miercuri, 25 decembrie 2024

 

Proteinele, cărămizile materiei vii

 

Generalităţi

- CE SÎNT proteinele ? Niște lanțuri de AA, sau mai pe românește, ceva asemănător unui tren, făcut din vagoane. Deci TREN = proteină ; VAGOANELE = AA din compoziția proteinei

- Puține vagoane (trenuleț) = peptide ; multe vagoase = proteină ! S-a-nțeles pilda ?

- Proteinele sînt compuşi fundamentali ai oricărei celule vegetale şi animale = compuşi cu structură macromoleculară, formate din a-AA, uniți prin legături peptidice

- Proteinele sînt „cărămizile” oricărei celule vii, atât vegetale, cât și animale. Rețineți cuvântul ”cărămizi”, deoarece cu acest concept de ”cărămidă” vom avea de-a face în continuare

- Se găsesc în cantități mari în nucleul celulelor și formează masa protoplasmei celulare

- Nu poate exista viaţă în lipsa PROTEINELOR

- „Protos” = primordial ca însemnătate, adică cel întâi, fundamental

- Se găsesc în mare cantitate în nucleul celulei, dar formează şi protoplasma celulară

- Sînt expresia genomului uman, structura lor fiind codificată în ADN-ul celular

- Spre deosebire de glucide și de lipide, care au în structura lor (cu rare excepții) DOAR 3 elemente chimice (C, H, O), în structura proteinelor apare întotdeauna și un al 4-lea element obligatoriu (N) și în unele cazuri și al 5-lea / al 6-lea (S sau/și P), sau chiar și unele metale (Fe, Zn, Co....)

- Reprezintă componente esențiale pentru materia vie, alături de apă, glucide, lipide, vitamine, antioxidanți și minerale ; TOATE ACESTEA împreună sînt denumite ”principiile alimentare”

- Proteinele au o proprietate UNICĂ nemaiîntâlnită la alte substanțe din materia vie : SPECIFICITATEA. Astfel proteinele anumitor specii de animale și vegetale sînt TIPICE pentru acele specii și se deosebesc de proteinele ALTOR specii. Uneori se observă diferențe în structura proteinelor chiar între indivizii aceleiași specii

- Organismele vii nu au capacitatea de a stoca proteine (ca în cazul glucidelor și a lipidelor), depinzând astfel nemijlocit de un aport zilnic suficient, atât cantitativ și calitativ

- Deficitul proteic poate fi periculos, însă este excepțional de RAR întâlnit, dar semnificativ mai periculos este excesul proteic, de departe mai frecvent întâlnit și mai ales în zilele noastre

- În timp ce glucidele și lipidele au în corp un rol structural, sau furnizează energie prin arderea lor, proteinele, în afara rolului lor structural, pot avea și roluri funcționale (enzimele, hormonii....)

 

Clasificarea proteinelor se face în funcție de produșii rezultați la hidroliza acestora, în :

- Holoproteinele = proteine, care în urma hidrolizei generează exclusiv AA

- Heteroproteine = proteine care în urma hidrolizei formează şi alte substanţe neproteice (grupări prostetice) : cromoproteine (Hb), nucleoproteine (ADN, ARN), fosfoproteine (cazeina), glicoproteine (unii hormoni), lipoproteine

- Clasificarea enzimelor se poate face și după tipul de reacție la care acestea participă, astfel :

a) Hidrolazele = desfac substratul prin fixarea apei : esteraza, glicozidaza, amidaza, peptidaza, fosfataza

b) Transferazele = trasferă grupări de atomi de pe un donor pe un acceptor (grupări metil, acil....)

c) Oxidoreductazele = transferă hidrogen sau electroni (dehidrogenazele)

- După solubilitatea lor, proteinele se împart în :

a) proteine insolubile, sau fibrilare, se găsesc în organismul animal în stare solidă și asigură corpului structură, rezistență și protecție împotriva agenților externi (keratina, colagenul, fibrina, miozina, fibroina)

b) proteine solubile se găsesc sub formă de geluri hidratate : albuminele, globulinele, hormonii proteici, enzimele, anticorpii specifici, unele toxine

- După natura lor, proteinele complexe se împart în :

a) Fosfoproteine = proteine care au în structura lor una sau mai multe grupări fosfat

b) Metaloproteine = proteine care au în structura lor un metal (enzimele)

c) Cromoproteinele = proteine care au în structura lor un nucleu metalo-porfirinic (hemoglobina, clorofila, citocromii, peroxidazele) și sînt colorate

d) Glicoproteinele = proteine care au în structura lor una sau mai multe lanțuri polizaharidice

e) Lipoproteinele = proteine care au în structura lor lipide

f) Mucoproteine = a2-seromucoidul

g) Nucleoproteine = acizii nucleici

h) Scleroproteine insolubile = din țesutul conjunctiv (keratină, oseină, elastină, gelatină)

 

Structura şi compoziţia proteinelor

- Structura primară se referă la tipul aminoacizilor, numărul şi succesiunea lor specifică

- Structura secundară este determinată de aranjarea în spaţiu a catenei polipeptidice şi de legăturile care se stabilesc între catene şi mai ales este vorba aici despre legăturile de hidrogen, care se stabilesc între grupările NH- şi C=O

- Structura terţiară reprezintă modul definitoriu al împachetării lanţului polipeptidic

- Structura cuaternară defineşte modul de asociere, natura şi numărul unităţilor care formează structura oligomerilor din structură terţiară. Astfel catenele polipeptidice se pot asambla în structuri multi-subunitare

- Structura unei proteine poate fi determinată prin difracţia razelor X, sau prin hidroliză enzimatică

- Toate proteinele conţin deci C, H, O, N ;

- În unele proteine se mai găsesc cantităţi mici de : P, S, Fe, Cu, I, Cl, Br

- Conţinutul procentual aproximativ al elementelor principale este : C (50-52%), H (6,8-7,7%), S (0,5-2,2%), N (15-18%), O (20-22%)

- Greutatea moleculară a proteinelor variază în limite largi, între câteva mii şi câteva milioane u.a.m. (unităţi atomice de masă, sau daltoni)

- Plasma sangvină conține 3 grupe de proteine : fibrinogen, globulină și albumină

- Proteinele vegetale (protaminele, glutaminele, albuminele, histonele) au structură globulară

- Proteinele suferă denaturare (alterarea structurii tridimensionale, cu păstrarea celei moleculare) sub acţiunea unor factori fizici, chimici, radiaţii

 

Particularitățile proteinelor alimentare

- Proteină completă = conţine toţi AA esenţiali, într-o proporţie optimă pentru absorbţie

- Proteină incompletă = poate conţine sau nu, toţi AA esenţiali, dar într-o proporţie neadecvată pentru absorbţie

- Proteinele de origine animală sînt toate proteine complete, conţinând toţi AA esenţiali. Proteina de origine animală are un caracter acid şi supra-solicită rinichii

- Proteinele de origine vegetală sînt incomplete (excepţie soia, alge, pudra de orz verde, Macca), dar printr-o combinaţie a mai multor alimente vegetale se pot obține toți AA esențiali necesari bunei funcționări a corpului. Proteina de origine vegetală este bazică şi sub-solicită rinichii

- Surse de proteine pentru organismul uman : vegetalele (legume, leguminoase, fructe, cereale, nuci, amidonoase, seimnțe) şi animalele (carne, lactate, ouă, pește...)

- AA esenţiali = AA pe care organismul nu-i poate sintetiza : FILLM TTV (Fenilalanina, Izoleucina, Leucina, Lisina, Metionină, Treonina, Triptofan, Valină). Alţii introduc în listă His, Arg şi Tre, mai ales la copiii mici

 

[Teoria cu proteinele “complete” / “incomplete” s-a văzut că NU rezistă la o cercetare mai atentă și nici în situații concrete de viață, fiind mai mult o noțiune TEORETICĂ (hai să NU folosesc cuvântul ”manipulativă”, deși aș avea toate motivele să o fac, fără a greși !).

Fiți atenți la cele ce urmează :

- persoanele vegane echilibrate NU prezintă nici un fel de probleme din cauza dietei lor APARENT restrictive

DE CE am folosit cuvântul “aparent” ? Pentru că o persoană vegană este DE DEPARTE mai echilibrată decât o persoană cu dietă omnivoră și pe cale de consecință și MULT mai sănătoasă !

”Vai, da’ voi ce mâncați fiind vegani ? Numai salată ?” …mi se adresează frecvent câte-o persoană omnivoră, parcă având MULTĂ milă și înțelegere pentru mine. Numai că nu-mi zice, fiind elegantă în exprimare : ”Vai da’ prost mai ești ! Credeam că fiind dr. te mai duce minte, însă.... asta e, atâta poți !”

Iar eu încep să spun, că vegan fiind poți consuma : uleiuri, clasa nucilor, leguminoase, amidonoase, cereale, fructe, legumele, alimente din clasa verzei (crucifere), o mulțime de plante aromate. Vă mai spun ȘI ALTELE ? Firește că mănânc ZILNIC și salată, dar NU NUMAI salată !

Pot să vă întreb și eu ceva : dvs. ca omnivori mâncați DOAR carne, lactate, ouă, pește SAU pește, ouă, lactate, carne ? CUM ? Doar atât ? …și parcă încep EU să mă uit cu milă la o astfel de persoană, care până la momentul acela mă privea EA de pe o poziție de superioritate, dar din cauza ignoranței sale, sau a neștiinței ! Hopa !]

 

- În cazurile de persoane FOARTE SĂRACE, care au consumat perioade lungi (ani – decenii) aproape exclusiv orez, sau alte pseudo-cereale (quinoa, amarant, hrișcă) NU s-au demonstrat carențe proteice

La aceste persoane NU s-au întâlnit probleme de sănătate legate de carența de așa-zișii ”AA esențiali”

=> această teorie NU rezistă la o cercetare mai amănunțită și când au fost cercetate loturi MARI populaționale, motiv pentru care mulți nutriționiști serioși, azi nici NU mai vorbesc despre ea]

 

- Necesarul zilnic optim de proteine ar fi de 0,6 g / kgcorp / zi la adult

 

[Vă rog mult de tot să NU rețineți această cifră și nici o altă cifră în dreptul necesarului zilnic de proteine, căci NU e relevantă ! DACĂ aveți o dietă echilibrată ”scoateți” acest necesar FĂRĂ nici un fel de probleme, ba chiar sînt șanse MARI să-l depășiți, dacă NU aveți în vedere MODUL de COMBINARE sănătoasă al alimentelor între ele și la o masă !]

 

- La copiii mici 1,5-2,2 g / kgcorp / zi. Excesul este foarte nociv, cum vom vedea mai departe

 

Proprietăţile proteinelor

- Au structură amorfă, sau cristalină

- Proteinele globulare în general sînt solubile în apă

- Proteinele fibrilare sînt insolubile în apă, iar în prezenţa acesteia prezintă fenomenul de gonflare

- Soluţiile de proteine au proprietăţile sistemelor coloidale, formând amfioni

- Au caracter amfoter : în mediu bazic formează anioni şi în mediu acid, cationi

- Prezintă fenomenul de migrare spre electrozi într-o soluţie (electroforeză) : cataforeză (în mediu acid) şi anaforeză (în mediu bazic) ; în mediu neutru nu migrează !

 

Asimilaţia şi biosinteza proteinelor

- Pentru sinteza proteică, plantele au capacitatea de a utiliza azotul anorganic din sol (sub formă de amoniac şi azotaţi)

- Unele vieţuitoare inferioare (bacteriile din sol sau de la nodozitățile rădăcinilor leguminoaselor) au capacitatea de a folosi chiar azotul din aer, sau îl pot transforma în NO3- anorganic fixându-l în sol

- Unele leguminoase (fasolea) au capacitatea de a fixa N2 din aer în N asimilabil pentru alte plante în sol (sub formă de -NO3-)

- Animalele nu au capacitatea de a asimila combinaţiile anorganice ale azotului, fiind nevoite să utilizeze proteinele de origine vegetală şi animală, în hrana lor ; acestea pentru a fi utilizate, trebuie mai întâi hidrolizate, transformate în AA, pentru a fi apoi încorporate în noi proteine structurale / funcţionale ale organismului gazdă

- Capacitatea de sinteză proteică specifică este codificată în materialul genetic, de unde, asemenea unei matriţe, este copiată secvenţa de AA din structura proteică

 

Reacţii de identificare ale proteinelor

- Reacţia biuretului : proteină în mediu alcalin + CuSO4 => coloraţie albastră

- Reacţia xantoproteică : proteină + HNO3 concentrat => coloraţie galbenă

- Reacţia Pauli : proteină (în soluţie alcalină) + acid sulfanilic diazotat => coloraţie roşie

- Reacţia Ehrlich : proteină + soluţie clorhidrică de p-dimetilamino-benzaldehidă => coloraţie violetă

- Reacţia Adamkiewics-Hokins : proteină + H2SO4 conc. + urme de acid glioxilic => culoare violet albastră

- Digestia enzimatică

 

Digestia, absorbţia şi metabolismul proteic

- Proteinele alimentare ajunse în stomac, fiind supuse unei puternice acidități, cu un pH ce variază între 0,8 – 1,5 unități sînt denaturate, apoi „feliate” grosier, până la nivel de peptide, mai mari sau mai mici, sub acţiunea enzimelor gastrice (în special pepsina)

- La nivel intestinal pH-ul se schimbă radical, devenind bazic (8 – 9 unități pH), iar sub acţiunea enzimelor pancreatice şi intestinale, peptidele de mai sus ajung să fie desfăcute în AA constituenţi, dar unele vor rămâne peptide mici = exorfinele. Enzimele care acționează asupra proteinelor alimentare la nivel duodenal sînt : tripsina, chimotripsina şi carboxieptidaze (pancreatice), aminopeptidaze (intestinale)

- (intestinul sugarului are capacitatea să absoarbă unele proteine, complet nefeliate : imuno-globuline, lactoferina etc.)

- La nivelul „marginii în perie” intestinale are loc absorbţia AA, peptidelor mici, sau a proteinelor nemodificate (cazuri de excepţie)

- Proteinele vegetale ÎNTOTDEAUNA sînt ”feliate” la nivel de AA

- Proteinele animale ADESEA NU sînt ”feliate” complet la nivel de AA și pot genera cantități suficiente de peptide (mai mari sau mai mici), care atunci când sînt absorbite din intestin în sânge, pot determina corpul să ”tragă” asupra lor cu anticorpi. Acest fenomen PERICULOS se întâmplă MAI ALES în cazul lactatelor, căci cazeina din lactate este CEA MAI GREU digerabilă proteină cunoscută !

- AA ajung în ficat, „laboratorul organismului” = locul sintezelor proteice de bază pentru necesităţile întregului organism

- Tot aici pot avea loc procese de dezaminare, transaminare, glicozilare şi chiar degradare a AA în scop energogen la nevoie (gluconeogeneză)

- Organismul animal nu are capacitatea de a stoca proteine, aşa cum poate stoca lipide sau glucide

- Într-o cură de slăbire, nedublată de un aport proteic suficient şi exerciţiu fizic, organismul cruţă (culmea !) lipidele, degradând proteinele structurale !!! Atenţie cine vă supraveghează, sau vă recomandă o cură de slăbire !!! NU intrați într-o cură de slăbire după ceea ce ați găsit scris ”pe net”, căci puteți face TOPIRE MUSCULARĂ / CARDIACĂ !!! Ca peste tot, profesionalismul sau amatorismul se poate manifesta și în domeniul curelor de slăbire, cu efecte benefice / dezastruoase pentru sănătate

 

Excesul proteic este dăunător, căci....

- suprasolicită funcţia renală, grăbind distrucția și îmbătrânirea rinichilor (care în mod normal are loc fiziologic după vârsta de 35 de ani), în ritm de cca. 1% pe an

 

[CE înseamnă asta ? La 70 de ani, în mod ”normal” mai mult de 1/3 din rinichi sînt PRAF !

Dar DACĂ însă ne ”străduim” putem să ne facem rinichii PRAF și mai repede și într-un procent și mai MARE !]

 

- prezintă risc litiazic

- risc de gută

- risc de CANCER

- are efect diuretic pentru unele metale ESENȚIALE : Ca, Cu, Zn, Mn, Mg

- suprasolicită și ficatul

- excesul proteic se întâlnește mai ales în cadrul dietelor cetogenice și la culturiști

 (la o persoană vegană distrucția renală este de 1% pe cincinal !)

 

Deficitul proteic....

- se întâlnește FOARTE rar, în caz de inaniție, foamete, posturi prelungite

- determină degradarea proteinelor structurale și topirea masei musculare striate, dar și cardiace

 

Funcţiile proteinelor în organismul uman

- Transport : pentru metale, diverse substanţe (medicamente), O2 / CO2...

- Depozitar al unor metale

- Catalizator : enzimele

- Imunitar : anti-corpii

- Mesager : cei mai mulți hormoni au o structură proteică, dar nu toți

- “Moleculele de plăcere” menţin creierul într-o stare de confort psihic + de 100-1000 ori mai puternice analgezice decât morfina

- Actina şi miozina sînt proteinele contractile din muşchi

- Colagenul din piele are rol de susţinere, conferind supleţea acesteia

- Elastina = proteină din tunica internă a vaselor de sânge

- Keratina = structura firului de păr, piele şi unghii

- Matricea osoasă și dentina sînt tot de natură proteică

- Ajută la coagularea sângelui : fibrinogenul + factorii de coagulare

- Constituie substratul memoriei (este şi ea de natură proteică), bazându-se pe capacitatea de sinteză proteică a celulei nervoase

- Unele proteine /  enzime apar în sânge când / dacă există alterări structurale / funcţionale în unele organe, ceea ce permite ridicare unei suspiciuni de diagnostic : transaminazele hepatice, troponinele T şi I, Mioglobina, CPK, proteina C reactivă, globulinele...

- Rol structural = celulele tuturor ţesuturilor sînt formate din proteine

- (bolile infecţioase se datorează în mare parte proteinelor-toxine generate de microorganisme)

- Proteinemia normală : 60-80 g / litru ; aceasta dă o presiune coloid osmotică de 2 mOsm (30 mmHg), o concentraţie de 16 mEq/l

- 1 gram de proteine reţine 20-22 ml apă => regimul hiperproteic poate fi responsabil de apariţia edemelor

- 1 gram de proteine furnizează prin ardere 4,1 kcal / gram

 

Enzimele (sau fermenții)

- Sînt proteine globulare a căror durată de activitate este mai scurtă decât aceea a catalizatorilor anorganici

- Pot fi create greu în Laborator, dar NU pot ființa mult timp în afara materiei vii

- Reprezintă unul dintre argumentele de bază pro-Creațiunea lui Dumnezeu ; din ne-viu NU pot apărea enzime și reciproc, enzimele NU POT supraviețui în afara viului

- Activitatea catalitică este deținută de o porțiune mică din molecula proteică, numită ”centru activ

- Sînt catalizatorii reacțiilor chimice care au loc în organism, iar din acest motiv mai sînt numite și biocatalizatori

- Reacțiile chimice din corpul nostru sînt reacții ”în lanț”, la acestea participând nemijlocit enzimele

- Există unele proteine enzimatice care nu devin active, decât dacă se unesc cu anumite molecule de natură ne-proteică și cu structură specială favorabilă activităților enzimatice. În aceste cazuri proteina inactivă se numește apo-proteină

- Moleculele de natură neproteică ce dau activitatea enzimatică se numesc coenzime, iar rezultatul unirii dintre apoenzimă și coenzimă este holoenzima (sau enzima activă)

- Specificitatea unei enzime poate fi.....

a) absolută, atunci când aceasta catalizează o singură reacție, spre o anumită substanță (ureaza)

b) de grup, atunci când aceasta catalizează o reacție dată de mai multe substanțe înrudite

c) stereochimică, atunci când catalizează reacții la care participă, sau ia naștere un izomer steric

- Activitatea enzimatică este nemijlocit influențată de : temperatură (36-400C), pH (de regulă între 5-9, excepție fiind pepsina, care funcționează la 1,5 pH), ionii din soluție, radiații, lumină

 

Dieta cu proteine de origine animală poate avea următoarele efecte :

- Determină ­ secreţiei de insulină prin acţiune directă asupra pancreasului, cu toate neajunsurile legate de acest fapt (factor de creștere tumorală, al vaselor spre înăuntru, ¯ glicemiei)

- Determină ­ indirectă a colesterolemiei, nu de alta dar alimentele de origine animală (cu excepţia lactatelor) sînt lipsite de glucide, iar atunci când consumăm un produs de origine animală, practic noi consumăm proteină + AG saturaţi + colesterol

- Prin preparare termică, cea mai mare parte a L-AA (levo-aminoacizilor) din produsele alimentare de origine animală se transformă în D-AA (dextro-aminoacizi), cu blocarea dramatică ulterioară a absorbţiei restului de L-AA ; …iar corpul nostru poate utiliza doar L-AA, nu şi D-AA ! Alterarea termică a AA de origine vegetală este minimă !!!

- Acidifică mediul intern al organismului, motiv pentru care corpul va recurge la rezervele sale de Calciu osos (sub forma Ca(HCO)3) pentru a restabili alcalinitatea

- Prin metabolizare rezultă o cantitate sporită de uree, care determină ¯ cantității de NO (un vasodilatator arteriolar excepţional), accentuând pierderea urinară de Calciu ; este stimulată producţia de endotelină (un puternic vaso-constrictor), iar drumul până la apariţia HTA este scurt  

- ¯ LTK (limfocitele T killer) şi ¯ LTh (limfocitele T helper) până la niveluri periculoase ; (şi) din acest motiv, frecvenţa bolii canceroase cu diverse localizări şi a limfoamelor este încurajată printr-o alimentaţie de origine animală, fiind descurajată printr-o dietă vegetariană

- Provoacă forţarea rinichiului şi ­ riscul apariţiei calculilor renali

- Are o capacitate alergizantă, lucru deloc de neglijat în primul rând la atopici, astmatici, la cei care suferă de unele boli autoimune, dar şi pentru populaţia generală

- Necesită o aciditate accentuată pentru digestie (un pH  între 0,8 - 1,5) comparativ cu proteinele de origine vegetală, care pot fi „feliate” în stomac, chiar şi la un pH de 1,5-1,7, cât şi un timp mai îndelungat de stagnare în stomac. Apare astfel riscul apariţiei bolii ulceroase și a fermentației

- Conţine o cantitate importantă de AA aromatici (TIR şi PHE), care trecând în colon se vor transforma sub acţiunea florei microbiene în compuşi fenolici, iritanţi şi cu potenţial cancerigen local

- Cu cât ­ nivelul proteic al alimentaţiei, va ­ şi nivelul de IGF 1 (factorul de creştere insulinică), iar corpul nostru va accelera diviziunile celulare (cu risc potenţial de cancer), corpul „turând motorul” şi ¯ astfel durata şi speranţa de viaţă ; reciproc, cu cât ¯ nivelul proteic al alimentaţiei, va ¯ şi nivelul de IGF 1, corpul reparându-şi celulele pe care le are deja. Dulciurile concentrate au şi ele proprietatea de a ­ IGF 1, în vreme ce dieta vegetarian totală şi postul periodic ¯¯ nivelul de IGF 1

 

- Consumul prelungit de carne şi / sau în cantitate mare este cauză de apendicită acută, dar și de cancer de colon

- Mioglobina (carne) şi hemoglobina (sânge) ingerate şi absorbite, prezintă un efect toxic MAJOR direct asupra epiteliului tubular renal, generând cilindrii. Mioglobina şi hemoglobina sînt cei mai puternici inhibitori ai generării şi ai acţiunii NO, având drept consecinţă vaso-constricţia intrarenală cu ischemie şi vaso-constricţie sistemică cu HTA ulterioară

- Hemoglobina este cea mai toxică și mai periculoasă substanță cunoscută pentru rinichi (atenție la consumul de alimente ”în sânge” : biftec ”în sânge”, sângerete în Banat....

 

[Dumnezeu INTERZICE consumul de sânge în Biblie ! – vezi Levitic 3,17).

CE spune acest pasaj ?

”Aceasta este o lege VEȘNICĂ pentru urmașii voștri în toate locurile unde veți locui ; CU NICI UN CHIP să NU mâncați nici grăsime și nici sânge !

Și-atunci CUM rămâne cu slăninuța, cu untura, cu untul, cu margarina ?

Fiind creștini RESPECTĂM ceea ce zice Dumnezeu în Biblie SAU facem orice altceva, având noi impresia că sîntem creștini ?

DACĂ facem ceea ce zice Dumnezeu în pasajul de mai sus ”riscăm” să fim sănătoși, în caz contrar, noi doctorii o să avem de treabă cu persoanele înfundate vascular și care NU respectă PORUNCA Domnului din acest pasaj !]

 

- Mioglobina (din carne) este a 2-a cea mai toxică și mai periculoasă substanță cunoscută pentru rinichi (atenție la consumul de carne !)

 

[A 3-a cea mai toxică substanță pentru rinichi este CALCIUL atunci când acesta....

- este ELIMINAT din oase, dinți, mușchi, inimă, creier sub acțiunea ACIDIFICANȚILOR corpului

- este ABSORBIT într-o cantitate MASIVĂ din intestin în sânge sub acțiunea unor doze MARI de vitamină D, dar lipsind o cantitate optimă de vitamina K2, care să-l trimită acolo unde-i este locul : oase, dinți, mușchi, inimă, creier

- este injectat intravenos]

 

- Dieta hiper-proteică de origine animală supra-solicită tubul digestiv şi determină consumul unei MARI cantităţi de energie spoliind corpul de putere / energie. Deci dieta proteică animală NU dă energie, ci epuizează de energie organismul celui care-o utilizează ! ;

- Dieta hiperproteică de origine animală este implicată în apariţia sindromului ADHD la copii

- NU va fi administrată carne unui copil de sub 10 luni vârstă !!! DACA NU i se va administra nici după această vârstă + NU i se vor administra nici produse lactate de orice fel unui copil măcar sub vârsta de 6 ani... tare bine ar fi !

 

[Ca dr., pe parcursul carierei vezi multe : am văzut și copil de 4 luni ”hrănit” de părinți cu carne de porc la grătar cu cartofi prăjiți.

CE credeți că făcea cel mic ? Mânca ! CE era să facă având asemenea părinți ?]

 

Încă ceva : e bine să știți că NICĂIERI în Biblie Dumnezeu NU a poruncit EL consumul de lactate și nici de ouă ! Când Dumnezeu n-a mai putut cu poporul Israel în pustia Sinai, le-a permis totuși consumul de carne, dar DE UN ANUMIT FEL și NU orice fel de carne !

Pe cine intereseaza CE FEL DE carne e cea PERMISĂ de Dumnezeu în Biblie îi recomand să citească capitolele 11 din Levitic și capitolul 14 din Deuteronom.

Atenție MARE : NU vă lăsați MANIPULAȚI de unii lideri religioși care RĂSTĂLMĂCESC ceea ce a spus Domnul Isus, atunci când Domnul a afirmat că ”nu ce intră în gură spurcă pe om, ci ceea ce iese din gură spurcă pe om” ! În acel context Domnul Isus se referea la COMPLET ALTCEVA (adică la faptul că a mânca având mâinile ne-spălate NU spurcă pe om, conform Matei 15,20) și cu acea ocazie NU a anulat ceea ce Dumnezeu a lăsat în Biblie în capitolele anterior menționate !

Deci text Biblic SCOS din context = pretext !

Domnul Isus NU a adus modificări Bibliei Vechi Testamentare în ceea ce privește dieta lăsată de Dumnezeu !

     E bine să știți că pe mine ani buni pe m-a chinuit un pasaj din Biblie ; hai să vi-l citesc și vouă, dar vouă nu vi-l citesc ca să vă chinui, ci o să vi-l și explic : Deuteronom 12,15 spune : ”totuși când vei dori, vei putea să înjunghii vite și să mănânci carne în toate cetățile tale, cât îți va fi dat prin binecuvântarea Domnului Dumnezeului tău. CUM se mănâncă din gazelă și din cerb” !?!

CUM adică ”cum se mănâncă din gazelă și din cerb” ?

Voi când ați mâncat ultima oară din gazelă și din cerb ? Ei bine, așa de.... RAR să mâncați carne.

     Sensul acestui pasaj și CUM ar trebui să înțelegem noi consumul de carne lăsat în Biblie de Dumnezeu este următorul : ai poftă ca să mănânci carne ? Mănâncă ! Dar data viitoare să fie la luni bune distanță

=> deci Dumnezeu NICĂIERI nu a încurajat consumul frecvent sau ZILNIC de carne, căci acesta NU este sănătos !

Când am zis cuvântul ”carne”, aici intră și ”peștele”, căci peștele NU are ”frunze de pește”, ci ”carne” de pește !]

 

- Există date certe ale unor studii care susţin că proteina din lactate (cazeina) ar fi cea mai alergizantă și mai cancerigenă proteină de origine animală !!!

- Împreună cu proteina de origine animală, atunci când consumăm alimente de origine animală, dar mai ales lactate (mai) aducem în corp și colesterol, grăsimi saturate, foarte multă sare, purine.... = substanțe NE-necesare, ba chiar periculoase prin numărul și cantitatea lor

- Se ¯ durata medie de viaţă

 

[E bine să știți că….

- alimentele de origine vegetală rămân în stomac cca. 3-4 ore, cu excepția fructelor care stau 2 ore și a sucurilor de fructe / legume care stau cca. 1 oră

- carnea și peștele stau în stomac 6-8 ore

- ouăle și icrele stau în stomac 8-10

- iar lactatele între 10-16 ore (10 ore lapte, iaurt, 12-13 ore pentru brânză și cașcaval, 16 ore untul

CE se întâmplă cu alimentele la 370C, în beznă și umezeală ? Fermentează => generând toxine, acizi, Histamină, care apoi se absorb în sânge intoxicând fluxul sangvin și solicitând inutil ficatul și rinichii pentru detoxificare + stomacul obosit cuplează în creier senzația e FOAME => risc de a mânca necontrolat și de a ne depăși greutatea corporală]

 

Dieta cu proteine de origine vegetală  are următoarele efecte :

- ¯ necesarul de insulină, dar ­ biodisponibilitatea hormonului

- Determină ¯ colesterolemiei (în special leguminoasele şi algele)

- Nu modifică pH-ul mediului intern, menţinându-l bazic, fără risc de a deveni calciuretice

- Nu suprasolicită funcţia renală, chiar dacă doza de 0,6 gr. / kgcorp / zi este depăşită copios de 2-3 ori

- Potenţial alergizant ¯¯ decât al proteinei animale. În acest sens se şi utilizează extracte din soia la sugarii atopici. Există totuşi şi unele alimente de origine vegetală cu potenţial alergizant ­­ (arahidele, polenul)

- Nu necesită aciditate gastrică prea accentuată pentru digestie. Risc ulcerogen ¯

- Dieta de origine vegetală stă puțin în stomac

- NU necesită un consum MARE de energie pentru digestie

- Proteina vegetală nu determină stimularea secreţiei de endotelină (vaso-constrictoare), ci din contră de NO (vaso-dilatator), datorită conţinutului de Arginină. Rol de prevenire şi combatere a HTA + încurajează o vasodilatație optimă și o irigație optimă a tuturor organelor corpului nostru

- Nu are risc cancerigen, dacă este consumată în limite rezonabile

- ­ durata medie de viaţă

 

[2 cuvinte despre un fenomen GRAV, care ia amploare tot mai serioasă în zilele noastre : dieta cetogenă, sau mai ”jmecher” denumită ”dieta keto

CE presupune această dietă ?

- demonizarea ”hidraților de carbon” = denumire ABSURDĂ și STUPIDĂ dată glucidelor, denumire părăsită de ORICINE mai știe o BRUMĂ de chimie, în urma recomandărilor Congresului IUPAC încă din... 1.961 !

- consumul exclusiv, sau aproape exclusiv de alimente de origine animală (mă refer la pește, carne, ouă, icre), eventual uleiuri (vegetale) sau/și (de către cei mai puțin extremiști fani ai acestei diete) și de lactate concentrate (brânză, caș, cașcaval, urdă, smântână, unt), untură, slănină

- un consum MINIM de cereale sau lipsa acestora din dietă

- un consum MINIM de fructe / legume, sau lipsa acestora din dietă

 

CE se întâmplă în momentul în care adoptă cineva o astfel de dietă ?

- Combustibilul PREFERENȚIAL al tuturor celulelor – glucoza – trebuie să fie produs în corp !

- Pe corp chiar nu-l interesează astfel de idei.... idioate, SAU dacă cineva care adoptă o astfel de dietă are SAU NU are ceva în cap ! Pe corp chiar nu-l interesează astfel de lucruri ! Corpul știe, trebuie și poate funcționa pe GLUCOZĂ => glucoza va fi produsă din sursă ne-glucidică, adică din grăsimi și proteine. Creierul funcționează EXCLUSIV cu glucoză !

- Nivelul pro-antioxidant al acestei diete este ­ => risc de îmbătrânire prematură

- Nivelul pro-inflamator al acestei diete este ­ => risc de formare de cheaguri, de cancer, de înfundare vasculară, de diabet zaharat, de făcut praf articulațiile

- Apare acidificarea cumplită a corpului, MAI ALES (dar nu numai) prin ceto-acizi

- ­ nivelului de colesterol și grăsimi din sânge

- Este intoxicat sângele cu deșeuri + afectare hepatică, renală, cerebrală

- ¯¯ a toleranței la efort pe termen lung, dar și a capacității intelectuale

- Are loc o înfundare vasculară accelerată

…și lista poate continua mult și bine !

=> ”dieta keto” reprezintă un DEZASTRU pentru organism, atât pe termen scurt, dar MAI ALES pe termen lung și este promovată de persoane care NU au cunoștințe de nutriție.

Persoanele care au adoptat aceasta dietă merg adesea pe ideea că ”se simt bine” adoptând-o ! GREȘIT ! Mă simt bine” NU este un argument valid....

- că și fac ceva BINE, căci mă pot simți MINUNAT fiind beat, sau drogat ! Un fumător, tocmai pentru că începe să nu se mai simtă bine, își aprinde o nouă țigară !

- că pot fi sănătos : o persoană suferindă de cancer, sau de-o boală autoimună se poate simți MINUNAT până cu 3-4 săptămâni înainte de deces !

Atenție MARE la conceptul de ”mă simt bine” !

Repet, e important ca să ne simțim bine făcând ceva, dar NU ACESTA trebuie să fie criteriul UNIC sau DE BAZĂ că și facem ceva bine pentru sănătatea noastră și nici că sîntem, sau vom fi sănătoși DOAR DACĂ ne simțim bine !!!

Eu ca dr., care-mi iubesc breasla din care fac parte, MĂ BUCUR SINCER când aud că încă o persoană a trecut pe ”dieta keto”, SAU că NU vrea să renunțe la ”dieta keto”, tocmai pentru că o astfel de persoană va veni în curând la dr. cu sănătatea ruinată. Deci noi doctorii chiar ne bucurăm, știind că vom avea treabă cu astfel de persoane în lunile-anii următori ! Chiar NU-i vom aștepta prea mult pe adepții ”dietei keto” !

=> Deci NU se pune problema DACĂ o astfel de persoană își va ruina sănătatea, ci ÎN CÂT TIMP o va face ! ...căci și-o va ruina CU SIGURANȚĂ]

 

Nivelul proteic aproximativ al unor alimente (în procente)

- 0 : zahăr, miere, amidon, drajeuri, ulei de orice fel

- 1% și sub : toate sucurile de fructe și legume, tapioca

- 2% și sub : toate fructele și legumele, cartofi, cartofi dulci, cartofi mov, topinambur, bame, igname, mămăliga  

- 3 : roșcove, bulgur, prune cu sâmburi confiate, stafide, conopidă

- 3,5 : lapte de vacă integral

- 4 : spanac, varza de Bruxelles, chefir

- 5 : ciuperci, caise confiate fără sâmburi

- 5-8 : lapte de bivoliţă

- 6 : pâinea integrală de quinoa, lapte de oaie

- 7 : usturoi, brânză topită, ciocolată

- 8 : nuca Macadamia, orez roșu, orez integral, pâinea integrală de ovăz, pâine de grâu albă, intermediară, cornuri, chifle, biscuiţi, urzici

- 9 : bob, pâinea integrală de secară, pâinea graham, griş

- 10 : orez negru, fulgii de porumb

- 11 : mei, teff (meiul etiopian), paste făinoase albe, creier de vită

- 12 : alune, pastele făinoase integrale, măsline verzi, carne de vită grasă,

- 13 : hrișca, fulgii de ovăz, pâinea integrală de grâu, parizer, crenwursti, polonez

- 14 : nuca Braziliană, amarant, quinoa, fulgi de ovăz, scrumbie

- 15 : nuca Pecan, fulgii de secară, carne de porc grasă

- 16-19 : carnea de crap

- 17 :  carnea de somn, calcan, morun, leberwurst, inimă de vită, carne de oaie

- 17-21 : carnea de stavrid

- 18 : migdale, tako, caltaboş, rinichi de vită, brânză dietetică de vacă, carne de miel, de gâscă, hering

- 19 : telemea de vacă, carnea de şalău, ştiucă, cod, nisetru, halva

- 20 : fistic, caju, pate de ficat, carne de porc / vită slabă, salam de vară, carne de raţă, ficat de vită, măsline negre

- 21 : mazăre boabe, nuci, carne de găină,

- 22 : fasole boabe, muşchi ţigănesc, carne de iepure, macrou

- 23 : tobă

- 24 : linte boabe, năut, şuncă presată, icre crap

- 26 : arahide

- 27 : brânză de burduf, lapte praf, salam de Sibiu, carne de curcă, semințe de dovleac, pudra de Moringa

- 26-28 : caşcaval

- 30-31 : icrele de orice fel

- 31-33 : semințele de cânepă

- 38-42 : soia, brânza grasă de vacă, lupin

- 58 : chlorella

- 65 : laminaria

- 71 : spirulina

 

[Atenție MARE la întrebarea PERICULOASĂ și MANIPULATIVĂ : ”dar tu DE UNDE îți iei proteinele dacă ești vegan ?

Pildă : să presupunem că aveți o mașină. DIN CE e făcută MAȘINA dvs. ? Din TABLĂ.

Nu-i așa că dacă vreți ca mașina dvs. dacă vreți să funcționeze cât mai bine, în rezervor o să-i băgați TABLĂ de cea mai bună calitate ?

Nicidecum ! O să-i băgăm benzină sau motorină ! ACESTA este COMBUSTIBILUL necesar mașinii noastre !

Da, corpul nostru este făcut din PROTEINE = cărămizi ; dar NU funcționează pe PROTEINE, ci pe GLUCIDE și LIPIDE !

 

Să presupunem că am niște prieteni de familie care și-au terminat de construit o casă, s-au mutat în casa respectivă, iar pe mine mă invită să sărbătorim împreună, că așa se face... ca ”de casă nouă”.

CE cadou credeți că le-aș duce acestora ”de casă nouă” ? Normal că m-am și gândit să le cumpăr niște saci de ciment, niște saci de adeziv și niște cărămizi !?! Nu-i așa ?

SAU aș friza absurdul făcând astfel și m-ar și fugări dacă aș face una ca asta ?

 

CE-am zis mai sus ? Citez exact : ”prin preparare termică, cea mai mare parte a L-AA (levo-aminoacizilor) din produsele alimentare de origine animală se transformă în D-AA (dextro-aminoacizi), cu blocarea dramatică ulterioară a absorbţiei restului de L-AA ; …iar corpul nostru poate utiliza doar L-AA, nu şi D-AA ! Alterarea termică a proteinelor de origine vegetală este minimă => deci, ”de unde vă luați proteinele ?”, dacă cele de origine animală determină formare de D-AA prin preparare termică, D-AA practic inutilizabili ?!?

 

Altă întrebare MANIPULATIVĂ : DE CE are omul canini ? NU ca să consume CARNE ? NU, nicidecum ! Pot să răspund inițial printr-o contra-întrebare ?

CUM arată caninii omului ? Sînt ca ai carnivorelor și ca ai omnivorelor ? ...adică depășesc semnificativ în dimensiuni ceilalți dinți și cu ajutorul acestora omul poate sfâșia carne CRUDĂ ?

Caninii omului....

- sînt EXACT la același nivel cu ceilalți dinți din gură, LA FEL CA la... ierbivore ! Uau !

- au formă aciculară conică, îndreptați spre posterior, la fel ca la carnivore, sau ca la omnivore, cu care omul să poată sfâșia prada și când a apucat-o să poată rupe bucăți din ea ? Nicidecum !

-  din cauza mărimii lor împiedică mișcările de lateralitate ale mandibulei, așa cum se întâmplă la carnivore și la ierbivore ? Nicidecum ! Omul, atunci când mestecă are posibilitatea de a executa mișcări de lateralitate ale mandibulei, fapt întâlnit DOAR la ierbivore !

=> omul NU este omnivor, așa cum am fost repetat MINȚIȚI, ci omul a fost CREAT vegetarian total de către Dumnezeu !

ORICÂND pot da O MULȚIME de ALTE argumente anatomice și fiziologice potrivit cărora omul NU este omnivor, ci a fost creat de către Dumnezeu să fie vegan !

”Păi domnu’ dr., eu sînt un carnivor înrăit !” S-o crezi tu că ești SAU poate ești DOAR în mintea TA, căci nici ANATOMIC și nici FIZIOLOGIC nu ești !]

 

MARE ATENȚIE la nivelul proteic al alimentației DACĂ vreți să fiți sănătoși !

- cel mult 10% nivel proteic mediu per masă = optim pentru o persoană normală

- 12% nivel proteic mediu per masă = risc de 20% de a face cancer

- 14% nivel proteic mediu per masă = risc de 40% de a face cancer

- 16% nivel proteic mediu per masă = risc de 60% de a face cancer

- 20% nivel proteic mediu per masă = risc de 100% de a face cancer

- sub 5% nivel proteic mediu per masă e nevoie pentru a putea trata o persoană cu cancer activ / boală autoimună

 

Asocieri alimentare frecvente, însă dăunatoare / periculoase pentru sănătate :

a) proteine animale asociate (între ele sau) cu proteine vegetale

- Având în vedere că proteinele animale sînt acidifiante şi MULT mai greu de digerat, asocierea celor 2 de mai sus determină ¯ activităţii proteazelor, ¯ semnificativ asimilarea proteinelor, ­ aciditatea gastrică, iar digestia va fi mult încetinită.

- Exemple : carne de porc cu fasole, cârnaţi cu mazăre, caşcaval pane (la restaurantele care nu ştiu SAU nu vor să găteasca vegetarian !?!), brânză sau cașcaval cu fasole, omletă cu brânză....

 

b) lactate cu mezeluri

Nitriţii / nitraţii din mezeluri + acidul lactic din lactate generează nitrozamine = substanţe PUTERNIC cancerigene.

Pe masa unui evreu nu există lactate şi carne concomitent (ceea ce e de bine).

 

[Omul este SINGURA specie din tot regnul animal care (mai) consumă laptele ALTEI specii DUPĂ ce a fost întărcat !?! Oare-i BINE acest lucru ? Sau din contră ?

Omul este SINGURA specie din tot regnul animal care alege PREMEDITAT să rămână SUGAR pe viață, considerând că AȘA ar fi NORMAL !?! NU credeți că e BIZAR acest comportament, ca să nu mai zic că e TOTAL nesănătos ?

 

Hai să mai demolez un MIT : ”oul este un aliment complet !”. Adesea se postulează asta !

Să analizăm un pic mai în detaliu acest concept !

CE conține oul (dar și icrele) ? PROTEINE (adică albumina) și GRĂSIMI saturate.

Conține oul GLUCIDE, care sînt COMBUSTIBILUL PREFERENȚIAL al tuturor celulelor ? Nicidecum !

=> CE ÎNSEAMNĂ asta ? ...că oul este un aliment DEZECHILIBRAT și iar am fost MANIPULAȚI !

Era să uit : ouăle conțin și cantități MARI de colesterol, iar albumina poate fi ALERGIZANTĂ pentru unele persoane.]

 

c) lactate cu fructe

Generează fermentaţie intestinală şi secreţii în cavitățile corpului.

Exemplu : iaurt cu fructe, brânzeturi cu boabe de strugure / felii de ananas etc. Astfel de lucruri, văzute la niște restaurante cu.... pretenţii, indică.... incompetenţa crasă a “chef”-ului bucătar, în ceea ce priveste nutriţia și asocierile dintre grupele alimentare !!!

 

d) fructe cu carne

Determină fermentaţie gastrică cu formare de acizi, histamină şi toxine.

Exemplu : raţă la cuptor cu... portocale (sau alte fructe).

 

Principalii constituienţi ai proteinelor : Aminoacizii

- Amino-acizii (AA) sînt substanţe organice în a căror moleculă există (măcar) o grupare amino (NH2-) şi (măcar) una carboxil (-COOH)

- În structura proteinelor organismelor vii intră între 20-24 de AA

- Ultimele studii arată că, în afara proteinelor, ar mai exista încă vreo 150 AA, cu diverse funcţii specifice în interiorul diverselor celule

- AA din structura proteinelor organismelor vii sînt întotdeauna DOAR -AA

 

Rolurile biologice ale AA :

- Ioni dipolari, ce determină o creştere considerabilă a mediului în care se dizolvă

- Electroliţi amfoteri solubili în apă, acţionând ca substanţe tampon pentru corectarea pH-ului

- Sînt optic activi, având unul sau mai mulţi atomi de carbon asimetrici (cu excepţia glicocolului / glicinei)

- Sînt capabili să participe la o mulţime de reacţii chimice, esenţiale pentru menţinerea vieţii

- Pot lega multe metale

- Sînt constituienţii de bază ai moleculelor proteice

- Membrii inferiori ai seriei alifatice au un gust dulceag, în vreme ce membrii superiori sînt amari

- Concentraţia AA plasmatici la om = 3-4 mmoli/l  (0,13-0,25 gr./l)

 

Utilizările aminoacizilor

- În medicină pentru prepararea unor medicamente

- Alimentaţia artificială în anumite boli ale aparatului digestiv, sau când se impune o alimentație parenterală

- Suplimentarea unor produse deficitare în aminoacizi esenţiali, mai ales la copii

- În anumite suplimente nutritive utilizate de sportivi (culturism, haltere, ciclism, nataţie, atletism)

- Pentru potențarea aromelor (glutamatul monosodic, E 621), la prepararea supelor concentrate, a alimentelor pentru copii, alimentaţia dietetică pentru cosmonauţi, ca antioxidanţi la prepararea conservelor şi băuturilor

- În zootehnie, pentru obţinerea concentratelor furajere şi pentru creşterea digestibilităţii furajelor sărace în proteine complete

- Pentru prepararea unor medii bacteriologice

 

Roluri specifice ale unor AA

- Acidul glutamic are un rol major în dezintoxicarea organismului ; în combinaţie cu cisteina şi glicina formează cel mai important anti-oxidant endogen = GLUTATIONUL = cel mai puternic factor endogen anti-cancer cunoscut

- Glutamina este recomandată împotriva oboselii, depresiei şi impotenţei

- Glicina intervine în sinteza hemoglobinei ; ca precursor al glutationului, iar prin combinare cu acidul colic formează săruri biliare cu rol în digestie

- Serina participă la sinteza cefalinei şi stingomielinei, cu rol de protecţie şi susţinere a sistemului nervos central

- Arginina trece în ornitină care permite sinteza spermidinei şi sperminei, care sunt factori de creştere. Participă la sinteza NO (puternic vaso-dilatator). Ajută și la detoxificarea și regenerarea hepatică

- Tirosina este precursorul tri-iodo-tironinei şi tiroxinei (hormoni tiroidieni). Este şi precursor al adrenalinei şi noradrenalinei, principalii hormoni de stres

- Triptofanul este precursorul serotoninei, un vasoconstrictor puternic, stimulator al contracţiei muşchilor netezi, neurotransmiţător şi „moleculă de plăcere” în sistemului nervos central

- GABA (acidul g-amino butiric) este neuro-transmiţător în SNC

 

CE SÎNT purinele ?

- Sînt niște substanțe chimice, compuse din 2 inele structurale și formate din atomi de C, H, O și N. În ACEASTĂ privință seamănă cu proteinele și ASTA m-a făcut să vorbesc PUȚIN și despre ele !

- Mai pe chimie, purinele sînt compuși heterociclici cu azot, având un schelet format dintr-un inel de pirimidină, condensat cu un inel de imidazol

- În corp au numeroase roluri : stocarea energiei (sub formă de ATP, GTP), intră în structura NADH, a Coenzimei A, formarea acizilor nucleici

- Acești compuși sînt extrem de importanți pentru funcționarea normală a ADN-ului și a ARN-ului celulelor noastre, iar purinele sînt practic metaboliți ai acizilor nucleici, SAU plecând de la purine corpul sintetizează acizii nucleici

- Pot apărea purine în sânge în cantități ­ și în urma procesului de moarte celulară (distrugerea celulelor leucemice, a globulelor roșii....)

- Atunci când consumăm prea multe PURINE, acestea pot fi metabolizate în corp la acid uric, iar o cantitate PREA MARE de acid uric în sânge poate fi responsabilă de O MULȚIME de efecte nefaste pentru întregul organism, ca de pildă : risc sau crize de gută, episoade recurente de artrită, afectare vasculară, afectare renală

- Aceste probleme apar cel mai adesea pe fondul unor obiceiuri alimentare şi ale stilului de viaţă complet nesănătoase, ingestiei cronice de medicamente ce ­ uricemia, sau ¯ eliminarea acidului uric, adesea pe fondul unei activităţi enzimatice alterate (excreţie ¯ moştenită a acidului uric)

- Pentru a menține un nivel sănătos al acidului uric din corp și pentru a ¯ riscul generat de acumularea acestei substanțe în corp ar fi bine să avem în vedere următoarele :

a) cunoașterea alimentelor bogate în purine și folosirea acestora cu mai MULTĂ grijă

b) alcalinizarea corpului, fapt ce implică dizolvarea și eliminarea MULT mai ușoară a acidului uric din organism, dar și reciproc, acidificarea corpului va determina depunerea sa la articulații, sau la nivel renal

c) un consum optim de lichide ajută la eliminarea promptă a acidului uric din corp

d) menținerea unei greutăți normale

e) oprirea consumului de alcool și mai ales a berii

f) traumele psihice și chiar tulburările emoționale să fie ¯

g) gestionarea infecțiilor acute

h) atenție la traumatismele fizice, căci și acestea pot declanșa ­ ale uricemiei

i) intrarea într-un program zilnic de MIȘCARE

j) altele, dar nu în ultimul rând : intervențiile chirurgicale, hemoragiile masive, hipertrigliceridemiile, curele de slăbire cu ¯¯ în greutate, eventual utilizând diete hiperproteice (”dieta keto”)

- La 67% dintre pacienţi nu se poate identifica un agent cauzal al primului episod de gută, iar 25% nu se poate identifica un agent cauzal pentru al II-lea atac !

- Valori normale ale acidului uric în sânge : < 7 mg% la bărbați și < 6 mg% la femei

- la cei predispuși la gută, intrarea pe o dietă vegană + alcalinizarea corpului va determina ¯¯ acidului uric

 

- Există o serie de medicamente ce ¯ excreţia acidului uric, cu risc de a induce un atac de gută :

a) diureticele tiazidice şi organo-mercuriale, furosemid, clortalidon, acetazolamidă, triamteren, amilorid, indapamida (tertensif),

b) dozele mici de aspirină recomandate / administrate cronic, pirazinamida, etambutol, acid nicotinic

c) Uzul / abuzul de laxative la persoanele constipate cronic, L-DOPA, ciclosporina A, metoxifluranul

d) Administrarea de vitamină B12 la pacienţii cu anemie Bierner, sau la cei care iau supliment de vitamină B12 căci își imaginează ei (sau unii doctori) că dieta vegană NU ar conține vitamină B12, poate favoriza un atac de gută datorită ­ uricemiei

 

- DACĂ pacientul intră pe o dietă vegetarian totală și ține cont de cele menționate mai sus, poate să consume cu moderație și leguminoase (fasole, linte, mazăre, soia, bob, năut, lupin), fără nici un fel de riscuri !

 

Conţinutul în purine al unor alimente (mg/100 g produs)

- 150-1000 = FOARTE ÎNALT : drojdie, momiţe de viţel, icre de hering, extracte de carne, sardine, hering, barbun, midii, ton, păstrăv, hamsii

- 75-150 = ÎNALT : bacon, ficat, rinichi, carne de gâscă, curcan, fazan, potârniche, porumbel, viţel, cerb, căprioară, pulpă de berbec, moluşte, cod, macrou, somon, păstrăv, anşoa

- 15-75 = mediu : carne de porc, vită, pui, iepure, oaie, şuncă, limbă, creier, bulion de carne, pateu de ficat, creveţi, crabi, homari, ţipari, biban, plătică, icre de crap, stridii, spanac, fasole, mazăre, linte, sparanghel

- 0-15 = sărac : ceai, sucuri, unt şi grăsimi, cereale integrale şi produse de panificaţie, produsele lactate, fructe, vegetale (altele decât cele menţionate), clasa nucilor, dulciuri concentrate

- Oricare dintre alimentele de mai sus pierd cca. 50% dintre purinele conţinute prin fierbere, deoarece acestea se vor regăsi în apă

- Siropurile bogate în fructoză ­ uricemia

 

Concluzii

- Trebuie respectat un nivel de aport de proteine, care să nu depăşească 0,6-0,9 g/kgcorp/zi la adultul sănătos

- Proteina vegetală este preferabilă celei animale, datorită caracteristicilor sale (bio-)chimice şi fiziologice

- NU UITAŢI ! „VARIETATE ÎN ALIMENTAŢIE !” este expresia care trebuie să caracterizeze dieta unei persoane care vrea să fie și să rămână sănătoasă

- Proteinele au o acţiune dinamică specifică mare (cost energetic mare din partea organismului pentru a le absorbi) = 8% (pentru proteinele vegetale) și până la 30% din valoarea lor calorică (pentru proteinele animale)

- Dieta hiperproteică a fost utilizată decenii în curele de slăbire, cu riscurile de rigoare (renal, acidifierea mediului intern, gută, cancer, boli alergice și autoimune...). Unii o mai utilizează şi azi !

- Evitaţi suplimentele nutritive care conţin hidrolizate proteice de origine animală (lapte-cazeina, carne...), sau chiar vegetală (soia), recomandate pentru forţarea creşterii musculaturii striate ! Pot determina şi creşterea inimii spre înăuntru (cardioectazie / cardiomiopatie hipertrofică), cu risc de deces prematur !!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu