Proteinele,
cărămizile materiei vii
Generalităţi
- CE SÎNT proteinele ? Niște lanțuri de AA, sau mai pe românește, ceva asemănător
unui tren,
făcut din vagoane. Deci TREN = proteină ; VAGOANELE = AA din compoziția proteinei
-
Puține vagoane (trenuleț) = peptide ; multe vagoase = proteină ! S-a-nțeles
pilda ?
- Proteinele
sînt compuşi fundamentali ai oricărei celule vegetale şi animale = compuşi cu structură macromoleculară, formate din
a-AA, uniți prin legături peptidice
- Proteinele
sînt „cărămizile” oricărei celule vii, atât vegetale, cât și animale. Rețineți cuvântul ”cărămizi”, deoarece cu acest concept de ”cărămidă” vom
avea de-a face în continuare
- Se găsesc în cantități mari în nucleul celulelor și formează masa
protoplasmei celulare
- Nu poate exista viaţă în lipsa
PROTEINELOR
- „Protos” = primordial ca însemnătate, adică cel întâi, fundamental
- Se
găsesc în mare cantitate în nucleul celulei, dar formează şi protoplasma
celulară
- Sînt
expresia genomului uman, structura lor fiind codificată în ADN-ul celular
- Spre
deosebire de glucide și de lipide, care au în structura lor (cu rare excepții) DOAR 3 elemente
chimice (C, H, O), în structura
proteinelor apare întotdeauna și un al 4-lea element obligatoriu (N) și în unele cazuri și al 5-lea / al 6-lea (S sau/și P), sau chiar și unele
metale (Fe, Zn, Co....)
-
Reprezintă componente esențiale pentru materia vie, alături de apă, glucide,
lipide, vitamine, antioxidanți și minerale ; TOATE ACESTEA împreună sînt
denumite ”principiile alimentare”
- Proteinele au o proprietate UNICĂ
nemaiîntâlnită la alte substanțe din materia vie : SPECIFICITATEA. Astfel proteinele anumitor specii de animale și
vegetale sînt TIPICE pentru acele specii și se deosebesc de proteinele ALTOR
specii. Uneori se observă diferențe în structura proteinelor chiar între
indivizii aceleiași specii
- Organismele
vii nu au capacitatea de a stoca proteine (ca
în cazul glucidelor și a lipidelor), depinzând astfel nemijlocit de
un aport zilnic suficient, atât cantitativ și calitativ
- Deficitul proteic
poate fi periculos, însă este excepțional de
RAR întâlnit, dar semnificativ mai
periculos este excesul proteic, de
departe mai frecvent întâlnit și mai ales în zilele noastre
- În
timp ce glucidele
și lipidele au în corp un rol structural, sau
furnizează energie prin arderea lor, proteinele, în afara rolului lor structural, pot
avea și roluri funcționale (enzimele,
hormonii....)
Clasificarea proteinelor se face în funcție de produșii rezultați la hidroliza
acestora, în :
- Holoproteinele = proteine, care în urma hidrolizei generează
exclusiv AA
- Heteroproteine = proteine care în urma hidrolizei formează şi alte
substanţe neproteice (grupări prostetice) : cromoproteine (Hb), nucleoproteine
(ADN, ARN), fosfoproteine (cazeina), glicoproteine (unii hormoni), lipoproteine
- Clasificarea
enzimelor se poate face și după tipul de
reacție la care acestea participă, astfel :
a) Hidrolazele = desfac substratul prin fixarea apei : esteraza,
glicozidaza, amidaza, peptidaza, fosfataza
b) Transferazele = trasferă grupări de atomi de pe un donor pe un
acceptor (grupări metil, acil....)
c) Oxidoreductazele = transferă hidrogen sau electroni
(dehidrogenazele)
- După solubilitatea lor, proteinele se împart în :
a) proteine
insolubile, sau fibrilare, se găsesc în
organismul animal în stare solidă și asigură corpului structură, rezistență și
protecție împotriva agenților externi (keratina, colagenul, fibrina, miozina,
fibroina)
b) proteine
solubile se găsesc sub formă de geluri
hidratate : albuminele, globulinele, hormonii proteici, enzimele, anticorpii
specifici, unele toxine
- După natura lor, proteinele complexe se împart în :
a) Fosfoproteine = proteine care au în structura lor una sau mai
multe grupări fosfat
b) Metaloproteine = proteine care au în structura lor un metal
(enzimele)
c) Cromoproteinele = proteine care au în structura lor un nucleu
metalo-porfirinic (hemoglobina, clorofila, citocromii, peroxidazele) și sînt
colorate
d) Glicoproteinele = proteine care au în structura lor una sau mai
multe lanțuri polizaharidice
e) Lipoproteinele = proteine care au în structura lor lipide
f) Mucoproteine
= a2-seromucoidul
g) Nucleoproteine
= acizii nucleici
h) Scleroproteine
insolubile = din țesutul conjunctiv
(keratină, oseină, elastină, gelatină)
Structura şi compoziţia
proteinelor
- Structura
primară se referă la tipul
aminoacizilor, numărul şi succesiunea lor
specifică
- Structura
secundară este determinată de aranjarea în
spaţiu a catenei polipeptidice şi de
legăturile care se stabilesc între catene şi
mai ales este vorba aici despre legăturile de hidrogen, care se stabilesc între
grupările NH- şi C=O
- Structura
terţiară reprezintă modul definitoriu al împachetării
lanţului polipeptidic
- Structura
cuaternară defineşte modul de
asociere, natura şi numărul unităţilor
care formează structura oligomerilor din
structură terţiară. Astfel catenele polipeptidice se pot asambla în structuri
multi-subunitare
- Structura unei proteine poate fi determinată
prin difracţia razelor X, sau prin
hidroliză enzimatică
- Toate proteinele conţin deci
C, H, O, N ;
- În unele proteine se mai
găsesc cantităţi mici de : P, S, Fe, Cu, I, Cl, Br
- Conţinutul procentual
aproximativ al elementelor principale este : C (50-52%), H (6,8-7,7%), S (0,5-2,2%), N (15-18%), O (20-22%)
- Greutatea
moleculară a proteinelor variază în limite largi, între câteva mii şi câteva milioane u.a.m. (unităţi atomice de masă,
sau daltoni)
-
Plasma sangvină conține 3 grupe de proteine : fibrinogen, globulină și albumină
- Proteinele
vegetale (protaminele, glutaminele,
albuminele, histonele) au structură globulară
- Proteinele
suferă denaturare (alterarea structurii tridimensionale, cu păstrarea celei
moleculare) sub acţiunea unor factori fizici, chimici, radiaţii
Particularitățile proteinelor
alimentare
- Proteină completă = conţine toţi AA esenţiali, într-o proporţie
optimă pentru absorbţie
- Proteină incompletă = poate conţine sau nu, toţi AA esenţiali, dar
într-o proporţie neadecvată pentru absorbţie
- Proteinele de
origine animală sînt toate proteine complete, conţinând
toţi AA esenţiali. Proteina de origine
animală are un caracter acid şi supra-solicită
rinichii
- Proteinele
de origine vegetală sînt incomplete (excepţie
soia, alge, pudra de orz verde, Macca), dar printr-o combinaţie a mai multor
alimente vegetale se pot obține toți AA esențiali necesari bunei funcționări a
corpului. Proteina de origine vegetală este bazică şi sub-solicită rinichii
- Surse de proteine pentru
organismul uman : vegetalele (legume, leguminoase, fructe, cereale, nuci, amidonoase,
seimnțe) şi animalele (carne, lactate, ouă, pește...)
- AA esenţiali = AA pe care organismul nu-i poate sintetiza : FILLM TTV (Fenilalanina, Izoleucina, Leucina, Lisina,
Metionină, Treonina, Triptofan, Valină). Alţii introduc în listă His, Arg şi
Tre, mai ales la copiii mici
[Teoria cu proteinele “complete” / “incomplete” s-a văzut că
NU rezistă la o cercetare mai atentă și nici în situații concrete de viață,
fiind mai mult o
noțiune TEORETICĂ (hai să NU folosesc
cuvântul
”manipulativă”, deși aș avea toate motivele să
o fac, fără a greși !).
Fiți atenți la cele ce urmează :
- persoanele
vegane echilibrate NU prezintă nici un fel de probleme din cauza dietei lor APARENT restrictive
DE CE am folosit cuvântul
“aparent” ? Pentru că o persoană
vegană este DE DEPARTE mai echilibrată decât o persoană cu dietă
omnivoră și pe cale de
consecință și MULT mai sănătoasă !
”Vai, da’ voi ce mâncați fiind
vegani ? Numai salată ?” …mi
se adresează frecvent câte-o persoană omnivoră, parcă având MULTĂ milă și
înțelegere pentru mine. Numai
că nu-mi zice, fiind elegantă în exprimare : ”Vai da’ prost mai
ești ! Credeam că fiind dr. te mai duce minte, însă.... asta e, atâta poți
!”
Iar eu încep să spun, că vegan fiind poți consuma : uleiuri, clasa
nucilor, leguminoase, amidonoase, cereale, fructe, legumele, alimente din clasa
verzei (crucifere), o mulțime de plante aromate. Vă mai spun ȘI
ALTELE ? Firește că
mănânc ZILNIC și salată, dar NU NUMAI salată !
Pot să vă întreb și eu ceva : dvs. ca omnivori mâncați DOAR carne,
lactate, ouă, pește SAU pește, ouă, lactate, carne ? CUM ? Doar
atât ? …și parcă încep EU să mă uit cu milă la o astfel de persoană, care
până la momentul acela mă privea EA de pe o poziție de superioritate, dar din
cauza ignoranței sale, sau a neștiinței ! Hopa !]
- În cazurile de
persoane FOARTE SĂRACE, care au consumat
perioade lungi (ani – decenii) aproape exclusiv orez, sau alte pseudo-cereale
(quinoa, amarant, hrișcă) NU s-au demonstrat carențe proteice
La aceste persoane NU s-au
întâlnit probleme de sănătate legate de carența de așa-zișii ”AA esențiali”
=>
această teorie NU rezistă la o cercetare mai amănunțită și când au fost
cercetate loturi MARI populaționale, motiv pentru care mulți nutriționiști serioși,
azi nici NU mai vorbesc despre ea]
- Necesarul
zilnic optim de proteine ar fi de 0,6 g / kgcorp / zi la adult
[Vă rog mult de
tot să NU rețineți această cifră și nici o altă cifră în dreptul necesarului
zilnic de proteine, căci NU e relevantă ! DACĂ aveți o dietă echilibrată ”scoateți” acest
necesar FĂRĂ nici un fel de probleme, ba chiar sînt șanse MARI să-l depășiți,
dacă NU aveți în vedere MODUL de COMBINARE sănătoasă al alimentelor între ele
și la o masă !]
- La
copiii mici 1,5-2,2 g / kgcorp / zi. Excesul este foarte nociv, cum vom vedea
mai departe
Proprietăţile proteinelor
- Au structură
amorfă, sau cristalină
- Proteinele
globulare în general sînt solubile
în apă
- Proteinele
fibrilare sînt insolubile
în apă, iar în prezenţa acesteia
prezintă fenomenul de gonflare
- Soluţiile de proteine au
proprietăţile sistemelor coloidale, formând
amfioni
- Au caracter
amfoter : în mediu bazic formează anioni
şi în mediu acid, cationi
- Prezintă
fenomenul de migrare spre electrozi într-o soluţie (electroforeză) : cataforeză (în
mediu acid) şi anaforeză (în mediu bazic) ; în mediu
neutru nu migrează !
Asimilaţia şi biosinteza
proteinelor
- Pentru sinteza proteică,
plantele au capacitatea de a utiliza azotul anorganic din sol (sub formă de
amoniac şi azotaţi)
- Unele
vieţuitoare inferioare (bacteriile din sol sau de la nodozitățile rădăcinilor
leguminoaselor) au capacitatea de a folosi chiar azotul din aer, sau îl pot
transforma în NO3- anorganic fixându-l în sol
- Unele
leguminoase (fasolea) au capacitatea de a fixa N2 din aer în N
asimilabil pentru alte plante în sol (sub formă de -NO3-)
- Animalele nu au
capacitatea de a asimila combinaţiile anorganice ale azotului, fiind nevoite să utilizeze proteinele de origine
vegetală şi animală, în hrana lor ; acestea pentru a fi utilizate, trebuie mai
întâi hidrolizate, transformate în AA, pentru a fi apoi încorporate în noi
proteine structurale / funcţionale ale organismului gazdă
- Capacitatea
de sinteză proteică specifică este codificată în materialul genetic, de unde,
asemenea unei matriţe, este copiată secvenţa de AA din structura proteică
Reacţii de identificare ale
proteinelor
- Reacţia
biuretului : proteină în mediu alcalin +
CuSO4 => coloraţie albastră
- Reacţia
xantoproteică : proteină + HNO3
concentrat => coloraţie galbenă
- Reacţia
Pauli : proteină (în soluţie alcalină)
+ acid sulfanilic diazotat => coloraţie roşie
- Reacţia
Ehrlich : proteină + soluţie
clorhidrică de p-dimetilamino-benzaldehidă => coloraţie violetă
- Reacţia
Adamkiewics-Hokins : proteină + H2SO4
conc. + urme de acid glioxilic => culoare violet albastră
- Digestia
enzimatică
Digestia, absorbţia şi
metabolismul proteic
- Proteinele
alimentare ajunse în stomac, fiind supuse unei puternice acidități, cu un pH ce
variază între 0,8 – 1,5 unități sînt denaturate, apoi „feliate” grosier, până
la nivel de peptide, mai mari sau mai mici, sub acţiunea enzimelor gastrice (în
special pepsina)
- La
nivel intestinal pH-ul se schimbă radical, devenind bazic (8 – 9 unități pH),
iar sub acţiunea enzimelor pancreatice şi intestinale, peptidele de mai sus
ajung să fie desfăcute în AA constituenţi, dar unele vor rămâne peptide mici =
exorfinele. Enzimele
care acționează asupra proteinelor alimentare la nivel duodenal sînt : tripsina, chimotripsina şi carboxieptidaze (pancreatice), aminopeptidaze (intestinale)
- (intestinul
sugarului are capacitatea să absoarbă unele proteine, complet nefeliate :
imuno-globuline, lactoferina etc.)
- La
nivelul „marginii în perie” intestinale are loc absorbţia AA, peptidelor mici,
sau a proteinelor nemodificate (cazuri de excepţie)
- Proteinele vegetale
ÎNTOTDEAUNA sînt ”feliate” la nivel de AA
- Proteinele animale ADESEA NU
sînt ”feliate” complet la nivel de AA și pot genera cantități suficiente de
peptide (mai mari sau mai mici), care
atunci când sînt absorbite din intestin în sânge, pot determina corpul să
”tragă” asupra lor cu anticorpi. Acest fenomen PERICULOS se întâmplă MAI ALES în
cazul lactatelor, căci cazeina din
lactate este CEA MAI GREU digerabilă proteină cunoscută !
- AA ajung în ficat,
„laboratorul organismului” = locul
sintezelor proteice de bază pentru necesităţile întregului organism
- Tot
aici pot avea loc procese de dezaminare, transaminare, glicozilare şi
chiar degradare a AA în scop energogen la nevoie (gluconeogeneză)
- Organismul animal nu are
capacitatea de a stoca proteine, aşa cum poate stoca lipide sau glucide
- Într-o
cură de slăbire, nedublată de un aport proteic suficient şi exerciţiu fizic,
organismul cruţă (culmea !) lipidele, degradând proteinele structurale !!!
Atenţie cine vă supraveghează, sau vă recomandă o cură de slăbire !!! NU intrați
într-o cură de slăbire după ceea ce ați găsit scris ”pe net”, căci puteți face
TOPIRE MUSCULARĂ / CARDIACĂ !!! Ca peste
tot, profesionalismul sau amatorismul se poate manifesta și în domeniul curelor
de slăbire, cu efecte benefice / dezastruoase pentru sănătate
Excesul proteic
este dăunător, căci....
- suprasolicită
funcţia renală, grăbind distrucția și îmbătrânirea rinichilor (care în mod normal are loc fiziologic după vârsta
de 35 de ani), în ritm de cca. 1% pe an
[CE înseamnă asta ? La 70 de ani, în mod ”normal” mai mult de 1/3 din
rinichi sînt PRAF !
Dar
DACĂ însă ne ”străduim” putem să ne facem rinichii PRAF și mai repede și
într-un procent și mai MARE !]
- prezintă risc litiazic
- risc de gută
- risc de CANCER
- are efect diuretic pentru
unele metale ESENȚIALE : Ca, Cu, Zn, Mn, Mg
- suprasolicită și ficatul
- excesul proteic se întâlnește
mai ales în cadrul dietelor cetogenice și la culturiști
(la o persoană vegană distrucția renală este
de 1% pe cincinal !)
Deficitul proteic....
- se
întâlnește FOARTE rar, în caz de inaniție, foamete, posturi prelungite
- determină
degradarea proteinelor structurale și topirea
masei musculare striate, dar și cardiace
Funcţiile proteinelor în
organismul uman
- Transport : pentru metale, diverse substanţe (medicamente), O2
/ CO2...
- Depozitar al unor metale
- Catalizator : enzimele
- Imunitar : anti-corpii
- Mesager : cei mai mulți hormoni au o structură proteică,
dar nu toți
- “Moleculele
de plăcere” menţin creierul într-o stare
de confort psihic + de 100-1000 ori mai puternice analgezice decât morfina
- Actina şi miozina sînt proteinele contractile
din muşchi
- Colagenul din piele are rol de susţinere, conferind supleţea
acesteia
- Elastina = proteină din tunica internă a vaselor de sânge
- Keratina = structura firului de păr, piele şi unghii
- Matricea
osoasă și dentina sînt tot de natură proteică
- Ajută
la coagularea sângelui :
fibrinogenul + factorii de coagulare
- Constituie
substratul memoriei (este şi ea
de natură proteică), bazându-se pe capacitatea de sinteză proteică a celulei
nervoase
- Unele
proteine / enzime apar în sânge când / dacă există alterări
structurale / funcţionale în unele organe, ceea ce permite ridicare unei
suspiciuni de diagnostic : transaminazele hepatice, troponinele T şi I, Mioglobina, CPK, proteina C reactivă, globulinele...
- Rol structural = celulele tuturor ţesuturilor sînt formate din
proteine
- (bolile
infecţioase se datorează în mare parte proteinelor-toxine generate de
microorganisme)
- Proteinemia normală : 60-80 g / litru ; aceasta dă o presiune coloid
osmotică de 2 mOsm (30 mmHg), o concentraţie de 16 mEq/l
- 1
gram de proteine reţine 20-22 ml apă =>
regimul hiperproteic poate fi responsabil de
apariţia edemelor
- 1 gram de proteine furnizează
prin ardere 4,1 kcal / gram
Enzimele (sau fermenții)
- Sînt
proteine globulare a căror durată
de activitate este mai scurtă decât aceea a catalizatorilor anorganici
- Pot
fi create greu în Laborator, dar NU pot ființa mult timp în afara materiei vii
- Reprezintă
unul dintre argumentele de bază pro-Creațiunea lui Dumnezeu ; din ne-viu NU pot
apărea enzime și reciproc, enzimele NU
POT supraviețui în afara viului
- Activitatea
catalitică este deținută de o porțiune mică din molecula proteică, numită ”centru activ”
- Sînt
catalizatorii reacțiilor chimice care au loc în organism, iar din acest motiv mai sînt numite și biocatalizatori
- Reacțiile
chimice din corpul nostru sînt reacții ”în lanț”, la acestea participând nemijlocit enzimele
- Există
unele proteine enzimatice care nu devin active, decât dacă se unesc cu anumite
molecule de natură ne-proteică și cu structură specială favorabilă
activităților enzimatice. În aceste cazuri proteina inactivă se numește apo-proteină
- Moleculele
de natură neproteică ce dau activitatea enzimatică se numesc coenzime, iar rezultatul unirii dintre apoenzimă și coenzimă este holoenzima (sau enzima activă)
- Specificitatea unei enzime
poate fi.....
a) absolută, atunci când aceasta catalizează o singură reacție,
spre o anumită substanță (ureaza)
b) de grup, atunci când aceasta catalizează o reacție dată de
mai multe substanțe înrudite
c) stereochimică, atunci când catalizează reacții la care participă,
sau ia naștere un izomer steric
- Activitatea enzimatică este nemijlocit influențată de : temperatură (36-400C), pH (de regulă între 5-9, excepție fiind pepsina, care funcționează la 1,5
pH), ionii
din soluție, radiații, lumină
Dieta cu proteine de origine
animală poate avea următoarele efecte :
- Determină
secreţiei de insulină prin acţiune directă asupra
pancreasului, cu toate neajunsurile legate
de acest fapt (factor de creștere tumorală, al vaselor spre înăuntru, ¯ glicemiei)
- Determină
indirectă a colesterolemiei, nu de alta dar alimentele de origine animală (cu excepţia lactatelor) sînt
lipsite de glucide, iar atunci când consumăm un produs de origine animală,
practic noi consumăm proteină + AG saturaţi + colesterol
- Prin preparare
termică, cea mai mare parte a L-AA (levo-aminoacizilor) din produsele
alimentare de origine animală se transformă în D-AA (dextro-aminoacizi), cu blocarea dramatică ulterioară a absorbţiei
restului de L-AA ; …iar corpul nostru poate
utiliza doar L-AA, nu şi D-AA ! Alterarea termică a AA de origine vegetală este
minimă !!!
- Acidifică
mediul intern al organismului, motiv
pentru care corpul va recurge la rezervele sale de Calciu osos (sub forma Ca(HCO)3)
pentru a restabili alcalinitatea
- Prin
metabolizare rezultă o cantitate sporită de uree, care determină ¯ cantității de NO (un
vasodilatator arteriolar excepţional), accentuând pierderea urinară de Calciu ;
este stimulată producţia de endotelină (un puternic vaso-constrictor), iar drumul până la apariţia HTA este scurt
- ¯ LTK (limfocitele T killer) şi ¯ LTh
(limfocitele T helper) până la niveluri periculoase ; (şi) din acest motiv,
frecvenţa bolii canceroase cu diverse localizări şi a limfoamelor este încurajată printr-o alimentaţie de origine animală,
fiind descurajată printr-o dietă vegetariană
- Provoacă
forţarea rinichiului şi riscul
apariţiei calculilor renali
- Are o
capacitate alergizantă, lucru deloc
de neglijat în primul rând la atopici, astmatici, la cei care suferă de unele
boli autoimune, dar şi pentru populaţia generală
- Necesită o
aciditate accentuată pentru digestie (un
pH între 0,8 - 1,5) comparativ cu
proteinele de origine vegetală, care pot fi „feliate” în stomac, chiar şi la un
pH de 1,5-1,7, cât şi un timp mai îndelungat de stagnare în stomac. Apare astfel riscul apariţiei bolii ulceroase și a
fermentației
- Conţine o
cantitate importantă de AA aromatici (TIR şi
PHE), care trecând în colon se vor transforma sub acţiunea florei microbiene în
compuşi fenolici, iritanţi şi cu potenţial cancerigen local
- Cu cât nivelul proteic al alimentaţiei, va şi nivelul de IGF 1
(factorul de creştere insulinică), iar corpul nostru va accelera diviziunile celulare
(cu risc potenţial de cancer), corpul „turând motorul” şi ¯ astfel durata şi speranţa de viaţă ; reciproc, cu cât ¯ nivelul proteic al alimentaţiei, va ¯ şi nivelul de IGF 1, corpul
reparându-şi celulele pe care le are deja. Dulciurile concentrate au şi ele
proprietatea de a IGF 1, în
vreme ce dieta vegetarian
totală şi postul periodic ¯¯ nivelul de IGF 1
- Consumul
prelungit de carne şi / sau în cantitate
mare este cauză de apendicită acută, dar
și de cancer de colon
- Mioglobina
(carne) şi hemoglobina
(sânge) ingerate şi absorbite, prezintă un efect toxic
MAJOR direct asupra epiteliului tubular renal, generând cilindrii. Mioglobina şi hemoglobina sînt cei mai puternici
inhibitori ai generării şi ai acţiunii NO,
având drept consecinţă vaso-constricţia intrarenală cu ischemie şi
vaso-constricţie sistemică cu HTA ulterioară
- Hemoglobina este cea mai
toxică și mai periculoasă substanță cunoscută pentru rinichi (atenție la consumul de alimente ”în sânge” :
biftec ”în sânge”, sângerete în Banat....
[Dumnezeu INTERZICE consumul de sânge în Biblie ! – vezi Levitic 3,17).
CE spune acest pasaj ?
”Aceasta este o lege VEȘNICĂ pentru urmașii voștri în toate locurile
unde veți locui ; CU NICI UN CHIP
să NU mâncați nici grăsime și nici sânge !”
Și-atunci CUM rămâne cu slăninuța, cu untura, cu untul, cu margarina ?
Fiind creștini RESPECTĂM ceea
ce zice Dumnezeu în Biblie
SAU facem orice altceva, având noi impresia că sîntem creștini ?
DACĂ facem ceea ce zice
Dumnezeu în pasajul de mai sus ”riscăm” să fim sănătoși, în caz contrar, noi doctorii o să avem de treabă
cu persoanele înfundate vascular și care NU respectă PORUNCA Domnului din acest
pasaj !]
- Mioglobina (din carne) este a 2-a cea mai
toxică și mai periculoasă substanță cunoscută pentru rinichi (atenție la consumul de carne !)
[A 3-a cea mai toxică substanță pentru rinichi este CALCIUL atunci când acesta....
- este ELIMINAT din oase,
dinți, mușchi, inimă, creier sub acțiunea ACIDIFICANȚILOR corpului
- este ABSORBIT într-o
cantitate MASIVĂ din intestin în sânge sub acțiunea unor doze MARI de vitamină
D, dar lipsind o cantitate optimă de vitamina K2, care să-l trimită
acolo unde-i este locul : oase, dinți, mușchi, inimă, creier
- este injectat intravenos]
- Dieta hiper-proteică de origine animală
supra-solicită tubul digestiv şi determină consumul unei MARI cantităţi de
energie spoliind corpul de putere / energie. Deci dieta proteică animală NU
dă energie, ci epuizează de energie organismul celui care-o utilizează ! ;
- Dieta
hiperproteică de origine animală este implicată în apariţia sindromului ADHD la
copii
- NU va fi
administrată carne unui copil de sub 10 luni vârstă !!! DACA NU i se va
administra nici după această vârstă + NU i se vor administra nici produse
lactate de orice fel unui copil măcar sub vârsta de 6 ani... tare bine ar fi !
[Ca dr., pe parcursul carierei
vezi multe : am văzut și copil de 4 luni ”hrănit” de părinți cu carne de porc la grătar cu cartofi prăjiți.
CE credeți că făcea cel mic ? Mânca ! CE era să facă având asemenea
părinți ?]
Încă ceva : e bine să știți că NICĂIERI în Biblie
Dumnezeu NU a poruncit EL consumul de lactate și nici de ouă ! Când Dumnezeu n-a mai putut cu poporul Israel în
pustia Sinai, le-a permis totuși consumul de carne, dar DE UN ANUMIT
FEL și NU orice fel de carne !
Pe cine intereseaza CE FEL DE carne e cea PERMISĂ de Dumnezeu în
Biblie îi recomand să
citească capitolele 11 din Levitic
și capitolul 14 din Deuteronom.
Atenție MARE : NU vă lăsați
MANIPULAȚI de unii lideri religioși care RĂSTĂLMĂCESC ceea ce a spus Domnul
Isus, atunci când Domnul a afirmat
că ”nu ce intră în gură
spurcă pe om, ci ceea ce iese din gură spurcă pe om” ! În acel context Domnul Isus se referea la COMPLET
ALTCEVA (adică la faptul că
a mânca având mâinile ne-spălate NU spurcă pe om, conform Matei 15,20) și cu acea ocazie NU a anulat ceea ce Dumnezeu a
lăsat în Biblie în capitolele anterior menționate !
Deci text Biblic SCOS din
context = pretext !
Domnul Isus NU a adus
modificări Bibliei Vechi Testamentare în ceea ce privește dieta lăsată de
Dumnezeu !
E bine să știți că pe mine ani
buni pe m-a chinuit un pasaj din Biblie ; hai să vi-l citesc și vouă, dar vouă
nu vi-l citesc ca să vă chinui, ci o să vi-l și explic : Deuteronom 12,15 spune : ”totuși când vei dori, vei putea să înjunghii vite și să mănânci carne în
toate cetățile tale, cât îți va fi dat prin binecuvântarea Domnului Dumnezeului
tău. CUM se mănâncă din gazelă și din cerb” !?!
CUM adică ”cum se mănâncă din gazelă și din cerb” ?
Voi când ați mâncat ultima oară
din gazelă și din cerb ?
Ei bine, așa de.... RAR să mâncați carne.
Sensul acestui pasaj și CUM ar
trebui să înțelegem noi consumul de carne lăsat în Biblie de Dumnezeu este
următorul : ai poftă ca să mănânci carne ? Mănâncă ! Dar data viitoare să fie la luni
bune distanță
=> deci Dumnezeu NICĂIERI nu
a încurajat consumul frecvent sau ZILNIC de carne, căci acesta NU este sănătos
!
Când am zis cuvântul ”carne”,
aici intră și ”peștele”, căci peștele
NU are ”frunze de pește”, ci ”carne” de pește !]
- Există
date certe ale unor studii care susţin că proteina din
lactate (cazeina) ar fi cea mai alergizantă și mai cancerigenă proteină de origine animală !!!
- Împreună cu
proteina de origine animală, atunci când
consumăm alimente de origine animală, dar mai ales lactate (mai) aducem în corp și colesterol, grăsimi saturate, foarte multă sare,
purine.... = substanțe NE-necesare, ba chiar periculoase prin numărul și
cantitatea lor
- Se ¯ durata medie
de viaţă
[E bine să știți că….
- alimentele de
origine vegetală rămân în stomac cca. 3-4 ore, cu excepția fructelor care stau 2 ore și a sucurilor de fructe /
legume care stau cca. 1 oră
- carnea și peștele stau în
stomac 6-8 ore
- ouăle și icrele stau în stomac
8-10
- iar lactatele între 10-16 ore (10 ore lapte, iaurt, 12-13 ore pentru brânză și
cașcaval, 16 ore untul
CE se întâmplă cu alimentele la 370C,
în beznă și umezeală ? Fermentează =>
generând toxine, acizi, Histamină, care apoi se absorb în sânge intoxicând
fluxul sangvin și solicitând inutil ficatul și rinichii pentru detoxificare +
stomacul obosit cuplează în creier senzația e FOAME => risc de a mânca
necontrolat și de a ne depăși greutatea corporală]
Dieta cu proteine de origine
vegetală are următoarele efecte :
- ¯ necesarul de insulină, dar biodisponibilitatea hormonului
- Determină
¯ colesterolemiei (în special leguminoasele şi
algele)
- Nu modifică
pH-ul mediului intern, menţinându-l bazic, fără
risc de a deveni calciuretice
- Nu suprasolicită funcţia renală,
chiar dacă doza de 0,6 gr. / kgcorp / zi este depăşită copios de 2-3 ori
- Potenţial
alergizant ¯¯ decât al
proteinei animale. În acest sens se şi utilizează extracte din soia la sugarii
atopici. Există totuşi şi unele alimente de origine vegetală cu potenţial
alergizant (arahidele,
polenul)
- Nu
necesită aciditate gastrică prea accentuată pentru digestie. Risc ulcerogen ¯
- Dieta de origine vegetală stă puțin în stomac
- NU necesită un consum MARE de energie pentru digestie
- Proteina
vegetală nu determină stimularea secreţiei de endotelină (vaso-constrictoare), ci din contră de NO (vaso-dilatator), datorită conţinutului de Arginină. Rol de prevenire şi
combatere a HTA + încurajează o vasodilatație optimă și o irigație optimă a
tuturor organelor corpului nostru
- Nu are risc cancerigen, dacă
este consumată în limite rezonabile
- durata medie de viaţă
[2
cuvinte despre un fenomen GRAV, care ia amploare tot mai serioasă în zilele
noastre : dieta cetogenă, sau mai ”jmecher”
denumită ”dieta keto”
CE presupune această dietă ?
- demonizarea
”hidraților de carbon” = denumire ABSURDĂ și STUPIDĂ dată
glucidelor, denumire părăsită de ORICINE
mai știe o BRUMĂ de chimie, în urma recomandărilor Congresului IUPAC încă din...
1.961 !
- consumul exclusiv,
sau aproape exclusiv de alimente de origine animală (mă refer la pește, carne, ouă, icre), eventual uleiuri (vegetale)
sau/și (de către cei mai puțin extremiști fani ai acestei diete) și de lactate
concentrate (brânză, caș, cașcaval, urdă, smântână, unt), untură, slănină
- un consum
MINIM de cereale sau lipsa acestora din dietă
- un consum MINIM de fructe / legume, sau lipsa acestora din dietă
CE se întâmplă în
momentul în care adoptă cineva o astfel de dietă ?
- Combustibilul
PREFERENȚIAL al tuturor celulelor – glucoza – trebuie să fie produs în corp !
- Pe corp chiar nu-l
interesează astfel de idei.... idioate, SAU dacă cineva care adoptă o astfel de
dietă are SAU NU are ceva în cap ! Pe corp chiar nu-l interesează astfel de
lucruri ! Corpul știe, trebuie și poate
funcționa pe GLUCOZĂ => glucoza va fi produsă din sursă ne-glucidică, adică
din grăsimi și proteine. Creierul funcționează EXCLUSIV cu glucoză !
- Nivelul
pro-antioxidant al acestei diete este => risc de îmbătrânire prematură
- Nivelul pro-inflamator al
acestei diete este => risc de formare de cheaguri, de cancer, de înfundare vasculară, de
diabet zaharat, de făcut praf articulațiile
- Apare acidificarea
cumplită a corpului, MAI ALES (dar
nu numai) prin ceto-acizi
- nivelului de colesterol și grăsimi din
sânge
- Este intoxicat sângele cu deșeuri + afectare hepatică,
renală, cerebrală
- ¯¯ a toleranței la efort pe termen lung, dar și a
capacității intelectuale
- Are loc o înfundare vasculară accelerată
…și lista poate continua mult și bine !
=> ”dieta keto” reprezintă
un DEZASTRU pentru organism, atât pe termen scurt, dar MAI ALES pe termen lung
și este promovată de persoane care NU au cunoștințe de nutriție.
Persoanele
care au adoptat aceasta dietă merg adesea pe ideea că ”se simt bine” adoptând-o ! GREȘIT ! ”Mă simt bine” NU este un
argument valid....
- că și fac
ceva BINE, căci mă pot simți MINUNAT fiind
beat, sau drogat ! Un fumător, tocmai pentru că începe să nu se mai simtă bine,
își aprinde o nouă țigară !
- că pot fi
sănătos : o persoană suferindă de
cancer, sau de-o boală autoimună se poate simți MINUNAT până cu 3-4 săptămâni
înainte de deces !
Atenție MARE la conceptul de ”mă simt bine” !
Repet,
e important ca să ne simțim bine făcând ceva, dar NU ACESTA trebuie să fie
criteriul UNIC sau DE BAZĂ că și facem ceva bine pentru sănătatea noastră și
nici că sîntem, sau vom fi sănătoși DOAR DACĂ ne simțim bine !!!
Eu ca dr., care-mi iubesc
breasla din care fac parte, MĂ BUCUR SINCER când aud că încă o persoană a
trecut pe ”dieta keto”, SAU că NU vrea să renunțe la ”dieta keto”, tocmai pentru că o astfel de persoană va veni în
curând la dr. cu sănătatea ruinată. Deci noi doctorii chiar ne bucurăm, știind
că vom avea treabă cu astfel de persoane în lunile-anii următori ! Chiar NU-i
vom aștepta prea mult pe adepții ”dietei keto” !
=>
Deci NU se pune problema DACĂ o astfel de persoană își va ruina sănătatea, ci
ÎN CÂT TIMP o va face ! ...căci și-o va ruina CU SIGURANȚĂ]
Nivelul proteic aproximativ al
unor alimente (în procente)
- 0 :
zahăr, miere, amidon, drajeuri, ulei de orice fel
- 1%
și sub : toate sucurile de fructe și legume, tapioca
- 2%
și sub : toate fructele și legumele, cartofi, cartofi dulci, cartofi mov,
topinambur, bame, igname, mămăliga
- 3 : roșcove,
bulgur, prune cu sâmburi confiate, stafide, conopidă
- 3,5
: lapte de vacă integral
- 4 : spanac,
varza de Bruxelles, chefir
- 5 :
ciuperci, caise confiate fără sâmburi
- 5-8
: lapte de bivoliţă
- 6 : pâinea
integrală de quinoa, lapte de oaie
- 7 :
usturoi, brânză topită, ciocolată
- 8 : nuca
Macadamia, orez roșu, orez integral, pâinea integrală de ovăz, pâine de grâu
albă, intermediară, cornuri, chifle, biscuiţi, urzici
- 9 : bob,
pâinea integrală de secară, pâinea graham, griş
- 10 :
orez negru, fulgii de porumb
- 11 :
mei, teff (meiul etiopian), paste făinoase albe, creier de vită
- 12 :
alune, pastele făinoase integrale, măsline verzi, carne de vită grasă,
- 13 :
hrișca, fulgii de ovăz, pâinea integrală de grâu, parizer, crenwursti, polonez
- 14 :
nuca Braziliană, amarant, quinoa, fulgi de ovăz, scrumbie
- 15 :
nuca Pecan, fulgii de secară, carne de porc grasă
- 16-19
: carnea de crap
- 17 :
carnea de somn, calcan, morun,
leberwurst, inimă de vită, carne de oaie
- 17-21
: carnea de stavrid
- 18 :
migdale, tako, caltaboş, rinichi de vită, brânză dietetică de vacă, carne de
miel, de gâscă, hering
- 19 :
telemea de vacă, carnea de şalău, ştiucă, cod, nisetru, halva
- 20 :
fistic, caju, pate de ficat, carne de porc / vită slabă, salam de vară, carne
de raţă, ficat de vită, măsline negre
- 21 :
mazăre boabe, nuci, carne de găină,
- 22 :
fasole boabe, muşchi ţigănesc, carne de iepure, macrou
- 23 :
tobă
- 24 :
linte boabe, năut, şuncă presată, icre crap
- 26 :
arahide
- 27 :
brânză de burduf, lapte praf, salam de Sibiu, carne de curcă, semințe de
dovleac, pudra de Moringa
- 26-28
: caşcaval
- 30-31
: icrele de orice fel
- 31-33
: semințele de cânepă
- 38-42 : soia,
brânza grasă de vacă, lupin
- 58 :
chlorella
- 65 :
laminaria
- 71 :
spirulina
[Atenție MARE la întrebarea PERICULOASĂ și MANIPULATIVĂ
: ”dar tu DE UNDE îți iei proteinele dacă ești vegan ?”
Pildă
: să presupunem că aveți o mașină. DIN CE e făcută MAȘINA dvs. ? Din TABLĂ.
Nu-i
așa că dacă vreți ca mașina dvs. dacă vreți să funcționeze cât mai bine, în
rezervor o să-i băgați TABLĂ de cea mai bună calitate ?
Nicidecum
! O să-i băgăm benzină sau motorină ! ACESTA este COMBUSTIBILUL necesar mașinii
noastre !
Da, corpul nostru
este făcut din PROTEINE = cărămizi ; dar NU funcționează pe
PROTEINE, ci pe GLUCIDE și LIPIDE !
Să
presupunem că am niște prieteni de familie care și-au terminat de construit o
casă, s-au mutat în casa respectivă, iar pe mine mă invită să sărbătorim
împreună, că așa se face... ca ”de casă nouă”.
CE
cadou credeți că le-aș duce acestora ”de casă nouă” ? Normal că m-am și gândit
să le cumpăr niște saci de ciment, niște saci de adeziv și niște cărămizi !?!
Nu-i așa ?
SAU aș
friza absurdul făcând astfel și m-ar și fugări dacă aș face una ca asta ?
CE-am zis mai sus ? Citez exact : ”prin preparare termică, cea mai mare parte a L-AA
(levo-aminoacizilor) din produsele alimentare de origine animală se transformă
în D-AA (dextro-aminoacizi), cu blocarea dramatică ulterioară a absorbţiei
restului de L-AA ; …iar corpul nostru poate utiliza doar L-AA, nu şi D-AA ! Alterarea termică a proteinelor de
origine vegetală este minimă => deci, ”de unde vă luați
proteinele ?”, dacă cele de origine animală
determină formare de D-AA prin preparare termică, D-AA practic inutilizabili ?!?
Altă întrebare MANIPULATIVĂ :
DE CE are omul canini ? NU ca să consume CARNE ? NU, nicidecum ! Pot să răspund inițial printr-o
contra-întrebare ?
CUM arată caninii omului ? Sînt
ca ai carnivorelor și ca ai omnivorelor ?
...adică depășesc semnificativ în dimensiuni ceilalți dinți și cu ajutorul acestora
omul poate sfâșia carne CRUDĂ ?
Caninii omului....
- sînt EXACT la același nivel
cu ceilalți dinți din gură, LA FEL CA la... ierbivore ! Uau !
- au formă
aciculară conică, îndreptați spre posterior, la fel ca la carnivore, sau ca la
omnivore, cu care omul să poată sfâșia
prada și când a apucat-o să poată rupe bucăți din ea ? Nicidecum !
- din cauza mărimii lor împiedică mișcările de
lateralitate ale mandibulei, așa cum se
întâmplă la carnivore și la ierbivore ? Nicidecum ! Omul, atunci când
mestecă are posibilitatea de a executa mișcări de lateralitate ale mandibulei,
fapt întâlnit DOAR la ierbivore !
=> omul NU este omnivor, așa cum am fost
repetat MINȚIȚI, ci omul a fost CREAT vegetarian total de către Dumnezeu !
ORICÂND
pot da O MULȚIME de ALTE argumente anatomice și fiziologice potrivit cărora
omul NU este omnivor, ci a fost creat de către Dumnezeu să fie vegan !
”Păi
domnu’ dr., eu sînt un carnivor înrăit !” S-o crezi tu că ești SAU poate ești
DOAR în mintea TA, căci nici ANATOMIC și nici FIZIOLOGIC nu ești !]
MARE ATENȚIE la nivelul proteic
al alimentației DACĂ vreți să fiți sănătoși !
- cel mult 10% nivel proteic
mediu per masă = optim pentru o persoană normală
- 12% nivel proteic mediu per
masă = risc de 20% de a face cancer
- 14% nivel proteic mediu per
masă = risc de 40% de a face cancer
- 16% nivel proteic mediu per
masă = risc de 60% de a face cancer
- 20% nivel proteic mediu per
masă = risc de 100% de a face cancer
- sub 5% nivel proteic mediu
per masă e nevoie pentru a putea trata o persoană cu cancer activ / boală
autoimună
Asocieri alimentare frecvente, însă dăunatoare /
periculoase pentru sănătate :
a) proteine animale asociate (între ele
sau) cu proteine
vegetale
- Având în vedere că proteinele
animale sînt acidifiante şi MULT mai greu de digerat, asocierea celor 2 de mai
sus determină ¯
activităţii proteazelor, ¯
semnificativ asimilarea proteinelor,
aciditatea gastrică, iar digestia va fi mult încetinită.
- Exemple : carne de porc cu
fasole, cârnaţi cu mazăre, caşcaval pane (la restaurantele care nu ştiu SAU nu
vor să găteasca vegetarian !?!), brânză sau cașcaval cu fasole, omletă cu
brânză....
b) lactate cu mezeluri
Nitriţii / nitraţii din mezeluri + acidul lactic din lactate
generează nitrozamine = substanţe PUTERNIC cancerigene.
Pe masa unui evreu nu există
lactate şi carne concomitent (ceea ce e de bine).
[Omul este SINGURA specie din tot regnul
animal care
(mai) consumă
laptele ALTEI specii DUPĂ ce a fost întărcat !?! Oare-i BINE
acest lucru ? Sau din contră ?
Omul este SINGURA specie din tot regnul animal care alege
PREMEDITAT să rămână SUGAR pe viață, considerând că AȘA ar fi NORMAL !?!
NU credeți că e BIZAR acest comportament, ca să nu mai zic că e TOTAL nesănătos
?
Hai să mai demolez un MIT : ”oul este un aliment
complet !”. Adesea se postulează asta !
Să analizăm un pic mai în
detaliu acest concept !
CE conține oul (dar și icrele) ? PROTEINE (adică albumina) și GRĂSIMI saturate.
Conține oul GLUCIDE, care sînt COMBUSTIBILUL
PREFERENȚIAL al tuturor celulelor ? Nicidecum !
=> CE ÎNSEAMNĂ asta ? ...că oul este un aliment DEZECHILIBRAT
și iar am fost MANIPULAȚI !
Era să uit : ouăle conțin și cantități MARI de
colesterol, iar albumina poate fi ALERGIZANTĂ pentru unele persoane.]
c) lactate cu fructe
Generează fermentaţie intestinală şi secreţii în cavitățile corpului.
Exemplu : iaurt cu fructe,
brânzeturi cu boabe de strugure / felii de ananas etc. Astfel de lucruri, văzute la niște restaurante cu....
pretenţii, indică.... incompetenţa
crasă a “chef”-ului bucătar, în ceea ce priveste nutriţia și asocierile dintre
grupele alimentare !!!
d) fructe cu carne
Determină fermentaţie gastrică cu formare de acizi,
histamină şi toxine.
Exemplu : raţă la
cuptor cu... portocale (sau alte fructe).
Principalii constituienţi ai
proteinelor : Aminoacizii
- Amino-acizii
(AA) sînt substanţe organice în a căror moleculă există (măcar) o grupare amino
(NH2-) şi (măcar) una carboxil (-COOH)
- În
structura proteinelor organismelor vii intră între 20-24 de AA
- Ultimele
studii arată că, în afara proteinelor, ar mai exista încă vreo 150 AA, cu
diverse funcţii specifice în interiorul diverselor celule
- AA din structura proteinelor
organismelor vii sînt întotdeauna DOAR -AA
Rolurile biologice ale AA :
- Ioni dipolari, ce determină o creştere considerabilă
a mediului în care se dizolvă
- Electroliţi
amfoteri solubili în apă, acţionând ca substanţe tampon pentru corectarea
pH-ului
- Sînt
optic activi, având unul sau mai mulţi atomi de carbon asimetrici (cu excepţia
glicocolului / glicinei)
- Sînt
capabili să participe la o mulţime de reacţii chimice, esenţiale pentru
menţinerea vieţii
- Pot
lega multe metale
- Sînt
constituienţii de bază ai moleculelor proteice
- Membrii
inferiori ai seriei alifatice au un gust dulceag, în vreme ce membrii superiori
sînt amari
- Concentraţia
AA plasmatici la om = 3-4 mmoli/l (0,13-0,25
gr./l)
Utilizările aminoacizilor
- În
medicină pentru prepararea unor medicamente
- Alimentaţia
artificială în anumite boli ale aparatului digestiv, sau când se impune o
alimentație parenterală
- Suplimentarea
unor produse deficitare în aminoacizi esenţiali, mai ales la copii
- În
anumite suplimente nutritive utilizate de sportivi (culturism, haltere,
ciclism, nataţie, atletism)
- Pentru
potențarea aromelor (glutamatul monosodic, E 621), la prepararea supelor
concentrate, a alimentelor pentru copii, alimentaţia dietetică pentru
cosmonauţi, ca antioxidanţi la prepararea conservelor şi băuturilor
- În
zootehnie, pentru obţinerea concentratelor furajere şi pentru creşterea
digestibilităţii furajelor sărace în proteine complete
- Pentru
prepararea unor medii bacteriologice
Roluri specifice ale unor AA
- Acidul
glutamic are un rol major în
dezintoxicarea organismului ; în combinaţie cu cisteina şi glicina
formează cel mai important anti-oxidant endogen = GLUTATIONUL = cel mai puternic
factor endogen anti-cancer cunoscut
- Glutamina este recomandată împotriva oboselii, depresiei şi
impotenţei
- Glicina intervine în sinteza hemoglobinei ; ca precursor al
glutationului, iar prin combinare cu acidul colic formează săruri biliare cu
rol în digestie
- Serina participă la sinteza cefalinei şi stingomielinei,
cu rol de protecţie şi susţinere a sistemului nervos central
- Arginina trece în ornitină care permite sinteza spermidinei
şi sperminei, care sunt factori de creştere. Participă la sinteza NO (puternic
vaso-dilatator). Ajută și la detoxificarea și regenerarea hepatică
- Tirosina este precursorul tri-iodo-tironinei şi tiroxinei
(hormoni tiroidieni). Este şi precursor al adrenalinei şi noradrenalinei,
principalii hormoni de stres
- Triptofanul este precursorul serotoninei, un vasoconstrictor
puternic, stimulator al contracţiei muşchilor netezi, neurotransmiţător şi
„moleculă de plăcere” în sistemului nervos central
- GABA (acidul g-amino butiric) este
neuro-transmiţător în SNC
CE SÎNT purinele ?
- Sînt
niște substanțe chimice, compuse din 2 inele structurale și formate din atomi
de C, H, O și N. În ACEASTĂ privință seamănă cu proteinele și ASTA m-a făcut să
vorbesc PUȚIN și despre ele !
- Mai
pe chimie, purinele sînt compuși heterociclici cu azot, având un schelet format dintr-un inel de pirimidină, condensat cu un
inel de imidazol
- În
corp au numeroase roluri : stocarea energiei (sub formă de ATP, GTP), intră în structura NADH, a Coenzimei A, formarea acizilor
nucleici
- Acești
compuși sînt extrem de importanți pentru funcționarea normală a ADN-ului și a ARN-ului
celulelor noastre, iar purinele sînt practic
metaboliți ai acizilor nucleici, SAU plecând de la purine corpul sintetizează
acizii nucleici
- Pot apărea
purine în sânge în cantități și în urma
procesului de moarte celulară (distrugerea
celulelor leucemice, a globulelor roșii....)
- Atunci
când consumăm prea multe PURINE, acestea pot fi metabolizate în corp la
acid uric, iar o cantitate
PREA MARE de acid uric în sânge poate
fi responsabilă de O MULȚIME de efecte nefaste pentru întregul organism, ca de pildă : risc sau crize de gută, episoade
recurente de artrită, afectare vasculară, afectare renală
- Aceste probleme apar cel mai adesea pe fondul unor
obiceiuri alimentare
şi ale stilului de viaţă complet nesănătoase, ingestiei cronice de medicamente ce uricemia, sau ¯ eliminarea acidului uric, adesea pe fondul unei
activităţi enzimatice alterate (excreţie ¯ moştenită a acidului uric)
- Pentru a menține un nivel sănătos al acidului
uric din corp și pentru a ¯ riscul generat de acumularea acestei substanțe
în corp ar fi bine să avem în vedere următoarele :
a)
cunoașterea alimentelor bogate în purine și folosirea acestora cu mai MULTĂ grijă
b)
alcalinizarea corpului, fapt ce implică dizolvarea și eliminarea MULT mai
ușoară a acidului uric din organism, dar și reciproc, acidificarea corpului va
determina depunerea sa la articulații, sau la nivel renal
c) un
consum optim de lichide ajută la eliminarea promptă a acidului uric din corp
d)
menținerea unei greutăți normale
e)
oprirea consumului de alcool și mai ales a berii
f)
traumele psihice și chiar tulburările emoționale să fie ¯
g) gestionarea infecțiilor acute
h) atenție la traumatismele fizice, căci și acestea
pot declanșa ale uricemiei
i) intrarea într-un program zilnic de MIȘCARE
j) altele, dar nu în ultimul rând : intervențiile
chirurgicale, hemoragiile masive, hipertrigliceridemiile, curele de slăbire cu ¯¯ în greutate, eventual utilizând diete
hiperproteice (”dieta keto”)
- La 67% dintre pacienţi nu se poate identifica
un agent cauzal al primului episod de gută, iar 25% nu se poate identifica un agent cauzal
pentru al II-lea atac !
- Valori normale ale acidului uric în
sânge : < 7 mg% la bărbați și < 6 mg% la femei
- la cei predispuși
la gută, intrarea pe o dietă vegană + alcalinizarea corpului va determina ¯¯ acidului uric
- Există o serie de medicamente
ce ¯ excreţia acidului uric, cu risc de a induce un atac de gută :
a) diureticele tiazidice şi organo-mercuriale, furosemid,
clortalidon, acetazolamidă, triamteren, amilorid, indapamida (tertensif),
b) dozele mici
de aspirină recomandate /
administrate cronic, pirazinamida,
etambutol, acid nicotinic
c) Uzul / abuzul de laxative la persoanele constipate cronic, L-DOPA, ciclosporina A, metoxifluranul
d) Administrarea de vitamină B12 la pacienţii cu anemie Bierner, sau la cei care iau
supliment de vitamină B12 căci își imaginează ei (sau unii doctori)
că dieta vegană NU ar conține vitamină B12, poate favoriza un atac
de gută datorită uricemiei
- DACĂ pacientul intră pe o dietă vegetarian
totală și ține cont de cele menționate mai sus, poate să consume cu moderație
și leguminoase (fasole, linte, mazăre, soia, bob, năut, lupin), fără
nici un fel de riscuri !
Conţinutul în purine al unor alimente (mg/100 g
produs)
- 150-1000 = FOARTE ÎNALT : drojdie, momiţe de viţel, icre de hering, extracte de carne, sardine,
hering, barbun, midii, ton, păstrăv, hamsii
- 75-150 = ÎNALT : bacon, ficat, rinichi, carne de
gâscă, curcan, fazan, potârniche, porumbel, viţel, cerb, căprioară, pulpă de
berbec, moluşte, cod, macrou, somon, păstrăv, anşoa
- 15-75 = mediu : carne de porc, vită, pui,
iepure, oaie, şuncă, limbă, creier, bulion de carne, pateu de ficat, creveţi,
crabi, homari, ţipari, biban, plătică, icre de crap, stridii, spanac, fasole,
mazăre, linte, sparanghel
- 0-15 = sărac : ceai, sucuri, unt şi grăsimi,
cereale integrale şi produse de panificaţie, produsele lactate, fructe, vegetale
(altele decât cele menţionate), clasa nucilor, dulciuri concentrate
- Oricare
dintre alimentele de mai sus pierd cca. 50% dintre purinele conţinute prin
fierbere, deoarece acestea se vor regăsi în apă
- Siropurile
bogate în fructoză uricemia
Concluzii
- Trebuie
respectat un nivel de aport de proteine, care să nu depăşească 0,6-0,9
g/kgcorp/zi la adultul sănătos
- Proteina
vegetală este preferabilă celei animale, datorită caracteristicilor sale
(bio-)chimice şi fiziologice
- NU UITAŢI ! „VARIETATE ÎN ALIMENTAŢIE
!” este expresia care trebuie să
caracterizeze dieta unei persoane care vrea să fie și să rămână sănătoasă
- Proteinele
au o acţiune dinamică specifică mare (cost energetic mare din partea
organismului pentru a le absorbi) = 8% (pentru proteinele vegetale) și până la 30%
din valoarea lor calorică (pentru proteinele animale)
- Dieta
hiperproteică a fost utilizată decenii în curele de slăbire, cu riscurile de
rigoare (renal, acidifierea mediului intern, gută, cancer, boli alergice și
autoimune...). Unii o mai utilizează şi azi !
- Evitaţi
suplimentele nutritive care conţin hidrolizate proteice de origine
animală (lapte-cazeina, carne...), sau chiar
vegetală (soia), recomandate pentru
forţarea creşterii musculaturii striate ! Pot determina şi creşterea inimii spre
înăuntru (cardioectazie / cardiomiopatie hipertrofică), cu risc de deces
prematur !!!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu