamente conţin cafeină : Cofedol, Antinevralgic,
Fasconal.
Care sunt efectele cafeinei asupra
organismului ? Minunaţi-vă citind cele
de mai jos !
- Scade
fluxul sangvin cerebral (dar mai ales la nivelul lobului frontal) cu până la
30%
- este un puternic excitant cerebral, crescind cantitatea de lipofuscină la nivel
neuronal, grăbeşte
moartea celulelor nervoase, scoate Calciu din creier, fiind CAUZĂ de bază de generat depresie. Este un drog
care dă dependenţă !
- puternic excitant corticale “bici pe un cal care stă
să cadă de oboseală”. La nivel de creier există un echilibru între mediatorii excitatori (reprezentaţi în principal de Acetilcolină) şi de cei inhibitori (reprezentaţi în principal de Adenozină). Apariţia
cafeinei la nivelul creierului destabilizează acest echilibru, în sensul
excitaţiei corticale. Pentru a restabili echilibrul perturbat, în scurt timp,
creierul începe să producă adenozină în cantităţi tot mai mari, creînd astfel
un efect de frână. Cresterea consumului de cafeinice, va determina automat şi o
crestere a dozelor de adenozină. În momentul în care o persoană dependentă de
cafeinice opreşte acest aport, cel puţin pentru 1-2 săptămâni, dozele mari de
adenozină vor genera apatie, lipsă de chef, dureri de cap, imposibilitatea de
concentrare, scaderea toleranţei fizice şi
psihice, deficit de memorie, uneori hipersomnie etc.
După cel mult 3 săptămâni de oprire a consumului de cafeinice, nivelul de
adenozină scade, iar
echilibrul excitaţie / inhibiţie se restabileşte la vechiul echilibru ;
- blochează
sinteza moleculelor de plăcere, funcţionând ca mediator fals al creierului
- creste
mult frecvenţa migrenelor
- se reduce durata somnului în general şi cea a somnului cu
vise în special
- Scade producţia
de Melatonină din creier => ne uzăm mai repede şi în ritm accelerat +
îmbătrânim mai repede ; reprezintă un factor pro-oxidant MAJOR
- produce, dependent de doză iritabilitate,
nervozitate, nelinişte, insomnie / coşmaruri
- constituie
un important factor stresor datorită eliberării de molecule de stres în sânge
(adrenalină, noradrenalină, cortizol). E bine să ştiţi că Adrenalina mai este
denumită şi hormonul îmbătrânirii !
- Cafeina
creste frecvența obezității (pe fondul stimulării descărcării hormonilor de
stres)
- Sialoree
semnificativă (crescind secreţia salivară)
- Bronhodilatator şi fluidifiant
ale secreţiilor bronşice. Desface căile aeriene mai mult decât ar fi cazul şi
permite intrarea de aer nefiltrat de microbi, poluanţi atmosferici, alergizanţi
în plămâni
- ACIDIFICANT al organismului
- Creste frecvenţa
cardiacă, munca şi consumul de oxigen al inimii, dar nu în aceeaşi măsură creste şi fluxul sangvin cardiac => un
dezechilibru între necesarul de oxigen şi furnizarea de oxigen a inimii cu efect aritmogen (bătăi neregulate ale inimii), cu atât mai
periculos cu cât persoana care consumă cafeinice este mai în vârstă, mai
înfundată la vase şi foloseşte o doză mai importantă de cafeinice
- determină cresterea celui mai
puternic înfundător de vase cunoscut, de 9-11 ori mai periculoasă decât
colesterolul (este vorba despre homocisteină). Homocisteina creste drastic şi coagularea sângelui + (mai) scoate
şi Calciu din oase
- Stimulează secreţia gastrică
acidă, cu risc de a face gastrită şi chiar ulcer gastro-duodenal
- TOATE cafeinicele relaxează muşchiul cardia (dintre
stomac şi esofag) şi determină boală de reflux gastro-esofagian
- Accelerează
peristaltica intestinală (adică viteza cu care trec alimentele prin tubul
digestiv) reduce durata
alocată digestiei şi absorbţiei nutrienţilor şi generând în timp (consumul
cronic de cafeinice) deficite de minerale, vitamine şi antioxidanţi
- Coleretic,
colecistokinetic (creste producţia şi
eliminarea de lichid biliar)
- Creste colesterolul seric, homocisteina şi alterează profilul lipidic =>
înfundă vasele de sânge
- stimulează
pancreasul să producă mai multă insulină (“şocuri insulinice”), dar în timp
este şi cauză de diabet zaharat
- Diuretic
de potenţă medie (adică scoate apă din corp şi usucă creierul, articulaţiile,
muşchii, tenul, creste coagularea sângelui). Teobromina din cacao (teobromina este o „rudă” chimică a cafeinei, existentă doar în cacao) este cel mai puternic diuretic cunoscut, dar şi cel mai puternic eliminator de Calciu cunoscut
- cauză
generatoare a HTA (hipertensiunii arteriale) prin alterarea profilului lipidic,
cresterea nivelului hormonilor de stres,
vasoconstricţie periferică, cresterea frecvenţei cardiace, pierderea
Calciului şi generarea de homocisteină
- Eliminator notoriu de Ca, Cu, Zn, Mg, Mn din corp, dar şi de vitamine
hidrosolubile (vitamine B şi C)
- Cauză de bază a osteoporozei, dar şi
cariilor dentare ; dă tulburări de creştere la copii
- Amplifică
riscul litiazic renal (oxalic, uratic)
- Agravează
şi accentuează simptomele sdr. premenstrual la femei
- reprezintă un factor important de scadere
a apărării corpului
- creste frecvenţa tuturor reacţiilor
alergice (în primul rând cacaoa, dar şi celelalte cafeinice), dar şi a bolilor
autoimune
- potenţează
efectele alcoolului
- creste riscul dezvoltării obezităţii
(100 gr. ciocolată = 550-600 kcal !)
- creste frecvenţa de apariţie a
cancerului cu diverse localizări : sân (2X), vezică urinară (2X), organe
genitale (3-4X) etc.
- o ceașcă de cafea scade fluxul sangvin cerebral cu până la 40% =>
efect GRAV care va aduce daune MASIVE atât pe termen scurt cât și lung
creierului
- scade
semnificativ precizia mişcărilor fine (dependent de doză) + poate determina
tremurături ale extremităţilor
- depozitarea
necorespunzătoare în stare verde a boabelor de cafea poate determina
contaminarea acestora cu aflatoxină
- boabele de cafea
concentrează foarte mult Cadmiu (cancerigen şi alergizant) şi Cupru
Cafeaua este SINGURUL stupefiant NE-reglementat prin legi de pe Pământ !
Există suplimente naturale 100% care scoală din morţi dimineaţa o
persoană dependentă de cafeinice, dar care sunt 100% sănătoase şi lipsite de
efectele periculoase ale cafeinicelor !
E bine să mai
ştiţi ceva :
- cafeaua conţine cafeină (cu TOATE efectele de
mai sus), dar fiind şi prăjită => tot ce se prăjeşte e cancerigen + se
regăseşte pe vasele noastre de sânge în zeci de minute, înfundându-le + e
sensibilizant respirator (creste frecvenţa
tuturor reacţiilor alergice)
- cacaoa conţine şi cafeină (ca şi
cafeaua) şi teobromină şi teofilină, adică TOATE cele 3 baze xantice.
Teobromina este şi cancerigenă şi alergizantă şi cel mai important eliminator
de Calciu cunoscut !
Cacaoa are TOATE efectele
cafeinice mai sus menţionate, însă în plus mai are vreo câteva particulare :
- În stare pură induce aciditate în corp + stimuleaza aciditatea
gastrică acidă, atât prin bazele xantice conținute (dar mai ales prin cafeină),
cât și prin Histamina conținută și/sau indusă. Conține și acizi organici în stare
liberă
- Are un nivel antioxidant foarte mare (80.933 unități ORAC / 100 g produs), nivel
care-i scade în urma prelucrării prin prăjire și fermentare, cam la un
sfert (carobul are un nivel antioxidant şi mai mare – 91.500 unităţi ORAC / 100
gr. produs – care însă nu scade nicidecum şi de care pot beneficia consumatorii
acestuia)
- Teobromina
din cacao este dovedit ca fiind cancerigenă !!!
- conţine purine (risc de gută sau litiază
renală) în cantitate importantă
- Conţine
acid oxalic, dar și malic, tartric, acetic, caprilic, caprinic și valerianic,
motiv pentru care i se introduc cantități importante de K2CO3
(2-3%) ca și corector de aciditate
- HIPER-alergizantă, fiind unul dintre
inductorii redutabili de Histamină + conține cantități semnificative de Nichel. Persoanele alergice (dar și astmaticii sau cei cu boli auto-imune) ar fi
bine să se abțină de la consumul de cacao și derivate
- Dă dependență prin gustul său ”dres” cu îndulcitori,
dar mai ales prin conținutul de serotonină, dopamină, anadamidă, feniletilamină
(AEP) și prin stimularea producerii de către creier a substanțelor de tip
endorfinic. Unele studii par să confirme că un consum frecvent de ciocolată
poate să conducă la o formă particulară de dependență (denumită prin analogie
cu alcoolismul) : ”ciocolismul”
- Conține tiramină și triptamină (ca și produsele lactate), responsabile adesea de migrene cumplite la
unii consumatori + cele 2 substanţe sunt implicate în geneza depresiei
- Pentru a obține
ciocolata bună și cremoasă i se adaugă cantități importante de ulei omega
6, crescându-i astfel semnificativ şi nivelul caloric, dar și efectul
pro-inflamator
- Poate cauza acnee rebelă, fenomen agravat prin adăugarea de lactate, zahăr, dar și prin
teobromina conținută. Ca să facă o
persoană (mai ales de sex feminin) să facă acnee trebuie întrunite minim 2 (şi
oricare 2) dintre următoarele 5 : cacao + zahăr +
lactate + grăsimi saturate + exces de estrogen (nativ sau stimulat al
corpului). Ciocolata le are deja pe primele 4 + consumul său creste reactiv producţia de estrogen în corp
- în loc de cacao puteţi utiliza o
substanţă de 4 ori mai ieftină decât aceasta, care NU scoate, ci bagă Calciu în
oase, care nu-i alergizantă, ci-i anti-alergizantă. Se numeşte pudra de roşcove (sinonime
: carob, ceratonia). Aşa ceva să folosiţi (oricât
de frecvent, dar nu indiferent de cantitate !) şi NU cacao, DACĂ vreţi să fiţi sănătoşi !
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu