GRĂSIMILE ALIMENTARE sau LIPIDELE !
Introducere
Atunci când
omul de rând aude termenul de ”grăsimi”, aproape întotdeauna le asociază cu
untura și/sau slănina, neștiind că mai există și multe alte ”grăsimi” pe lumea
asta, unele...
- chiar de
departe mai periculoase pentru sănătatea noastră decât acestea
- iar altele
EXTREM DE BENEFICE !
La rândul
meu am fost surprins să aflu ca termenul de ”lipide” derivă din
greaca veche, din ”lipos”,
care înseamnă jegos, răpănos, acoperit cu un strat de murdărie, cu referire la
vasele de sânge înfundate de grăsime.
Acum lucrurile se complică puțin și
subliniez cuvântul ”puțin”, deoarece dorind să nuanțez anumite lucruri, cu
scopul de a le clarifica, va fi nevoie ca pe parcursul acestei prezentări să
apelez, acolo unde va fi cazul și la niște noțiuni de chimie.
Dar hai s-o luăm pe rând ! Astfel...
- Lipidele
(sau grăsimile) sînt substanțe chimice complexe, insolubile în apă (sau
hidrofobe), solubile în solvenți organici. Aceasta este principala lor caracteristică
- Au în
molecula lor C, H și O (și mai rar P și N)
- Principalele lipide cu rol în
metabolismul și patologia umană sînt :
a) trigliceridele
sau grăsimile
neutre (esteri ai glicerinei cu acizi grași)
b) acizii grași saturați și cei nesaturați
c) colesterolul liber și cel
esterificat cu acizi grași
d) cefalinele (acizi grași +
cefalină + etanolamină + acid fosforic)
e) lecitina (acizi grași +
glicerină + colină + acid fosforic)
[O mică paranteză chiar acum la
început : foarte multe persoane folosesc unele suplimente cu LECITINĂ, crezând că
aceasta le va ajuta la memorie, atenție și la performanțelor
psihice, însă rezultatele sînt mai puțin decât MODESTE.
Pentru abilităților legate de învățare și
memorizare e nevoie de CU TOTUL ALTCEVA, adică de CEVA care să meargă
EXACT pe mecanismele fiziopatologice ale procesului de învățare : vasodilatație
cerebrală, metabolismului
cerebral, stimularea sintezei proteice cerebrale ! Ei bine, LECITINA NU face
asta !
=> NU vă dați banii pe ceva
ce NU ajută !]
f) sfingomielina (acizi grași +
sfingozină + colină + acid fosforic)
În organismul uman, lipidele se găsesc....
- În țesuturi (lipide
tisulare)
- sau circulă prin sânge sub formă de lipoproteine =
macromolecule formate din lipide combinate cu proteine speciale (apo-proteine)
În alimentația umană lipidele ÎN GENERAL îndeplinesc mai
multe roluri :
1. Sînt constituenți de bază ai hranei,
reprezentând 10-60% din aportul caloric alimentar (un aport alimentar CORECT și
SĂNĂTOS va fi pe sistemul 10 – 80 – 10 proteine – glucide complexe – lipide)
2. Sînt substanțe energetice, furnizând 9,3 kcal / gram. Acizii
grași reprezintă principalul combustibil energogen al corpului. Am zis
ENERGOGEN și NU.... preferențial (care e glucoza)
3. Sînt componente de bază ale membranelor celulare
(colesterolul și fosfolipidele), ajutând și la transportul substanțelor
trans-membranar
4. Ajută la coagularea sângelui
5. Ajută la schimburile gazoase alveolare
(surfactantul alveolar)
6. Solubilizează unele vitamine (A, D,
E, K) și grăsimile
alimentare, favorizând absorbția lor
7. Din unii acizi grași
(arahidonic și linoleic) se formează prostaglandinele, cu rol imunitar
8. Au funcție de semnalizare celulară :
acidul arahidonic
9. Protecție mecanică a organelor
vitale
10. Funcționează ca strat izolator al
corpului (”izolație exterioară”), împiedicând pierderile de
căldură, dar menținând în același timp și temperatura normală a corpului
11. Creierul conține o cantitate
ENORMĂ de grăsimi, iar fără ele NU ar putea funcționa optim
12. Accelerează metabolismul,
funcționând ca și coenzime
...însă așa
cum vom vedea în contiuare, anumiți reprezentanți lipidici (mai) îndeplinesc și MULTE ALTE roluri
extrem de importante și SPECIFICE în corpul
nostru !
MULT SIMPLIFICAT,
putem împărți grăsimile în :
- uleiuri, care sînt
tot... grăsimi, dar LICHIDE
la temperatura camerei (sau ”nesaturate”) ; acestea,
la rândul lor se împart în grăsimi omega 3, omega 6, omega 7 și omega 9 ;
- colesterolul
este tot o... grăsime ! ;
- dar există și grăsimi SOLIDE la temperatura
camerei (sau ”saturate”) ;
...și mai există o serie de grăsimi numite ”trans”, acestea fiind de departe cele mai periculoase pentru
sănătatea noastră !
Mai sînt și alte grăsimi IMPORTANTE pentru corpul nostru, dar
pe acestea nu le voi aborda în prezentarea de față, căci studiul lor este
strict apanajul specialiștilor : ceride, steride, etoride, acizii fosfatidici,
colamino-fosfolipidele, colamino-lipidele, serin-fosfo-lipidele,
inozitol-fosfolipidele, acetal-fosfo-lipidele, ceramidele, sfingo-lipidele și
sfingozid-fosfolipidele.
Chiar așa de multe-s grăsimile astea ? Desigur
!
Precizări importante :
- TOATE grăsimile, dar mai ales uleiurile reprezintă MAMA nivelului CALORIC al alimentelor și
dacă NU le consumăm în cantități mici, vom putea periculos la
cântar ! Cât de ”mici” sînt acele cantități ? Vom vedea pe parcursul abordării
acestei teme ; din start vă pot spune că sînt de neimaginat de mici !
- O dietă sănătoasă și echilibrată TREBUIE
să conțină mai mulți AG nesaturați decât AG saturați (raportul trebuind să fie de MINM 3/1),
având în vedere că AG saturați se absorb și se digeră mai greu
- atunci când raportul AG nesaturați față de cei saturați în dietă este mai mic de 3/1 este barată absorbția Calciului și a Zincului din intestinul subțire !
În continuare ne vom ocupa de câteva dintre grăsimile, mai de interes :
1. Trigliceridele
- Sînt esteri ai
glicerinei cu acizii grași
- În general
moleculei de glicerină i se atașează 3 AG identici sau diferiți, formând astfel
o multitudine de combinații posibile de TG
- Sursa de TG a corpului (mono-, di- sau tri-gliceride) este fie EXOGENĂ (adică din alimentație), fie ENDOGENĂ,
cu plecare de la glicerol-3-fosfat și AG activați, care sînt ”cuplați” cu
Coenzima A
- În ficat, rinichi,
intestin, glanda mamară glicerol-3-fosfatul apare prin fosforilarea directă a
glicerinei
- Valoarea NORMALĂ a
TG din sânge este de sub 150 mg% (cu cât mai puțin, cu atât mai BINE !), unii
zic sub 133 mg%.
2. Acizii grași saturați
- AG întâlniți în corpul uman au întotdeauna
un număr par de atomi de carbon. Aceasta e REGULA și NU EXISTĂ excepții ! DOAR acest tip de AG pot fi folosiți de către corpul uman ! Exact această regulă a numărului PAR de atomi de C este valabilă și
pentru AG nesaturați !
- Niciodată în corpul uman NU se formează
acizi grași cu un număr impar de atomi de carbon
-
Au catena liniară și FĂRĂ ramificații
-
Prezintă doar legături simple –C-C- , fără a avea duble sau triple legături
–C-C- în structura lor
-
Încep cu acidul butiric (C4) și se termină cu acidul lignoceric
(C24)
-
Prezentarea AG saturați se face printr-o catenă în zig-zag
- Un alt aspect
interesant, legat de proprietățile fizice ale AG monocarboxilici alifatici
saturați este următorul :
a) reprezentanții
superiori (C1-C3) = acidul
formic, acidul acetic și acidul propionic, sînt LICHIDE cu miros
înțepător, miscibile în orice proporție cu apa
b) reprezentanții de
la C4-C10 sînt lichide uleioase, cu miros neplăcut și
solubilitate ¯ în apă
c) începând cu C12
(acidul caprinic) și până la C24 (acidul lignoceric) AG sînt toți
solizi la temperatura camerei și insolubili în apă
- CE ÎNSEAMNĂ
terminologia de ”acizi grași” ? Sînt acizii organici care au 4 sau mai mulți atomi de C în
moleculă, deci cu cât au mai mulți atomi de C în moleculă, cu atât sînt mai
”grași”
-
Au o stabilitate semnificativ a
moleculei lor în fața agresiunii radicalilor liberi
-
Dpdv CHIMIC, atunci când citim un AG, primim și date despre el, căci ni se
spune și câți atomi de C are în moleculă, dacă are 0-6 duble legături
și acesta din care grupă
face parte. Exemple :
a)
DHA = docosa-hexaen-oic acid 22 : 6 (n 3) = avem în față un AG
polinesaturat cu 22 de atomi de C, 6 duble legături, aparținând AG w
3
b)
Acidul oleic = 18 : 1 (n 9) = avem în față un AG mononesaturat cu 18 de atomi de C,
o dublă legătură, aparținând AG w 9
-
AG cu o configurație ”cis” sînt cei mai comuni din corpul uman, NU au o
împachetare așa de bună și fluiditatea
și permeabilitatea membranelor celulare ; în cazul formei ”trans”, molecula AG
rămâne prelungită și asemănătoare cu a AG saturați, determinând o împachetare
mai compactă și o punctului
de topire al grăsimii
- Denumirile uzuale ale TUTUROR acizilor grași,
de la C4 la C24 sînt denumirile date de biochimiști și NU de chimiști, fiind în legătură cu anumite produse
alimentare sau plante și astfel se explică DE CE
denumirea acestora NU este una rațională chimică ; de exemplu, vom spune uzual
și biochimic :
a) acidul capronic și NU
acidul normal-hexanoic = denumirea CHIMICĂ absolut CORECTĂ
b) acidul caprilic și NU
acidul n-octanoic
c) acidul oleic și NU
acidul cis-9-octadecenoic
AG saturați se împart în AG....
a)
cu lanț scurt de
atomi de carbon (C4) : acidul butiric
b)
cu lanț mediu de
atomi de carbon (C6-C12) : acidul capronic (C6), acidul caprilic (C8), acidul caprinic (C10) și acidul miristic (C12)
c)
cu lanț lung de
atomi de carbon (C14-C24)
-
cu excepția reprezentantului inferior și superior al acizilor grași saturați (C4
și C24) s-a observat că atunci când un AG este prezent într-o
proporție de > 10% într-o anumită grăsime, el se află acolo împreună atât cu
reprezentantul superior, cât și cu cel inferior
-
Acidul butiric
(C4) se găsește în ceea mai mare cantitate în untul de la vaci (butter
= unt) => fiind astfel ”acidul gras al untului”
; deși CORECT chimic ar trebui să-i spunem ”acidul n-butanoic”
- Acidul capronic (C6), acidul caprilic (C8) și acidul caprinic (C10) se
găsesc preponderent în untul de la capre, ultimii 2 și în uleiul de
cocos ; deci sînt ”acizii grași ai untului de capră” ...și lista va continua
cu....
-
Acidul lauric
(C12) se găsește în nuca de cocos și în laptele
de cocos
-
Acidul miristic
(C14) este principalul AG saturat din produsele lactate
(milk)
-
Acidul palmitic
(C16) nu
lipsește din nici o grăsime, iar aici se găsește în
proporție de 15-50% din totalul AG saturați (palmier)
-
Acidul stearic (C18) apare în proporție mare (25%) grăsimile animale de rezervă și în grăsimile
unor plante tropicale (untul de cacao)
-
Acidul arahic
(C20) apare în cantități ¯¯ în mai toate grăsimile (există mai ales în uleiul de arahide)
-
Acidul behenic (C22) apare în uleiul de moringa
-
Acidul
lignoceric (C24) apare în uleiul de arahide și
în cantități ¯¯ în mai toate grăsimile ; de-asemenea și în gudroane
Acizii grași cu lanț mediu (MCT)
-
Sînt acizii grași
cu 6-12 atomi de C.
-
Sînt ușor de
digerat, căci lanțurile lor de atomi de carbon
sînt mai scurte
- Pot genera
(mai) rapid energie, fiind o sursă eficientă
- metabolismul și ¯ pofta de mâncare => unii
susțin că ar fi benefici într-o cură de slăbire
- Consumul lor preponderent generează o
stare de cetoză în organism = acidificarea corpului cu
daune în sistem
- Pot ¯ acumularea de grăsime în organism și ¯ rezistența la insulină
- Au proprietăți anti-bacteriene la nivelul tubului digestiv, pentru flora intestinală colonică
- Sînt relativ stabili la temperaturi , NU se oxidează ușor în contact cu
aerul și nici la temperaturi
- Numeroși nutriționiști susțin însă că totuși
sînt aterogeni (deci au capacitatea de a înfunda vasele de sânge), deși
alții contestă acest lucru
- Surse : nuca și uleiul
de cocos, uleiul de palmier, laptele matern, produsele lactate, fructele de
mare și peștele, nuci și semințe
- În caz de deficit de lipază pancreatică
(pancreatită cronică) AG
cu lanț mediu și scurt pot fi totuși absorbiți
Acizii grași cu lanț lung de atomi de carbon
- Sînt acizii grași cu 14-24 atomi de carbon
- Sînt mai greu de absorbit, dar și de
digerat, căci lanțurile lor de atomi de carbon sînt
mai lungi
- Pot genera energie mai lent, dar mai multă
-
Reprezintă
grăsimea de depozit a corpului
- Acidul miristic (C14)
se pare că este de 2-4 ori mai
aterogen decât colesterolul
- Alimentarea cu cantități mai , pot acumularea de grăsime în organism și rezistența la insulină
- Sînt instabili la temperaturi , se oxidează ușor în contact cu aerul,
prezentând fenomenul de râncezire
- Surse :
lactate, untură, slănină, carne de porc, seu, margarine
- Necesită pentru absorbție cantități mai de lichid biliar, iar în caz de deficit de lipază pancreatică
(pancreatită cronică) AG cu
lanț lung se poate să nu fie absorbiți, trecând în colon și
regăsindu-se în fecale
Nutriția ne învață că.....
- Zilnic noi trebuie să ne
asigurăm în cadrul rației alimentare aproximativ 10-20% proteine, 55-65% glucide și 20-30% grăsimi (per global), raportat la numărul de calorii pe
care le ingerăm
[Că EU vă spun
și vă învăț că proporția SĂNĂTOASĂ
a principiilor alimentare este 10% proteine, 80% glucide și 10% lipide, asta-i
ALTĂ problemă ! Deci veți avea în vedere valorile date de NUTRIȚIE, sau
de MINE ! DACĂ doriți să fiți sănătoși sau nu, AȘA să faceți și de acela să
ascultați !]
- Să luăm ca
exemplu cifra intermediară recomandată de nutriție de 25% pentru lipidele
(grăsimile) totale
- Un bărbat
sedentar de 70 kg va trebui să consume 30 kcal / kg / zi, adică 2.100 kcal ca
să-și mențină greutatea sa de 70 kg
- Dacă împărțim 2.100 kcal la 4
=> 525 kcal, ce vor trebui să fie reprezentate de către
lipide
- Mergem mai departe : din totalul de lipide se recomandă
să nu depășim 25% din cele solide la temperatura camerei (sau saturate) => deci
mai împărțim o dată pe 525 la 4 și obținem 131 kcal, care să fie formate din
grăsimi saturate
- Având în vedere că ORICE fel
de grăsime eliberează 9,3 kcal / gram, asta înseamnă că cele 131 kcal se obțin din...
14 g de grăsimi saturate. Repet
: cel mult !!!
...dar dacă mergeți pe mâna MEA
și vreți să fiți sănătoși, veți mai împărți încă o dată aceste 14 gr. de grăsimi
saturate la 2,5 și veți ajunge la nici mai mult, nici mai puțin de 5,6 gr./zi, ceea ce e INFIM !
- DAR aceste grăsimi saturate există
și în majoritatea
produselor alimentare pe care noi le consumăm, ”la greu” în produsele
alimentare de origine animală și mai puțin (dar deloc neglijabil) în produsele
alimentare de origine vegetariană !!!
[Hai să mai aduc în discuție un aspect
– zic eu – important :
- în Biblie, în pasajul din Levitic 3,16-17 ni se
spun următoarele, citez exact : ”TOATĂ grăsimea este a Domnului ! Aceasta este o
lege veșnică pentru urmașii voștri, în toate locurile unde veți locui : cu nici
un chip să NU mâncați nici grăsime și nici sânge !””
CE trebuie să înțelegem din
acest pasaj și LA CE trebuie să luăm aminte ? Ni se spune că.....
1. TOATĂ grăsimea este a Domnului ! Ce
înseamnă asta ? Dacă e a Domnului, înseamnă că NU e nici a MEA și nici a
VOASTRĂ, deci NOI NU avem nici un DREPT asupra ei ca s-o mâncăm
2. Este o lege VEȘNICĂ ! Ce înseamnă
asta ? Că valabilitatea sa a trecut ? SAU că este pentru totdeauna cât va mai
ființa specia umană pe acest Pământ ?
3. Legea e UNIVERSAL-valabilă (”în
TOATE locurile unde veți locui”) geografic, atât la Poli, cât și la
Ecuator
4. INTERDICȚIA e TOTALĂ și FERMĂ atât
pentru consumul de grăsime, cât și de sânge !
Dacă sîntem creștini și credem
în cele spuse de Dumnezeu în Biblie, NU vom (mai) consuma nici un fel de
grăsimi SOLIDE la temperatura camerei (sau ”saturate”), fie ele animale sau
vegetale
CUM ar fi fost dacă Dumnezeu ar
fi spus acum 3.600 de ani când a dat aceaastă poruncă : să NU mâncați grăsimi saturate, căci veți face
ateroscleroză generalizată și riscați deces prematur prin infarct miocardic /
AVC, dar și diabet zaharat / litiază biliară ? CE ar fi
spus poporul Israel ? Doamne, frumos vorbești, dar NIMIC n-am înțeles !?! Drept
pentru care Dumnezeu a spus SIMPLU : ”cu nici un chip să NU mâncați
nici grăsime și nici sânge !”
... iar știința medicală a secolului XX și XXI a demonstrat
valabilitatea CERTĂ a acestui verset Biblic !
Acizii grași nesaturați
- Prezintă una
sau mai multe DUBLE
legături –C=C- în molecula lor
- NU EXISTĂ în corpul uman AG cu una sau mai multe legături triple –C=C-
- Sînt substanțe lichide la temperatura camerei, fiind denumiți ULEIURI
- Aceștia se pot OXIDA, prin combinare cu O2
din aer
- În prezența radicalilor liberi, dublele
legături pot fi atacate, formându-se peroxizi,
care sînt radicali liberi
de natură lipidică. Corpul împiedică și repară acțiunea
radicalilor liberi utilizând și consumând în acest scop antioxidanții făcuți de
ficat, sau aduși din afară prin alimentație și cu cât se consumă mai mulți
antioxidanți (sau când nu avem un aport suficient) noi ne uzăm și îmbătrânim în
ritm accelerat
- după localizarea / poziția dublei
legături –C=C- din molecula lor, în raport cu ultimul atom
de C. din moleculă (care deține și gruparea –CH3 = metil) AG
nesaturați se împart în omega 3, 6, 7 și 9.
3. Acizii grași ESENȚIALI
-
De existența lor se știe de cca. 100 de ani
-
NU pot fi produși
de către corp, motiv pentru care, pentru o bună
funcționare a acestuia trebuie aduși prin alimentație
-
Prezintă una, sau mai multe DUBLE legături –C=C- în
molecula lor
-
Majoritatea
cercetătorilor sînt de părere că aceștia ar fi :
a)
acidul a-linolenic 18:3 (w 3)
b)
acidul a-linoleic 18:2 (w 6)
c)
acidul arahidonic 20:4 (w 6)
-
Corpul are
capacitatea de a converti acidul a-linoleic în acidul arahidonic, atunci când aportul alimentar este optim de acid a-linoleic
-
în ultimii ani, tot mai mulți cercetători susțin că și AG omega 7 ar fi AG esențiali, adică acidul
cis-palmitoleic, cu 16
atomi de C, acidul trans-palmitoleic, tot cu 16
atomi de C. și acidul vaccenic, cu 18
atomi de C, despre care voi vorbi puțin și cu această ocazie
- Dacă acești
AG inferiori sînt preluați prin alimentație, alți AG din aceeași clasă, dar cu
un număr mai mare de atomi de C pot fi sintetizați cu ușurință de organism
Deficitul de AG esențiali determină....
- pielea solzoasă
- carențe
imunitare
- afectare
cerebrală, oculară, renală, reproductivă
...dar mult
mai multe lucruri decât acestea, aspecte pe care le voi dezbate atunci când mă
voi referi la fiecare grupă chimică de AG în cele ce urmează
4. Uleiurile / grăsimile omega 3
- Am făcută
și am postată pe You tube o prezentare despre uleiurile alimentare, în care
abordez exhaustiv această temă, iar cine e interesat o poate urmări integral
- Există 3
reprezentanți ai acestei clase ALA (cu 18 at. de C), EPA (cu 20 at.
de C) și DHA
(cu 22 at. de C). Repetați după mine ! Ia să desfacem un pic prescurtările ALA,
EPA și DHA și ACUM să vă văd repetând după mine !
- În această ocazie punctez doar
câteva aspecte importante referitoare la uleiurile / grăsimile w 3 :
Surse de grăsimi w 3 :
a) vegetale : uleiul de in (de departe CEA MAI BUNĂ sursă), spirulina, uleiul de camelină, uleiul de rapiță (canola), semințele
de chia, semintele de in, nucile, soia.... practic TOATE fructele și legumele
- Sursele vegetale conţin
exclusiv ALA, dar organismul posedă
capacitatea de a-şi sintetiza şi ceilalţi reprezentanţi ai clasei (EPA şi DHA)
prin elongarea catenei, dar și-i face exact în cantitatea necesară și NU
excendentar
- În toate alimentele vegetale raportul dintre
acizii graşi (AG) w 6 şi cei w 3 este < 3, cu următoarele efecte : antiinflamatorii, antireumatice,
anticancerigene, anticoagulante şi vasodilatatoare
b) animale : uleiul unor peşti marini (ton, cod, macrou, hering, hamsie, somon etc.). Sursele de origine
animală conţin toţi membrii clasei, dar cu
predominanţa membrilor superiori (EPA și DHA) şi a unei cantităţi importante de....
colesterol !?!
[- În toate alimentele de origine animală raportul
dintre AG w 6 şi cei w 3 este > 3, cu următoarele efecte : pro-inflamatorii, pro-reumatice,
pro-cancerigene, pro-coagulante şi vaso-constrictoare
-
prezența membrilor superiori ai clasei (EPA și DHA în cantitate ) în sursele
animale de grăsimi w 3 de mai sus, determină
fragilitate vasculară MAI ALES (dar nu
exclusiv) la nivel cerebral, cu risc de AVC, ba chiar și sângerări nazale, risc
de varice, hemoroizi
- sursa animală
de AG w 3 (uleiul de pește) se extrage din
grăsimea peștilor marini menționați
=> în grăsimea
peștilor mai (re-)găsim și pesticide, fungicide, metale grele, produse
petroliere și TOATE mizeriile pe care le-a acumulat
peștele respectiv din mările și oceanele în care acesta a trăit și pe care noi
le băgăm în noi atunci când vom folosi uleiul de pește. Să nu uitați că TOȚI
peștii funcționează ca bureți de curățat mările, oceanele, râurile, apele și
concentrează în ei toate mizeriile deversate sau conținute în mediul lor
=> în grăsimea peștilor
mai (re-)găsim și colesterol ! Deci noi
dorim să spălăm vasele de sânge cu w 3, ca apoi să murdărim
aceleași vase de sânge cu colesterol ? O lingură de ulei de
pește conține 120 mg de colesterol. E
mult / e puțin ? Eu zic că e destul de mult !
-
circulă și ideea FALSĂ și MANIPULATIVĂ potrivit căreia grăsimea w 3 NU s-ar absorbi din uleiul de in. Fals !
- e
bine să știți că grăsimea w 3 dă mirosul ”de pește” al
peștelui, dar și al.... secrețiilor vaginale la doamne și domnișoare + aceasta
realizează și lubrefierea vaginală în timpului actului sexual
- un câine,
dar mai ales o pisică va intra efectiv ”în roșu” atunci când deschideți o
conservă de pește SAU curățați un pește
de solzi, pentru că aceste animale
fiind CARNIVORE, prin dieta lor introduc cantități de grăsime w 6 (despre care vom vorbi imediat), iar câinii și
pisicile au MARE nevoie de grăsimea w 3 (din
pește), pentru a-și contracara efectele pro-inflamatorii ale grăsimii w 6, aduse excedentar în corpul lor, iar aceste
animale în afară de pește NU prea au DE UNDE să-și aducă în corp AG w 3
- urșii grizli preferă să consume
înainte de hibernare cantități de somoni. DE CE ? Ca să-și satisfacă
nevoia și necesarul de.... PROTEINE !?! Ar zice un ”cercetător” ! EROARE ! Au
nevoie de grăsimea w 3 !]
Efectele grăsimilor w 3 în corp sînt FOARTE
DE MULTE și TOATE EXTREM de BENEFICE !!!
- Absolut
necesari pentru dezvoltarea creierului uman în timpul sarcinii şi-n primii 2 ani de viaţă
- DHA este
esenţial pentru dezvoltarea sistemului nervos, a retinei şi a sistemului
imunitar al copilului
- ALA şi DHA sînt
constituenţi de bază ai membranei neuronale (60%) şi a vaselor de sânge din
creier
- Previn şi
combat eficient migrenele
- Rol calmant şi
de a rezistenţei sistemului nervos la stres. Somnul se instalează mai repede, iar frecvenţa
insomniilor ¯¯
- Previn
instalarea depresiilor. Un raport constant de w 6 / w 3 > 3 în dietă, provoacă
modificări chimice ale membranei neuronale, cu frecvenţei depresiilor. Un astfel de raport există în carne, dar și-n
TOATE alimentele de origine animală
- Cantitatea de serotonină este ¯ în creierul persoanelor ce nu au suficienţi AG w 3
- Întârzie apariţia simptomelor senilităţii şi le
atenuează, prin blocarea generării de radicali liberi de natură lipidică
- Sînt substanţe anti-oxidante puternice, utile în
prevenţia şi tratamentul cancerului, indiferent de stadiu şi localizare. Distrug vasele de
sânge care alimentează tumora în caz de cancer activ
- Femeile care tocmai au născut, nu vor face depresia
post-partum (4-6% din cazuri), dacă au un
aport alimentar suficient de AG w 3
- Vindecă ulcerul gastro-duodenal şi colonul iritabil
- suprafaţa vilozităţilor intestinale şi absorbţia nutrienţilor
- Acţiune anti-mutagenă şi de protejare a
materialului genetic
- Stimulează
creşterea şi dezvoltarea armonioasă a întregului organism
- Inhibă drastic
toți factorii generatori de ATS şi inflamaţie : proliferarea celulelor musculare netede, ¯ exprimarea moleculelor de adeziune celulară, modulând şi sinteza
eicosanoidelor
- Un raport alimentar w 6 / w 3 < 3 , determină
vasodilataţie arterială cu ¯ TA, prevenind apariţia HTA (EPA şi DHA)
- (Raportul
normal w 6 / w 3 TREBUIE să fie < 3
/ 1 !!!)
- Un raport
alimentar w 6 / w 3 > 3 / 1, determină
vasoconstricţie arteriolară şi HTA
- ¯ întinderea zonei de
necroză post-infarct
- Efecte benefice în sdr. Raynaud pe termen lung
- ¯
colesterolul total sanguin şi ¯ LDL-C cu densitate
mică (deosebit de aterogen). Unii doctori
cardiologi recomandă pacienților lor capsule cu ulei de pește și se miră că
efectele acestuia este minim. GREȘIT ! Administrați-le ulei de in și
făcând astfel chiar o să vedeți efecte !!!
- ¯ VLDL (este inhibată producţia şi secreţia lui
hepatică) şi totodată ¯ lipemia post-prandială
- uşor HDL-C
- Au efect
anti-trombotic, protector anti-embolic şi asupra hemostazei : ¯ moderat vâscozitatea sangvină şi agregarea
plachetară, prelungesc moderat a timpul de sângerare ; ¯ producţia şi activitatea fibrinogenului.
[1 lingură de
ulei de in are efect antitrombotic de 8 ori mai PUTERNIC antitrombotic decât
ASPENTERUL / TROMBEXUL, folosit frecvent ca
antiagregant plachetar.
CARE sînt efectele acidului ASPENTERULUI,
administrat pentru efectul său agregant plachetar la doze de 75 – 325 mg/zi și
pe timp nelimitat, așa cum ne recomandă UNII
cardiologi ?
-
fragilizează vasele la nivelul punții cerebrale, adică CHIAR acolo unde
fragilizează vasele și HTA
- are
”+++” la făcut GĂURI în stomac, cu risc de gastrită / ulcer gastro-duodenal
-
usucă și crapă articulațiile
- blochează în creier producția
de Melatonină => ne uzăm și îmbătrânim în
ritm accelerat + poate da GRAVE tulburări de somn
-
”lovește” în pancreas și destabilizează nivelul glicemic la o persoană cu
diabet zaharat ; iar dacă o persoană NU are diabet zaharat, riscă să i-l
genereze
-
efect alergizant, agravând un astm pre-existent
- pe termen lung are efect
cancerigen
CARE sînt efectele ULEIUL DE IN
? Exact pe dos !
Ni s-a spus FOARTE
CLAR la un Simpozion de cardiologie susținut de un domn conferențiar dr. de
cardiologie de la Iași ca să NU mai prescriem cronic ASPENTER / TROMBEX la nici
un pacient, căci riscurile sînt cu MULT mai mari decât beneficiile !]
- ¯ rata aritmiilor cardiace
- Este
stimulată şi accentuată sinteza hemului şi încărcarea sa pe eritrocite
- ¯ frecvenţa,
amplitudinea, durata şi severitatea crizelor de astm bronşic
- Stimulează secreţia lactată la femeile care
alăptează
- ¯ problemele legate de ciclul menstrual, regularizându-l şi scade
frecvenţa durerilor menstruale
- Previn pre-eclamsia şi eclamsia gravidică
- Efect bun și în
tratarea cataractei
- ¯ simptomele şi blochează acţiunea citokinelor pro-inflamatoare (PAF, PCR,
IL1-8, TNFa)
- Efect
antiinflamator moderat : efecte
notabile în boala Crohn, artrita reumatoidă, reumatismul cronic degenerativ. ¯ VSH-ul. Practic în ORICE boală autoimună, dar și
inflamatorie beneficiază de efectele FANTASTICE ale uleiului de in
- În bolile glomerulare renale, aportul de AG w 3 ¯¯ semnificativ proteinuria
- Lubrefiază articulațiile, prevenind și tratând eficient durerile articulare meteorosensibile din
cadrul reumatismului cronic degenerativ
- Conduc la îmbunătăţirea relaxării endoteliale prin
stimularea vasodilataţiei dependente şi independente de NO
- Efect hipoglicemiant, util în diabetul zaharat. ¯ rezistenţa la insulină
- Stimulează formarea colagenului tegumentar, pielea devenind mai elastică şi mai suplă, dar și formarea de colagen
articular
Deficitul AG w 3 în
alimentaţie provoacă
- Alienare mintală la tineri
- frecvenţa sinuciderilor, a crimelor, a delicvenţei
juvenile şi a comportamentului agresiv în rândul tinerilor
- şansa ca tinerii să
ajungă dependenţi de droguri sau / şi alcool
- ¯ abilităţile legate de învăţare, percepţia auditivă
şi vizuală
- semnificativă a anxietăţii, depresiei, insomniei
- Este încetinit procesul de creştere la copii și
adolescenți
- Colicile la sugari apar mai des
- Are loc degenerescenţa fibroasă a organelor interne
- Afectare importantă a sistemului imunitar, incidenţa tuturor alergiilor şi a unor boli de
piele
- a riscului
de a contacta boli auto-imune, infecţii cu virusul Epstein-Barr, Candida,
rino-sinuzite, boli auriculare, boli digestive
- Este extrem de important ca femeia gravidă şi cea
care alăptează să evite grăsimile saturate şi pe cele hidrogenate din
alimentaţie (unt, untură, seu, margarine, slănină, caşcaval, nucă de cocos
etc.) deoarece acestea blochează trecerea AG w 3 în lapte, sau transplacentar
- (laptele
uman conţine de 2 ori mai mult EPA şi de 30 de ori mai mult DHA decât laptele
praf)
- Neuropatie periferică
NECESARUL ZILNIC de AG w 3 (dacă ar fi acoperit exclusiv prin uleiul de in) este următorul :
- 1
picătură / zi / fiecare lună vârstă în primul an de viaţă
- 1 ml (12 pic.) / fiecare an vârstă între 1-12 ani
- 1 lingură / zi > 12 ani
- (2-3 linguri / zi, doar în cazuri
excepţionale şi la adult : cancer, SIDA, leucemii, limfoame, depresie imună
severă)
- Uleiul de in trebuie
să fie presat la rece, nerafinat, păstrat în recipiente brune şi la întuneric + neprăjit !!!
- Nu vă
cramponaţi de GUSTUL său, DISCRET amărui și cu miros de pește
- EU iau în fiecare zi O LINGURĂ de ulei
de in în supa din propria farfurie de > 20
de ani continuu + asta recomand tuturor persoanelor de > 12 ani
- NU folosiți
ulei de in dacă acesta are un gust intens amărui ; asta înseamnă că ori a fost produs defectuos, ori
a stat prea mult în contact cu aerul, ori a expirat. AMARUL = gust de
avertizare ! Fugi de el ! (cu
foarte rare excepții)
[Uleiul
de in sau uleiul de peşte ?
E bine să ştiţi că :
- uleiul de in alimentar (caci exista şi
de motoare şi de pictură şi de mecanisme fine, dar asta-i altă problemă !) este
DE DEPARTE cea mai bună sursă alimentară cunoscută de acizi graşi (AG) omega 3,
cu procente variind între 51-62% omega 3 ;
- uleiul de in (pe care-l
folosesc EU + pe care vi-l indic şi dvs. !) trebuie să fie presat la rece +
ţinut în sticluţe brune + ferit de razele luminii.
- DE CE ulei de in şi NU CUMVA ulei de peşte ?
a) uleiul de in are DOAR componenta ALA (a-linolenic acid) în cantităţi ENORME, în vreme ce uleiul de peşte are toţi cei 3 AG w 3 (ALA, EPA si DHA) ; existenţa AG w 3 superiori (adica a lui EPA şi mai ales a lui
DHA), dar cu preponderenţa acestora în uleiul de peşte, determină FRAGILIZAREA
vaselor în general și a celor cerebrale în special. Ştiţi ce înseamnă asta ? Se
întâmplă să vă enervaţi ! HTA (hipertensiunea arterială) fragilizează vasele
cerebrale. DACĂ vasele dvs. cerebrale au fost anterior fragilizate de către EPA
şi DHA-ul din uleiul de peşte există risc de... "explozie" a vaselor
cerebrale => hemoragie cerebrală şi... PA !
b) uleiul de in NU conţine colesterol şi grăsimi
saturate aterogene (mă refer la uleiul de in DECANTAT). Uleiul de peşte are şi colesterol (120 mg per lingură) şi trigliceride. Deci, eu vă spăl vasele cu w 3, ca apoi să vi le murdaresc cu trigliceride şi
colesterol ? DA, DACĂ utilizez uleiul de peşte ! DIN CE se extrage uleiul de peşte ? Din GRĂSIMEA
/ ficatul peştilor marini. Acestea conţin şi trigliceride şi colesterol,
care vin "la pachet" sau "bonus" la AG w 3 din grăsimea de peşte ! Dar informația
asta NU o spune nimeni, ci este păstrată cu straşnicie secretă de către firmele
care produc uleiul de peşte... w
3 !?! ;
c) CE MAI CONŢINE grăsimea peştilor
marini ? Aceasta concentrează cantităţi importante de pesticide, fungicide şi
chiar produse petroliere deversate de nave, de prin mările şi oceanele lumii,
substanţe care sunt stocate deci în grăsimea peştilor =>
acestea se regăsesc şi-n uleiul w
3... de peşte, însă NU în uleiul de in ;
d) capac la
toate, uleiul de in
este DE DEPARTE mai ieftin comparativ cu uleiul de peşte
(la doză echivalentă) + MULT mai curat şi mai eficient pentru corpul nostru !
Deci pentru binele şi sănătatea dvs. EU vă
recomand uleiul de in și NU uleiul de pește !]
4. Uleiurile / grăsimile omega 6
- Provin din alimentație și mai ales din anumite
uleiuri w 6, pe care eu NU le încurajez să fie
folosite în alimentație : uleiul de floarea soarelui, de dovleac, de soia, de
porumb, de cânepă, uleiul de sâmburi de struguri, de argan, de germeni de grâu,
dar există și în semințe, nuci, cerealele integrale....
- Deși 2 reprezentanți ai clasei uleiurilor w 6 (mă
refer aici la acidul a-linoleic și la
acidul arahidonic) sînt
absolut necesari bunei funcționări a corpului, fiind considerați AG esențiali, aceștia pot fi aduși în corpul nostru
în cantitate optimă atunci când noi vom folosi în alimentație uleiurile
SĂNĂTOASE : uleiul de in, uleiul de cătină, uleiul de măsline și
uleiul de rapiță
- AG w 6 trebuie ¯¯ din
alimentație, deoarece aceștia, atunci când aportul lor depășește raportul w 6 / w 3
generează în corp efecte
pro-inflamatorii, pro-reumatice, pro-cancerigene, vasoconstrictoare,
pro-coagulante + realizează un mordant extrem de lipicios pe dinăuntrul vaselor
noastre de sânge, favorizând și grăbind astfel aterogeneza (înfundarea
vasculară)
- În TOATE alimentele de origine
vegetală NATIVE raportul w 6 / w 3 este < 3 / 1, deci benefic corpului
- În TOATE alimentele de origine
animală și în uleiurile w 6 de
mai sus, raportul w 6 / w 3 este (adesea mult) > 3 / 1, având efecte
nocive pentru organism
- Când / dacă raportul w 6 / w 3 este > 3 / 1 se induce în corp sinteza
prostaglandinelor pro-inflamatoare. Este EXTREM DE UȘOR, ba chiar
neimaginat de UȘOR ca să avem în corp ACEST raport malefic pentru sănătatea
noastră
- Sînt extrem de sensibile la acțiunea luminii, suferind
transpoziții moleculare și generând AG ”trans”
- Sînt extrem de sensibile la acțiunea căldurii și a
oxigenului din aer, generând peroxizi, aldehide, cetone și acizi organici, dar
și acroleină și acrilamida CANCERIGENE
- Aceste uleiuri trebuie obținute prin
presare la rece, iar apoi păstrate în recipiente BRUNE (sau în
recipiente din tablă) NEAPĂRAT ferite de lumină, dar chiar și așa, tot sînt
nocive
- Procedeele termice NE-sănătoase de gătit
alimentele (fript, prăjit, afumat, grătar, cuptor cu microunde și
gătitul DIRECT pe tablă sau pe plită) afectează și alterează rapid și
iremediabil structura uleiurilor w 6,
generând daune în corpul persoanelor care le consumă
Efectele BENEFICE ale grăsimilor w 6
(repet, apar DOAR atunci când raportul w 6 / w 3 este de cel
mult 3 / 1 !)
- ajută la coagularea optimă a
sângelui
- grăbesc refacerea musculară și
cardiacă după efort
- lubrefiază articulațiile
- ¯ nivelul de colesterol din sânge
- ¯ tensiunea arterială
- densitatea mineral osoasă,
combătând riscul de osteoporoză
- în
sarcină, previn riscul ca noul copil să dezvolte astm bronșic
- contribuie
la buna funcționare a aparatului reproducător
- contribuie
la sănătatea pielii și a firului de păr
[Suplimentele cu AG w 6
- Au apărut de ceva vreme în
comerț
- NU recomand suplimentele cu AG
w 6, căci pot dezechilibra raportul w 6 / w 3 în
sensul nivelului de w 6, ceea ce va fi PERICULOS pentru organism !
- Pot modifica efectele unor
medicamente : antiinflamatoare, hipotensoare, dieta hipolipemiantă
- Pot colesterolul
și trigliceridele]
Acidul arahidonic
- Este un AG esențial de tip w 6, care se găsește în primul rând în uleiul de arahide, de unde a și fost extras prima dată și de unde-i
vine și numele său bio-chimic (diferit de numele său CHIMIC rațional)
- Corpul nostru folosește acidul
arahidonic mai ales la nivelul nușchilor (a inimii), a creierului și-n ficat
- Apare în aproape toate alimentele care conțin grăsimi w 6, iar
când nu apare, poate fi sintetizat de către corp pornind de la acidul a-linoleic
- Apare în proporție de 0,5 –
0,7% în laptele matern, dar lipsește în laptele de vacă și în formulele de
lapte praf din lapte de vacă
- Reglează excitabilitatea
inimii
- Stimulează hipofiza
anterioară, iar prezența sa se pare că ar fi absolut necesară pentru sinteza
optimă a insulinei, OXT, ADH, glucagonului
- Stimulează diviziunea
celulară, MAI ALES în mușchi
- Rol în coagularea normală a
sângelui
- Ajută la dezvoltarea SNC al
viitorului copil, al nervilor periferici și a retinei
- Stimulează creșterea
musculară, în culturism fiind folosite și suplimente cu acid arahidonic
Efectele adverse ale excesului de acid
arahidonic
- Necesarul
de acid arahidonic și de grăsimi w
6 este ¯
(de câteva grame/zi) și poate fi ușor depășit
- Stimulează procesele
inflamatorii la nivelul tuturor organelor corpului nostru
- ¯ apărarea
corpului, chiar cu risc de cancer
- Diabeticii, persoanele care
sufere de boli autoimmune / cancer să fie atente la această substanță și să NU
folosească vreodată suplimente cu acid arahidonic
- Piele uscată, unghii și păr
friabile
- Insomnie
- Depresie
- Probleme de concentrare
psihică, memorizare, atenție
- Depășirea greutății corporale
- Boală Alzheimer
[Vreau să fac o clarificare :
- ”domn’ dr. CUM vine asta ?
Nucile sînt BUNE de consumat, iar dvs. spuneți că uleiul de nucă NU ; soia e
sănătoasă, dar uleiul de soia NU ; semințele de dovleac sînt sănătoase, dar
uleiul NU ; semințele de susan sînt sănătoase, dar uleiul NU și mai putem da și
alte exemple ! CUM explicați aceste lucruri ?
- Simplu : alimentele menționate mai sus (nuci,
boabele de soia și semințele de dovleac, susan, porumb, struguri, floarea
soarelui) – au nativ în ele
raportul w 6 / w 3 > 3 / 1, deci absolut ÎN REGULĂ pentru corp, fiind sănătoase.
- Însă atunci când stoarcem ACESTE semințe (repet
: NU și altele !) componenta
w 6 trece aproape
exclusiv în ulei, componenta w 3 rămâne în deșeu (șrot), raportul se dezechilibrează GRAV, ajungând
chiar și la 25-60 / 1 în favoarea componentei w 6, iar acele uleiuri devin uleiuri w 6 periculoase pentru sănătatea noastră, deși
sînt extrase din semințe absolut în regulă, care pot fi folosite zilnic de
fiecare dintre noi !
E clară problema ?]
5. Acizii grași w 7
AG (în special w 3, w 9 și w 7) intră în structura membranelor celulare și
ajută la permeabilitatea selectivă a acestra, pentru diferite substanțe.
AG w 7 fac parte ȘI EI tot din categoria AG mononesaturați esențiali, căci nu pot
fi sintetizați de către organism, ci trebuie aduși din afară, prin dietă.
Cei mai comuni AG w 7 sînt :
- Acidul cis-palmitoleic, cu 16 atomi de Carbon (din sursele
vegetale și care este stocat în corpul nostru în ficat și țesutul adipos),
- Acidul trans-palmitoleic, tot cu 16
atomi de Carbon (din sursele animale, cu o biodisponibilitate mai ¯ pentru organism) și
- Acidul vaccenic, cu 18 atomi
de carbon
Efectele AG omega 7 în corp :
- ¯ nivelul proteinei C reactive și
astfel ¯
gradul de inflamație din corp
- ¯
rezistența la insulină și previn apariția diabetului zaharat
- reprezintă un factor important de
protecție cardiovasculară
- ¯
LDL-colesterolul și Trigliceridele, HDL-colesterolul
- reprezintă
un factor important de combatere a depresiei, anxietății, îmbunătățind dispoziția
- capacitatea
de memorizare, raționamentul și coeficientul de inteligență
- ajută la hidratarea, elasticitatea și la regenerarea pielii, stimulează
producția de colagen, rănile se vindecă mai repede și articulațiile
funcționează mai bine
- apararea corpului și ¯ frecvența
de apariție a cancerului
- deficitul de AG w 7 este mai rar întâlnit, dar poate conduce la
depresie și schizofrenie
- doar
administrat în cantități mari (folosire excesivă a suplimentelor cu AG w 7) poate apărea un efect laxativ,
sau chiar diaree, fragilitate vasculară, AVC, hemoragii interne
Surse de AG w 7
- vegetale : migdale,
nuca Macadamia, avocado, uleiurile sănătoase, măsline, rodie, cătină, păpădie
- animale : unt, brânza
Cedar, carnea de somon, păstrăv, ton, pui, vită, curcan, grăsimile animale
Personal
recomand sursele vegetale !
E bine de știut, că deși au o importanță
reală pentru organism, AG w
7 sînt MULT în urma AG w
3 și sub proprietățile uleiului de măsline (w 9).
Majoritatea suplimentelor alimentare cu AG w 7 au prețuri FOARTE MARI comparativ
cu proprietățile acestor substanțe, pe care le putem lua lesne din sursele
vegetale menționate mai sus !
5. Uleiurile w
9
-
Au ca reprezentați pe acidul oleic (forma ”cis”), acidul elaidic (forma ”trans”), acidul ricin-oleic (C18
hidroxilat), acidul erucic (C22 hidroxilat) și acidul nervonic
(C24 hidroxilat)
-
Pentru sănătatea noastră prezintă importanță aproape exclusiv acidul oleic
-
Ceilalți AG w
9 sînt și apar în următoarele situații :
a)
acidul elaidic (care este izomerul ”trans” al acidului oleic) apare atunci când acidul
oleic este expus prea mult la lumină, sau uleiul de măsline este păstrat în
recipiente transparente, SAU aproape de sursele de lumină, sau când se prăjește
în ulei de măsline
b)
acidul
ricin-oleic, este un hidroxi-acid mononesaturat
cu 18 atomi de C, reprezentând cca. 90% din uleiul extras din semințele de
ricin
c)
acidul erucic, este și el un hidroxi-acid mononesaturat cu 22 atomi de C și a
reprezentat până la apariția uleiului de canola (la care noi azi îi spunem
impropriu ”rapiță”), 43% din grăsimea uleiului de rapită, fiind toxic pentru corp
d)
acidul nervonic, este și el un hidroxi-acid mononesaturat cu 24 atomi de C, afost
descoperit în urmă cu un secol în creierul de rechin. Există și suplimente
alimentare cu acid nervonic
-
Procentul de AG w 9 variază în limite foarte largi între uleiul de cocos (9%) și uleiul
de măsline (71-75%) ; practic (cam) toate grăsimile, fie că-s vegetale, fie
că-s animale conțin AG w 9 într-o proporție mai mare sau mai mică
-
Cele mai bune surse de AG w 9 sînt : uleiul de măsline (71-75%),
uleiul de avocado (75%), uleiul de rapiță (61-62%), având o proporție de
>95% de component unic, acidul oleic
-
Uleiurile w 9 sînt FOARTE rezistente la lumină și la acțiunea oxigenului (prăjire)
- Suferă relativ tardiv procese de izomerizare și / sau
de oxidare la dubla legătură
- AR FI BINE (deci
NU e obligatoriu) să fie presate la rece, păstrate în recipiente brune și
ferite de razele luminii, dar NU-i obligatoriu ; pot fi și rafinate
- Au un oarecare miros discret de măsline și un gust
specific, dar nu intens
- Calitatea sanogenetică a uleiului de
măsline este dată de raportul dintre AG
mononesaturați / polinesaturați (care trebuie să fie întotdeauna > 6,
de componenta sautrată care trebuie să fie de cel mult 13 gr. și de ACIDITATEA
uleiului, care se acceptă a fi între 0 – 0,8 (un ulei de măsline BUN având
aciditatea de 0,2 – 0,3)
- Sînt relativ scumpe
(cu excepția uleiului de rapită)
- Interesant este faptul
că la început, uleiul de măsline NU a fost destinat consumului, ci a fost
folosit ca și combustibil pentru lămpi, la fabricarea săpunului și pentru
îngrijirea pielii
Efectele uleiurilor w 9 în
corp (referirea este aproape exclusivă la acidul oleic !) :
- Sînt antiinflamatoare slabe, cu rol discret de lubrefiere a articulațiilor
- Au efect anti-cancerigen pe cancerul de sân, pulmonar și pe cel de colon
- Determină catifelarea pielii și curățarea acestea, dar și a firului de păr
- Conțin multă vitamina E și D2
- Prezintă un discret efect anti-trombotic
- ¯ valorile LDL-colesterolului și puțin valorile HDL-colesterolului
- Previn apariția
bolii Alzheimer
- Au proprietăți protectoare
excepționale la nivelul stomacului și a vaselor de sânge
atunci când sînt consumate ÎN MÂNCARE (deci NU ”înainte de masă” SAU ”pe
stomacul gol”)
Atunci când gustăm
puțin ulei de măsline / avocado și resimțim în gât o senzație de înțepătură, înseamnă că acel ulei conține și
o cantitate însemnată de OLEOCANTHAL = compus antiinflamator
fenolic, care inhibă COX1 și COX2, enzimele responsabile de declanșarea
durerii, a inflamației și a febrei
Proprietățile uleiului de măsline sînt....
- Culinare : este unul dintre
cele mai folosite uleiuri în bucătăria țărilor mediteraneene, din cauza aromei
sale specifice + aduce beneficii sanogenetice celor care-l folosesc
- Cosmetice,
fiind utilizat într-o multitudine de produse de îngrijire a tenului și a
părului, creme hidratante, lipsuri pentru buze, șampoane, loțiuni pentru corp
- Antiinflamatoare, în caz de arsuri ușoare ale pielii sau răni superficiale grăbește vindecarea
acestora când este aplicat direct pe piele
- Conservante,
mai ales prin conținutul său de vitamină E și A, dar și prin faptul că poate
încetini procesul de oxidare al altor uleiuri și grăsimi alimentare ; pot fi
conservate astfel pasta de tomate desfăcută, sau alte cutii de alimente atunci
când peste ele se toarnă un strat subțire de ulei de măsline
[Discuție : acidul nervonic
-
Este reprezentantul superior cu 24 atomi de C al AG w 9
-
Din păcate este o substanță chimică extrem de puțin cunoscută și pe cale de
consecință extrem de puțin folosită, deși are în organism niște efecte extrem
de importante
Suplimentele cu acid nervonic....
a)
ajută la repararea daunelor cerebrale, regenerând fibrele nervoase
b)
este un component ESENȚIAL al mușchilor, a sistemului nervos central și a
sistemului nervos periferic
c)
ajută la menținerea sănătății creierului, împiedicând demielinizările ischemice
sau autoimune (scleroza multiplă)
d)
îmbunătățește metabolismul energetic, fiind util în tratarea problemelor legate
de obezitate
e) este ESENȚIAL în
dezvoltarea creierului la nou-născuți și copiii mici
f) are efecte
excepționale în caz de demență senilă, paralizie cerebrală, atrofie cerebrală
(alcoolică sau nu), amnezii, insomnii, prevenirea bolii Alzheimer / încetinirea
evoluției bolii, sau la persoanele care lucrează sub stres intens. Previne
crizele de epilepsie
g) ¯ valorile LDL-colesterolului și valorile HDL-colesterolului, la fel ca
”fratele” său : acidul oleic
h) imunitatea
i) ajută la
catifelarea pielii
Semințele de in,
somonul regal, semințele de susan și nuca Macadamia reprezintă cele mai bogate
surse naturale de acid nervonic.
Suplimentele cu acid
nervonic sînt de 200 mg, doza recomandată fiind între 200-400 mg/zi, firma
Tsunami Nutrition]
Concluzie de etapă :
- cei mai sănătoși AG sînt cei w 3, dar în primul rând ALA și preferabil / exclusiv ALA
- cei mai NE-sănătoși AG sînt cei ”trans”
- pornind de la cei mai sănătoși și coborând la cei mai
NE-sănătoși AG îi vom avea în ordine pe următorii : AG w 3 > AG w 9 > AG w 7 > AG w 6 > AG saturați
> AG ”trans”
- dacă ar fi să băgăm și colesterolul în
schemă, locul acestuia ar fi
între AG saturați și cei AG ”trans”
O comparație FOARTE IMPORTANTĂ și UTILĂ între anumite surse alimentare de AG, prin
intermediul compoziției lor chimice procentuale este următoarea :
AG w 3 AG w 9
AG w 6
AG saturați AG w 7
- uleiul de in 53-57 18-19 14-16 9
-
uleiul de camelină 31-45 25-28 25-30 10
-
uleiul de canola 9 61-62 19 7
-
uleiul de măsline 1 71-75 10 12-15
-
uleiul de avocado 1 75 13
11
-
uleiul de cătină 2,5 18-30 1-6 30-45 25-41
-
uleiul de argan 1 42-49 29-36 17-21
-
uleiul de susan 1 35-40 36 14-25
-
uleiul de arahide 0 32 32 17
-
uleiul de soia 1 23 50 16
-
uleiul de porumb 1 27 53 13
- uleiul de
nuca 1 19-22 63 9
- ulei sâmburi de
struguri 1 16-20 62 11
-
uleiul de dovleac 1 17-39 55-63 18-28 0,5
-
ulei de floarea soarelui urme 22 66
10-12
-
untura 1 41 10 40
-
uleiul de palmier urme 37 9 41-49
-
untul urme 25 3 63
-
margarina 1 1 10-25 40-80
-
uleiul de cocos 0 6
2
87
Să mai tragem niște concluzii ? Firește ! ...căci chiar se impun ACUM, înainte de
a merge mai departe ! CE ÎNSEAMNĂ aceste proprietăți și această
compoziție chimică procentuală ?
- Uleiul de in reprezintă MAMA uleiurilor sănătoase, de departe PRIMUL ca sănătate, ESENȚIAL a fi
folosit în alimentație de fiecare dintre noi DACĂ vrem să fim sănătoși ! Bate ORICE ALT
ulei ca proprietăți și NU oricum, ci la…. fundulețul gol !
Din păcate multe persoane nici n-au auzit de el ! ...asta din păcate pentru ei
și pentru sănătatea lor !
- Nesperat poate
pentru mulți dintre dvs., medaliatul cu Argint al acestei finale între uleiuri este.... uleiul de camelină, un ulei întâlnit în România, mai ales prin Plafar-uri, aproape complet
necunoscut pentru cei mai mulți dintre noi, chiar și pentru nutriționiști,
dieteticieni, chimiști alimentari ; și uleiul de in și uleiul de camelină sînt
uleiuri w 3
-
pe locul 3
este uleiul de rapiță (mai corect uleiul de canola, cum vom vedea imediat), preponderent w 9,
dar cu un procent bunicel
și de w 3
- NU ”prinde” podiumul uleiul de măsline, care ia abia locul 4 și ”mențiune”, dar împarte locul 4 cu uleiul de avocado, deși ambele sînt
uleiuri w 9
-
pe locurile
5-6 ar fi uleiurile de cătină și cel de argan, dar la acestea se observă o ¯ substanțială a % de w 6 și o la fel de substanțială de
componentă saturată. Le-am putea numi uleiuri INTERMEDIARE între cele
BUNE și cele SLABE ca
valoare sanogenetică. Uleiul
de cătină este ultimul pe care EU l-aș folosi
(și NU că l-aș folosi, dar chiar îl folosesc zilnic de > 15 ani datorită
bogăției sale TERIBILE de antioxidanți + că este FANTASTIC pentru vedere și ten)
- apoi urmează MAREA clasă a uleiurilor w 6
(de la cel mai bun, la cel mai puțin bun, ca să nu zic ”prost”) : uleiul de
susan, arahide, soia, porumb, nucă, sâmburi de struguri, dovleac, floarea soarelui,
dar acestea sînt deja preponderent uleiuri w 6 ; atenție MARE la uleiul de floarea soarelui
că acesta estrogenul la doamne !!!
-
uleiul de floarea
soarelui este ENORM de MULT
în spatele uleiului de
rapiță (canola) ca proprietăți, dar este și mai
scump
-
la final de tot urmează ultima categorie de grăsimi (de la rău, la cel mai rău)
: untura, uleiul de palmier, untul și uleiul de cocos
-
până să produc acest material și până să am în față valorile compoziției
chimice nu am crezut că...
a)
untura ar fi preferabilă uleiului de palmier sau untului
b)
nici că untul ar fi preferabil uleiului de cocos
b)
și nici că untul ar fi preferabil margarinei
-
Am realizat, producând materialul de față că există O MULȚIME de povești cu....
cocoșul roșu (ca să nu zic MANIPULĂRI) referitoare la ”beneficiile” consumului
de ulei de nucă, arahide, soia, sâmburi de struguri. Nici pomeneală când avem
în față EXACT valorile % ale compoziției lor chimice. Da, aceste uleiuri conțin
AG w 3 și w 9 ; dar cât
anume conțin ? INFIM !
CARE este
cantitatea de AG w 6 și de AG saturați ? FOARTE MARE, sau MULT PREA MARE ca aceste uleiuri să (mai) poată fi sănătoase ! Trist, foarte trist !
Simplificat, DACĂ trăiți în Europa și vreţi să fiţi sănătoşi, trebuie să ştiţi că pe
lumea aceasta există DOAR 4 uleiuri :
a) uleiul de in alimentar = vârful de lance al uleiurilor sănătoase (ca supliment
alimentar)
b) uleiul de canola (mai slab
calitativ dpdv chimic decât cel de in, dar face parte dintre uleiurile MINUNATE
(la gătit)
c) uleiul de măsline (de folosit la gătit, face
parte dintre uleiurile BUNE)
d) uleiul de cătină (ca supliment
alimentar)
e) dacă ați aflat de uleiul de camelină și-l veți
folosi și pe acesta e FOARTE BINE (nota 9-10), dacă știți că uleiul de avocado este ca și
identic ca și proprietăți cu uleiul de măsline + îl veți folosi din când în
când, iar e de BINE (nota 7-8), iar dacă ați aflat că și uleiul de argan alimentar ar merge, e
SATISFĂCĂTOR (nota 5-6)
[Discuție
-
CE este rapița și CE este canola ? Sînt sinonime, sau nu ?
- Rapița este o plantă anuală din
familia cruciferelor, rudă cu muștarul, varza, conopida și broccoli, originară
din Europa, care este cultivată în foarte multe țări. Ea produce
seminţe bogate în grăsimi din care se obține ulei.
- Uleiul de rapiţă a fost
utilizat sute de ani ca și combustibil, sau ca lubrifiant pentru diferite
maşini, utilaje etc. și ca ulei comestibil
- Uleiul de rapiță produs până în 1970 avea un
conținut foarte mare (43%) de acid erucic (AG w 9, dar cu 22 de atomi de C, spre
deosebire de acidul oleic care are doar 18 atomi de C)
- Consumul de ulei de rapiță cu acid erucic avea
efecte EXTREM DE PERICULOASE pentru specia umană : lipidoză
cardiacă, renală, hepatică (temporare și reversibile), dar și infiltrarea cu
grăsime a musculaturii scheletice, riscul
de infarct miocardic, sau chiar de AVC. Riscurile erau FOARTE MARI în special la copiii mici !
- În muștar există un procent mare de acid erucic
- Uleiul de rapiță pur avea până
la 1970 43% acid erucic, iar după acest an % s-a dus în cel mult 2% azi acceptat, ceea ce e sigur pentru
consumul uman
- În 1970 oamenii de știință din
Canada au încrucișat două soiuri de rapiță și au obținut astfel un soi cu un
conținut ¯¯ de
acid erucic. Noua plantă s-a numit canola, deoarece derivă din ”canadian” și
”oil” (ulei canadian)
- A rezultat
astfel o nouă plantă hibridă, care a generat un nou tip de ulei cu punct de fum
ridicat, având aromă neutră, care aproape că nu modifică gustul alimentelor în
care este folosit, conținând și o cantitate de AG w-9 și w-3, devenind o alternativă extrem de
ieftină, dar și sănătoasă față de alte uleiuri de gătit și astfel popularitatea
acestui ulei a mult
- Are un
conținut ¯
de AG saturați, nu conține grăsimi trans și este sursă bună de grăsimi mononesaturate
- Astfel,
uleiul de rapiţă comercializat în prezent nu mai reprezintă un pericol pentru
oameni, decât dacă este consumat în cantitate foarte mare (iar la așa ceva nu
se poate ajunge în cadrul unui consum casnic obișnuit)
-
Trebuie să achizitionăm doar uleiul de rapiţă (după anul 1970 numit practic ”ulei de canola”), ce are precizat pe ambalaj procentul de acid erucic, sau care are
analize ce atestă că acesta are un conținut sub 2%
-
În 1976, UE a stabilit limite maxime pentru acidul erucic ca și contaminant în
uleiurile și grăsimile vegetale, precum și în alimentele care conțin uleiuri și
grăsimi vegetale adăugate ca ingredient. Au fost stabilite de-asemenea și limite
maxime pentru formulele de lapte praf pentru sugari, cu un nivel mai mic de 5
ori față de alte alimente
Să mai fac încă o discuție, dacă tot m-am apucat : uleiul de camelină
-
Camelina este o plantă anuală tot din familia cruciferelor, ca și
cânepa, dar mai este denumită și inul
fals. Crește prin Siberia și prin locuri izolate din
Nordul Europei, în Slovenia, fiind o plantă nepretențioasă, ce se dezvoltă pe
terenuri sărace. Așa-i că NU ați auzit de ea ?
- Uleiul
de camelină este maro deschis și este apreciat datorită
conținutului său ridicat de grăsimi nesaturate. Ceea ce rămâne după presare este adesea măcinat în
făină de camelină
-
Uleiul este folosit pentru prepararea la rece a mâncărurilor - ca
adaos la salate, tartine
- Este un ulei rezistent, ce oxidează
foarte greu și nu râncezește repede
- Rezistă când este depozitat într-un
loc răcoros și în beznă până la 3 ani
-
Întotdeauna trebuie să fie și acesta presat la rece
-
Are un gust intens, ușor picant, cu mult diferit față de alte uleiuri, motiv
pentru care se recomandă utilizarea sa în rețete de bucate cu arome puternice
-
NU este un ulei potrivit pentru prăjit (practic nici un ulei NU este
recomandabil să fie folosit la prăjit !)
- I s-au descoperit proprietăți antiinflamatorii,
în eliminarea paraziților intestinali,
enterocolită, diverse colite, gastrită, ulcer gastric și duodenal
Ultima discuție pe care o mai
fac aici : ULEIUL DE CĂTINĂ
- apărarea corpului
- Este un factor MAJOR anti-cancer
- Conține foarte multe
vitamine (A, E, D, C, K, B2, B6, B12), dar și
minerale și o multitudine de carotinoizi
- Este un protector
vascular excepțional
- Are proprietăți antiinflamatorii și
antioxidante PUTERNICE
-
Cicatrizant
- Excepțional pentru sănătatea tenului,
a firului de păr și a vederii
- performanțele fizice și cele
intelectuale
-
NU se folosește la gătit, ci doar în mâncare
-
Recomand uleiul de cătină la sticluțe de 100 ml, doar de la firma Hofigal, pe
perioade LUNGI (ani-decenii)]
6. Colesterolul
- Colesterolul face parte din grupa grăsimilor,
având o moleculă mare cu 3 nuclee benzenice, un nucleu tetra- (ciclul
ciclopentano-perhidro-fenantrenic) şi o catenă laterală
- Are masa moleculară 386 u.a.m., p.t. 149oC,
formând cristale alb-gălbui la temperatura camerei
- Este cunoscut încă din sec. al XVIII-lea ca
principalul component al pietrelor din vezicula biliară
-
Structura chimică este
clarificată abia din anul 1932 de către Wieland
Funcțiile
colesterolului în organism
- Organismul nostru îşi sintetizează din colesterol :
a) Membrane pentru toate
celulele sale
b) Anumiţi hormoni absolut necesari
c) Lichidul biliar
(pentru emulsionarea grăsimilor şi a unor vitamine din intestin, urmată apoi de
absorbţia lor)
d) Un precursor al vitaminei D3 (7-dehidro-colesterolul), pe care-l stochează sub
piele, substanţă care are şi proprietatea de a limita pierderile de lichide
datorate transpiraţiei. Acest precursor vitaminic se va transforma în vitamina
D3 sub acţiunea razelor ultraviolete
e) Din colesterol corpul sintetizează şi un precursor al
(sfingo-)mielinei, material
gras, izolator util, necesar „îmbrăcării” fibrelor nervoase cerebrale şi
periferice în teci. În lipsa acestor teci, funcţionalitatea sistemului nervos
central ar avea serios de suferit
Producția de
colesterol și aportul alimentar
- Producţia zilnică și necesarul de colesterol este asigurat în principal
de către ficat (dar practic,
orice celulă şi organ a corpului nostru este capabil să-l producă !), la o valori
cuprinse între 700-1000 mg pe zi
- Şi-n cazul unei diete vegan (vegetarian pur), corpul tot îşi va
satisface necesarul prin producţia sa internă ; deci nu va apărea niciodată
vreo problemă în sensul vreunui deficit de colesterol
- Reţineţi :
de regulă < 70% din valoarea colesterolului sangvin la o persoana omnivoră este
produs hepatic (sau endogen), iar
cca. 30% este adus prin alimentaţie
(exogen)
- Această cantitate este mai mare sau mai mică în funcţie de alimentele
consumate, dar ea nu va trebui să depăşească 200 mg/ zi de colesterol alimentar
- La un aport alimentar de peste 200 mg/zi (= maximul zilnic de procesare
hepatică), nivelul sangvin al
colesterolului se va ridica periculos, riscul fiind reprezentat în primul rând
de ateroscleroză
REŢINEŢI !!! Toate
alimentele de origine animală conţin colesterol, însă
NICI UN ALIMENT DE ORIGINE VEGETALĂ
NU CONŢINE COLESTEROL
[Fiți
atenți că ACUM vă pun o întrebare FOARTE GREA, la care e posibil să știe să răspundă și un copil
de clasa a 5-a, dar NU și un dr., sau chiar o persoană fără studii medicale :
fiți foarte atenți !
Având în vedere că cca. 70% din colesterolul sangvin este produs de ficat și 30% vine din alimentație + TOATE alimentele de origine animală conțin
colesterol și nici unul
dintre cele vegetale NU conține colesterol..... ACUM vine întrebarea ÎNCUIETOARE : ce putem face ca să SCĂDEM simplu colesterolul cu
25-30% ? NU-i așa că
întrebarea este EXTREM DE GREA ?
Care-i răspunsul doctorilor ?
Luați medicamente !
CARE-i însă răspunsul CORECT dat de un copil de clasa a 5-a pe care-l
duce mintea ? OPRITI consumul alimentelor de origine animală !
Mai e vreun răspuns posibil ? Da, mai este unul : dacă vrem să ¯, nu cu 30%, ci cu 70% colesterolul sangvin, hai
să scoatem ficatul !]
Alimente care conțin cantități TERIBILE de
colesterol (MULT > 200 mg / 100 g produs)
- Creier 2500-3000 (C.D. Neniţescu susţine că ar conţine 17% din
masa totală a organului !!!)
- Rinichi 1764
- Ficat 1600
- Unt 240
- Gălbenuş de ou 220-1600 (oul de găină mai puțin, oul de curcă mai mult, oul de struț cel mai
mult)
- Inima, pielea de animale, untura, slănina,
seul, moluştele şi crustaceii marini (”fructele de mare”), icrele
- Organele animale conţin, în
afara unor cantităţi ENORME de colesterol şi purine, amplificând
riscul cardio-vascular, al litiazei urice şi al crizelor de gută la
consumatorii cronici de astfel de alimente
Valorile NORMALE ale colesterolului din sânge (colesterolemia)
?
- NU există valori limită inferioară ale
colesterolemiei !!! IDEAL ar fi să avem valorile colestrolului cât mai mici ! Cât de mici ? Oricât
de mici, chiar și < 100 mg% !!!
- NORMAL ar fi ca nivelul colesterolului din sânge, să fie de 100 + vârsta
în ani (exprimat în
mg/100 ml de sânge), sau măcar < 150-160 mg%. Valoarea normală a
colesterolemiei este cuprinsă între 155-175 mg% (norma europeană actuală -
2008). Actual se acceptă până-n 190 mg%
- < 150-160 mg% colesterolul nu aderă la vase,
ci din contră, se “spală” de pe vase, în prezența unui status antiinflamator
- Peste 190 mg% colesterolul tinde să se depună pe
vase înfundându-le, depunere care va fi cu atât mai accentuată, cu cât
colesterolemia este mai înaltă
- În prezența unui status pro-inflamator un colesterol de > 160 mg%
(dar nu și sub) va adera de vase și le va înfunda !
Alte fracţiuni
lipidice, utile de determinat :
1) LDL-Colesterolul,
care este transportatorul de colesterol de la ficat la vase şi ţesuturi („colesterolul
rău”). Valorile
acestuia nu trebuie să depăşească 70-100 mg% (cu cât este mai ¯ cu atât mai bine !)
2) HDL-Colesterolul,
sau transportatorul de colesterol din vase şi de la ţesuturi spre ficat („colesterolul
bun”). Nivelul sangvin al acestui
transportator este bine să depăşească 50 mg% (cu cât e mai cu atât mai bine !)
3) Trigliceridele
sangvine, ale căror valori
nu trebuie să depăşească 150 mg% (133 ?)
4) Lipidele totale,
care deşi se determină uzual, permit doar o orientare paraclinică grosieră.
Valorile normale pentru acest parametru se încadrează între 700-900 mg%
5) NU e fracțiune lipidică, dar este ESENȚIAL de determinat DE
FIECARE DATĂ când determinăm analizele de metabolism și homocisteina = cel mai puternic înfundător de vase cunoscut (de
9-11 ori mai periculoasă decât colesterolul + care scoate Calciu din oase +
coagularea sângelui). Valorile acesteia trebuie să fie sub 10 ; între 10-12
e nasol, iar peste 12 e JALE !
„Vârsta noastră este vârsta vaselor
noastre de sânge !” (Syndeham 1.652)
- Este un proverb medical în spatele căruia se
regăseşte mult adevăr
- Dacă vom avea mai mulţi ani vase curate, vom avea un flux sangvin
optim, care ne va hrăni optim fiecare părticică a corpului nostru, iar aceste
veritabile tuburi se vor menţine elastice
- Reciproc, dacă vom avea vase înfundate datorită aterosclerozei, fluxul
sangvin va ¯, irigarea
tuturor organelor şi sistemelor va fi afectată, diminuată sau abolită, cu
consecinţe dintre cele mai grave, mergând până la deces,
acumularea de toxine, cancer....
Consecinţele pe termen lung ale unui nivel , constant şi continuu al colesterolemiei
- Colesterolul se va depune pe vase, înfundându-le
=> ateroscleroza
- Apare hipertensiunea arterială
- Se ¯ irigarea cu
sânge a creierului
(uitare, ¯ capacităţii de concentrare psihică, ameţeli
etc.), drept pentru care ne apucăm să luăm LECITINĂ, nu-i așa ? E bun bancul
ăsta, nu-i așa ?
- ¯ alimentarea cu
sânge a inimii (cardiopatie
ischemică, insuficienţă cardiacă, infarct miocardic acut, aritmii etc.)
- În timp există riscul insulino-rezistenţei, cu diabet zaharat tip II potenţial
- Excesul de colesterol se poate depune şi-n vezica
biliară cu formarea de calculi (pietre la fiere)
- Se formează depozite patologice
de colesterol sub piele,
cum este cazul lipoamelor / xantoame
- acumularea de toxine în corp,
cu risc de afectare hepatică, renală, dar și de cancer !!! SINGURA celulă care se dezvoltă în CEA
MAI MARE mizerie este celula canceroasă !!!
Ateroscleroza (ATS),
poate fi un proces reversibil ? FIREŞTE !
...dar asta NU CUMVA să vă spună vreun dr., căci s-a terminat cu
pacienții ! Ăștia devin sănătoși și NU mai trec nici pe la cardiolog și nici pe
la nutriționist ! Ghinion ! Atunci LINIȘTE referitor la această informație !
- Decenii întregi s-a
considerat că boala aterosclerotică este strict apanajul vârstelor adulte, de
peste 35-40 de ani
- S-a constatat cu
stupoare că ATS, în cazul unui stil de viaţă greşit şi al unor obiceiuri
alimentare nesănătoase, apare și de la vârsta de 2 ani
- ATS chiar avansată, regreseză în
6-12 excepțional 24 de luni, DOAR prin schimbarea modului de viaţă
- O dietă edenică (formată din legume, fructe, cereale,
leguminoase şi seminţe) + exerciţii fizice (măcar o oră în fiecare zi) + normopondere + peste 2,5 litri de lichide pe zi + cumpătare + consumul de sucuri naturale 100%, FAC MINUNI DE VINDECARE, mai ales în bolile cardio-vasculare degenerative, dar şi-n diabetul tip II, ulcer, depresii etc.
Principalii
factori de risc cardio-vascular (pro-aterogeni) sînt :
- Statusul
pro-inflamator => Proteina C reactivă înalt specifică (hs-CRP) >
3 mg/l
- Hipertensiunea arterială
- Homocisteina
- Acidul miristic
- Acizii graşi (AG) “trans” despre
care vom vorbi tot azi
- LDL-Colesterolul > 100 mg%,
cu cât mai mult, cu atât mai rău
- HDL-Colesterolul < 50 mg%, cu cât mai jos, cu atât mai rău
- Colesterolemia > 190 mg%
- Trigliceridele >
150 mg% (133 ?)
(ultimele 4, formează aşa-numitul “profilul
lipidic alterat”)
- Aportul a >250-300 mg/zi de colesterol alimentar. Colesterolul alimentar este aproape în totalitate
sub formă oxidată, extrem de periculos pentru vasele sangvine !!!
- Sedentarismul, care e cu
20% mai periculos decât fumatul
- Obezitatea, dar mai ales
obezitatea abdominală (burta). E mai sănătoasă cu 20% decât sedentarismul !
- Fumatul
- Stresul (prin
catecolamine, insulină și generarea de radicali liberi)
- Alcoolismul cronic
(chiar zi de zi câte puţin
alcool = alcoolism cronic)
- Cafeaua, şi-n special cea turcească sau cea ne-filtru,
conţine kaweol şi cafestol, ce produc colesterolului
- ¯ aportului de
Magneziu alimentar printr-o
dietă săracă în vegetale cu frunze verzi
- Deficitul vitaminic alimentar de B6,9,12
- Lactalbumina şi cazeina, reprezintă factori
hipercolesterolemianţi marcaţi
- AG saturaţi din lactate
au proprietatea de a mări colesterolemia mai mult decât cei din carne !!!
- cantităţii
de sare din alimente
- AG saturaţi sau mai exact un raport supraunitar între AG saturaţi şi AG nesaturaţi va avea ca rezultat scăderea îndepărtării
colesterolului din sânge şi stimularea concomitentă a sintezei hepatice de
colesterol
- Prăjelile de orice fel,
în ulei, unt sau în untură
Riscul cardio-vascular pro-aterogen se
amplifică cu cât se cumulează 2 sau mai mulţi dintre factorii enumeraţi mai sus
!!!
7. AG ”trans” sînt de departe cei mai periculoși reprezentanți
din clasa grăsimilor pentru sănătatea noastră. Grăsimea ”trans” este prezentă ”nativ” în toate produsele lactate,
carnea de vită şi miel, unt, precum şi în uleiurile rafinate.
Grăsimea
”trans” se formează şi atunci când :
-
uleiurile vegetale mono- sau/şi poli-nesaturate sînt hidrogenate şi închegate
pentru a forma mai multe tipuri de margarine sau / şi
-
grăsimile vegetale devin mai închegate pentru frăgezirea aluatului
- AG w 3, 6 şi 9 îşi schimbă configuraţia prin expunere la lumină sau / şi
căldură
Majoritatea AG
”trans” provin din margarine, mâncăruri
prăjite (şi pre-prăjite, gen cartofii
îngheţaţi) şi din produsele de patiserie făcute cu uleiuri sau grăsimi parţial
hidrogenate : nuga,
îngheţate, pufuleţi, biscuiţi, prăjituri, gogoşi, foietaje, brioşe, croissante,
snacks-uri, chips-uri, cartofi prăjiţi, prăjeli cu pesmet, existând
practic în toate produsele fast-food.
Grăsimile saturate şi ”trans”.....
- au de asemenea un rol în producerea texturilor
şi aromelor multora dintre produsele de patiserie şi snacks-uri. Ambele dau foietajelor acea proprietate de... “a se
topi în gură”
- AG ”trans” se
comportă chiar mai rău decât AG saturaţi, fiind responsabili de colesterolului din sânge
şi de LDL-C.
- Spre deosebire de grăsimile saturate, ei conduc
şi la ¯ HDL-C, fiind
deci mult mai dăunatori decât acestea
- Au şi proprietatea de a deplasa efectiv grăsimea corporală spre...
burtă,
- nivelul
glicemic şi rezistența la
insulină.
- La
aceeaşi valoare calorică, grăsimile ”trans” determină cea mai puternică în greutate dintre toate grăsimile, cu depunere specific
abdominală, fiind de dorit ca să nu existe în dieta celor care doresc să-şi
normalizeze greutatea, sau a celor care vor să şi-o menţină
- Produsele
făcute cu o proporţie de grăsimi
saturate sau ”trans” au o
durata mai mare de viaţă decât celelalte produse.
De ce se folosesc
grăsimile ”trans” în alimentaţia umană ?
- valabilitatea produsului în care se introduc la
12-18 luni
- ¯ necesarul de congelare al produselor => preţ mai
mic de transport / păstrare
- Sînt ieftine => oferă marje de profit înalte
- Pot
fi consumate de vegetarieni (sînt grăsimi vegetale) => sporesc vânzările şi
fără... prejudecăţi
- Au un gust PERICULOS de...
BUN !!!
- Nu
sunt esenţiale, nici necesare corpului şi nici nu oferă vreun beneficiu
consumatorului ! ...ba din contră !
Danezii sunt singurii care au stabilit
cantitatea maximă de grăsimi ”trans” conţinută în produsele alimentare la <
2%
Care este... ”excesul” acestor grăsimi
”trans” ? Simplul consum al
surselor menţionate mai sus !
Efectele consumului grăsimilor ”trans” :
- obezitate (mai ales abdominală) și diabet zaharat
- aterogeneză (cardiopatia ischemică e dublă ca incidenţă pentru
AG ”trans” vegetali versus AG saturaţi animali),
- cancer ; efectele pro-cancerigene se datorează prăjirii (mai ales prăjirea repetată) cu / în ulei ”trans”
ce duce la apariţia de acroleină, acrilamidă şi a unor produşi
de glizozilare ; interferă cu procesul de
transformare al acidului arahidonic în diverse prostaglandine, cu efecte
nefaste fiziologice
- boli
degenerative ale articulaţiilor,
- depresie și modificări comportamentale ;
Ţineţi minte următoarea maximă :
- “cel mai sănătos exerciţiu fizic este înotul, dar nu... înotul în uleiul din cratiţă !”
- la >3 linguri de ulei (de
oricare ar fi acesta !) pe zi, corpul începe să-l transforme în... colesterol ;i
trigliceride, cu efecte nocive pentru întregul organism
- uleiul (de oricare ar fi acesta !) este cel mai calorigen aliment, furnizând 880-930 kcal%. De aici și
până la riscurile de a ne depăși copios greutatea este un mic pas, care oricând
poate fi făcut ;
“SINGURUL MOD
DE A RĂMÂNE SĂNĂTOS este să mănânci ce nu vrei, să bei ce
nu-ţi place şi să faci ce n-ai face !” (Mark Twain)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu